Met Chemex filterkoffie zetten

Met Chemex filterkoffie zetten

Als je koffie gaat zetten met een Chemex ben je echt hip bezig. Filterkoffie is weer helemaal terug van weggeweest. Deze slow coffee vraagt net iets meer tijd maar met de juiste finesse bekoor je elke koffieliefhebber. De Chemex maakt sinds 1944 deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

Koffie zetten met een Chemex oogt stoer en met de juiste koffiebonen is de smaak fantastisch. Lees snel verder en leer hoe je koffie zet met een Chemex.

Inhoudsopgave

De Chemex
De verhouding koffie versus water
Welke soort maalgraad en branding gebruiken?
Wat heb je nodig?
Chemex filterkoffie zetten doe je zo voor 4 koppen
De smaak van Chemex filterkoffie

De Chemex

[caption id="attachment_200694" align="alignleft" width="193"]Chemex Chemex[/caption]

De Chemex werd in 1942 ontworpen door de Duitse chemicus Peter Schlumbohm. Het filter zetsysteem heeft de vorm van een zandloper met een leren touwtje. Het staat niet voor niets in het MoMa. Het is een echt pronkstuk om in huis te hebben. Behalve de Chemex heb je voor het koffie zetten ook nog de Chemex filter nodig. Met dit bijzondere apparaat is het mogelijk om heel zuivere koffie te brouwen, met een zeer licht zetsel waarbij vooral de frisse fruittonen naar voren komen. Om tot dat resultaat te komen, moet je natuurlijk enkele regels volgen.

De verhouding koffie versus water

Als je koffie zet met een Chemex heb je 60 gram koffie per liter water nodig.

Welke soort maalgraad en branding gebruiken?

Een Chemex haalt de frisheid en zuiverheid van de koffieboon naar boven. Licht gebrande koffiebonen zijn daarom het meest geschikt voor deze zetmethode. Zorg voor grove, vers gemalen koffiebonen.

Wat heb je nodig?

De Chemex, Chemex filterpapier, weegschaal, waterketel, thermometer, timer, koffiemolen, vers water, bij voorkeur licht gebrande koffiebonen en voorverwarmde kopjes.

[caption id="attachment_200699" align="aligncenter" width="750"]Chemex filterpapier Chemex filterpapier[/caption]


Chemex filterkoffie zetten doe je zo voor 4 koppen

Let op, het totale proces van filterkoffie zetten met een Chemex mag niet meer dan 4 minuten in beslag nemen. Dan is de doorlooptijd te lang, met overextractie tot gevolg. Dit los je op door de koffiebonen iets grover te malen. Als de doorlooptijd te kort is, dan maal je de koffiebonen iets fijner.

[caption id="attachment_200710" align="aligncenter" width="145"]Chemex filterkoffie zetten Chemex filterkoffie zetten[/caption]

Voorbereiding


  • Om alle vorige smaakresten weg te spoelen, giet je heet water in de Chemex. Goed spoelen en klaar voor gebruik.
  • Verwarm het water. Het water moet het kookpunt niet bereiken. De ideale temperatuur bedraagt 92°C. De minimumtemperatuur is 90°C.
  • Geef 20 gram koffiebonen een medium tot iets grovere maling.
  • Neem de Chemex. Vouw de Chemex filter zoals beschreven in de handleiding. Let op, dit kan verschillen van filterpapier tot filterpapier. Je moet er sowieso voor zorgen dat de dubbel gevouwen zijde aan de kant van de schenktuit zit. Als je hem in het apparaat legt, zal je merken dat het zo extra stevigheid geeft aan de kant waar je giet. Zo voorkom je dat de Chemex zichzelf gaat vacuüm trekken bij het doorlopen. Als dat gebeurt, kan het water niet meer doorlopen en ontstaat er overextractie van de koffie.
  • Overgiet nu het filterpapier met heet water tot dat het verzadigd is. Doe je dat niet, dan gaat gaat het filterpapier koffie absorberen. Je voorkomt aroma verlies, want de koffie moet juist het water absorberen. Maak nu de Chemex terug leeg.
  • Zet de Chemex op de weegschaal en zet deze op 0.

  • Koffie zetten


    • Giet de gemalen koffie mooi in het midden van de gespoelde filter. Zorg ervoor dat de weegschaal 20 gram aangeeft.
    • We starten met het bloomen van de koffie. Bloomen zorgt voor het vrijgeven van de gassen die bij het branden van de koffiebonen zijn ontstaan. Je bereidt de koffie als het ware voor om zijn aroma’s gelijkmatig vrij te geven. Dat doe je door het water, dat dan minimaal 90°C is, rustig en voorzichtig op de gemalen koffie te gieten. Net voldoende tot dat deze helemaal nat is. Bloomen zorgt voor een mooie en gelijkmatige extractie. Het Bloomen duurt gemiddeld 20 à 30 seconden. De gemalen koffie zal gaan opzwellen en er zullen zich luchtbelletjes vormen. Hoe verser de koffie, hoe meer ontgassing er nog moet plaatsvinden, hoe meer luchtbelletjes er zichtbaar zullen zijn. Na 20 à 30 seconden zal je zien dat er geen belletjes meer gevormd worden.

      [caption id="attachment_200707" align="aligncenter" width="194"]Chemex bloomen Chemex bloomen[/caption]
    • Giet nu rustig in een cirkelvormige beweging verder water op tot dat de weegschaal 180 gram aangeeft. Zorg ervoor dat het water ongeveer 1,5 centimeter van de filterrand blijft. Giet zeker niet op de rand van het filterpapier. Want water kiest altijd de snelste weg. Giet je op de filterrand, dan zal het weglopen achter de filter, zonder langs de koffie te passeren.
    • Laat het koffiebed zeker niet volledig droog vallen maar laat het water mooi doorsijpelen en giet pas opnieuw op zodra het waterniveau in de filter voldoende gedaald is. Giet opnieuw op tot dat de weegschaal 280 gram aangeeft.
    • Zodra dat water is doorgesijpeld, giet je opnieuw op tot 320 gram.
    • Om te veel bitters te vermijden, laat je het laatste water niet volledig door de filter sijpelen. Verwijder de filter en schenk de koffie in. Als je een bredere kop gebruikt, zal de koffie iets sneller afkoelen. Je zal merken dat de smaak van de koffie wijzigt gedurende het drinken. Dat heeft alles te maken met de temperatuur. Net zoals bij het cuppen of proeven van koffie zijn er bepaalde smaken niet te detecteren bij een te hoge temperatuur.Tip: Gebruik voorverwarmde kopjes waardoor de koffie minder snel zal afkoelen. Dat doe je door heet water in het kopje te gieten en even te spoelen.
    • Geniet van je filterkoffie.

    • Tip: Als de smaak van de koffie niet helemaal naar wens is, pas dan de doorlooptijd aan door met de maalgraad van de koffiebonen te spelen.

      De smaak van Chemex filterkoffie

      [caption id="attachment_200720" align="aligncenter" width="738"]Chemex koffie drinken Chemex koffie drinken[/caption]

      Als je licht gebrande koffiebonen hebt gebruikt, dan zal de filterkoffie uit de Chemex een lichte kleur hebben in je kop. De koffie is helder en er bevinden zich geen oliën aan het oppervlak. Het Chemex filterpapier zorgt wel voor verlies van body maar dat wordt gecompenseerd door een zuivere, frisse smaak. Deze filtermethode geeft een eerlijk beeld van de koffie omdat het nauwelijks iets verdoezelt.

       

      Wil je meer weten over koffie zetten met Chemex? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen