Tassimo ontkalken op de snelste en beste manier

Tassimo ontkalken op de snelste en beste manier

Je Tassimo ontkalken is nodig als je wil blijven genieten van je heerlijke kopje koffie ‘s morgens! Als je wil dat je koffiemachine elke dag weer dat perfecte kopje geurige koffie voor je zet? Dan is het absoluut noodzakelijk om de kalkaanslag in je apparaat regelmatig te verwijderen. Het zal je helpen een consistente drankkwaliteit te bereiken en de levensduur van je machine te verlengen.

Inhoudsopgave

Waarom Tassimo koffiezetmachine ontkalken?

Hoe Tassimo ontkalken?

Nog een paar handige tips

Waarom Tassimo koffiezetmachine ontkalken?

Alle koffiebrouwers zijn gevoelig voor beschadiging van de kalkaanslag. Het ontkalken van je Tassimo koffiezetapparaat is essentieel om de levensduur van jouw machine te verlengen. Het wordt aanbevolen om de machine elke drie maanden te ontkalken, maar dit is afhankelijk van je waterkwaliteit. De brouwer zal je laten weten wanneer hij moet worden ontkalkt: het rode ontkalkingsindicatielampje zal oplichten. Dit ontkalkingsindicatielampje blijft rood branden als de koffiemachine moet worden ontkalkt. Je hebt de Service T DISC en een ontkalker voor het proces nodig.

Hoe Tassimo ontkalken?

Let op!

Gebruik ontkalkingsmiddelen die in de handleiding van je koffiezetapparaat staan aangegeven. Wanneer je besluit om met azijn om je machine te reinigen, vervalt wel de garantie. Activeer de ontkalkingscyclus door de startknop minimaal 5 seconden ingedrukt te houden.

Ontkalk je Tassimo: de Easy Way

Je Tassimo-koffiezetapparaat ontkalken dient een vast onderdeel van de onderhoudscyclus te zijn om het goed te laten draaien en heerlijke koffie te produceren, zodat ook voor jou de dag gesmeerd loopt. Zodra de indicator op je machine oplicht, is het dus hoog tijd om je Tassimo te ontkalken! Instructies over het ontkalken van je Tassimo zijn gewoon in de bijbehorende gebruikershandleiding en op de website van de fabrikant te vinden. Wat je nodig hebt om je Tassimo te ontkalken: de reinigingsschijf, de lege T-Disc met een streepjescode erop die aangeeft dat de machine water door het systeem moet voeren en ontkalker.

Makkelijke Service met T DISC

Wanneer je Tassimo koffiemachine nieuw is of een aantal weken niet is gebruikt, dan kun je het systeem het beste opstarten met Service T DISC, dat opgeslagen ligt in het compartiment aan de achterkant of zijkant van de machine. Spoel het waterreservoir schoon met vers water, schoon water. Daarna vul je de tank met water, selecteer je je beker, plaats je de gewenste T DISC in het apparaat en druk je eenvoudigweg op de knop. Het wordt aanbevolen om de herbruikbare Service T DISC elke zeven dagen in de brouwer te plaatsen. Deze disc wordt meegeleverd en ligt opgeslagen in de zij- of achterkant van het apparaat. De barcodelezer moet regelmatig worden schoongemaakt met een vochtige zachte doek. Alle afneembare onderdelen kunnen met de hand worden gewassen en alles behalve het waterreservoir is vaatwasmachinebestendig.

Gebruik het liefst niet-koolzuurhoudend water

Wanneer je een Tassimo koffiemachine hebt, vul de tank altijd bij met schoon, vers, niet-koolzuurhoudend water. Gebruik nooit chemisch onthard water. Het indicatielampje van de waterkraan knippert rood wanneer de watertank moet worden bijgevuld, het waterniveau te laag is om iets te drinken of wanneer de tank niet op zijn plaats zit. Voor Braun-koffiezetapparaten van de oudere generatie is er geen waarschuwing voor ontkalking. Ontkalk je Braun Tassimo-brouwer daarom elke drie maanden om hem optimaal te laten werken. Overigens knipperen, op de Braun-machine van de oudere generatie na, alle indicatielampjes wanneer het waterreservoir leeg is.

Is een Tassimo schoonmaakschijf absoluut noodzakelijk?

Er zijn enkele bedrijven die schoonmaakschijven met merknaam verkopen voor een groot aantal koffiezetapparaten, waaronder de Tassimo en Keurig-koffiemachines. Dit verschijnsel heeft sommigen in de wereldkoffiegemeenschap zich doen afvragen in hoeverre deze producten nodig zijn als het gaat om het onderhoud van de koffiemachine. Uiteraard komt dan ook de vraag op of je een Tassimo-reinigingsschijf nodig hebt om deze machines schoon te maken. Hoewel de genoemde merktoestellen hun eigen specifieke beloftes doen, zijn koffiemachines zoals de Tassimo-brouwer en het koffiezetapparaat van Keurig K-Cup gewoon niet zo verschillend van gewone koffiemachines. Design- of merkspecifieke reinigingsmiddelen zijn in principe dus niet absoluut noodzakelijk. Deze koffiezetapparaten kunnen eenvoudig worden gereinigd zoals elke ander koffiemachine. Daardoor zijn ze in feite net zo eenvoudig te onderhouden en schoon te maken als de gewone koffiezetapparaten. Een Tassimo-reinigingsschijf is dus wel aan te bevelen, maar niet altijd nodig.

https://youtu.be/oTnvRtjBJ6U


Nog een paar handige tips

Ontkalk je Tassimo zonder ontkalker

Tassimo verkoopt zijn eigen ontkalkingsproduct en er zijn verschillende andere in de handel verkrijgbare ontkalkers. Maar stel dat je je Tassimo moet ontkalken en je hebt de reinigingsschijf, de lege T-Disc met een streepjescode en ontkalker niet bij de hand? Hoe ongelooflijk het ook mag klinken: het overkomt sommige mensen wel eens. Denk maar aan een verhuizing waarbij je de instructies en schijf per abuis hebt achtergelaten of weggegooid … Geen nood, in dat geval kun je ook gewoon je eigen, zeer betaalbare, ontkalker maken. Er zijn de algemene opties beschikbaar, zoals azijn, citroenzuur en citroensap. We bekijken ze nader.

Azijn: te zuur of niet?

Misschien heb je al gehoord dat je koffiezetapparaten kunt reinigen met witte azijn. Eén ding is zeker: het werkt. Azijn is erg zuur en de elementen achtergelaten door ongefilterd water en het koffiezetproces is toevallig goed oplosbaar in zure mengsels van azijn en water. Het gebruik van azijn om je koffiezetapparaat te ontkalken, lijkt dus een goed idee. Je Tassimo-fabrikant zal dit echter afraden. Het probleem met het gebruik van witte azijn om een koffiezetapparaat zoals een Tassimo schoon te maken, is namelijk dat azijn zelf volkomen ongevaarlijk is voor mensen, maar in feite vrij zuur is en in staat is om gevoelige onderdelen van de koffiemachine te beschadigen. Dit knelpuntje kan echter worden opgelost door azijn eenvoudig te verdunnen in een verhouding van één deel azijn tot twee delen water. De methode is eenvoudig: draai je azijn-watermengsel door je koffiezetapparaat, net zoals je normaal water zou gebruiken. Laat de azijn-watermix lopen om een volle pot koffie of een kopje koffie te zetten, afhankelijk van hoe je koffiemachine werkt. Doe dit een keer en laat de brouwer dan nog twee keer met gewoon water lopen om alle resterende azijn weg te spoelen.

CLR: absoluut af te raden

Calcium Lime Rust, beter bekend als CLR, is een huishoudelijk reinigingsproduct dat wordt gebruikt voor het oplossen van vlekken, zoals kalkaanslag, kalkaanslag en ijzeroxide. De ingrediënten kunnen verschillende verbindingen bevatten, waaronder citroenzuur. Op internet lees je wel eens ‘adviezen’ van mensen die zeiden dat CLR in het reservoir moest worden geplaatst om je Tassimo te ontkalken. Dat is een vreselijk idee; dat spul wordt gebruikt om onder andere je badkuip te reinigen en dat wil je echt niet inslikken! Het wordt ook niet aanbevolen voor koffiezetapparaten met een ingebouwd reservoir, maar naar verluidt zou het goed zijn voor het type waar het reservoir aan hangt, zoals een Tassimo T20-model. Toch blijft het gebruik van CLR voor het ontkalken van je koffiezetapparaat sterk af te raden.

Citroenzuur en citroensap

Citroenzuur is blijkbaar goed en gemakkelijk. Zo blijkt dat Kool-Aid, de poedervorm waaraan je suiker moet toevoegen, een goede bron van citroenzuur is. Maar er is een andere manier om je Tassimo te ontkalken: citroensap. Als het gaat om alternatieve huismiddeltjes, dan is citroensap de absolute winnaar. Wel de pure soort, zoals in RealLemon, het spul uit de kleine gele knijpfles. Voeg twee eetlepels citroensap en een eetlepel zuiveringszout aan iets meer dan 500 ml water en je hebt de beste ontkalker voor je koffiemachine. Gebruik wel minstens twee kopjes van dit middel.

De handleiding vereenvoudigd

Lijkt het voor jou ook alsof de handleiding van Tassimo in hiërogliefen is? Dan is hier een vereenvoudigde versie ervan: Haal je (zelfgemaakte) oplossing in de achterkant van het reservoir en je (zelfgemaakte) reinigingsschijf op de gebruikelijke plaats, houd vervolgens de knop ingedrukt alsof je koffie zet. Als je het goed hebt gedaan, knippert de indicator voor het koffiezetten samen met de ontkalkingsindicator. Succes met het ontkalken van jouw Tassimo!


 

Wil je meer weten over een Nespresso ontkalken? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

Reactie plaatsen