arrow_drop_up arrow_drop_down
Jura ENA 4 voor de pure koffie drinker
6 maart 2021 

Jura ENA 4 voor de pure koffie drinker

De Jura ENA 4 is de verbeterde versie van de A1 en de perfecte koffiemachine voor de echte zwarte koffieliefhebber. Of wie weet heb je een volautomaat nodig die alleen maar zwarte koffie zet en heb je een losse melkopschuimer naast je machine staan om af en toe toch eens een cappuccino te kunnen drinken bijvoorbeeld. Dit apparaat focust zich dus 100% op koffie en heeft geen mogelijkheid om koffiespecialiteiten met melk te zetten.

Met de nieuwe Aroma G3 koffiemolen en dankzij het Pulse Extractie Process (P.E.P®), waarmee de extractietijd van je koffie geoptimaliseerd wordt, zet je een espresso ristretto of lungo van de hoogste kwaliteit. De 1 kops machine heeft een elegant design en neemt minder ruimte in dan gemiddeld. Het is een no-nonsens koffiemachine die geweldige koffie zet. Enkel de beste barista’s zetten betere koffie.

De ENA 4 is nu te verkrijgen in onze webshop! Shop Nu button Mister Barish

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura ENA 4 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura ENA 4
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura ENA 4 koffiemachine

De ENA 4 is de meest compacte Jura voor thuisgebruik. Deze volautomatische koffiemachine is voorzien van een strak design en een eenvoudige bediening. De nieuwste technologie zorgt voor een maximaal aroma en de beste smaak.

Design
De machine heeft een zeer elegant design en neemt minder ruimte in dan de gemiddelde Jura koffiemachine. Het mooie waterreservoir is een echte eyecatcher en ook zeer handig, je kan meteen zien wanneer je het moet bijvullen. Het apparaat focust zich zoals eerder vermeldt 100% op koffie en is dus echt een no-nonsense koffiemachine die geweldige koffie zet. Je hebt de keuze uit de kleuren Full Metropolitan Black en Full Nordic White.

Jura ENA 4 Full Metropolitan BlackJura ENA 4 Full Nordic White

 

Eenvoudige bediening
Om lekkere koffie te zetten heb je niet meer nodig dan 1 druk op de knop. Het eenvoudige en geminimaliseerde bedieningspaneel met pictogramweergave en knoppen zet met haar vooraf ingestelde functies zeer eenvoudig een espresso, ristretto of lungo. Er kunnen ook 3 verschillende kopgroottes worden geprogrammeerd en 2 koffiesterktes worden geselecteerd. De koffiemachine heeft ook een energiebesparende modus (E.S.M.®) met een programmeerbare uitschakeltijd. Het apparaat heeft ook een hoge energie-efficiënte dankzij de gepatenteerde Zero-Energy of energie neutrale schakelaar.

Zetgroep en koffiemolen
De zetgroep en koffiemolen zijn het belangrijkste onderdeel van je koffiemachine. De kleinere ENA 4 doet daarin zeker niet onder voor de grotere Jura’s. Jura gebruikt namelijk dezelfde technologieën als voor de andere koffieapparaten. Zo worden de bonen in de ENA 4 nu ook gemalen met de Aroma G3-molen. Deze molen zorgt ervoor dat de bonen snel en precies worden gemalen, zonder dat er aroma verloren gaat. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een Pulse Extraction Process (P.E.P.®).

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
Aroma G3-molen

De Aroma G3-molen is een molen die tweemaal zo snel en enorm aromavriendelijk maalt. De natuurlijke diversiteit van het aroma blijft optimaal behouden en de tijd van het malen wordt ook met de helft verkort. Deze molen garandeert perfect en puur koffiegenot en dit in een kortere bereidingstijd.

Pulse Extraction Process (P.E.P.)
Normaal gezien wordt water in één vloeiende beweging door de koffie geperst. Wanneer je echter met de Jura ENA 4 een espresso zet, zal dit in pulserende bewegingen gebeuren. Hierdoor is er langer contact tussen de koffiebonen en het water en krijg je een intensere en vollere smaak.

Vacuüm Clean

De zetgroep van de Jura ENA 4 is niet los te koppelen, waardoor je deze niet zelf grondig schoon kunt maken. Veel mensen zijn hierdoor bang voor schimmel, maar dat is bij de Jura ENA 4 eigenlijk onmogelijk. Na elke zetbeurt wordt de machine volledig drooggezogen. Hierdoor kan er geen schimmel ontstaan. Daarnaast vraagt de machine regelmatig om een automatische schoonmaakbeurt, dit komt later in deze blog nog aan bod.

De koffie uitloop is in de hoogte verstelbaar
De uitloop van de ENA 4 is een 1-kops uitloop, dus je kan maar 1 kopje tegelijkertijd zetten. Dit is eigenlijk geen nadeel, want we raden ook bij een dubbele uitloop aan om er maar 1 per keer te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat de aroma van je koffie optimaal blijft en niet verdeeld wordt over 2 kopjes.

De uitloop is in hoogte verstelbaar wat ervoor zorgt dat de uitloop en het kopje zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Dit verkort de tijd tussen de uitloop en de koffie in het kopje en geeft een smaakvollere koffie met minder belletjes in de cremalaag.

Koffie met melk
Aangezien de Jura ENA 4 zich 100% focust op koffie kan deze machine dus geen koffiespecialiteiten met melk zetten. Drink je toch graag eens een cappuccino of latte macchiato? Gebruik dan een losse melkopschuimer.

Koffiebonen reservoir
De koffie in de ENA 4 wordt gezet met 6 – 10 gram vers gemalen koffie. Koffiebonen verliezen sneller hun smaak als ze zijn blootgesteld aan lucht. Het koffiebonen reservoir heeft een aroma-beschermdeksel en is dus gemaakt om zo goed mogelijk het aroma van je bonen te bewaren, maar het beste is toch om geen al te grote hoeveelheden koffiebonen in je machine te bewaren. Je bewaart ze het beste gewoon in je koffiezak door deze te sluiten met een vershoudclip boven het valvesysteem. Hierdoor zal je koffie veel langer goed bewaard blijven. Koop ook op regelmatige basis een minimale hoeveelheid koffie bij een specialist en koop geen bonen in de supermarkt. Deze zijn meestal te oud, te donker gebrand en niet goed verpakt.

Er is ook een tweede reservoir voor gemalen koffie. Hier kan je bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie in doen.

Jura ENA 4 Full Nordic White bonenreservoir

Waterreservoir
Waar bij de meeste Jura machines het waterreservoir geïntegreerd is, zit deze bij de ENA 4 aan de buitenkant. Dit stoort niet, omdat het een mooie ronde koker is met een bijzondere structuur en je zo ook eenvoudig kan zien wanneer je water moet worden bijgevuld. Het reservoir is niet enorm groot, maar genoeg om een tijdje mee door te komen. Ook hier geldt trouwens hoe verser hoe beter. Het best kan je dus eigenlijk elke dag je water verversen.

Bij de Jura ENA 4 is het ook mogelijk een waterfilter te gebruiken. Dit is zeker aan te raden, want wanneer je dit goed en op een juiste manier gebruikt zal je je machine niet meer moeten ontkalken. Het zorgt dus niet alleen voor een betere smaak van je koffie, maar ook voor een langere levensduur van je machine. Het enige dat je zal moeten doen is de waterhardheid instellen. De machine geeft automatisch aan wanneer je de Claris Smart filter moet vervangen en het Intelligent Water System (I.W.S.®) herkent ook automatisch de filter.

Jura ENA 4 Full Metropolitan Black waterreservoir

Onderhoud en ontkalken
De Jura ENA 4 geeft zelf aan wanneer de machine toe is aan een reinigingsbeurt. Met één druk op de knop wordt het reinigingsprogramma gestart. Dat maakt het onderhouden en ontkalken eenvoudig. De zetgroep wordt in 20 minuten optimaal gereinigd met behulp van een tablet. Je kan kalkaanslag voorkomen door juist gebruik te maken van een waterfilter. Bij de start voorziet Jura je van 1 Claris Smart filter.

Energiezuinige koffiemachine
Volgens Jura is het energielabel van de ENA 4 zuiniger dan dat van de A1. Een kwartier na het koffie zetten gaat de machine automatisch in energie besparende modus (E.S.M.®). In spaarstand wordt slechts 4Wh verbruikt. Dat is verwaarloosbaar. Het apparaat heeft dankzij de gepatenteerde Zero-Energy of energie neutrale schakelaar een hoge energie efficiëntie. Hetzetten van koffie gaat relatief snel met gebruik van een beperkte hoeveelheid stroom en de snellere koffiemolen.

