Lungo

Lungo

Een lungo is een espresso die langer is doorgelopen. Door de doorlooptijd te verlengen, krijg je een slappe espresso. Het is niet makkelijk om een goede lungo te zetten. Daarom is het makkelijker om een americano te zetten. Dit is een fundamenteel andere koffie maar het basisprincipe blijft hetzelfde: de espresso minder sterk maken.

Inhoudsopgave • 1. Wat is een lungo?

  Een lungo is een slappe espresso doordat deze langer doorloopt. We zijn in de Lage Landen lungo’s gaan drinken omdat we van oudsher een sterke filterkoffie-cultuur hebben. We zijn met een espressomachine, zoals de Nespresso machine, ‘filterkoffie’ gaan zetten. Maar dat gaat niet. Daarom zijn we de espresso gaan verlengen tot een lungo. Het is dus een grote kop koffie met een cremalaag.

  Bovendien is in de Lage Landen de kwaliteit van de espresso ondermaats omdat de extractie fout gebeurt. Zelfs in sommige koffiebars wordt espresso nog steeds fout gezet. Een lungo maken is nog moeilijker omdat de doorlooptijd de extractie en de smaak sterk beïnvloedt.

  2. Smaak van lungo

  Een lungo is dus minder sterk maar bevat wel meer bitters. Er loopt extra water door de gemalen koffie waardoor er meer stoffen worden opgelost die normaal niet zouden worden onttrokken. Dit wordt overextractie genoemd. Overextractie komt de smaak vaak niet ten goede. Het is niet eenvoudig om een goede lungo te maken, maar er is nog een tweede methode. Namelijk door de maalgraad iets grover te zetten.

  3. Lungo maken

  Het maken van een lungo gaat volgens precies dezelfde basishandelingen als het zetten van een espresso. Er zijn 2 methodes om een lungo te maken, maar ook een combinatie van de 2 is mogelijk.
  • De doorlooptijd verlengen
  • De maalgraad grover instellen

  • 3.1 Hoeveel koffie en water?


   Een lungo bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.

   Hoeveelheid koffie en water voor 2 koppen:
   • 16 tot 21 gram verse, fijngemalen koffie voor methode 1
   • 16 tot 21 gram verse, minder fijngemalen koffie voor methode 2

   Voorbeeld: Een normale espresso met 21 gram gemalen koffie geeft ongeveer 42 ml koffie vloeistof verdeeld over 2 kopjes. Per kopje is dat 21 ml. Bij een lungo stroomt het water tot er ongeveer 40 tot 50 ml in het kopje zit. Dit is geen exacte wetenschap. Het kan ook meer of minder zijn.

   Andere benodigdheden:
   • Espressomachine
   • 2 verwarmde porseleinen kopjes (ongeveer 100 ml tot aan de bovenrand gemeten)

   3.2 Met een halfautomaat met dubbele filterdrager


   Er zijn 3 methodes om een lungo te maken met een halfautomatische espressomachine:

   Methode 1: De doorlooptijd verlengen
   Start met het zetten van een espresso zoals je dat normaal zou doen. Op het moment dat de espresso klaar zou zijn, laat je het water iets langer lopen. Als het volume van 40 tot 50 ml in het kopje is bereikt, dan stop je de machine. De uitloop zal op dat moment lichtgeel zijn. Dat betekent dat de koffie op is.

   Methode 2: De maalgraad grover instellen
   Door de maalgraad iets grover in te stellen zal het water sneller door de koffie stromen. Er is minder contacttijd maar de lungo zal wel klaar zijn binnen de normale espresso tijd. Iets minder grof is in dit geval iets minder fijn. Met iets minder fijn stroomt het water minder snel doorheen de koffie en zal er nog wel extractie plaatsvinden van goede componenten.

   De beide methodes zijn niet ideaal maar met de nodige experimenten is het mogelijk om een goede lungo te maken.

   3.3 Met een volautomaat koffiemachine


   Elke volautomatische koffiemachine heeft de mogelijkheid om met één druk op de knop een lungo te maken. De smaak personaliseren is de grootste uitdaging bij een volautomaat.

   3.4 Met een Nespresso machine


   Een lungo maken met een Nespresso machine kunnen we allemaal. Druk op de knop met het grote kopje en het water zal langer stromen. Ook een Nespresso machine kan je personaliseren door de hoeveelheid water in te stellen.

   4. Welke koffiebonen voor een lungo?

   Voor een lungo gebruik je dezelfde koffiebonen als voor een normale espresso. Met te licht gebrande bonen wordt de koffiesmaak nog minder sterk.

   5. Verschil tussen lungo en americano

   Bij een lungo stroomt het water langer door de gemalen koffie. Dit in tegenstelling tot de americano waarbij het heet water los bij de espresso wordt geserveerd. Een lungo heeft een cremalaag. Een americano heeft geen crema omdat deze wordt gebroken na het toevoegen van heet water. Het is makkelijker een americano te maken dan een lungo.

    

   Wil je meer weten over de lungo? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen