Nespresso machine

Nespresso machine

Met het kopen van een Nespresso machine ga je voor het absolute gebruiksgemak. Een Nespresso machine is in aankoop een betaalbare volautomatische koffiemachine. Maar op termijn is een Nespresso machine veel duurder dan een volautomaat door de prijs van de koffiecapsules. Een Nespresso machine heeft daarnaast minder mogelijkheden dan volautomaten met koffiebonen.

Het aanbod Nespresso machines is heel divers maar met weinig verschil tussen de verschillende apparaten. Het verschil zit vooral in de wensen die je zelf hebt. Heb je voldoende aan het zetten van espresso of ga je ook melk opschuimen met hetzelfde apparaat? Je wordt geconfronteerd met een aantal afwegingen zoals functies, opties, snelheid van de machine, wachttijden, het uiterlijk en in mindere mate met budget.

Met de uitleg over de 7 belangrijkste onderdelen en de 3 nuttigste opties wordt de aankoop van een Nespresso een stuk eenvoudiger. Je wilt tenslotte lekkere koffie drinken en de Nespresso machine kopen die bij je past.

Inhoudsopgave

 • Verschil tussen een Nespresso machine en een volautomatische koffiemachine
 • De belangrijkste onderdelen van een Nespresso machine

 • De koffiesmaak beïnvloeden met een Nespresso machine
 • Het reinigen en onderhouden van een Nespresso machine
 • Het uiterlijk en de afmetingen
 • De prijs/kwaliteit verhouding
 • Welke merken Nespresso machines zijn er?
 • Waar kopen?


 • 1. Verschil tussen een Nespresso machine en een volautomatische koffiemachine

  Met een Nespresso machine kies je nog meer voor gemak. Het is een soort volautomatische espressomachine waarvoor je koffie cups of capsules nodig hebt. Je spreekt pas van een echte volautomaat als deze werkt met koffiebonen of gemalen koffie. Het verschil zit in de manier waarop de machine de koffie aangeleverd krijgt.
  volautomatische koffiemachine verschillen met nespresso machine
  De belangrijkste onderdelen van een Nespresso machine

  Met één druk op de knop van de Nespresso machine heb je verse koffie. Bij het zetten van de koffie worden gaatjes in de capsule geprikt. Vervolgens wordt onder druk water doorheen de koffie geperst.

  2. De 5 belangrijkste onderdelen en de 4 nuttigste opties van de Nespresso machine

  2.1 De zetgroep

  Het onderdeel van de Nespresso machine waar het koffie brouwen effectief plaatsvindt, is de zetgroep.Enkel de Nespresso machines voor professioneel gebruik hebben meerdere zetgroepen. Met meer zetgroepen kan je meerdere espresso’s tegelijkertijd zetten.

  2.2 Opvangbakje voor gebruikte capsules

  Bij de meeste Nespresso machines worden de capsules opgevangen in een ingebouwde bak. Dit voorkomt vuil en koffieresten op het aanrecht. Kies voor een grotere opvangbak als het apparaat veel gebruikt wordt.

  2.3 Waterreservoir en waterkwaliteit


  waterreservoir nespresso machineAlle Nespresso machines hebben een waterreservoir. Ze verschillen in grootte en zijn mogelijk uitneembaar.

  Grootte waterreservoir
  De grootte van het waterreservoir is minder belangrijk dan de waterkwaliteit. De waterkwaliteit is mede bepalend voor de kwaliteit van de espresso. Het nadeel van een klein waterreservoir is dat je het regelmatig moet bijvullen. Let daarom bij de aankoop van de Nespresso machine op de grootte van het reservoir. Hou er rekening mee dat je voor één espresso maximaal 40 ml water nodig hebt. Hoeveel espresso’s zet je na elkaar? Bepaal dan de grootte die je nodig hebt.

  Waterkwaliteit
  Gebruik altijd vers water. Water bevat kalk en zorgt voor extra onderhoud van je Nespresso machine. De waterhardheid heeft ook invloed op de smaak van de koffie. Er zijn niet veel Nespresso machines met een ingebouwde waterfilter. Toch is een waterfilter raadzaam omdat het water ontkalkt wordt en een betere waterhardheid geeft. Je kan in het waterreservoir een filterzakje doen om het water te ontkalken. Deze hebben een levensduur van 8 weken. Je kan je water ook ontkalken met een koolstoffilter. Het bekendste merk koolstoffilter is Brita.

  2.4 Het verwarmingselement

  Het water in Nespresso machines voor thuisgebruik wordt allemaal verwarmd door middel van een thermoblok. Alleen de professionele machines, die je wel eens ziet op grote events of in hotels, maken gebruik van een boiler. Als je de machine aanzet, duurt het even voor je een espresso kan zetten. Deze opwarmtijd heb je zowel bij een thermoblok als bij een boiler.

  Verschil tussen een boiler en een thermoblok
  Een thermoblok is een eenvoudig metalen blokje dat rond de waterleidingen van het apparaat zit. Door het thermoblok worden de waterleidingen, en dus het water, verhit. Een boiler heeft meer ruimte nodig. Het is een soort heetwaterreservoir en is duurder. Een boiler zou de Nespresso apparaten voor thuis te duur maken.

  Wachttijd voor stoomfunctie
  Heb je een Nespresso machine met een melkschuimfunctie of een stoompijpje, dan heb je meestal te maken met een wachttijd. Voor het zetten van een espresso heb je namelijk een iets lagere temperatuur nodig dan voor stoom. Daarom is er een wachttijd tussen het zetten van koffie en het opschuimen van melk.

  2.5 De pomp

  Voor het zetten van espresso heeft de machine een waterdruk nodig van 9 bar. De maximale druk van de machines is meestal hoger. Laat je hierdoor niet misleiden in je aankoop. Het is zinloos een machine te kiezen op basis van de maximale druk.

  2.6 Koffie cups of capsules

  Een Nespresso machine werkt alleen met Nespresso cups. Nespresso had tot 2013 een patent op deze cups. Nu zijn er verschillende merken Nespresso cups. Met deze concurrentie kan je nu ook iets goedkopere capsules kopen.
  capsules nespresso machine
  De hoeveelheid koffie
  Alle capsules hebben dezelfde grootte en vorm maar de hoeveelheid koffie kan verschillend zijn. Elke capsule heeft een afgemeten hoeveelheid koffie voor het type koffie. Daarom heb je de keuze tussen ristretto, espresso en lungo. Een Nespresso espresso capsule bevat 5 gram koffie, de hoeveelheid die nodig is voor één espresso. Een lungo capsule bevat 7 gram koffie.

  Kwaliteit van de koffie

  koffie uit nespresso machine-
  Met een echte volautomaat kan je kiezen uit alle koffiebonen. Met een Nespresso machine ben je beperkt tot het aanbod binnen de capsules. Nu Nespresso niet meer het alleenrecht heeft, is er meer diversiteit, maar het smakenpalet blijft vrij beperkt. Elke cup wordt gevuld met voorgemalen koffie. Koffiebonen, en zeker gemalen koffie, verliezen snel hun smaak. Espresso van versgemalen koffiebonen zal altijd beter zijn. De kwaliteit is niet slecht maar vooral minder. Het materiaal waar de capsule van gemaakt is, is bepalend voor de houdbaarheid.

  Het materiaal
  Nespresso capsules worden alleen van aluminium gemaakt. Sinds het patent op de capsules verlopen is, heb je ook capsules die vervaardigd zijn van plastic. Gemalen koffie blijft zijn smaak iets langer vasthouden in aluminium capsules. Deze hebben het nadeel dat ze minder goed voor het milieu zijn.

  Niet alle Nespresso machines kunnen overweg met plastic capsules. Bij zo’n machine wordt de capsule dan bijvoorbeeld niet goed geprikt waardoor het water niet met de juiste druk door de koffie wordt geperst. Dit heeft impact op de smaak van de espresso.

  Prijs
  Nespresso machines zijn in aankoop veel goedkoper dan volautomatische espressomachine. De prijs is in het begin door Nespresso bewust laag gehouden omdat er vooral geld werd verdiend met de dure capsules. De prijs van de capsules is het grote nadeel van Nespresso machines. Per kopje koffie betaal je voor een capsule dubbel zoveel in vergelijking met koffiebonen.

  Als je investeert in een volautomatische koffiemachine ben je op termijn veel goedkoper af.

  Hervulbare cups
  Je kan ook hervulbare cups voor je Nespresso machine gebruiken. Deze zijn er gekomen omdat de aluminium cups niet milieuvriendelijk en heel duur zijn. Maar hervulbare cups zijn weinig succesvol omdat het moeilijk is om ze te vullen.

  2.7 Bedienings- en programmeermogelijkheden

  Je eigen voorkeursinstellingen eenvoudig programmeren en bewaren is over het algemeen heel beperkt met een Nespresso machine. Je kan hooguit instellen hoeveel water er gebruikt wordt voor het zetten van de koffie. Let wel op, want de hoeveelheid water heeft een grote invloed op de smaak.

  2.8 Optie 1: Melkopschuimer: automatisch of met stoompijpje


  Delonghi Latssima Nespresso machineEen beperkt aantal Nespresso machines heeft de mogelijkheid om eenvoudig melk op te schuimen. Met één druk op de knop heb je al een cappuccino of latte macchiato. Hoe je de melk opschuimt voor je latte of cappuccino verschilt per machine.

  Melkreservoir
  Enkele apparaten hebben een ingebouwd melkreservoir en hebben dan ook een volautomatische ingebouwde melkopschuimer. Er is meestal een wachttijd tussen het maken van de espresso en het opschuimen van de melk.

  Stoompijpje
  Melk opschuimen met een stoompijpje komt maar zelden voor bij Nespresso machines. Het gebruiksgemak is beperkt met een stoompijpje. Het werkt niet met één druk op de knop.

  Aparte melkopschuimer
  Deze combinatie zie je het meest. Een Nespresso machine met daarnaast een aparte melkopschuimer. Dit is vaak ook de meest budgetvriendelijke oplossing voor een cappuccino of latte macchiato.

  2.9 Optie 2: Warmhoudplaatje voor kopjes

  Deze optie komt alleen voor bij de design en professionele Nespresso apparaten. Een warmhoudplaat zorgt voor voorverwarmde kopjes. Een espresso koelt namelijk sneller af in een koud kopje.

  2.10 Optie 3: Display

  Een display komt niet voor bij de budgetvriendelijke Nespresso apparaten.

  3. De koffiesmaak beïnvloeden met een Nespresso machine

  Het beïnvloeden van de koffiesmaak met een Nespresso machine is spijtig genoeg heel beperkt. Je bent afhankelijk van de koffie in de Nespresso capsule en de beperkte verschillende smaken. Met de hoeveelheid water kan je de smaak meestal wel beïnvloeden. Maar het meeste invloed kan je uitoefenen aan de hand van het onderhoud van je apparaat. Het onderhoud van de machine heeft een enorme invloed op de smaak. Te weinig onderhoud zorgt voor kalkaanslag en koffieresten, wat de smaak van je koffie negatief kan beïnvloeden.

  4. Het reinigen en onderhouden van een Nespresso machine

  Het is een groot gemak als het Nespresso apparaat zichzelf automatisch ontkalkt en reinigt. Bij dagelijks gebruik zal dit regelmatig moeten gebeuren.

  Vetresten van koffie
  Het grote voordeel van capsules is dat de machine veel minder onderhevig is aan de negatieve invloed van koffie vetresten.

  Kalkaanslag
  Kalkaanslag ontstaat door het verhitten van water. Afhankelijk van de hardheid van het water is er meer of minder kalkaanslag in de leidingen. Kalkaanslag moet je proberen te voorkomen en zeker verwijderen als je lang van je apparaat wil genieten, want anders zullen de leidingen dichtslibben en kan er zelfs lekkage ontstaan. Dat kan je voorkomen door koffie te zetten met gefilterd water.

  Servicebeurt
  Een servicebeurt zit meestal niet inbegrepen in deze budget apparaten. Zo’n servicebeurt staat dan ook niet in verhouding tot de gemiddelde prijs van de Nespresso apparaten.

  5. Het uiterlijk en de afmetingen

  nespresso machines kleuren
  Nespresso machines zijn meestal heel compact. Enkel de modellen met een groter waterreservoir en een melkreservoir zijn iets groter, maar nog steeds compact in vergelijking met de volautomatische espressomachines. Een Nespresso machine in je favoriete kleur mag geen probleem meer geven.

  6. De prijs-kwaliteitverhouding

  De minimale prijs van een Nespresso machine is ongeveer €70. Voor de duurste betaal je maximaal €250. Over het algemeen is er een goede prijs/kwaliteit verhouding met één grote maar. Op termijn is zo’n machine heel duur omdat de Nespresso capsules zo duur zijn.

  Het is daarom heel goed jezelf de vraag te stellen wat je er op termijn voor wilt betalen. Kijk daarom ook naar de volautomaat espressomachines met koffiebonen. Deze zijn in aankoop duurder maar op termijn veel goedkoper.

  7. Welke merken Nespresso machines zijn er?

  De bekendste merken Nespresso machines zijn De'Longhi, Magimix, Krups en Kitchenaid.

  8. Waar kopen?

  Nespresso machines zijn in de meeste elektronicazaken en online te koop online.  Wil je meer weten over Nespresso machines? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen