Nespresso versus koffiebonen met een volautomatische machine
05 maart 2019 
in Koffie
4 min. leestijd

Nespresso versus koffiebonen met een volautomatische machine

Het resultaat van Nespresso versus koffiebonen is dat je veel geld kan besparen. Nespresso is namelijk 2,85 keer duurder. Zet je nog steeds koffie met een Nespresso machine? Dan is het hoog tijd te investeren in een volautomatische koffiemachine. Het merk Jura is daarbij een aanrader. Deze investering heb je namelijk snel terugverdiend. Bovendien drink je veel betere espresso, cappuccino en andere koffiedranken. Ook met één druk op de knop. Wil je weten waarom je beter een bonen koffiemachine koopt dan een apparaat met capsules of pads? Lees dan snel verder.

Samenvatting van het artikel in onderstaande video.

Inhoudsopgave

  1. Nespresso versus koffiebonen
  2. Rekenvoorbeelden
  3. 5 redenen om te stoppen met capsules
  4. 5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine
  5. Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Nespresso versus koffiebonen

Smaak en versheid
Met vers gemalen koffiebonen zet je altijd betere koffie als met voorgemalen koffie. Gemalen koffie verliest snel aroma’s en smaken. Ruik je aan vers gemalen koffie en je ruikt 15 minuten later opnieuw dan merk je dat de meeste aroma’s zijn verdwenen. In Nespresso cups zit voorgemalen koffie.

Branddatum
De branddatum van koffiebonen is belangrijk voor de smaak. Dit is de datum waarop de groene koffiebonen, hun donkere kleur hebben gekregen na het branden. Bij Nespresso capsules maar ook bij koffiebonen die je in de supermarkt koopt staat alleen een vervaldatum op de verpakking. Als de fabrikant de branddatum niet vermeld wil dat zeggen dat hij geen vertrouwen heeft in de kwaliteit van het product.

Koffie zetten doe je het best met bonen die niet langer dan 6 weken geleden gebrand zijn. De smaak begint na 6 weken terug te lopen. Capsules en koffiebonen uit de supermarkt zijn meestal ouder dan 6 weken. Let daarom altijd op de branddatum bij het kopen van koffie. Staat de branddatum niet op de verpakking dan is het advies de koffie niet te kopen. Staat de branddatum wel op de verpakking, let er dan op dat je de koffie nog kan consumeren binnen de 6 weken na branden. Lees ook de 12 tips voor het bewaren van koffie van koffie.

Dosering
De dosering van de koffie bepaalt mee de extractie en de doorlooptijd. De hoeveelheid koffie beïnvloedt dus de smaak. Je zet een lekker kopje koffie met ongeveer 8 gram gemalen koffie. In een Nespresso capsule zit er gemiddeld 5,7 gram. Dat is te weinig om het potentieel van de koffie te benutten.

Prijs
Koffiebonen zijn veel goedkoper dan Nespresso capsules. Dit wordt met de volgende rekenvoorbeelden duidelijk.

Rekenvoorbeelden

Prijs koffiebonen versus Nespresso capsules

Een Nespresso kopje koffie is 2,85 keer duurder dan een kopje koffie met koffiebonen.

In dit rekenvoorbeeld vergelijken we de prijs van koffiebonen en Nespresso capsules voor 100 kopjes koffie.

Nespresso capsules versus koffiebonen 100 kopjes rekenvoorbeeld
Op jaarbasis loopt het prijsverschil tussen Nespresso capsules en koffiebonen snel op.

Nespresso cups versus koffiebonen voor 100 kopjes rekenvoorbeeld

Met dit prijsverschil verdient een investering in een halfautomaat espressomachine of een volautomaat koffiemachine zichzelf snel terug.

Volautomaat versus Nespresso machine

Nespressomachine versus koffiebonen machine

De waarden zijn gemiddelden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Levensduur van een machine is sterk afhankelijk van het onderhoud.

Een volautomatische koffiemachine is duurder dan een Nespresso machine. Maar de gemiddelde levensduur van een Jura volautomaat is meer dan 8 jaar langer.

Prijs per kopje koffie inclusief machine en onderhoud
Jaar 1nespresso versus koffiebonen-volautomatisch koffiemachine jaar 1

Na jaar 3nespresso versus koffiebonen-volautomatisch koffiemachine jaar 3

Conclusie

In jaar 1 heeft de Jura bonen koffiemachine zich reeds terugverdiend als je 7 kopjes koffie of meer drinkt per dag. Vanaf jaar 2 heb je een zeer goede volautomaat reeds terugverdiend met 3 kopjes koffie per dag.

Resultaat Nespresso versus koffiebonen met volautomaat

Als je 7 kopjes per dag drinkt dan betaal je na 3 jaar voor Nespresso capsules € 1.393,76 meer dan zeer goede Jura A1 koffiemachine met koffiebonen.

5 redenen om te stoppen met capsules of cups

1. Het smaak potentieel is heel beperkt.
2. Beperkt aantal koffievariaties met een Nespresso machine
3. Nespresso is niet milieubewust
4. Nespresso is veel duurder
5. Nespresso machine heeft een beperkte levensduur (er zijn natuurlijk uitzonderingen)

5 redenen om te kiezen voor een goede volautomatische koffiemachine

1. Levensduur: De levensduur is veel langer. Jura machines hebben 25 maanden garantie en een levensduur van meer dan 10 jaar.
2. Smaak: De koffiesmaak bij de betere volautomaten is te personaliseren. Door de temperatuur, de maalgraad, de hoeveelheid water te wijzigen, de hoeveelheid koffie aan te passen en nog veel meer. Koffie gezet met vers gemalen koffie is altijd lekkerder.
3. Koffievariaties: Met één druk op de knop ze je een perfect kopje koffie of espresso, een cappuccino, latte macchiato, flat white en nog veel meer.
4. Onderhoud en reiniging: De meeste modellen reinig je met 1 druk op de knop.
5. Slimme investering: Een volautomaat is een verstandige investering. Door de goedkopere koffiebonen betaalt de investering zich snel terug.

Overstappen van een Nespresso machine naar een volautomaat

Niemand wil zijn lekkere koffie inleveren voor een minder lekkere. Koffie drinken is vaak een gewoonte. Jarenlang was Douwe Egberts met de rode pakken het meeste verkochte merk in de lage landen. De smaak van de rode pakken is nog steeds exact hetzelfde. Dat doet Douwe Egbert bewust.

Met Nespresso cups is dat ook zo. Stap je over van Nespresso naar een machine met koffiebonen dan is het in het begin even zoeken naar de juiste smaak afstelling. Maar als je deze hebt gevonden dan drink je altijd betere en goedkopere koffie met een volautomaat. Zorg ervoor dat de machine goed onderhouden blijft en koop koffiebonen in een speciaalzaak. Als je een volautomaat zou kopen, investeer dan in een Jura koffiemachine. Heb je vragen? We helpen je graag!

Wil je meer weten over stoppen met Nespresso capsules en de aankoop van een volautomaat? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Luc
Door

Luc

op 25 Oct 2020

is een jura koffiemachine intersant voor singels ? gezien de koffie bonen minder snel zal verminderen dan dat je er met een gezin gebruikt , vb : de 250 gr of 500 gr koffebonen die je in de resevoir doet zal toch als singel langer duren dat die opgebruik word en zo zal de versheid en smaak waarschijnelijk minder lekker zijn na een tijdtje , of niet ??

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 26 Oct 2020

Beste Luc, dank je wel voor je vraag. Vanaf 2 kopjes per dag is een volautomaat zeker interessant. Ook een Jura. In vergelijking met Nespresso ga je zo'n koffiemachine snel terugverdienen. De grote van het koffiebonen reservoir is niet zo relevant. Je kan er beter iets minder in doen. De bonen bewaar je het best in de oorspronkelijke verpakking. Laat maar weten als je nog vragen zou hebben. Vrolijke groeten, Tim

Soufiane
Door

Soufiane

op 11 Apr 2022

Onderhoud en reinig met 1 druk op de knop is wel heel kort door de bocht. Ik ben juist afgestapt van volautomatisch omdat het reinigen zo een kriem was. Na elke paar koffiebeurten was het reinigen van de gemalen koffie uit de machine een hele klus.

Rudi Coenen
Door

Rudi Coenen

op 10 Dec 2023

Na 15 jaar zonder problemen, extra machines voor in de campervan, een geweldige service, gemak en grote keuze, en na 2 delonghi machines versleten te hebben op het werk (op 10 jaar tijd, inclusief herstellingen...) blijf ik toch bij Nespresso...

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .