Batch brew

Batch brew

Batch brew is koffie zetten met een filter koffiemachine. Filterkoffie is opnieuw hip maar manueel filterkoffie zetten vraagt meer tijd dan het zetten van een espresso en kan instabiel zijn.

Voordelen batch brew
Bij het met de hand opschenken van filterkoffie is het onmogelijk de schenksnelheid en de hoeveelheid water te controleren. Alleen met de nodige tijd, focus en ervaring kan een barista de perfecte extractie realiseren. Een batch brew koffiemachine zorgt ervoor dat deze handelingen automatisch gebeuren. Het belangrijkste voordeel is consistentie.

Daarom kiest de gemiddelde koffiebar meer en meer voor batch brew. Als je meer dan 100 filterkoffies per dag zet dan is de overstap naar een batch brew snel gezet.

Nadelen batch brew
Met een batch brew is het onmogelijk om een specifiek extractie te krijgen zoals bij een Chemex, Aeropress, V60 of een Kalita. Deze filter zetmethodes voegen allemaal een speciaal karakter toe aan de koffie. Met batch brew kan je geen persoonlijke benadering aan de koffie geven.

Batch brew filtermachines
De machines zijn niet meer te vergelijken met de apparaten die in Amerikaanse koffiebars uren staan te pruttelen. Een goed batch brew systeem monitort de temperatuur, waterdosering en de doorlooptijd nauwkeurig. Dit zorgt voor een consistente kwaliteit.

Een goed systeem voor thuis is de Technivorm Moccamaster. In 6 minuten zet je 10 kopjes filterkoffie. Dit systeem koop je voor ongeveer € 180. Dan moet je alleen nog voor vers gebrande koffiebonen zorgen.
Reactie plaatsen