Jura A9 een iets meer geavanceerde koffiemachine
23 februari 2019 
13 min. leestijd

Jura A9 een iets meer geavanceerde koffiemachine

De Jura A9 heeft de compactheid van de A-serie meer geavanceerd, met nog meer smaakmogelijkheden. Jura koffiemachines zijn een begrip als het gaat om volautomatisch koffie zetten. De Jura A9 is stijlvol en compact. Maar het belangrijkste is dat de koffie zelfs door de fijnproevers wordt gesmaakt. Zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen. Deze zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor deze volautomaten.

Update: De Jura A9 is niet meer verkrijgbaar. De Jura E8 is z’n nog betere vervanger.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura A9 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura A9
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura A9 koffiemachine

Design

In het ontwerp van de A9 zie je de liefde voor functioneel innovatief design van Jura terug. De A9 is compact doordat het waterreservoir achter de koffiemachine is geplaatst. Van de zijkant gezien, helt de machine iets naar voren waardoor de machine een dynamisch uitstraling krijgt.

Details als de verchroomde onderdelen en luchtroosters aan de zijkant geven de A9 de allure van luxe en kwaliteit. De machine is in zwart met aluminium verkrijgbaar.

Design Jura A9 koffiemachine

Compact en elegant, zo kan je het design van de Jura A9 het beste omschrijven.

Eenvoudige bediening
Snel, simpel en eenvoudig te begrijpen: door de intuïtief bedienbare touchscreen maak je met de A9 eenvoudig het kopje koffie afgestemd op jouw smaak. Je kunt zelf de sterkte van de maling instellen. Ook kan de hoeveelheid water per kopje worden afgesteld. Hiermee bepaal je zelf de sterkte van de koffie. Het A9 type van na 2016 werkt met een swipe systeem op het touch screen. Met types A7 en A9 heb je de mogelijkheid 2 kopjes koffie tegelijk te zetten. Erg handig en gezellig als je samen koffie drinkt.

Bediening Jura A9 koffiemachine

Met een zeer intuïtieve bediening.

Zetgroep en koffiemolen
Jura staat bekend om de kwaliteit en hoogstaande technologie van deze onderdelen van de koffiemachine. Bij de A-serie is dit gedeelte het meest compact. De zetgroep is het gedeelte waar de koffie wordt gezet. Deze is variabel voor 6 tot 10 gram koffie. Met het A9 model heb je de mogelijkheid om in een keer 2 kopjes koffie te zetten.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Deze inventie, waarbij er minder water door de koffie wordt geperst, is door Jura zelf ontwikkeld en gepatenteerd. Het pulserend extractie proces heeft als resultaat dat de koffie romiger en voller van smaak wordt.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Het is het geheim achter de excellente smaak van koffie gezet door een Jura-apperaat. Voor het zetten van de koffie wordt een klein beetje water in de koffie geinjecteerd. Hierdoor gaat de poeder wellen, met een rijkere, volle smaak als gevolg.

Aroma G3 koffiemolen
Dit is de stilste en snelste koffiemolen van Jura. Het laatste zorgt ervoor dat het aroma van de koffiebonen optimaal behouden blijft. Zo krijg je koffie van 100 % versgemalen bonen. De G3 molen is een meertrapsmolen. Hierdoor kun je zelf de maalgraad bepalen.

Let op: Geen vacuüm clean zetgroep
In tegenstelling tot de Z– en E-groep en het J6 model van Jura, heeft de A-serie geen vacuüm clean zetgroep. Het vacuüm clean proces haalt standaard na iedere handeling resterende vloeistof uit de zetgroep. Bij de A-serie verwijder je deze met de standaard reinigingsprocedure.

De combi-uitloop en heetwateruitloop zijn in hoogte verstelbaar
De aftand tussen de combi-uitloop en je kopje of kopjes kun je zo klein mogelijk houden doordat de uitloop verstelbaar is. Hierdoor komen er minder belletjes in de cremalaag en blijft de koffie daardoor smaakvoller. Ook de heetwateruitloop is in hoogte verstelbaar.

Koffie met melk
Met de A9 kun je met behulp van het melksysteem automatisch koffie met melk zetten. Dit samen met de optie om de melk op te schuimen, zorgt voor een perfecte schuimlaag die als een vederlicht laagje op de koffie ligt. Zo maak je als een ware barista je latte art.

Koffiebonen reservoir
Het bonenresevoir heeft een inhoud van 125 gram. De A9 heeft 1 extra reservoir voor gemalen koffie zodat je bijvoorbeeld naast normale, ook cafeïnevrije koffie tot je beschikking hebt. Per kopje koffie wordt 9 gram gemalen koffie gebruikt. Het reservoir is niet groot, maar dat zorgt ervoor dat je niet lang koffiebonen in het reservoir hebt, waardoor de bonen oud worden en aroma verliezen. Tip: haal je bonen in kleine hoeveelheden bij de speciaalzaak of koffiebranderij zoals Specialty Coffee. Bij de supermarkt zijn de bonen meestal niet vers. Hoe verser, hoe meer je geniet van je kopje koffie.

Waterbak
De A9 heeft net als de andere types van de A-serie een waterreservoir ter grootte van 1,1 liter. Dat is genoeg voor 9 kopjes. Niet overdreven veel, maar het zorgt er wel voor dat het water snel ververst wordt.

Onderhoud en ontkalken
Het koffieautomaat geeft vanzelf aan wanneer de zetgroep gereinigd moet worden. Met behulp van een reinigingstablet en je touch screen zet je het reinigingsprogramma in werking. Deze duurt ongeveer 20 minuten. Door middel van gefilterd water voorkom je snelle aanwas van kalk. Voor deze machine gebruik je beste de CLARIS Blue waterfilter.

Energiezuinige koffiemachine
De A9 is een snelle koffiezetter waardoor hij maar een korte tijd energie verbruikt. Na een kwartier niet in werking te zijn, gaat de machine over in de spaarstand. De machine verbruikt dan nog maar 4Wh wat bijna niets is. Daarom is deze koffiemachine nog zuiniger dan het A-label.

Koffiedranken

Door de melkoptie en de mogelijkheid om de melk op te schuimen, heb je met de A9 meer smaakmogelijkheden om bijvoorbeeld ook machiatto of cappuccino te zetten. Een goede espresso zetten of ristretto behoren uiteraard ook nog steeds tot de mogelijkheden. Daarnaast heeft de machine een heetwaterfunctie om groene en zwarte thee te zetten. In totaal heeft de A9 12 smaakmogelijkheden met 1 a 2 kopjes per zetbeurt.

Melkschuim Jura A9 koffiemachine

Het melkschuim is van zeer hoge kwaliteit. Tip: gebruik volle melk!

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Door innovatieve toepassingen zoals het PEP-systeem en het Inteligent Pre Brew Aroma System is de smaak van koffie gezet met een Jura machine excellent en onderscheidend
Plus review koffiemachine Je kunt je koffie helemaal fine tunen naar je persoonlijke smaak doordat je de hieveelheid water en de malinggraad per kopje kan bepalen

Minus review koffiemachine De machine heeft nog niet zoals andere modellen van Jura dat het zet automatisch gereinigd moet worden. Reinigingsprogramma bedienen gaat overigens wel eenvoudig.

Het relatief bescheiden waterreservoir, waarop in recensies enige kritiek wordt gegeven, zien we bij Mister Barish niet als nadeel. Het zorgt ervoor dat water altijd vers is, dit komt de smaak alleen maar ten goede.

Prijs

De A9 kost gemiddeld 1290,00 euro. Een investering, maar hiermee heb je dan een koffiezetapparaat waarmee je 15 jaar vooruit kan. Elke dag kun je vele kopjes koffie zetten die perfect van smaak zijn. In kwaliteit en prijs wint de A9 zo van bijvoorbeeld minder exclusieve apparaten als van Nespresso. De capsules hiervan per keer zijn aardig aan de prijs, laat staan dat je het over 15 jaar berekent.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

Wat is de mening van Mister Barish?

De A-groep van Jura doet haar naam eer aan, want deze kan zich met goed recht tot de A-klasse van koffiemachines rekenen. Type A9 wordt dan ook door Mister Barish van harte aanbevolen. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Technische specificaties Jura A9

Koffie zetten
Koffiespecialiteit (in een swipe over het touchscreen geserveerd): Koffie, Espresso, Ristretto, Cappuccino, Latte machiatto, heet water drank
Soort koffie: Koffiebonen in een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes koffie per zetbeurt: 1 of 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, TFT kleurendisplay bediening door middel van touchscreen
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaatje: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van een automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Ja, Claris Blue
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, geen begeleiding. Met ontkalkingsmiddel
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,3 cm
Breedte: 23,9 cm
Diepte: 44,5 cm
Gewicht: 10,9 kg
Materiaalbehuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Aluminium met zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 4,3Wh

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte volautomaat is een leuk instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de koffiemachines van Jura. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 Moonlight Silver


Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura ENA 8 koffiemachine


Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine Moonlight Silver


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak.


Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine black friday

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura Z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .