Koffiebrander

Koffiebrander

Het begrip koffiebrander heeft zowel betrekking op de persoon, de machine om koffiebonen te branden en het bedrijf dat de koffiebonen brandt. Zo’n bedrijf wordt een koffiebranderij genoemd.

Giesen is het Nederlandse bedrijf dat handmatig koffiebranders vervaardigt en over de hele wereld verkoopt. Lees alles over de verschillende machines en de kennis die nodig is om koffiebonen te branden.

Inhoudsopgave

Wat is een koffiebrander?
Koffiebrander tools
Giesen: Nederlands merk koffiebranders


Wat is een koffiebrander?

De mens
De koffiebrander of roaster is de persoon die de machine bediend om de koffiebonen te branden. Deze persoon is iemand met veel kennis van koffiebonen en weet met de juiste branding het potentieel van de koffiebonen te behouden. De roaster staat in rechtstreeks contact met de koffieboer of de handelaar. Maar ook met de barista waarmee ze samen het brandprofiel opstellen.

De machine
Je zou thuis zonder een koffiebrander de bonen kunnen branden. Het nadeel is dat je met het branden op het fornuis, in de oven, de barbeque of popcornmachine niet gelijkmatig kan branden. Een goede koffiebrander is noodzakelijk voor een goed resultaat. Er zijn twee soorten koffiebranders: op basis van hete lucht en door verhitting in een hete ton.


Koffiebrander tools

De koffiebrander (de machine): Koffiebranders zijn er in allerlei soorten en maten. Machines met een capaciteit van honderden kilo’s en kleine professionele branders die tot een paar 100 gram koffiebonen branden of roosteren.

De modernste koffiebranders zijn volautomatisch met koelsystemen en tijdwaarnemers. Probat is in Europa het meest bekende merk onder de koffiebranders. Probat systemen zijn er in kleine en grote formaten. Een voorbeeld van een niet-industriële koffiebrander is de Probat 60 kg, welke is vervaardigd uit gietijzer en verwarmd wordt op aardgas. Het is een draaiende trommel om de warmte goed te verspreiden. Na het branden worden de koffiebonen op een koelrooster gestort. Het nadeel is dat de temperatuur van de brander manueel geregeld moet worden en dat vraagt de nodige kennis. Een stabiele temperatuur behouden, is knap lastig. Deze branders hebben gemiddeld 12 minuten nodig om 20 kg te branden. Daarentegen zijn er de industriële machines die 500 kg in 3 minuten branden. Het feitelijk brandproces is niet heel verschillend tussen kleine en grote industriële branders.

[caption id="attachment_202186" align="alignnone" width="750"]Koffiebrander tools De belangrijkste tool van een koffiebrander[/caption]

Meten, registreren en bijsturen: De verschillende computergestuurde meetinstrumenten zijn naast de brander onmisbare hulpmiddelen om controle te houden over het brandproces om zo naar een optimaal resultaat toe te werken. Afhankelijk van het type systeem wordt er manueel of automatisch bijgestuurd. Alle geregistreerde gegevens zijn belangrijk voor een volgende branding.

Kleurenmeter: De kleur van de koffieboon vertelt veel. Het is dan ook een parameter om de branding objectief te meten. Na het brandproces wordt een staal genomen. Dit wordt gemalen en onder de kleurenmeter geplaatst. De kleur die wordt afgelezen, wordt vertaald in een puntenschaal. Dit hulpmiddel waarborgt een constante kwaliteit van de koffiebonen. De kleurmeting is ook een basis om het brandproces aan te passen. Een te harde of te lichte branding beïnvloedt de smaak negatief.


Giesen: Nederlands merk koffiebranders

Giesen Coffee Roasters bestaat meer dan 30 jaar als metaalverwerkingsbedrijf. In de beginjaren werden er vooral machineonderdelen geproduceerd, ook voor koffiebranders. Sinds 2006 ligt de focus enkel en alleen op de productie van kwalitatief hoogwaardige handgemaakte koffiebranders. Giesen staat bekend voor kwaliteit en functionaliteit. Het zijn moderne machines die gekoppeld worden aan brandprofiel software waarmee het hele brandproces nauwkeurig opgevolgd kan worden. Ze worden vooral herkend door de uitstraling. Een Giesen koffiebrander kan je namelijk in elke RAL kleur bestellen.

[caption id="attachment_202189" align="alignnone" width="750"]Kleine koffiebrander van Giesen Giesen WPG1 en WPE1 proefbranders[/caption]

Ze zijn beschikbaar in verschillende maten. De kleinste is voor het roasten van 50 tot 200 gram koffiebonen. Met de grootste koffiebrander kan je tot 140 kilogram tegelijkertijd branden.

Het productiecentrum is gevestigd in het kleine dorpje Ulft, in het oosten van Nederland nabij de Duitse grens. Het mooie is dat Giesen de wereld aan het veroveren is.

Wil je meer weten over koffiebranders? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Rik Degryse-Leeman Houthulst-Woumen
Door

Rik Degryse-Leeman Houthulst-Woumen

op 17 Dec 2023

Beste, wij zijn in het bezit van een oude gietijzeren koffiemolen met tekens (koffie 3 VIF ) werkt nog en is volledig , weegt ongeveer 25kg , mocht via jullie diensten iemand intresse hebben tegen een aanneemlijke vergoeding , laat iets weten.grtn.

Reactie plaatsen