Koffie thuis
Koffie op het werk
Koffiemachines
Experience Stores
Shop
Blog
Jobs
Over Mister Barish
Werken bij Mister Barish
FR
Koffie thuis
Koffie op het werk
Koffiemachines
Experience Stores
Shop
Blog
Jobs
Over Mister Barish
Werken bij Mister Barish
FR
Koffietermen
Zoeken
Home
Koffie Kennisbank
Koffietermen
Onderstaand vind je een lijst met
koffie
termen en begrippen die veel worden gebruikt. Klik op een begrip om de definities en uitleg hierbij te lezen.
Artikelen in Koffietermen
Valvesysteem
Met een valvesysteem worden koffiebonen optimaal bewaard in een verpakking. Met...
Single origin coffee
Single origin coffee is koffie van één bepaald gebied of zelfs van één...
Slow coffee
Slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die nodig is om een bepaalde koffie...
Species
Species zijn verschillende koffiesoorten. Wereldwijd zijn er ongeveer 100...
Sweetness
Sweetness is de natuurlijke zoetheid van koffie. Groene koffiebonen bevatten...
Tampen
Tampen is de gemalen koffie aandrukken in de filterdrager. Dat doe je met behulp...
Third Wave
De Third wave is een koffie beweging die rond de eeuwwisseling opstond binnen de...
Tamperstation
Het tamperstation of tampingstation zorgt ervoor dat de filterdrager gelijkmatig...
Total Dissolved Solids
TDS is de afkorting voor Total Dissolved Solids. TDS is de waarde die de graad...
Speciality Coffee Association (SCA)
De Speciality Coffee Association is een onafhankelijk instituut waar duizenden...
Underdeveloped
Underdeveloped verwijst naar het brandproces van koffiebonen waarbij de bonen...
Etching
Etching is verfijnde latte art op bijvoorbeeld een cappuccino. Met een speciale...
Faema
Faema is een merk van espressomachines met een E61 zetgroep, vernoemd naar zijn...
Extractie
Extractie zijn de stoffen zoals cafeïne, suikers oliën, vetten en zuren die...
Hardheid of densiteit
De hardheid of densiteit van de koffieboon heeft ook een grote invloed op de...
Filterdrager
De filterdrager is een onderdeel van de halfautomaat espressomachine. De...
Free pour
Free pour is het schenken van latte art zonder gebruik te maken van accessoires...
Wet mill
Wet mill is de fabriek of verwerkingsruimte waar de koffie wordt ontpulpt,...
Weken
Weken draagt bij tot de houdbaarheid van de koffieboon. Groene koffiebonen...
Washed of Gewassen
Washed of gewassen is een mogelijke verwerkingsmethode om de koffiebonen uit de...
Voorinfusie
Voorinfusie bij een espressomachine werd voor het eerst mogelijk door de E61...
Waterhardheid
De waterhardheid geeft de concentratie van metaalionen zoals calciumcarbonaat en...
Zetgroep
De zetgroep is het gedeelte in de espressomachine waar het hete water en de...
Wild grown coffee
We spreken van Wild grown coffee als de koffiestruiken niet netjes zijn...
Quahwah
In Arabië werd koffie voor het eerst gedronken als wijn. Uit het gefermenteerde...
Peaberry
Een peaberry is een koffiebes met slechts één volledige ronde koffieboon in de...
Hoornschil
De hoornschil is een papierachtige laag die de koffieboon beschermt en de boon...
Quakers
Quakers zijn bonen uit koffiebessen die onrijp werden geplukt. Afhankelijk van...
Roaster
Een roaster of koffiebrander is de persoon die koffiebonen brandt. Een roaster...
Rins
Rins is een term bij het cuppen of proeven van koffie. Rins staat voor aangenaam...
Robusta
Robusta is een koffiesoort en maakt voor minder dan 30% uit van de wereld...
Single Estate
Single estate staat soms op de verpakking van koffiebonen vermeld. Single estate...
Screen
Screen verwijst naar de grootte van de koffieboon. Door middel van een machine...
Speciality Coffee
Speciality Coffee zijn koffiebonen van de allerbeste kwaliteit. De term is in...
Blend
Een blend is een mengeling van verschillende koffiesoorten en/of koffiebonen van...
Bunchum
Bunchum betekent koffieboon. Dit staat te lezen in een medisch encyclopedie,...
Channeling
Channeling zijn de kanaaltjes die ontstaan in de gemalen koffie bij het...
Dry coffee
Bij Dry coffee worden de koffiebonen uit de koffiebes gehaald door middel van...
Bun
Bun betekent in het Afrikaans koffieplant . In het Arabisch werd dat bunn. Bunn...
Cafeïne in koffie
Cafeïne in koffie heeft niets te maken met de sterkte van de koffie. De...
Brew ratio
Brew ratio is de verhouding water versus koffie bij het zetten van koffie . Het...
Body
De body heeft niets te maken met de smaak van de koffie maar verwijst naar het...
Bloomen of opwellen
Het bloomen is het opzwellen of opwellen van gemalen koffie. Giet in een...
Cup of Excellence
De Cup of Excellence is een jaarlijkse competitie waarbij wordt gezocht naar de...
Bergamot
Bergamot is koffie met een uitgesproken bergamot aroma die nogal theeachtig...
Baked coffee
Baked coffee verwijst naar het brandproces van koffiebonen. Het zijn koffiebonen...
Batch brew
Batch brew is koffie zetten met een filter koffiemachine. Filterkoffie is...
Arabica
Arabica is een een koffieplant die de meeste gedronken soort koffiebonen...
Aftertaste
Aftertaste is de smaak die de koffie na het drinken in je mond achterlaat....
Arabusta
Arabusta is de bekendste cultivar. Een koffiesoort door kruisingen tot stand...
Aciditeit
Positieve aciditeit is de sprankel, frivoliteit, frisheid, helderheid en...
Wat is vriesdroog koffie?
Vriesdroog koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd. Vriesdroog is...
Cultivar
Een cultivar wordt gebruikt in de botanische terminologie. Het is het resultaat...
Dry mill
Dry mill is een fabriek waar de droge koffiebonen worden ontdaan van de...
Microfoam
Microfoam is het melkschuim dat wordt gebruikt voor het maken van onder andere...
Naked espresso
Een naked espresso is een espresso die wordt gezet met een naked filterdrager....
Melk stretchen
Het melk stretchen of uitrekken is het verdubbelen van de melk in volume. Door...
OCD
De OCD of ONA Coffee Distributor is een hulpmiddel om de koffie beter aan te...
Natural of Ongewassen
Natural of ongewassen is een verwerkingsmethode van koffiebessen naar...
Melange
Een melange zijn verschillende koffiebonen of -soorten die bij elkaar worden...
Maillardreactie
De maillardreactie of niet-enzymatische bruinkleuring is een complexe reeks van...
Lateriet
Lateriet is de in de tropen. Deze bodemsoort komt voornamelijk voor in Afrika en...
Lot
Een lot is een bepaalde hoeveelheid koffie die dezelfde smaak en kwaliteit...
Koffie fermenteren
Het fermenteren van koffie is een natuurlijk proces waarbij de pectine laag van...
Koffie puck
De puck is de aangestampte gemalen koffie in de filterdrager van een...
High & dry grounds
High & dry grounds is als koffie zich bovenaan aan de zijkant van de filter...
Homogeniseren
Homogeniseren van melk is het mengen van melkvet en waterige bestanddelen tot...
Edit category
Dashboard
Settings
Website Design
Category cached on Fri. 13 Dec 17:35
Renew cache
Een koekje bij de koffie
Deze website maakt gebruik van cookies om je de beste ervaring te bieden.
Kom meer te weten
Cookie instellingen
Kom meer te weten
Alles
Functioneel
Functionele cookies zijn noodzakelijk om een website te gebruiken. Ze worden gebruikt voor basisfuncties en zonder deze cookies kan de website niet functioneren.
Statistieken
Statistische cookies worden gebruikt om anoniem informatie te verzamelen over het gedrag van een bezoeker op de website.
Marketing
Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen op de website. Hierdoor kunnen website-eigenaren relevante advertenties tonen gebaseerd op het gedrag van deze bezoeker.