Ristretto

Ristretto

Een Ristretto is een geconcentreerde koffie met dikke textuur en een intensere smaak dan een normale espresso. Met 15 tot 20 ml in het kopje drink je een ristretto met één slok. De doorlooptijd is minder lang waardoor het water minder lang in aanraking komt met de gemalen koffie. Hoe maak je een ristretto? Lees snel verder.

Inhoudsopgave

 • Ristretto maken

 • Wat is een ristretto?
 • Welke koffiebonen voor een ristretto?
 • Verschil tussen ristretto en espresso


 • 1. Ristretto maken

  Nu wordt een ristretto op dezelfde manier gezet als een espresso maar met een kleinere hoeveelheid water. Voor het maken van een espresso wordt ongeveer de helft van de hoeveelheid water gebruikt. De ristretto wordt in een espressokopje geserveerd. Er wordt vaak een dubbele ristretto gedronken omdat anders deze koffie met één slok op is.

  1.1 Hoeveel koffie?

  Een ristretto bestaat uit één klein kopje koffie. De koffie moet een espresso zijn.

  Hoeveelheid koffie voor 2 kopjes:
  • 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie

 • Andere benodigdheden:


 • 1.2 Met een halfautomaat espressomachine


  Een ristretto maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo:

  1.a. Espresso zetten
  Zet een dubbele shot espresso volgens de beschreven handelingen. Dit doe je het beste door een dubbel shot te zetten in 2 kopjes

  1.b. Watertoevoer stoppen
  Bij een ristretto stop je de watertoevoer na 5 tot 20 ml per kopje. Met andere woorden, stop de watertoevoer na 15 tot 20 seconden.


  1.3 Met een volautomaat koffiemachine

  Niet alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om een ristretto te maken. Meestal kan je de smaak van een ristretto personaliseren met de instellingen van de volautomaat. Pas de hoeveelheid water aan naar maximaal 25 ml.

  1.4 Met een Nespresso machine

  Een ristretto maken met een Nespresso machine is niet zo moeilijk. Stop de machine met een manuele actie iets vroeger dan normaal. Nespresso heeft ook speciale ristretto cups.

  2. Wat is een ristretto?

  Een ristretto is een kleine espresso. In het Italiaans betekent ristretto beperkt. De term beperkt is ontstaan doordat vroeger voor een espresso men het water sneller door de koffiemachine liet stromen. Nu wordt er minder water gebruikt.

  Bij een ristretto wordt er minder cafeïne afgegeven maar relatief meer oliën en gekarameliseerde suikers. Dit maakt de ristretto voller en intenser van smaak.

  Een ristretto is minder bitter dan een espresso. Dit komt door de korte doorlooptijd, want de bitters worden pas op het einde door de gemalen koffie afgegeven. Voordat de bitters vrijkomen, komen eerst de zoete en zure smaken. Bij een ristretto ervaar je vooral zuren en zoete tonen.

  3. Welke koffiebonen voor een Ristretto?

  Koffiebonen voor ristretto hebben bij voorkeur een lekkere, pittige smaak. Zorg voor koffiebonen met een iets meer donkere branding.

  4. Verschil tussen ristretto en espresso

  Een ristretto bevat 15 tot 20 ml koffie terwijl een espresso zo’n 30 tot 40 ml koffie bevat. Een ristretto heeft in vergelijking met een espresso veel minder bitters.



  Wil je meer weten over een ristretto? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen