Senseo ontkalken op de snelste en beste manier

Senseo ontkalken op de snelste en beste manier

Je Senseo ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van je heerlijke kopje koffie ‘s morgens! Het is een eenvoudig en snel proces dat bovendien de levensduur van je koffiezetapparaat verlengt. Hoe kan je voorkomen dat ’s morgens plots de koffie niet lekker is? Je leest alle details hier.

Inhoudsopgave

Wanneer je Senseo ontkalken?

Waarom je Senseo machine ontkalken?

Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

De voorbereiding van het ontkalkingsproces

Senseo ontkalken

Het spoelen van je Senseo machine

Hoe voorkom je kalkaanslag?

Nog een paar handige tips


Wanneer je Senseo ontkalken?

Je zal aan koffie merken dat je de Senseo machine moet ontkalken. Want wat kan je ervan balen wanneer:

  • je koffie gewoon lauw blijkt te zijn
  • je kopje maar halfvol
  • een schuimlaag niet echt te bespeuren valt
  • je machine veel meer geluid maakt dan normaal
  • het apparaat onverklaarbare storingen geeft

Dit kan maar één ding betekenen! Dat is kalkaanslag. Maar dan ben je meestal te laat. Daarom eerste vertellen waarom Senseo ontkalken nodig is.


Waarom je Senseo machine ontkalken?

Het is natuurlijk logisch dat elk koffiezetapparaat onderhoud nodig heeft wanneer het intensief gebruikt wordt. Dat geldt dus ook voor jouw Senseo machine. Maar wat betekent het in de praktijk voor het onderhoud? Dat heeft alles te maken met de kalkafzetting in jouw apparaat. En dat heeft weer alles te maken met het water dat bij jou thuis door de waterleiding stroomt.

De hoeveelheid mineralen magnesium en calcium die bij jou in het water zitten bepalen de hardheid van het water. In Nederland hebben de meeste provincies een gemiddelde waterhardheid. Sommige gedeelten van Nederland hebben ronduit hard water. Dit is bijvoorbeeld het geval in delen van Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Maar ook in Twente is het water hard. Dat betekent dat wanneer je je Senseo aanzet en het water verwarmd wordt, er kalksteen afgezet wordt in je apparaat. Dat is niet schadelijk voor jouw gezondheid, maar gaat wel degelijk ten koste van de levensduur van je apparaat en nog belangrijker, ten koste van de smaak van jouw heerlijke bakje koffie. Tijd om te gaan ontkalken!


Hoe vaak moet ik mijn Senseo ontkalken?

Het is allereerst goed om na te gaan wat de waterhardheid is in jouw woonplaats. Kalkaanslag ontstaat al bij een waterhardheid van 2,7 dH. Zacht water heeft 4-8 dH. Hard water daarentegen heeft 18-30 dH. Die informatie is op te vragen bij je eigen waterleidingbedrijf en zie je hier op de afbeelding.

Misschien ben je de gelukkige eigenaar van een Senseo koffiezetapparaat met een kalklampje. Dit gaat branden op het moment dat er ongeveer 400 kopjes koffie zijn gezet met je apparaat. Superhandig! Heb jij niet zo'n indicator, ontkalk je Senseo dan in ieder geval eens in de drie maanden. Dat is wat de fabrikant adviseert. Als je dat doet, onderhoud je je Senseo in ieder geval op de juiste manier. Is de waterhardheid waar jij woont nu echt hoog, ontkalk je Senseo dan vaker. De kalkaanslag op het verwarmingselement werkt namelijk isolerend en kan er dus voor gaan zorgen dat je koffie niet meer zo warm wordt als jij graag wilt. Laat we het ontkalkingsproces beginnen. Jouw Senseo ontkalken zijn eenvoudig stappen en duurt ongeveer 30 minuten.

[caption id="attachment_204957" align="alignnone" width="1200"]Waterhardheid per gemeente vlaanderen Overzicht waterhardheid per gemeente in Vlaanderen[/caption]


De voorbereiding van het ontkalkingsproces

Onafhankelijk van welk Senseo apparaat je ook gebruikt, is het nodig om een aantal dingen van te voren klaar te leggen en bij de hand te hebben. Het gaat om:

  • een opvangbak van 1,5 liter
  • een maatbeker met een inhoud van minimaal 1 liter
  • een gebruikte koffiepad die als filter kan dienen tijdens het ontkalkingsproces
  • een zakje Senseo ontkalker of 100 ml Scanpart vloeibare ontkalker of ander professioneel middel dat je bij de drogist kan krijgen


Senseo ontkalker


Deze hebben allebei citroenzuur als basis dat niet schadelijk is voor je apparaat. Je kan in plaats van deze middelen ook gebruik maken van 50 gram citroenzuur. Let er dus op dat je geen ontkalkingsmiddelen gebruikt op basis van bijvoorbeeld zoutzuur of zwafelzuur.


Het Senseo ontkalkingsproces

Het is belangrijk dat je nu zorgvuldig de volgende stappen doorloopt:

Stap 1

Meng het zakje Senseo ontkalker of een andere middel dat je gebruikt nu voorzichtig met een liter water in je maatbeker. Zorg dat het poeder of de vloeistof helemaal opgelost is in het water.


Senso ontkalken stap 1

Stap 2

Vul vervolgens het waterreservoir van je Senseo machine met dit water tot aan het maximale niveau.

Stap 3

Plaats het waterreservoir terug op je Senseo machine.

Stap 4

Druk het aan/uit knopje van je Senseo machine in. Het apparaat kan zich nu gaan opwarmen.

Stap 5

Zet nu de opvangbak van minimaal 1,5 liter inhoud onder de schenktuit van de Senseo. Soms moet je daarvoor even het Senseo lekbakje weghalen vanwege de ruimte.

Stap 6

Pak de gebruikte koffiepad die als filter tijdens het ontkalkingsproces gaat dienen. Plaats deze in de 1-kops padhouder en vervolgens in het apparaat. Sluit het deksel.

Stap 7

Wanneer de Senseo machine goed is opgewarmd en het lampje continue brandt in plaats van knippert, druk je op de knop die nodig is voor het klaarmaken van twee kopjes koffie. Nu gaat het water met ontkalkingsmiddel vanuit het reservoir door het apparaat lopen en is het ontkalken begonnen. Vang dit water op in de opvangbak en wacht tot het reservoir helemaal leeg is.

Stap 8

Giet de overige opgeloste ontkalkingsvloeistof in het waterreservoir en laat ook dit doorlopen.

Stap 9

Herhaal nu dit proces van voren af aan met een nieuwe hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Gebruik dit keer de 2-kops padhouder met één nieuwe, weliswaar gebruikte, koffiepad die nu als filter dient.

Daarna is het belangrijk om het koffiezetapparaat goed te spoelen. Dat doe je zo.


Het spoelen van je Senseo machine

Nu het ontkalkingsmiddel zijn werk heeft kunnen doen, is het van belang om elk restje van dit middel uit je apparaat te verwijderen en ook andere eventuele afvalstoffen af te voeren. Volg daarvoor nog de volgende stappen:

  • Vul je waterreservoir met schoon koud water.
  • Doe een lege 1-kops padhouder in het apparaat en sluit het deksel opnieuw goed.
  • Zet een lege opvangbak onder de schenktuit.
  • Druk op de knop voor twee kopjes koffie en laat het apparaat zijn waterreservoir helemaal leeg lopen. Zo wordt alles schoon gespoeld.
  • Vul het waterreservoir opnieuw met water en laat dit nogmaals doorlopen.
  • Verwissel nu de lege 1-kops pad houder voor een lege 2-kops padhouder en vul het waterreservoir voor de laatste keer.
  • Laat het water voor de laatste keer doorlopen terwijl je het opvangt in de opvangbak.

  • Nu is je Senseo weer helemaal schoon van kalkaanslag en grondig gereinigd en gespoeld. Er is ook een manier om dit hele proces te voorkomen.


    Hoe voorkom je kalkaanslag?

    Kalkaanslag kan je voorkomen door koffie te zetten met gefilterd water. Dat kan je eenvoudig doen met een koolstoffilter. Je kent ze wel de Brita filter kan. Als je koffie zet met gefilterd water dan zal er veel minder kalkaanslag zijn. Op deze manier voorkomen je het ontkalken van je Senseo machine. Maar je zal er nooit aan ontkomen. Met een filter zal je minder regelmatig moeten ontkalken.


    Nog een paar handige tips

    Als je nu morgen visite krijgt en je baalt al een poosje van de smaak van je Senseo en je komt er na het lezen van dit artikel achter dat er maar één oplossing is: ontkalken, voel je dan niet te bezwaard als je geen speciaal ontkalkingsmiddel in huis hebt. Je mag bij wijze van uitzondering ook gebruik maken van azijn of schoonmaakazijn dat je waarschijnlijk wel in de kast hebt staan. Maar wees hier voorzichtig mee.

    De fabrikant verleent geen garantie bij gebruik van een ander ontkalkingsmiddel dan het eigen daarvoor gemaakte middel. Maar we weten allemaal dat azijn kalk doet oplossen. Wat je tenslotte ook altijd nog kan proberen is het vullen van het waterreservoir met water én met 5 ml citroensap. Laat ook hier het waterreservoir helemaal leeglopen en spoel het daarna met schoon water na, zodat de citroensmaak verdwijnt.

    Wanneer je op één van bovenstaande manieren met je Senseo machine omgaat en op tijd zorgt voor de verwijdering van kalk, kun jij nog heel lang met heel veel plezier van volle, hete kopjes koffie met een heerlijke schuimlaag genieten!

    Wil je meer weten over een Senseo ontkalken? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen