Latte macchiato

Latte macchiato

De latte macchiato staat bij de meeste koffiebars op de menukaart. Het is een omgekeerde cappuccino. De opgeschuimde melk wordt eerst in het glas geschonken, vervolgens een espresso. Een goed gemaakte latte macchiato is uit verschillende lagen opgebouwd. Daarom wordt de koffie drank vaak in een glas geserveerd. Zo zie je mooi de kleurschakeringen.

Zelf een latte macchiato maken? Wat is het verschil met een koffie verkeerd? Welke koffiebonen? Lees snel verder.

Inhoudsopgave

 • Latte macchiato maken

 • Wat is een latte macchiato?
 • Welke koffiebonen voor een latte macchiato?
 • Verschil tussen latte macchiato en koffie verkeerd
 • Variant is de caffè latte


 • 1. Latte macchiato maken

  Voor het maken van een latte macchiato begin je met het opschuimen van de melk. Vervolgens zet je een espresso.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?

  Een latte macchiato bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 gestoomde melk en ⅓ melkschuim. De koffie moet een espresso zijn.

  Hoeveelheid koffie en melk voor 1 glas latte macchiato:
  • 16 tot 21 gram vers gemalen koffie voor een dubbele shot espresso
  • 125 tot 130 ml volle of halfvolle melk

 • Andere benodigdheden:
  • Espressomachine
  • 1 verwarmd glas (ongeveer 200 ml tot aan de bovenrand gemeten)
  • 1 melkkannetje
  • 1 klein extra kannetje voor de espresso


 • 1.2 Met een halfautomaat espressomachine

  Een latte macchiato maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo in 7 stappen:

  1. Melk opschuimen
  Voor een latte macchiato moet de kwaliteit van het melkschuim niet zo goed zijn als bij een cappuccino. Daarom is halfvolle melk ook een optie. Melk opschuimen met een stoompijpje is niet zo moeilijk als je de stappen goed volgt.

  Als je de melk niet kan opschuimen met een stoompijpje dan kan je een automatisch melkopschuim apparaat gebruiken.

  2. Inschenken
  Neem het voorverwarmde glas en schenk de opgeschuimde melk in tot op 1 cm van de rand. Het voordeel van nu al inschenken is dat de opgeschuimde melk kan indikken. Het schuim en de melk gaan zich scheiden. Dit is het moment om de espresso te zetten.

  3. Espresso zetten
  De espresso kan op een normale manier worden gezet. In plaats van een kopje kan je nu het extra kannetje gebruiken. Met een kannetje kan je fijner inschenken.
  Om de laagstructuur van de latte macchiato nog duidelijker weer te geven, kan je een vleugje kokend water aan de espresso toevoegen. Het hete water zal ervoor zorgen dat het scheidend vermogen tussen koffie en melk toeneemt.

  4. Melk en melkschuim goed gescheiden?
  Controleer nu of de melk en het melkschuim in het glas goed gescheiden zijn. Dit geeft namelijk het beste resultaat. Je kan de scheiding vrij goed zien omdat het schuim iets lichter van kleur is dan de melk.

  5. Zorgvuldig espresso inschenken
  Neem het kannetje en schenk de espresso langzaam in, zodat de espresso zijn plaats kan innemen tussen het schuim en de melk. De mooi bruine scheidingslijn begint zich langzaam te ontplooien.

  6. Camouflage
  Met een toefje schuim uit de melkkan zou je het koffievlekje dat bovenop is ontstaan kunnen camoufleren.

  7. Het resultaat is een latte macchiato.
  De latte macchiato moet direct nadat deze is ingeschonken worden gedronken. Dat is mogelijk, want een latte macchiato mag maximaal 70°C zijn.

  1.3 Met een volautomaat koffiemachine

  Een latte macchiato is meestal een standaard koffievariant van een volautomatische koffiemachine. Door je koffiesmaak te personaliseren, kan je tot de juiste verhoudingen komen. Probeer de sterkte van de koffie eens te verhogen. Bij een echte latte macchiato wordt eerst de melk gestoomd en opgeschuimd. Vervolgens wordt de espresso gezet.

  1.4 Met een Nespresso machine

  De stappen met een halfautomaat geven je de uitleg hoe een echte latte macchiato wordt opgebouwd. Je begint met het stomen en opschuimen van de melk. Giet de melk vervolgens in een verwarmd glas. Zet de espresso met de Nespresso machine. Gebruik een espresso koffie cup. Laat de espresso in een kannetje stromen en schenk vervolgens de espresso langzaam in het glas. Een mooie bruine scheidingslijn zal ontstaan. Om de latte macchiato volledig af te werken, camoufleer je het koffievlekje met wat melkschuim.

  2. Wat is een latte macchiato?

  Een latte macchiato heeft Italiaanse roots. Latte is Italiaans voor melk en macchiato betekent ‘bevlekt’, verwijzend naar de vlek op de drank. Want als je eerst de opgeschuimde melk in een glas schenkt en daar vervolgens een kopje espresso aan toevoegt, ontstaat er een vlek op het melkschuim. De hoeveelheid latte is veel groter dan in een cappuccino. Dat zorgt voor een zachtere koffiesmaak. De keuze van de koffiebonen is bepalend voor het karakter.

  3. Welke koffiebonen voor een latte macchiato?

  Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank. Daarom hebben koffiebonen met een donkere branding de voorkeur. Zou je koffiebonen voor filterkoffie gebruiken, dan bestaat de kans dat de koffiesmaak een beetje zal wegvallen. Het maakt minder uit of de bonen veel oliën bevatten, want de crema is voor deze koffievariant minder belangrijk.

  4. Verschil tussen latte macchiato en koffie verkeerd

  Een latte macchiato en een koffie verkeerd zijn totaal verschillend van elkaar. De meeste koffiebars maken een koffie verkeerd dan ook verkeerd. Bij een latte macchiato is de koffie basis een espresso. Een koffie verkeerd heeft als basis een filterkoffie of een cafetière. De koffie verkeerd heeft een ruime hoeveelheid gekookte melk zonder schuim. De enige gelijkenis is dat in beide dranken veel meer melk zit dan koffie.

  5. Variant is de caffè latte

  Het verschil tussen latte macchiato en caffè latte is de hoeveelheid melkschuim. Bij een caffè latte wordt de melk alleen gestoomd. Hierdoor is er geen tot nauwelijks melkschuim.  Wil je meer weten over de latte macchiato? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen