jura D4 koffiemachine reinigen

Hoe reinig je je Jura ENA 4
koffiemachine?

jura D4 koffiemachine reinigen

Hoe reinig je je Jura ENA 4
koffiemachine?

DAGELIJKSE REINIGING
ALGEMENE REINIGING
BONENRESERVOIR REINIGEN
BELANGRIJK OM TE WETEN

Wanneer je vaak een kop koffie drinkt ben je waarschijnlijk heel erg blij met je Jura ENA 4. Deze machine is namelijk grotendeels verantwoordelijk voor de smaak van dat kopje koffie. Wil je deze smaak zo lekker mogelijk houden dan is het schoon houden van je machine erg belangrijk.

Waarom is het reinigen van je koffiemachine noodzakelijk?

Heb je gebrande koffiebonen al eens goed bestudeerd? Ze kunnen glimmen. Alle koffiebonen bevatten vetten/oliën. Het vette laagje dat je op de koffieboon kunt aantreffen is het resultaat van het brandproces. Bij het brandproces is er sprake van een eerste crack en een tweede crack. Na de tweede crack komen de oliën uit de boon vrij. Wanneer er op zeer hoge temperatuur gebrand wordt, zorgen deze oliën voor een vettig laagje op de boon. In deze blog lees je er alles over.  

Onder andere door het vettig laagje is het onderhoud van je koffiemachine zo ontzettend belangrijk. Koffieresten zullen op termijn de koffie smaak negatief beïnvloeden.  


De voordelen van goed onderhoud:

  • Verlengt de levensduur van je machine
  • Je kan langer genieten van je koffie
  • De kwaliteit van je koffie blijft optimaal


Hieronder volgen de belangrijkste punten om je koffiemachine in optimale conditie te houden:

Jura ENA 4 koffiemachine
Geen zorgen, je hoeft je machine niet elke dag een grondige poetsbeurt te geven. De koffiespoeling wordt automatisch uitgevoerd, meestal bij het in of uitschakelen van de machine.

Wat je best wel dagelijks even kan doen is de koffieresidubak en de restwaterbak legen en even afspoelen met warm water. De koffieresidubak leeg je altijd bij een ingeschakeld apparaat, zo wordt de koffieresiduteller gereset. Het apparaat zelf kan je ook snel even afvegen met een schone, zachte en vochtige doek (bv. een microvezeldoek).
Jura D4 reinigingstabletten onderhoud
Uiteraard heeft je volautomaat na een tijdje ook een grondige reiniging nodig. Na 180 bereidingen of 80 inschakelspoelingen pas je dan ook het automatische reinigingsprogramma van ca. 20 minuten toe. Dit programma zorgt ervoor dat de oliën en vetten die werden achtergelaten door de koffiebonen op de zetgroep en binnenin het apparaat worden weggespoeld. Zo blijft de smaak van je koffie van de beste kwaliteit. Het programma kan je best niet onderbreken zodat de reinigingskwaliteit optimaal blijft en om schade aan het apparaat te voorkomen gebruik je uitsluitend Jura reinigingstabletten. 

Hoe het reinigingsprogramma toepassen?

1
Eerst

Zal je het reinigingssymbool zien branden op je scherm. Om de reiniging te activeren druk je ca. 2 seconden op het tandwieltje linksonder. Het symbool van de restwaterbak en koffieresidubak gaat nu branden. Deze leeg je en plaats je weer terug.

2
Vervolgens
Kan je een bakje onder de koffie-uitloop plaatsen om het spoelwater in op te vangen. Om het proces te starten druk je op de toets met het koffieboontje. 2 koffieboontjes op je scherm zullen oplichten, er stroomt nu water uit de koffie-uitloop.
3
Nadien
Wordt het proces onderbroken en gaat het symbooltje van de gemalen koffie branden. Je moet nu de vultrechter voor gemalen koffie openen en er een reinigingstablet van Jura inwerpen. Sluit het weer af en druk nogmaals op het koffieboontje. Twee koffieboontjes zullen weer branden en het reinigingsproces hervat zicht.
4
Als laatste
Zal het reinigingsproces vanzelf stoppen en moet je enkel nog de koffieresidu- en restwaterbak legen en terugplaatsen (en de eventuele bakjes legen). De biintjes samen met het symbooltje voor gemalen koffie zullen 3x in snelle opeenvolging knipperen. Je toestel is nu weer helemaal schoon!
jura e4 koffiebonen reservoir
Alle bonen bevatten oliën/vetten en deze olierestjes blijven niet alleen achter in je machine, maar ook op de wanden van je bonenreservoir. Dit kan altijd zorgen voor een negatieve impact op de smaak van je koffie. Het is daarom belangrijk dat je af en toe ook het bonenreservoir reinigt.
1
Eerst
Schakel je je Jura ENA 4 uit.
2
Vervolgens
Open je het bonenreservoir door het aroma-beschermdeksel te verwijderen.
3
Nadien
Reinig je het lege bonenreservoir met een droge, zachte doek.
4
Als laatste
Vul je het bonenreservoir met koffiebonen en sluit je het aroma-beschermdeksel. Klaar!
Naast de dagelijkse en algemene reinigingen is het voorkomen van kalkaanslag ook erg belangrijk. Door gebruik te maken van de Jura Claris Smart waterfilters wordt kalkaanslag voorkomen. Gebruik je geen waterfilter dan raden we je aan om de machine op tijd te ontkalken.

Dit zijn de besproken Jura producten 

Jura D4 reinigingstabletten onderhoud
Jura Claris Smart Waterfilter
jura ontkalkingstabletten onderhoud
Vanaf pagina 145 van de gebruiksaanwijzing van de Jura ENA 4 kan je alles nog eens nalezen.