Jura E60 koffiemachine is een stijlvolle volautomaat voor zwarte koffie
01 juni 2020 
16 min. leestijd

Jura E60 koffiemachine is een stijlvolle volautomaat voor zwarte koffie

De Jura E60 is niet meer beschikbaar en vervangen door de van de E6 Piano Black. Een prachtig exemplaar dat geschikt is voor elke strakke keuken. Deze machine zet heerlijke zwarte koffie, en is ook geschikt om melkschuim voor cappuccino te maken, al is dat niet een van zijn specialiteiten. Dankzij de nieuwste technologieën is deze zwarte koffie wel perfect, dus laat je niet tegenhouden door het omslachtige melksysteem.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura E60 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura E60
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura E60 koffiemachine

De E60 is een prachtige machine met allerlei handige functies, precies zoals je van het Zwitserse merk Jura kunt verwachten. Echter merk je wel dat deze koffiemachine een stuk goedkoper is dan de toppers van bijvoorbeeld de Z-serie. Gelukkig maakt dit voor veel koffieliefhebbers niet uit, omdat ze simpelweg een heerlijke kop zwarte koffie willen hebben.

Jura E60 koffiemachine

Design

De Jura E60 is nog net iets mooier dan de E6, door het volledig zwarte design. Dit ziet er strak uit. Daarnaast is het waterreservoir volledig ingebouwd en is de machine compleet symmetrisch. Een aanwinst voor iedere keuken!

Design Jura E60 koffiemachine

Het compacte en elegante design van de Jura E60

Eenvoudige bediening
Het bedienen van het koffiezetapparaat gebeurt met enkele drukken op de knop. Op het grote scherm kun je precies zien welk kopje je zet. Ook kun je eenvoudig de koffie aanpassen naar jouw smaak, bijvoorbeeld door de sterkte en hoeveelheid water te veranderen. Wil je een cappuccino? Dat kost iets meer moeite, je moet namelijk aan de draaiknop draaien om de melk in het kopje te krijgen. Daarna wordt de espresso automatisch gezet.

Wil je vanaf je luie stoel een kop koffie zetten? Ook dat is geen probleem. Deze koffiemachine heeft namelijk Bluetooth! Met de app op je telefoon zet je zo eenvoudig een kopje koffie. Zelfs vanuit bed is deze te bedienen. Omdat je dit handmatig moet doen kun je hier geen cappuccino mee zetten.

Zetgroep en koffiemolen
Een mooi uiterlijk is natuurlijk niet alles, een goede zetgroep en koffiemolen zijn veel belangrijker voor een lekker kopje koffie. En daar heeft Jura natuurlijk ook veel aandacht aan besteed in de E60. Het begint bij het malen van de koffie: de Aroma G3 molen zorgt voor een snelle en precieze maling met exact de juiste maalgraad. Het aroma blijft hierbij behouden. Daarnaast worden er verschillende technologieën gebruikt die je koffie nog lekkerder maken, zoals I.P.B.A.S.© en P.E.P.®. Wil je weten wat dit precies is? Lees dan snel verder!

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Normaal gesproken wordt espresso gezet door water in één beweging door de koffie pressen. Bij het Pulse Extraction Process gebeurt dit juist in pulserende bewegingen. Hierdoor heb je minder water nodig en is er meer contact tussen de koffie en het water. Dit zorgt voor een rijkere smaak aan de koffie.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Voordat de extractie plaatsvindt en na het malen worden de bonen eerst alvast natgemaakt. Dit wordt ook wel ‘wellen’ genoemd en is een techniek die ook gebruikt wordt bij pour over. Hierbij komt er meer aroma vrij en krijg je een vollere en intensere smaak van de koffie.

Let op: Vacuüm Clean
Normaal gesproken blijft er na het zetten van koffie altijd wat water achter in de zetgroep. Vooral als het koffieapparaat soms met langere tussenpozen niet wordt gebruikt is dit vervelend. Oud water smaakt niet alleen vies, het kan ook schimmel veroorzaken. Gelukkig heeft Jura daar iets op gevonden: Vacuüm Clean. Deze technologie zorgt ervoor dat de machine na elke zetbeurt wordt leeggezogen. Zo zit er nooit oud water in je koffie en blijft je machine langer schimmelvrij. Dit is uniek in de wereld van de volautomaat koffiemachines. Bij andere merken moet de zetgroep uit de machine gehaald en afgespoeld worden.

Verstelbare koffie uitloop 
Het is belangrijk dat de ruimte tussen de koffieuitloop en het kopje zo klein mogelijk blijft. Hierdoor krijg je minder bubbeltjes in de cremalaag en zal deze beter smaken.

Koffie met melk
Zoals al gezegd is dit geen machine waarmee je dagelijks cappuccino’s moet willen zetten, al zit deze functie er wel op. Het melksysteem is omslachtig in gebruik, omdat je zelf aan de knop moet draaien. Je kunt hier ook geen warme melk mee maken, alleen melkschuim, waardoor je alleen cappuccino’s kunt maken. Het melksysteem is gewoon een leuke extra voor als je visite hebt of voor af en toe.

Melk cooler Jura E60 koffiemachine

De melk cooler is optioneel maar het zeer goede melkschuim zeker niet.

Koffiebonen reservoir
Het bonenreservoir is lekker groot en heeft een inhoud van 280 gram. Dit is genoeg voor ruim 20 kopjes koffie. Echter is het van belang dat je de bonen er niet een week in laat zitten, want dan gaat de aroma verloren. Schep de bak dus alleen vol als je zeker weet dat je die dag 20 kopjes gaat zetten, bijvoorbeeld als je visite hebt, of gewoon koffieverslaafd bent. Het bonenreservoir heeft geen automatische bonenbewaking, maar je kunt gewoon door het doorzichtige venster kijken om te zien hoe het met de bonen gaat. Wil je met je machine af en toe filterkoffie zetten, zoals cafeïnevrije koffie of een ouderwetse bak? Dan is dat met deze machine niet mogelijk.

Waterreservoir
Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,9 liter. Dit is ruim genoeg voor 15 kopjes. Let er wel op dat ook voor het water geldt: hoe verser, hoe beter. Probeer elke dag het water te verversen, zodat je geen oud water in je koffie hebt. Dit zul je namelijk direct terugproeven, en dat is zonde met zo’n mooie machine.

Hou je van gefilterd water in je koffie? Dat kan met de CLARIS Smart-filters. Deze reinigen en ontharden het water, waardoor je ook niet hoeft te ontkalken. Vind je ontkalken niet veel werk en ben je tevreden met het kraanwater? Dan is dit overbodig. Maar je zal dan wel meer moeten ontkalken.

Onderhoud en ontkalken
Jura zorgt altijd voor veel eenvoudigheid bij het onderhoud van de machines, zo ook de E60. Het apparaat geeft zelf aan wanneer welk programma gedraaid moet worden, dus dit hoef je niet zelf bij te houden. Ontkalken is nodig als je de waterfilter niet gebruikt of leeg is. Ontkalken is zeer eenvoudig, je hoeft er alleen een ontkalkingstablet in te gooien en de machine doet de rest. Ook is er een algehele reiniging van de machine, deze duurt ongeveer twintig minuten.

Het reinigen van het melksysteem is dagelijks noodzakelijk als je deze gebruikt. Dit kan zeer eenvoudig onder de kraan, of met het automatische reinigingsprogramma. Vergeet ook niet af en toe het bonenreservoir schoon te maken.

Koffiedranken

De machine is vooral geschikt voor zwarte koffie, de opties hiervoor zijn namelijk: 1 espresso, 2 espresso, koffie en 2 koffie. Deze zet je dan ook met één druk op de knop. Je kunt er ook een cappuccino mee zetten, en er zit een heetwaterfunctie op met drie verschillende standen. Als je alleen melkschuim wilt kan dat ook.

Espresso Jura E60 koffiemachine

De espresso is subliem met de juiste koffiebonen en de juiste instelling van de machine.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Een leuke machine met allerlei Jura technologieën
Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Vrij lage prijs in vergelijking met andere machines van Jura
Plus review koffiemachine Schoon en snel
Plus review koffiemachine Ideaal voor zwarte koffie
Plus review koffiemachine Zetgroep wordt automatisch gereinigd

Minus review koffiemachine Melk opschuimen gaat niet geheel automatisch
Minus review koffiemachine Geen extra reservoir voor voorgemalen koffie
Minus review koffiemachine Weinig verschillende opties voor koffie

Prijs

De prijs van deze machine ligt zo rond de 950 euro. Niet duur voor een volautomaat met melkschuimfunctie van Jura! Maar met deze lagere prijs lever je ook het een en ander in, zo voldoet het melksysteem niet voor echte cappuccino- en latteliefhebbers. Het is een leuke extra als er visite komt die wel graag koffie met melk drinkt, maar het is zeker geen functie voor regelmatig gebruik. Als je zelf alleen zwarte koffie drinkt is dit uiteraard een prima machine.

Jura machines zijn de duurste maar ook de beste. Maar wat is duur als de machine zo’n 10 tot 15 jaar mee gaat. Bij normaal gebruik heeft de machine na 6 jaar een groot onderhoud nodig. Daarna is hij weer zo goed als nieuw. De prijs is helemaal relatief als je Nespresso drinker bent en wil overstappen naar een volautomaat. In Nespresso versus koffiebonen zullen koffiebonen altijd de winnaar zijn. Als je 5 kopjes per dag drinkt dan heb je deze machine al na zo’n 14 maanden terugverdiend. Nespresso is zo’n 2,5 keer duurder.

Jura E60 koffiemachine

Wat is de mening van Mister Barish?

Dit tweelingbroertje van de E6 staat leuk in vele keukens, maar het beste in die van liefhebbers van zwarte koffie. De melkfunctie is een leuke extra, maar niet handig voor veelvuldig gebruik. In dat geval zul je wat meer moeten investeren. Als je verwacht echt alleen zwarte koffie te drinken, kun je voor een andere espressomachine van Jura gaan, deze zijn vaak wat lager in prijs. Dit apparaat is natuurlijk een goede aanschaf als je zelf graag zwarte koffie drinkt, maar toch de mogelijkheid wilt hebben om af en toe een cappuccino te maken.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

 

Technische specificaties Jura E60

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Inhoud bonenreservoir: 280 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, geen touchscreen
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie, CLARIS Smart
Type ontkalkingsprogramma: Via melding. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,1 cm
Breedte: 28 cm
Diepte: 43,9 cm
Gewicht: 9,8 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssyteem: Thermoblok
Kleur: Piano Black

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte volautomaat is een leuk instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de koffiemachines van Jura. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 Moonlight Silver


Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura ENA 8 koffiemachine


Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine Moonlight Silver


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak. 


Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine black friday

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura Z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .