Jura J6: een mooie volautomaat voor thuisgebruik
26 februari 2019 
16 min. leestijd

Jura J6: een mooie volautomaat voor thuisgebruik

De Jura J6 is een multifunctionele koffiemachine. Niet alleen heerlijke espresso, ristretto en koffie zijn in een handomdraai gezet, je kunt hier ook eenvoudig en snel koffiedrankjes met melk, zoals cappuccino, mee maken. Een fijne machine voor ieder huishouden. Ben je benieuwd naar de Jura J6, maar weet je niet of dit koffiezetapparaat wat voor jou is? Lees dan snel verder!

De machine zet ook nog eens heerlijke koffie. Zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen. Deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor deze volautomaten.  In deze blogpost wordt nauwkeurig uitgelegd wat deze machine allemaal precies kan. Zo wordt uitgelegd wat P.E.P.® en I.P.B.A.S.© betekent en hoe deze technologieën de koffie nog beter laten smaken.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura J6 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura J6 
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura J6 koffiemachine

Wat dit koffieapparaat zo fijn maakt is de aandacht voor de details, waar Jura om bekend staat. Zo zijn er allerlei nieuwe technologieën gebruikt om de koffie zo lekker mogelijk te maken. Door allerlei sensoren is de machine eenvoudig in gebruik, zo weet de machine bijvoorbeeld precies wanneer de uitleklade wordt opengemaakt. Zo kan de machine aangeven wanneer het weer tijd wordt om deze te legen.

jura j6 koffiemachine

Design

Zoals je gewend bent van Jura is het design van deze machine strak en functioneel. De J6 is te verkrijgen in Piano White en Briljantzilver. Het uitlekplateau is gemaakt van glas, dit is stevig en ziet er mooi uit. Dit glas is krasvrij, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het waterreservoir is geïntegreerd in de machine, dit versterkt de strakke uitstraling.

Design Jura J6 koffiemachine

Strak en compact design

Eenvoudige bediening
De bediening van de machine is eenvoudig en snel. Op het scherm zie je een aantal voorgeprogrammeerde drankjes. Met de draaiknop kun je snel je gewenste drankje selecteren. Daarna kun je nog van alles aanpassen, zoals de hoeveelheid gebruikte bonen, de hoeveelheid melk of water, etc. Zo krijg je precies het drankje dat jij wilt.

Wil je liever niet van de bank afkomen? Ook dat is geen probleem, want de koffieautomaat is zelfs te bedienen met een app op je telefoon. Deze maakt via Bluetooth verbinding met het apparaat en zo kun je gemakkelijk een kopje koffie zetten. Dit kan ook als je nog in bed ligt, maar vergeet dan niet de avond van tevoren alvast een kopje onder het apparaat te zetten.

Bediening Jura J6 koffiemachine

De bediening van de machine werkt met drukknoppen.

Zetgroep en koffiemolen
Hartstikke leuk, zo’n eenvoudige bediening, maar wat belangrijker is voor een lekker kopje koffie zijn de koffiemolen en de zetgroep. Natuurlijk heeft Jura daar bij de J6 goed aan gedacht. Zo is de koffiemolen een Aroma G3-molen. Deze maalt de koffie snel en precies tot de juiste maalgraad, zonder dat er aroma verloren gaat. De grootte van de maalgraadis gemakkelijk zelf te bepalen met de draaiknop. Daarnaast maakt deze machine gebruik van P.E.P.® en I.P.B.A.S.©. Hieronder wordt uitgelegd wat dat precies inhoudt.

Maalgraad Jura J6 koffiemachine

De maalgraad is manueel in te stellen met de draaiknop op de foto.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Na de perfecte maling van de koffie wordt de koffie niet meteen gezet. Met het Intelligent Pre Brew Aroma System worden de bonen eerst even natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat de gemalen koffie eerst nog even ‘welt’, hierbij komt meer smaak vrij dan wanneer de extractie direct zou plaatsvinden.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Het Pulsating Extraction Process is hoorbaar, want je hoort de pulserende beweging tijdens de extractie. Bij dit proces wordt het water door de koffie gepulseerd, in plaats van in één vloeiende beweging er doorheen geperst. Dit klinkt een beetje gek, maar zorgt er juist voor dat er minder water wordt gebruikt. Hierdoor is het resultaat nog smaakvoller en intenser.

Vacuüm Clean

De meeste machines van Jura hebben een vaste zetgroep, wat het schoonmaken lastiger maakt. Veel mensen zijn bang dat er dan schimmel in de machine komt vanwege achterblijvend vocht, echter is dat bij de Jura J6 geen probleem. De koffieautomaat maakt namelijk gebruik van de Vacuüm Clean technologie. Dit betekent dat de zetgroep na elke kopje koffie wordt droog gezogen. Zo blijft de machine droog én schoon.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Zowel de koffie uitloop en de melkuitloop zijn in hoogte verstelbaar. Dit zorgt er niet alleen voor dat er bij het zetten minder gespetterd zal worden, maar ook dat de koffie lekkerder is. Hoe dat zit? Door de afstand tussen kopje en uitloop zo klein mogelijk te houden ontstaan er minder belletjes in de cremalaag, dit maakt deze laag nóg lekkerder.

Koffie met melk

Voor liefhebbers van koffie met melk, zoals cappuccino, latte, latte macchiato en flat white is deze machine ideaal. Aan de linkerkant zit een melkuitloop, waar ook de koffie uit zal komen als je voor een van deze opties kiest. Het slangetje hiervan kun je rechtstreeks in een melkpak steken, maar Jura levert ook speciale thermosflessen en zelfs kleine koelkastjes die je hierop kunt aansluiten.

Melk cooler Jura J6 koffiemachine

De melk cooler is een optie, het beste melkschuim is inbegrepen!

De melkuitvoer maakt uitstekende microschuim, dit is een volle schuim met heel kleine belletjes. Je kunt door aan de knop te draaien zelf instellen of je meer schuim of meer melk wilt.

Koffiebonen reservoir

Het bonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram. Voor thuisgebruik is dit ruim voldoende, tenzij je écht heel erg koffieverslaafd bent. Het aroma-beschermdeksel zorgt ervoor dat de bonen enige tijd vers blijven, toch is het belangrijk om niet te veel bonen tegelijk in het reservoir te doen. Bonen blijven namelijk het best bewaard in een luchtdichte en donkere omgeving.

In de machine zit een tweede reservoir voor gemalen koffiebonen. Dit is handig als je af en toe een kopje cafeïnevrije koffie wilt zetten, of als je soms een ander merk wilt gebruiken.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 2,1 liter. Handig als je veel koffie wilt zetten, maar als je de machine niet vaak gebruikt moet je het water regelmatig verversen. Oud water proef je namelijk direct terug in de koffie, denk maar aan een glas water dat al een tijdje naast je bed staat. Gelukkig is het waterreservoir gemakkelijk uit het koffieapparaat te halen.

Het is mogelijk om een Claris Smart-filter in het reservoir te doen. Dit onthard, filtert het water en heeft een positieve invloed op de koffiesmaak. De waterhardheid is eenvoudig in te stellen, daarom zal de machine alleen om ontkalking te vragen als het echt nodig is. Als je echt een hekel hebt aan ontkalken kun je natuurlijk wel een filter gebruiken. Want met een waterfilter is ontkalken overbodig.

Onderhoud en ontkalken

Omdat de zetgroep vast zit, zal de machine regelmatig goed schoongemaakt worden. Gelukkig gebeurt dit allemaal automatisch. Als het tijd is voor een beurt zal de machine dit aangeven. Bij ontkalking moet je nog wel even een speciaal ontkalkingstablet in het waterreservoir doen. Daarna gaat het allemaal vanzelf.

Als je koffiedranken met melk maakt moet je dit systeem elke dag even reinigen, want je wilt geen oude melk in je koffie hebben. Gelukkig is dit zeer simpel met het bijgeleverde bakje en de melksysteem reiniger.

Koffiedranken

De Jura J6 kan allerlei koffiedranken zetten, geheel automatisch. Ristretto, espresso en koffie kun je ook per twee zetten, dranken met melk zoals cappuccino, espresso macchiato, latte macchiato en flat white kun je alleen per stuk zetten. Al deze dranken zet je met één druk op de knop.

Wil je eens wat anders dan koffie? Dan kun je bijvoorbeeld alleen opgeklopte of hete melk in een beker doen voor een lekkere chocolademelk. Voor thee kun je de heetwateruitloop gebruiken, deze is op drie verschillende temperaturen in te stellen.

Jura J6 koffiemachine espresso

De juiste koffiebonen + instelling van de machine = sublieme espresso

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Prachtig design
Plus review koffiemachine Zet heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Voorzien van allerlei nieuwe technologieën

Minus review koffiemachine Geen touchscreen
Minus review koffiemachine Aan de dure kant
Minus review koffiemachine Vraagt vaak om onderhoud, al is dit zeer eenvoudig te doen

Prijs

Kijk, de Jura J6 is met ongeveer 1900 euro misschien wat duur, maar je krijgt er veel voor terug. Het is een gemakkelijk te bedienen apparaat dat keer op keer heerlijke koffie levert. Daarnaast vraagt de machine veel om onderhoud, waardoor dit apparaat echt jarenlang mee zal gaan. En als je je bedenkt dat je voor 1900 euro je eigen barista in huis hebt, valt het eigenlijk wel mee.

Wat is de mening van Mister Barish?

De technologieën die Jura in elke koffiemachine stopt zijn van hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast kun je met de J6 eenvoudig een kopje koffie zetten dat precies op jouw smaak aansluit. Voor ons is de Jura J6 het geld dan ook meer dan waard, vooral voor de echte koffieliefhebbers. Dankzij het prachtige design staat deze koffieautomaat prachtig op ieder aanrecht, en daarnaast zet je elke dag heerlijke koffie. Wat wil je nog meer

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

Technische specificaties Jura J6

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Flat White, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Smart-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34,2 centimeter
Breedte: 28,5 centimeter
Diepte: 43,3 centimeter
Gewicht: 10,9 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en plastic
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Aluminium of Diamond Black

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte volautomaat is een leuk instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de koffiemachines van Jura. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 Moonlight Silver


Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura ENA 8 koffiemachine


Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine Moonlight Silver


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak.


Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine black friday

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura Z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .