Een koffiebranderij is een bedrijf dat rauwe koffiebonen brandt tot consumeerbare koffie. Met behulp van een koffiebrander en de juiste expertise worden de bonen gebrand. Het is een delicaat proces. De laatste jaren zijn er een aantal kleine koffiebranderijen gestart. Deze zijn meer gefocust op het potentieel van de boon, de diversiteit aan smaken en de versheid.

Inhoudsopgave

Wat is een koffiebranderij?
Koffiebranderij locatie
Hoe komt een koffiebranderij aan koffiebonen?
Hoe een koffiebranderij de smaak beïnvloedt?
Verschil tussen een grote en een kleine koffiebranderij
Koffiebranderijen in onze regio


Wat is een koffiebranderij?

Voordat je met bonen koffie kan zetten moeten ze eerst gebrand worden. Het branden gebeurt in een koffiebranderij. Rauwe koffiebonen zijn groen en hebben geen smaak. Een koffiebranderij zorgt ervoor dat de geuren en de smaken van de koffie ontstaan.


Koffiebranderij locatie

Koffiebranderijen bevinden zich meestal in de regio waar de koffie geconsumeerd zal worden. Gebrande koffiebonen verliezen na zo’n 6 weken hun smaken. Het advies is om koffie te consumeren binnen 6 weken na de branddatum. Dan zijn de meeste geuren en smaken nog intact.

Koffiebonen branden in het land van oorsprong zou goed zijn voor de lokale economie maar niet goed voor de versheid van de koffie.


Hoe komt een koffiebranderij aan koffiebonen?

Een koffiebranderij heeft twee manier om koffiebonen aan te kopen.

1. Direct trade
De koffiebranderij heeft rechtstreeks contact met de koffieboer. De koffiebrander weet alle details van de plantage en kan zelfs invloed hebben op het verwerkingsproces van de koffiebessen. Het voordeel is een persoonlijke relatie tussen de boer en de koffiebranderij.

2. Via een handelaar
De handelaar is een tussenpersoon tussen de boer en de koffiebranderij. Voor kleinere koffiebranderijen is dit vaak de enige manier om koffiebonen aan te kopen. Het voordeel van van een handelaar is dat het sneller, eenvoudiger en goedkoper is. De handelaar koopt een groot volume bij één of meerdere boeren en verkoopt aan verschillende kleine koffiebranderijen.


Hoe een koffiebranderij de smaak beïnvloedt?

Via een handelaar komen dezelfde soort koffiebonen bij verschillende koffiebranderijen terecht. Toch zal de smaak van het eindproduct bij elke branderij verschillend zijn. Koffiebonen branden is een delicaat proces waarbij verschillende factoren invloed hebben op de smaak.

Er is niet één recept voor het branden van koffiebonen die lekker smaken en mooi gekleurd zijn. Koffie branden is een fascinerende proces van tijd, temperatuur en brandingsgraad met oneindige smaak mogelijkheden.

Daarnaast is van belang om te weten waarvoor de koffiebonen gebruikt zullen worden. Wordt er gekozen voor filterkoffie, espresso of beide. Op basis van al deze facetten stelt de koffiebrander samen met de barista het brandprofiel op. Daarom zijn er zo’n grote verschillen tussen de verschillende koffiebranderijen.

[caption id="attachment_202178" align="alignnone" width="750"]De koffiebranderij koopt koffiebonen via een handelaar of rechtstreeks bij de boer De koffiebranderij koopt koffiebonen via een handelaar of rechtstreeks bij de boer[/caption]


Verschil tussen een grote en een kleine koffiebranderij

Grote koffiebranderijen branden meestal koffie voor verkoop in supermarkten. Voor deze bedrijven is het belangrijk dat de koffie steeds hetzelfde smaakt. Daarom worden de koffiebonen steeds op dezelfde wijze gebrand. Het brandprofiel wordt nooit aangepast aan de kwaliteit van de koffiebonen. Meestal worden ze te hard gebrand om de negatieve eigenschappen van de boon te camoufleren. Met een te lang brandproces is de koffie vlakker en krijgen alle koffiebonen dezelfde smaak. Dit is ook de wens van de supermarkt consument want door de jaren heen is de consument deze smaak gewoon geworden.

Kleine koffiebranderijen brengen unieke koffiesmaken op de markt. Ze zorgen ervoor dat het potentieel van de koffiebonen benut wordt. Het brandprofiel wordt aangepast aan de bonen, de zetmethoden en alle andere facetten die invloed hebben op de smaak.

Bij deze branderijen heb je elke maand andere koffiebonen met andere smaken. Het brandproces is puur en eerlijk.


Koffiebranderijen in onze regio

In onze regio zijn er verschillende grote branderijen:
Douwe Egberts, Neuteboom, Tiktak, en Ten Have.

De laatste jaren zijn het aantal kleine koffiebranderijen fors toegenomen.

Wil je meer weten over de koffiebranderij? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!