Veelgestelde vragen Jura
Waarom een Jura koffieautomaat?
Jura focust zich 100% op koffie en dat merk je niet alleen aan de smaak, maar ook aan de levensduur van je machine en hun after service.
De volautomatische koffiemachines zijn misschien net iets hoger geprijsd dan andere merken, maar je zal veel langer plezier hebben van je apparaat en de koffie blijft lekker. Het is dus een investering op lange termijn.
Melk problemen
Een van de meest voorkomende problemen is ongetwijfeld de melk. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat melk een vers product is dat koel bewaard moet blijven om niet te bederven.
Heeft je Jura koffiemachine een melkopschuimer opzetstuk, dan moet deze vrij blijven van melkresten. Een schoon opzetstuk zorgt voor fijn schuim dat je nodig hebt voor het zetten van een macchiato of cappuccino.
De twee meest voorkomende problemen bij een melkopschuimer opzetstuk zijn dat de melk niet stroomt of dat de melk niet warm wordt of schuimig is.
Wanneer de melk niet stroomt, begin je met het demonteren van de onderdelen. Controleer elk item grondig en maak het goed schoon. Wanneer alles gecontroleerd is, zet je het apparaat in elkaar en test je opnieuw.
Heb je te maken met sputterende melk, terwijl wel alle onderdelen schoon zijn? Dan heeft dit waarschijnlijk te maken met een luchtlek. Dit probleem komt vooral voor bij de JURA Z5, de Z7 en de Z9 opschuimers. Door slijtage kan de carrosserie gespleten zijn, waardoor er lucht binnendringt en de aanzuiging van de melk wordt verminderd. Dit veroorzaakt het sputteren van de melk.
Als de melk wel stroomt, maar niet meer schuimig is, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een vuil, geblokkeerd of oud luchtinlaatmondstuk. Dit luchtmondstuk heeft als taak om een klein beetje lucht met de melk binnen te laten, waardoor het schuim ontstaat. Wanneer er geen blokkade of vuil zichtbaar is in het mondstuk, dan raadt Mister Barish aan om het luchtinlaatmondstuk te vervangen.
Heeft jouw Jura koffieautomaat een melkopschuimer met afneembare wijzerplaat, dan moeten deze vanbinnen goed worden gecontroleerd op melkresten.
Hoe bewaar ik de melk voor het beste resultaat?
Voor de bereiding van jouw perfecte koffiespecialiteit is verse, gekoelde melk essentieel. Mister Barish raadt absoluut af om de melkslang in de melkpakken te steken. Dit geeft onvoldoende bescherming tegen ziektekiemen en bacteriën. Alle Jura melkcontainers garanderen een optimale bewaarconditie van de melk en een perfecte hygiëne. Het maakt hierbij niet uit of je de eenvoudige glazen melkhouder gebruikt, de roestvrijstalen vacuüm melkhouder of de Cool Control.
Waarom raadt Mister Barish af om de melkslang direct in het melkpak te steken?
Reinig je het melksysteem regelmatig en juist, dan is de binnenzijde van de melkslang altijd hygiënisch. Toch kunnen bacteriën zich gemakkelijk hechten aan de buitenzijde van de melkslang. Deze kunnen afkomstig zijn van de handen of door deeltjes in de lucht. Wanneer de melkslang direct in het melkpak wordt gestoken, dan komen deze bacteriën in de melk terecht. Door gebruik te maken van de speciaal ontwikkelde gesloten melkcontainers van Jura, wordt de ideale omgeving gecreëerd voor het bewaren van de melk.
Hoe garandeert de Jura melkcontainer een optimale melkhygiëne?
Jura maakt gebruik van speciaal geselecteerde materialen en een doordacht design. Ook de connectoren zijn speciaal ontwikkeld voor de Jura koffiemachines. Dit in combinatie met de intuïtieve onderhoud- en reinigingsprogramma`s van Jura, kan een optimale melkhygiëne worden gegarandeerd.
Wat is er speciaal aan de connectoren van Jura?
De gebruikte connectoren zorgen voor een luchtdichte verbinding tussen het melkreservoir, de melkslang en het melkpijpje.
Wat is het voordeel van de melksysteemreiniging?
Bij veel koffieautomaten van Jura maak je met één druk op de knop de lekkerste koffiespecialiteiten, zoals cappuccino, latte macchiato, of flat white. Om een continue kwaliteit te kunnen garanderen, is de melksysteemreiniging ontwikkeld. Tijdens het reinigen worden automatisch alle melkvetten en eiwitten effectief verwijderd. Het voordeel van de automatische reiniging zijn blijvend schone leidingen en continue hygiëne.
Hoe vaak moet ik de melkslang vervangen?
Bij normaal gebruik van de koffiemachine wordt aangeraden om de melkslang elke drie maanden te vervangen. Dit geldt ondanks het regelmatig reinigen van het systeem. Maak je meerdere koffiespecialiteiten per dag, dan is het raadzaam om de melkslang eerder dan drie maanden te vervangen.
Waarom is een degelijk onderhoud belangrijk?
Het juiste onderhoud geeft garantie voor een optimaal koffieresultaat. Ook de levensduur van het apparaat wordt meetbaar verlengd. Wanneer het gaat over het perfecte koffieresultaat en een soepele werking van de Jura koffiemachine, dan zijn netheid van de machine en de hygiënische omgang met melk, koffie en water minstens zo belangrijk als de technische verfijning. Om het onderhoud te vergemakkelijken, heeft Jura fosfaatvrije onderhoudsproducten ontwikkeld. Zo levert de Claris filter perfect water, de reinigingstabletten zorgen dat de machine vrij blijft van koffievetten en de spoelfunctie houdt de leidingen helemaal schoon van melkresten.
Hoeveel tijd kost het onderhoud van mijn Jura koffiemachine?
Tegenwoordig is het goed onderhouden van je Jura koffieautomaat niet moeilijker dan het bereiden van een lekkere kop koffie. Een enkele druk op de knop is voldoende. De combinatie van de Jura onderhoudsproducten en de hierop afgestemde programma`s, zorgen voor een onberispelijk schoon apparaat en blijvend goede koffieresultaten.
Waarop moet je letten bij het onderhouden van een Jura koffieautomaat?
Belangrijk is om alleen originele onderhoudsproducten te gebruiken. Doe dit op regelmatige basis en volgens de gebruiksaanwijzing. Alleen de beschermende formules van deze onderhoudsproducten zijn gemaakt voor de programma`s en materialen die in de Jura machines worden gebruikt.
Hoe vaak moet ik mijn koffiemachine ontkalken?
De frequentie van ontkalken hangt vooral af van de hoeveelheid kalk in het water. De volautomatische koffiemachines geven meestal een herinnering wanneer er ontkalkt moet worden. De halfautomaten geven deze melding niet. Wil je weten hoeveel kalk er in jouw water zit? Vraag dit dan na bij je watermaatschappij. Raadpleeg de handleiding voor instellingen met betrekking tot de waterhardheid. Over het algemeen is kalk de grootste veroorzaker van problemen bij een koffiemachine.
Welk ontkalkingsmiddel is geschikt?
Ongeveer iedere fabrikant adviseert zijn eigen ontkalkingsmiddel. Zij weten het beste wat goed is voor hun producten. Het advies opvolgen is dan ook de beste optie. Toch is er één belangrijke tip die Mister Barish met je wil delen; gebruik geen azijn voor je espressoapparaat. Ongeacht het merk koffiemachine. Azijn verwijdert wel de kalk, maar bevat geen remmers. Hierdoor wordt de coating aan de binnenzijde van de verwarmingselementen aangetast. En dat is zeker niet wat je wilt.
Waarom is de Claris filter geschikt voor leidingwater overal ter wereld?
De wereldwijde samenstelling van leidingwater varieert sterk. Toch zijn schadelijke stoffen zoals zware metalen of chloor overal in het water aantoonbaar aanwezig. De Claris filters bevatten een gemodificeerd granulaat dat de kalk filtert tot een optimaal niveau en de schadelijke stoffen in het water sterk vermindert. Wel worden belangrijke mineralen en fluoride in het water vastgehouden, omdat deze juist de smaken helpen ontwikkelen. Deze efficiënte manier van filtering zorgt voor een optimale waterkwaliteit voor een perfecte koffiesmaak.
Wanneer wordt het gebruik van een Claris filter aanbevolen?
Het antwoord op deze vraag is simpel: altijd. Koffie bestaat voor 98% uit water. Naast fluoriden, mineralen en calcium bevat leidingwater ook vaak lood, koper, aluminium en chloor. Daarnaast variëren de waterkwaliteit en de waterhardheid van plaats tot plaats. De nieuwe formule in de Claris filters is bij uitstek geschikt voor leidingwater, waar ook ter wereld. De Claris filters leveren continu vers gefilterd water. Deze goede waterkwaliteit maakt van elke kop koffie een ware smaakbeleving
Moet mijn Jura koffiemachine nog worden ontkalkt, ook al gebruik ik de Claris waterfilter?
Nee, ontkalken is niet meer nodig als je een Claris filter gebruikt. De belangrijkste nieuwe eigenschap van de filterformule is dat het calciumcarbonaat in het water volledig wordt gestabiliseerd. Hierdoor ontstaat er zelfs door veelvuldig stoomgebruik geen kalkaanslag en wordt voorkomen dat de leidingen verstopt raken.
Mag mineraalwater worden gebruikt in de Jura koffieautomaten?
Mineraalwater is van zeer goede kwaliteit en voorziet het lichaam van belangrijke mineralen. Maar de hoeveelheid calcium in mineraalwater is veel te hoog in vergelijking met leidingwater. Om die reden is mineraalwater niet geschikt voor de Jura koffiemachines.
Hoe vaak moet de Claris waterfilter worden vervangen?
Voor het meest optimale resultaat wordt vervanging na 2 maanden of na gebruik van ongeveer 50 liter water aangeraden. Vervang de filter op tijd, zodat de werking volledig actief blijft. Doe je dit niet, dan is de optimale waterkwaliteit en dus de perfecte kop koffie niet gegarandeerd.
Zou Mister Barish de Claris waterfilter aanraden, zelfs als een ontkalkingssysteem is geïnstalleerd?
Ja, de waterhardheid kan erg variëren, zelfs bij gebruik van een ontkalkingssysteem. Daarnaast verwijderen ontharders in het ontkalkingssysteem geen geur- en smaakstoffen uit het leidingwater. Mister Barish raadt zonder twijfel een Claris waterfilter aan, omdat het de sleutel is tot het aroma van jouw perfecte kopje koffie.
Ondanks gebruik van de Claris filter vormt zich wel kalkaanslag in het waterreservoir.
Hoe kan ik kalkaanslag in het waterreservoir voorkomen?
De watertank van de koffiemachine dient elke dag goed schoongemaakt te worden en daarna worden gevuld met vers water. Dit voorkomt de vorming van een zogenaamde biofilm. Ook is grondig reinigen van de watertank bij het vervangen van de Claris filter erg belangrijk. Verwijder hiervoor het reservoir en vul het met water voordat je de nieuwe filter plaatst. Los vervolgens drie Jura ontkalkingstabletten op in het water en laat dit even inwerken. Spoel nadien het waterreservoir grondig uit met water en plaats de filter.
Wat te doen met de Claris waterfilter als ik op vakantie ga?
Om uitdroging te voorkomen, moet de Claris filter altijd in water staan. Ga je op vakantie, dan is het aan te raden om het waterreservoir en de filter te bewaren in de koelkast. Heb je weinig ruimte in je koelkast? Wikkel de filter dan in aluminiumfolie of een plastic zak en plaats deze in de koelkast. Ververs bij terugkomst van vakantie het water in het reservoir en spoel de filter grondig uit met water. Bereid 1 à 2 porties met heet water, voordat je je eerste kopje koffie zet. Zo is de Claris waterfilter volledig goed gespoeld.
Gebruik je de koffiemachine langer dan een maand niet? Vervang dan bij terugkomst de Claris filter en laat de machine schoonspoelen voordat je je eerste kopje koffie zet.
Wat gebeurt er tijdens het schoonmaken?
De Jura koffiemachines zijn gemaakt met ingebouwde spoel- en reinigingsprogramma`s. Een programma start je met een enkele druk op de knop. Voeg vervolgens een reinigingstablet toe. Tijdens het reinigen bereikt het water een temperatuur van 80 graden. Dit is belangrijk om alle ziektekiemen te doden en alle koffieresten, melkresten en vetten te verwijderen.
Hoeveel reinigingstabletten heb ik per reinigingsbeurt nodig?
Eén reinigingstablet is voldoende. De Jura reinigingstabletten zijn precies afgesteld op één reinigingscyclus. Zo garandeert Jura een effectieve reiniging van de koffiemachine.
Wat gebeurt er als ik de reiniging uitstel ondanks de melding op het display?
Hoe langer je de reiniging uitstelt, hoe meer vetten, koffie- en melkresten zich ophopen. De kwaliteit van de koffie zal hierdoor afnemen.