Koffiedranken

Met de Jura ENA 4 volautomatische koffiemachine is het enkel mogelijk om pure koffie te zetten, met name espresso, ristretto en lungo. Wil je toch eens een cappuccino of latte macchiato zetten dan kan je een melkopschuimer gebruiken.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Dankzij de P.E.P. zetmethode heeft de espresso een voller aroma.
Plus review koffiemachine De Aroma G3-molen zorgt ervoor dat de koffiebonen 2 keer sneller worden gemalen in vergelijking met de standaard Jura molen en haalt meer aroma uit je koffiebonen.
Plus review koffiemachine De sterkte, de maalgraad, de waterhardheid en de hoeveelheid water zijn eenvoudig aan te passen.
Plus review koffiemachine Dankzij de vooraf ingestelde functies bereid je met één druk op de knop een uitstekende ristretto, espresso of lungo.

Minus review koffiemachine Met deze koffiemachine zet je geen melkspecialiteiten zoals cappuccino.

De meeste reviews schrijven dat de grootte van het waterreservoir een minpunt is. Daar zijn we het bij Mister Barish niet mee eens. Ja, je moet het waterreservoir misschien iets vaker bijvullen maar je hebt wel steeds de beste waterkwaliteit. Dat is veel belangrijker!

Prijs

De prijs van de Jura ENA 4 is € 699. Dat lijkt veel, maar als je een Nespresso drinker bent en een fortuin geeft aan de capsules dan is deze volautomaat dé oplossing. Drink je gemiddeld 3 à 4 kopjes koffie per dag dan is deze machine na 1 jaar volledig terugverdiend. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar is het juist een slimme investering. De aankoop van een volautomaat is bovendien ook milieubewust.

In Nespresso versus koffiebonen zijn koffiebonen met een volautomaat altijd de winnaar omdat de capsules zo ontzettend duur zijn. Een volautomaat wint op alle vlakken: smaak, kwaliteit, duurzaamheid en prijs. Je investering is snel terugverdiend.

Wat is de mening van Mister Barish?

De Jura ENA 4 volautomatische koffiemachine zit vol met de nieuwste technologieën. Het is een zeer interessante machine voor de echte koffieliefhebber die met één druk op de knop de beste koffie wil zetten en drinken.

Het eerste dat bij je opkomt als je aan Jura denkt is groot, duur, professioneel, makkelijk en lekkere koffie. De ENA 4 doet wat die doet ontzettend goed. Het is het ideale instapmodel met een goede prijs voor een volautomaat. Bovendien is het ideaal voor thuisgebruik want de machine neemt niet zo veel plek in op het aanrecht.

Technische specificaties Jura ENA 4

Koffie zetten
Koffiespecialiteit (1 druk op de knop): Espresso, Lungo, Ristretto
Soort koffie: Koffiebonen en een kleiner reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar (is niet belangrijk want voor espresso is er 9 bar nodig)

Gebruikersgemak
Display: Nee, eenvoudige te bedienen met 3 knoppen
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat” Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Claris Smart waterfilter ( 1 meegeleverd )
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, geen begeleiding. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35 cm
Breedte: 28 cm
Diepte: 42 cm
Gewicht: 8 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssyteem: Thermoblock
Kleur: Full Metropolitan Black, Full Nordic White

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 4Wh

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura heeft zo’n 16 koffiemachines in het assortiment voor thuis gebruik.

Jura ENA 8
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura ENA 8 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine

Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte E6 volautomaat is een interessant instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de Jura koffiemachines. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6 en E60, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine is de publieksfavoriet bij de consumentenbond voor mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine

Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8

Jura J6
De Jura J6 is niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine multifunctioneel voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Jura Giga 5
De Jura Giga 5 heeft maar liefst twee koffiebonenreservoirs. Dat is handig voor verschillende koffiedranken. Een cappuccino vraagt soms een andere type koffiebonen. De koffiemolens zijn voorzien van een keramische maalschijf. Deze maalschijf wordt niet heet en zodoende kunnen de bonen niet verbranden. Verder zitten er allerlei nieuwe technologieën en handigheidjes in waardoor deze machine een genot is om te gebruiken.

Jura Giga 5 koffiemachine

Jura Giga 6
De Jura Giga 6 is voor echte koffieliefhebbers die niets hebben aan een volautomatische koffiemachine waar je maar een paar instellingen kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de keuze uit verschillende koffiebonen, gemalen met een elektrisch instelbare keramische koffiemolen. Als jij dus op zoek bent naar een volautomaat die eigenlijk een soort barista is aan wie je alles kunt vragen.

Jura Giga 6 koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst.

Jura S8 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemschine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

 

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .