Jura E6: een volautomatische koffiemachine uiterst geschikt voor o.a zwarte koffie
06 augustus 2020 
28 min. leestijd

Jura E6: een volautomatische koffiemachine uiterst geschikt voor o.a zwarte koffie

De Jura E6 is een gebruiksvriendelijke en krachtige volautomaat voor zwarte koffie en cappuccino. Het koffiezetten is bij de E6 geperfectioneerd aan de hand van verschillende geïntegreerde technieken, zoals het Pulse Extraction Process en de intelligente voorverwarmfunctie. Daarnaast heeft de E6 in 2022 een update gekregen en is de E6 EC nu ook voorzien van een 3D bereidingstechnologie. Hierdoor stroomt het water nog gelijkmatiger doorheen de vers gemalen koffiebonen. Samen met de professionele koffiemolen zorgt dit voor een nog betere koffie. De aroma's worden maximaal uit de bonen gehaald, precies zoals je van Jura gewend bent. Natuurlijk is deze volautomatisch koffiemachine volgestopt met de gekende JURA technologieën, zoals het pulserend extractieproces. Deze koffiemachine heeft energie klasse A en verbruikt in stand by modus 0 watt. Wie zijn koffie graag puur drinkt, afv en toe graag eens een cappuccino drinkt en qua apparatuur graag het beste van het beste heeft, zal zich met de Jura E6 dus in de handen wrijven.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Jura E6 koffiemachine
Een mooi aanbod aan koffiedranken
Plus- en minpunten
JURA E6 onderhoud en levensduur
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
JURA Garantie krijg je enkel bij een geautoriseerde dealer!
Technische specificaties Jura E6
Verschillen met andere Jura-modellen
Welke koffiebonen in je JURA E6 gebruiken?
Extra tips
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Jura E6 koffiemachine

Met de E6 heeft Jura er weer een topmachine bij. Bij dit kleinere broertje van de E8 gaan geavanceerde zettechnieken hand in hand met gebruiksvriendelijkheid en een prachtig design. Kortom: alle kwaliteiten waar dit Zwitserse merk bekend om staat. Toch is de semi-automatische melkopschuimer misschien niet voor iedere gebruiker ideaal. Wil je weten of deze volautomaat jou op het lijf geschreven is? In deze review nemen we alle voor- en nadelen onder de loep.

Koffie tegoed Mister Barish €75

Nieuwe versie sinds 2022
Sinds 2022 kreeg de Jura E6 een update. De nieuwe versie heeft nog steeds de Professional Aroma Grinder, maar dit toestel is nu ook voorzien van een 3D bereidingstechnologie. Hierdoor stroomt het water nog gelijkmatiger doorheen de vers gemalen koffiebonen. . Wil je zeker zijn dat je de nieuwste versie koopt? Let dan op de naam van het toestel. De Jura E6 EC is de nieuwste versie.

 

Jura E6 koffiemachine druproster

Strak Jura design
Het strakke design van de E6 is zoals bij alle Jura producten een schot in de roos. De behuizing is van een kwalitatieve kunststof en het mooi geïntegreerde bedieningspaneel bestaat uit een groot kleurendisplay met drukknoppen. Het waterreservoir zit handig in de rechterflank van de machine ingebouwd. De Jura E6 is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren: Platin, Dark Inox, Piano Black en Piano White. Welke kleur je ook kiest, met z’n strakke en toch neutrale design staat de E6 beeldig op elk aanrecht. De Jura E6 EC heeft nu ook mooi weggewerkte drukknoppen naast het scherm.

Jura E6 koffiemachine compact design

 Jura E6 EC koffiemachine

Eenvoudige bediening
Dankzij het grote LCD-scherm met bijhorende drukknoppen is de Jura E6 uiterst eenvoudig te bedienen. Op het menuscherm zie je alle beschikbare koffiedranken. Voor één kop druk je eenmaal op de knop die bij de gewenste koffie hoort, voor twee koppen druk je tweemaal. Zo simpel kan koffiezetten zijn: dat bewijst Jura ook hier weer.

Alleen voor een cappuccino moet je wat meer moeite doen: tijdens het bereidingsproces waarschuwt de machine wanneer je de melktoevoer open en dicht moet draaien. Dat doe je met de draaiknop aan de rechterkant van het toestel. Om af en toe een cappuccino te zetten, is deze koffiemachine dus meer dan geschikt. Maar wie dagelijks naar koffiedranken met melk snakt, kiest bijvoorbeeld beter voor een Jura E8.

De Jura E6 biedt ook de mogelijkheid om koffie te zetten met je smartphone. Via de J.O.E. app stel je de machine eenvoudig in en kan je van overal in huis koffie zetten. Om de koppeling tot stand te brengen, moet je wel het Smart Connect accessoire apart aankopen. Bij Mister Barish kost dat 29,98 euro.

Jura E6 koffiemachine bediening

Zetgroep en koffiemolen
In de zetgroep van de E6 zitten enkele van Jura’s hoogwaardigste technologieën om telkens een zo heerlijk mogelijk kopje koffie af te leveren. Neem nu de ingebouwde Professional Aroma Grinder: die maalt de verse koffiebonen snel, relatief stil en met een optimale maalgraad. Vergeleken met een traditionele koffiemolen haalt de E6 tot 12,2% meer aroma uit de koffiebonen.  We hebben dit zelf uitvoerig getest en zijn aan zo’n 10% gekomen. Natuurlijk hadden we niet dezelfde opstelling, maar het belangrijkste is: we merken het aan de kwaliteit van het crema en proeven vast en zeker het verschil. Daarnaast pakt deze volautomaat uit met een zetproces op grond van P.E.P. en I.P.B.A.S. technologie, en met Vacuüm Clean, een door Jura ontwikkelde reinigingsfunctie. Hieronder nemen we al deze snufjes onder de loep.

3D Technologie voor zetten van de koffie 
Het eigenlijke koffie zetten begint bij het wellen. Dit is het activeren van de aroma's. Voor dit proces wordt op basis van de hoeveelheid verse gemalen koffie, wordt de benodigde hoeveelheid wordt verwarmt en geïnjecteerd in de koffie. Zo kan de koffie wellen, worden de aroma's geactiveerd. Vervolgens zorgt de zetgroep ervoor dat water met de juiste temperatuur, met de juiste druk gelijkmatig doorheen de verse gemalen koffie pulserend wordt geperst. JURA doet dit hele proces met zo'n precisie dat maximale potentieel uit de koffiebonen wordt gehaald.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)
Het Pulse Extraction Process pulseert tijdens de extractie water door de gemalen koffie, waardoor  werkelijk elke korrel zijn smaak- en aromastoffen vrijgeeft. Zo verkrijg je een diepere en vollere smaak. En dat heerlijke crèmelaagje dat de koffie zo onweerstaanbaar maakt.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)
Het Intelligent Pre Brew Aroma System zorgt ervoor dat de koffie nat wordt gemaakt voor het zetten van start gaat. Zo kan er bij iedere zetbeurt een optimale en consistente smaakontplooiing plaatsvinden.

Intelligent voorverwarmen
Bij veel volautomaten zie je dat de machine bij het eerste kopje nog niet volledig op temperatuur is kunnen komen. Daarom ontwikkelde Jura de intelligente voorverwarmfunctie: die maakt dat ook je eerste koffie op exact de juiste temperatuur wordt gezet.

Koffiebonen Jura E6 koffiemachine

Koffiebonen zitten in een afgesloten container.

Vacuüm Clean
Het grote verschil tussen Jura en andere merken is dat je bij Jura de zetgroep niet manueel kan schoonmaken. Dankzij de Vacuüm Clean technologie hoeft dat ook niet, want na elke zetbeurt zuigt de machine als het ware de vochtdruppels op en verwijdert ze zo alle koffie- en vetresten van de componenten. Zo heb je na elk gebruik een schoon en droog toestel zonder zelf de handen uit de mouwen te moeten steken. Deze functie is niet alleen handig, maar zorgt ook voor een consistente koffiekwaliteit en een langere levensduur dan bij machines van andere merken.

Verstelbare koffie-uitloop
Al deze innovatieve zettechnieken zouden tevergeefs zijn, mocht de koffie-uitloop een vaste hoogte hebben. Het lijkt misschien een detail, maar een koffie-uitloop met een verstelbare hoogte is uiterst belangrijk om kwaliteitskoffie te kunnen zetten. Als de uitloop te hoog is voor de kop die je gebruikt, gaat de koffie spatten en komen er luchtbellen in de crèmelaag. Let wel: omdat de koffie-uitloop van de Jura E6 niet hoger dan 11,1 cm in te stellen is, kan er geen geen standaard latte macchiato glas onder.

Koffie met melk
Met de E6 spitst Jura zich vooral toe op het perfectioneren van zwarte koffiedranken. Cappuccino is ook mogelijk, al verloopt dat niet volgens het one touch principe. Je volgt de instructies van de machine: die zal je vragen om de melktoevoer open en daarna weer dicht te draaien. Dat is geen onoverkomelijk ongemak, maar volautomatisch is de cappuccinofunctie dus niet. Daarnaast is de verstelbare koffie-uitloop net iets te laag voor een traditioneel latte macchiato glas. Voor koffie met extra melk kan je dus het best een iets bredere kop gebruiken. Wil je ook een latte of flat white kunnen bereiden? Dan kan je misschien beter upgraden naar de iets duurdere Jura E8 of Jura ENA 8.

Jura E6 koffiemachine melkschuim

Koffiebonenreservoir
In het bonenreservoir van de Jura E6 kan ongeveer 280 gram bonen, genoeg voor een twintigtal kopjes. Het door Jura ontwikkelde aromabeschermdeksel sluit het reservoir luchtdicht af en zorgt ervoor dat de koffiebonen langer vers blijven. Toch bewaar je je koffiebonen beter in een afgesloten koffiezak met valvesysteem: daarin blijven de aroma’s optimaal behouden. Het is beter om het bonenreservoir vaak bij te vullen met kleine hoeveelheden dan het risico te lopen dat je verouderde bonen gebruikt.

De Jura E6 heeft ook een apart reservoir voor filterkoffie gekregen. Als je dus af en toe graag eens afwisselt met deca-koffie, kan je dus gewoon voorgemalen koffie gebruiken in plaats van de koffiebonen te moeten vervangen.

Waterreservoir
De waterbak heeft een capaciteit van 1,9 liter, goed voor zo’n vijftien tot twintig zetbeurten. Maar ook hier luidt onze gouden raad: hoe verser, hoe beter! Want voor een gelijkmatige extractie en een optimale smaak heb je zuiver water nodig. Daarom ververs je dat het best elke dag: een goede gewoonte die écht het verschil maakt.

We raden je ook aan om gebruik te maken van een CLARIS Smart-filter, die het water onthardt en het kalkgehalte tot een minimum reduceert. Als je bij het installeren van de filter de waterhardheid juist instelt, hoef je de machine niet meer te ontkalken. Het Intelligent Water System (I.W.S.) herkent meteen de filter en waarschuwt je wanneer die vervangen moet worden. De Smart-filters zijn een kleine meerkost, maar besparen je een hoop werk en zorgen er bovendien voor dat je toestel aanzienlijk langer zal meegaan.

Jura E6 koffiemachine waterreservoir

Het waterreservoir bij de E6 White

Onderhoud en ontkalken
Aan de E6 is er relatief weinig onderhoud, mee dankzij de geïntegreerde Vacuüm Clean technologie. Het apparaat geeft aan wanneer je de restwaterbak moet legen of een specifiek reinigingsprogramma moet doorlopen. Daarvoor gebruik je het best de Jura reinigingstabletten, die op de reinigingscyclus van de Jura apparaten afgestemd zijn. Het automatisch programma duurt ongeveer 20 minuten. Als je bijvoorbeeld ’s morgens gehaast bent, stel je dat dus beter even uit.

Als je in het waterreservoir een CLARIS Smart-filter hebt geïnstalleerd, hoef je in principe geen ontkalkingsprogramma’s meer te doorlopen. Wil je de machine toch af en toe grondiger ontkalken? Dan volstaat het om een Jura ontkalkingstablet in het water te doen en het automatische ontkalkingsproces te starten.

Ook voor het melksysteem is er een automatische schoonmaakcyclus voorzien, dit kan met de Jura melksysteem reinigingstabletten. Je kan het ook altijd even loskoppelen en handmatig onder de kraan reinigen. Alle onderhoudsprogramma’s vind je op het startscherm van het keuzemenu bij het rode P-symbool met de druppels.

Een mooi aanbod aan koffiedranken

Met de Jura E6 kan je in totaal elf verschillende dranken bereiden. Het is uiteraard mogelijk om een gewone koffie en espresso te zetten, maar het is ook mogelijk twee koffies of espresso’s tegelijk te zetten. Een espresso macchiato (een espresso met een toefje heerlijk melkschuim) en een cappuccino zijn dan weer makkelijk te maken met behulp van de expert modus, waar je in seconden aangeeft hoeveel melkschuim je wilt. Dat is een eenvoudige instelling die je overigens maar één keer hoeft in te voeren. Maar door de beperkte hoogte zit een latte macchiato in het standaardglas er helaas niet in. Verder zet je met de E6 ook een lungo of caffè barista, waarbij je de koffie via de heetwateruitloop aanlengt. De machine laat je weten wanneer je de draaiknop moet open- en dichtdraaien. Omdat het water niet nogmaals door de koffie heen gaat, krijg je geen overextractie. En dat komt de smaak ten goede!

Daarnaast kan je met het melksysteem apart melk opschuimen voor bijvoorbeeld chocolademelk. Wil je thee of minuutsoep bereiden? Dan is de heetwaterfunctie van de E6 ideaal, want die heeft drie instelbare temperatuurstanden.

Espresso Jura E6 koffiemachine

Espresso is de basis van elke cappuccino. Met de juiste instellingen en kwalitatieve koffiebonen is je espresso top!

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Professional Aroma Grinder
Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Zetgroep is makkelijk te reinigen
Plus review koffiemachine Aantrekkelijk prijskaartje

Minus review koffiemachine Melk opschuimen gebeurt niet volautomatisch
Geen extra reservoir voor voorgemalen koffie

JURA E6 onderhoud en levensduur

De gemiddelde levensduur van een JURA E6 koffiemachine is volgens de Consumentenbond 9,2 jaar. Dit is veel langer dan andere merken. Dit is bij een gemiddeld gebruik van 5 tot 7 kopjes per dag. Als je geen supermarkt koffiebonen gebruikt en kiest om consequent de waterfilters te gebruiken dan verleng je de levensduur.

Een servicebeurt bij JURA?
We krijgen wel eens de vraag "maar een Jura moet toch regelmatig een servicebeurt krijgen?". In de gemiddelde levensduur van 9,2 jaar is een servicebeurt niet noodzakelijk. Mister Barish adviseert om na ongeveer 5 jaar bij gemiddeld gebruik, de JURA E6 binnen te brengen bij JURA voor een servicebeurt. Na 5 jaar dat is het moment dat de gemiddelde levensduur van andere merken is aangebroken. Met een service beurt worden ventielen vervangen, de machine nog uitgebreider gereinigd en eventueel de koffiemolen of zetgroep vervangen in samenspraak met JURA. Met een servicebeurt verleng je weer de levensduur. 

Het reinigen van de zetgroep
Na elk kopje koffie wordt de zetgroep gespoeld. Vervolgens wordt de zetgroep vacuüm gezogen waardoor de laatste koffieresten er worden uitgezogen en de wordt droog gemaakt. Zo heb je altijd een schone droge basis voor je volgend kopje. Let op met supermarkt koffiebonen of vettige bonen want daar heeft ook een JURA koffiemachine meer moeite mee. Gemiddeld om de 180 tot 200 kopjes vraagt de JURA E6 om een uitgebreide reiniging van de zetgroep. Dit is heel eenvoudig met 1 druk op de knop en het toevoegen van een reinigingstablet.
De reiniging van de zetgroep stap voor stap volledig uitgelegd: Hoe reinig je je JURA E6?

Het reinigen van het melkopschuimsysteem
Het reinigen van de cappuccinatore is heel eenvoudig en gaat met 1 druk op de knop. Als je gedurende de dag iets met melk hebt gedaan, bijvoorbeeld een cappuccino gezet dan moet je op het einde van de dag de cappuccinatore reinigen. Je plaatst het meegeleverd melkreingerbakje onder de uitloop, je koppelt het melkslangetje en drukt op de start knop. Dat is alles en heel eenvoudig.
De reiniging van het melksysteem stap voor stap volledig uitgelegd: Hoe reinig je het melksysteem van je JURA E6?

Waterfilters of ontkalken
Als je consequent de waterfilter gaat vervangen moet je nooit ontkalken. Het advies is om de waterfilters te gebruiken dan is je JURA E6 100% beschermd.
Het vervangen van de waterfilter en het ontkalken stap voor stap volledig uitgelegd:
Hoe vervang je de waterfilter van de JURA E6?
Hoe ontkalk je je JURA E6 koffiemachine?

Prijs

De prijs van de Jura E6 ligt rond de 940 euro. Daarmee is hij een van de weinige volautomaten die gelijkaardige specificaties biedt voor minder dan 1000 euro. Als je natuurlijk een Nespresso machine gewoon bent, kan het prijskaartje van de E6 best uitdagend klinken. Maar als je bedenkt dat deze volautomaat veel langer meegaat en dat verse koffiebonen gemiddeld goedkoper (en duurzamer!) zijn dan Nespresso capsules, is de E6 toch een veel slimmere investering.

Eén feit valt niet te betwisten: koffie van verse bonen is veel lekkerder dan de voorverpakte Nespresso shots. Wil je meer te weten komen over de voordelen van koffiebonen? Lees dan onze blogpost ‘Nespresso versus koffiebonen‘ er even op na.

Koffie tegoed Mister Barish €75

Wat is de mening van Mister Barish?

Ben je een liefhebber van zwarte koffie en wil je het volledige smaakpotentieel uit je koffiebonen halen? Dan is de Jura E6 voor jou dé koffiemachine. Het is een krachtige en innovatieve volautomaat die alle technologieën aan boord heeft voor een onweerstaanbare smaaksensatie. Deze espressomachine is eenvoudig te bedienen en erg makkelijk in onderhoud. Om af en toe een cappuccino te zetten, is de ingebouwde melkopschuimer ideaal. Maar voor dagelijks gebruik is bijvoorbeeld de E8 een betere keuze.

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor bean to cup koffiemachines.

JURA Garantie krijg je enkel bij een geautoriseerde dealer

Mister Barish is een geautoriseerde JURA dealer. Als je bij ons je JURA koffiemachine koopt dan krijg je 25 maanden garantie. Als er iets met je koffiemachine zou zijn, neem dan contact met ons op. We hebben ontzettend veel kennis en zullen je meestal onmiddellijk kunnen helpen. Problemen met een JURA zijn zeldzaam. Maar als een technisch probleem voor zou komen dan zal JURA de koffiemachine bij je thuis ophalen, kan je een leenmachine krijgen en wordt doorgaans na 5 werkdagen de machine gemaakt en in een beschermde flightcase teruggestuurd. Zelfs meer dan 10 jaar na aankoop heeft JURA nog steeds alle wisselstukken om je koffiemachine te kunnen maken.

Koop je koffiemachine enkelbij een geautoriseerde dealer dus niet via Bol.com
Om van deze geweldige JURA service te kunnen profiteren moet je de koffiemachine wel aankopen bij een geautoriseerde dealer. Koop daarom nooit je JURA koffiemachine via Bol.com. Als je op Bol.com koopt dan heb je geen recht op garantie bij JURA. Je koopt namelijk bij een niet geautoriseerde dealer. Het kan zelfs zijn dat de koffiemachine niet in het Nederlands te bedienen is, je geen Nederlandstalige handleiding krijgt en je een oud model koopt.

Wij als Mister Barish investeren elke dag opnieuw heel veel tijd en geld om geautoriseerde JURA dealer te mogen zijn. Dit zijn de voordelen als je bij ons je JURA koopt:

 • Experience stores in Amsterdam en Antwerpen waar je alle uitleg krijgt, de verschillen tussen de verschillende modellen, verschillen met andere merken, waar je kan proeven en de koffiemachines zelf kan testen.
 • Gratis koffiebonen, koffie speciaal geslecteerd en gebrand voor JURA
 • Alle tips en tricks over hoe je het beste de koffiemachine kan instellen
 • Service na verkoop:
  • Online service demo: via een video verbinding helpen we je persoonlijk om echt het potentieel van je JURA te benutten
  • Heb je vragen, heb je een probleempje met de koffiemachine: we zijn 6 dagen op 7 bereikbaar via telefoon, chat en email
 • 25 maanden JURA fabrieksgarantie
 • Mister Barish service communicatie: wat te doen met je JURA tijdens de vakantie, wat met de maalgraad na bijvoorbeeld 2 jaar?, ...

Technische specificaties Jura E6

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Cappuccino, Caffè Barista, Lungo Barista, Espresso doppio, Espresso macchiato / Macchiato, Portie melk, Heet water
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare maalgraad: Ja, trapsgewijs
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
Inhoud bonenreservoir: 280 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, geen touchscreen
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja
Geïntegreerde koffiemolen: Ja. Professionele Aroma koffiemolen
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standbyfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: CLARIS Smart, er wordt er één meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,1 cm
Breedte: 28 cm
Diepte: 43,9 cm
Gewicht: 9,8 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssyteem: Thermoblok
Kleur: Platin, Dark Inox, Piano White of Piano Black

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Verschillen met andere Jura-modellen

Jura E6 EB versus Jura E6 EC

De nieuwe Jura E6 EC heeft niet alleen een scherm met weggewerkte drukknoppen en een apart reservoir gekregen voor voorgemalen koffie, maar heeft ook de nieuwste 3D bereidingstechnologie. Hierdoor wordt het maximale potentieel uit je koffiebonen gehaald en zet je koffiemachine nu nog betere koffie dan voorheen.

Jura E6 koffiemachineJura E6 EC koffiemachine

Jura E6 versus Jura E8

Qua design zijn de Jura E6 en de E8 bijna identiek: ze hebben dezelfde bedieningsinterface en ook de koffiesmaak is bij de twee machines gelijk. Dat laatste komt doordat ze beiden een ingebouwde Professional Aroma Grinder hebben. Het prijsverschil tussen deze Jura modellen bedraagt ongeveer 300 euro en heeft vooral te maken met de functionaliteit.

Vooreerst kan je met de Jura E8 koffiedranken met melk bereiden volgens het one touch principe: met één druk op de knop zet je bijvoorbeeld een lekker romige cappuccino. Bij de E6 gebeurt dit proces niet volledig automatisch, want je moet handmatig de melktoevoer open- en dichtdraaien.

Het aanbod aan dranken dat je met de Jura E8 kan maken is een stuk groter dan bij de E6. Zo kan je met de E8 ook kiezen voor onder andere cortado, flat white en latte macchiato. Die laatste drank kan je met de E6 niet zetten omdat een latte macchiato glas niet onder de koffie-uitloop past. Daarnaast kan je met de E8 bij elke koffiespecialiteit met melk een extra shot espresso maken. Wat ons meteen bij de instellingen brengt. De E8 heeft een hoger instelbereik dan de E6: zowel de koffiesterkte als de bereidingstemperatuur zijn bij het duurdere model fijner af te stellen. Het keuzemenu op het kleurendisplay beschikt over een intelligente modus, waarbij de machine het aanbod aan koffiedranken naargelang jouw favoriete keuzes rangschikt. Tot slot heeft de E8 een extra reservoir voor gemalen koffie. Daardoor hoef je niet elke keer de koffiebonen te verwisselen om bijvoorbeeld van een deca-koffie te kunnen genieten.

Jura E6 koffiemachine Jura E8 Moonlight Silver

Jura E6 versus Jura ENA 8

De Jura E6 is nog net iets goedkoper dan de ENA 8 en dat ligt aan een aantal factoren. Het grootste verschil ligt bij de koffiedranken met melk: bij de ENA 8 kan je elke drank volautomatisch (one touch) zetten, terwijl je bij de E6 de melktoevoer handmatig moet open- en dichtdraaien. Met de ENA 8 maak je zelfs met één druk op de knop een cortado of een caffè barista, koffiedranken die bij de E6 standaard niet mogelijk zijn. De E6 is dan ook vooral toegespitst op de perfectionering van zwarte koffie. Daarom is de Professional Aroma-koffiemolen van de E6 iets hoogwaardiger dan de Aroma G3-molen die in de ENA 8 zit ingebouwd. Zowel het water- als koffiebonenreservoir hebben bij de E6 een grotere capaciteit dan bij de ENA 8, hoewel de twee machines qua compactheid aan elkaar gewaagd zijn. Maar bij de ENA 8 is het dan weer mogelijk om ook voorgemalen koffie te gebruiken, dankzij het aparte reservoir.

De keuze tussen deze twee topmachines zal dus vooral afhangen van je persoonlijke voorkeuren. Drink je je koffie graag zwart en zet je maar af en toe eens een cappuccino, als je bijvoorbeeld bezoek hebt? Dan is de E6 voor jou de betere machine. Maar wil je met de Jura volautomaat echt de creatieve toer opgaan en veel verschillende dranken uitproberen en personaliseren? Dan is de ENA 8 voor jou the way to go.

Jura E6 koffiemachine Jura ENA 8 koffiemachine

Welke koffiebonen in je JURA E6 gebruiken?

De impact op de koffiebonen die je gebruikt is natuurlijk groot op de koffiesmaak maar ook op de levensduur van de JURA E6. Dit is voor alle koffiemachines zo. Welke koffiebonen moet je nu kiezen voor je volautomaat?

Let op met koffiebonen die je in de supermarkt koopt:
Koffiebonen die je koopt in de supermarkt zijn vrijwel altijd duurkoop. Ze zijn onrealistisch goedkoop. Dat kunnen ze alleen doen door een blend samen te stellen waar ze heel veel minderwaardige koffiebonen aan toevoegen. Deze minderwaardige bonen hebben ook aroma's en smaken. Deze zijn echt niet lekker. Om deze smaken te neutraliseren moeten de bonen heel hoog gebrand worden.

Daarom zie je vooral Dark roast en Extra dark roast. Dit laten ze overkomen alsof het goed is, belangrijk is. Maar het is het tegenovergestelde. Een koffiebrander gaat groene bonen alleen maar donker branden als ze iets te verbergen hebben.

Vettig
De mindere kwaliteit bonen en de donkere branding zorgen ervoor dat de supermarkt koffiebonen over het algemeen vettig zijn. Deze vetten en oliën hebben een negatieve impact op de levensduur van je koffiemachine. Zelf een JURA met het vacuüm clean technologie heeft veel meer moeite om de zetgroep schoon te houden. De koffieresten zullen zich makkelijker opstapelen. Dit heeft als gevolg dat de koffiekwaliteit zal verminderen omdat je de smaak van gebruikte koffieresten mee doorgeeft aan de volgende koffie.

Dark roast
Dark roast koffiebonen zijn volledig opgebrand, stuk gebrand. De koffie zal daardoor veel bitterder smaken en de kans dat je suiker aan de koffie moet toevoegen is veel groter. 

Specialty coffee: gebruiken in je JURA of niet?
De koffie die je zet met specialty coffee is over het algemeen heel lekker maar kost over het algemeen ook meer geld. Om het potentieel van specialty coffee tot het uiterste te benutten heb je een ervaren barista nodig, een grote koffiemolen en een halfautumatisch bean to cup espresso machine met heel veel mogelijkheden. De opstelling die je kent van in een koffiebar dus.

Natuurlijk kan je specialty coffee ook in je JURA koffiemachine gebruiken, maar weet wel dat de machine dan maar ongeveer 80% van het potentieel van de bonen zal benutten. Het gaat nog steeds enorm lekker zijn, maar toch iets minder dan wanneer je de juiste apparatuur hebt en kennis hiervoor.

Conclusie: je kan zeker en vast specialty coffee gebruiken in je JURA, maar weet wel dat het potentieel niet de volle 100% benut zal worden en je bereidt moet zijn meer geld te betalen. Al kennen wij wel enkele specialty coffee’s die dat extra geld écht wel waard zijn. Wij raden eerder aan om specialty coffee, zoals de naam het zegt, als iets speciaals te zien en het dus eerder eens tussendoor of op speciale gelegenheden te gaan gebruiken, tenzij je jezelf natuurlijk dagelijks wil verwennen met een specialty momentje.

Welke koffiebonen zijn ideaal voor in mijn JURA?
Kies voor premium koffiebonen! Zorg ervoor dat je geen dark roast hebt.
Als koffiebrander focust Mister Barish zich koffiemachines die je thuis gebruikt. Mister Barish brandt de koffiebonen enkel medium of city roast. Dit kunnen we doen omdat we enkel koffiebonen selecteren van premium kwaliteit. Ze worden met zorg gebrand zodat zeker alle smaken behouden blijven. We branden ze speciaal voor bean to cup machine (volautomatische en half automatische koffiemachines). Ons doel is altijd dat je de allerbeste koffie zet met je machine waarbij de prijs en de kwaliteit van de bonen in verhouding is. Doordat onze bonen niet vettig zijn, heb je ook veel langer plezier van je machine. Je ontvangt na aankoop alle tips & tricks om je JURA E6 in te stellen. Zo zorgen we ervoor dat je ook echt het potentieel van je machine gaat benutten. De espresso, de lungo, de cappuccino, ... zal extreem lekker zijn.

In vergelijking met supermarkt koffie betaal je een beetje meer je gaat dus veel langer plezier van je JURA hebben en de koffie zal veel lekkerder zijn.

Als de smaak van dark roast koffie je voorkeur heeft dan kies je bij Mister Barish het beste voor de PURE blend. Dit is een krachtige blend met smaken van donkere chocolade en donker fruit. De PURE is dus helemaal niet vettig en is goed voor je koffiemachine.

Extra tips

 • Het residubakje is makkelijk in de vaatwasmachine te reinigen.
 • Om ook tijdens de reiniging nog koffie te kunnen zetten, is het een goed idee om een residubakje als reserve aan te kopen.

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D4 koffiemachine

Jura E4
De Jura E4 is de nieuwste koffiemachine van Jura die zich 100% focust op zwarte koffie. Met één druk op de knop bereid je de lekkerste koffies en espresso's. Deze volautomaat werd voorzien van de Professional Aroma Grinder, die 12% meer aroma uit je koffiebonen haalt, en het allernieuwste zetproces met 3D weltechnologie. Dit zetproces gaat ervoor zorgen dat het water de koffie binnenstroomt via maar liefst 13 verschillende punten. Heerlijke koffie gegarandeerd!

jura e4 koffiemachine

Jura ENA 4
Met de Jura ENA 4 heb je voor een schappelijke prijs uitstekende koffie zonder al te veel toeters en bellen. De ingebouwde Aroma G3-koffiemolen zorgt voor een aromatische maling en dankzij de Vacuüm Clean technologie blijft de machine altijd droog en schoon.

Jura ENA 4 koffiemachine

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2017 en werd helemaal vernieuwd eind 2020. Het is dan ook een publieksfavoriet bij mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 Moonlight Silver


Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura ENA 8 koffiemachine


Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst. Ook kun je de machine met je smartphone bedienen, wat wil je nog meer? De prijs van deze machine ligt in de middenklasse.

Jura S8 koffiemachine Moonlight Silver


Jura J8 
De Jura J8 is de nieuwste koffiemachine in het gamma volautomaten van Jura. De onderscheidende feature van dit koffietoestel is ongetwijfeld de Sweet Foam-functionaliteit. Je koffiemachine infuseert als een echte barista melkschuimbereidingen met een siroopsmaak. 


Jura Z10 
Een betere volautomaat dan de Jura Z10 hebben we nog niet getest. Voor wie het geld ervoor overheeft, is dit toestel het absolute neusje van de zalm. Naast de beste en nieuwste technologische snufjes is het de Cold Brew zettechniek die bij de Z10 de show steelt. Daarmee zet je in nog geen 3 minuten voortreffelijke ijskoffie. En nochtans volledig volgens de regels van de kunst.

Jura Z10 koffiemachine

Jura koffiemachines die uit het assortiment verdwenen zijn

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine


Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura D6 koffiemachine


Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine black friday

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura Z8 koffiemachine

Jura J6
De Jura J6 is een zeer multifunctioneel. Niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Nico
Door

Nico

op 23 Jul 2020

Is er verschil in geluidsniveau (decibel) tussen de verschillende machines?

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 23 Jul 2020

Absoluut! De elke generatie koffiemolen wordt stiller. De nieuwe Jura E6 heeft juist de profesionele aroma koffiemolen (of G4 koffiemolen) gekregen. Daardoor is deze opmerkelijk stiller geworden in vergelijking met de G2 of G3 molen die nog in andere machines is. De S en de Z serie zijn nog veel stiller omdat ze veel meer isolatie hebben.

Clement willy
Door

Clement willy

op 22 Dec 2020

En welk is de temperatuur van jou koffie

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 22 Dec 2020

De ideale temperatuur om koffie te zetten is 94 graden. Dat zal Jura E6 ook doen als de temperatuur van een bepaalde koffiedrank op de normale stand staat. Bij een hogere temperatuur zal de koffie verbranden en bitter smaken. Is dit een antwoord op je vraag?

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .