Elke Melitta koffiemachine gereviewd met koopadvies.
14 augustus 2020 
8 min. leestijd

Elke Melitta koffiemachine gereviewd met koopadvies.

Een Melitta koffiemachine zijn volautomaten met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Melitta ken je vast wel van de papieren koffiefilters in de groen-rode verpakking, maar wist je ook dat ze andere koffie-accessoires verkopen? Zo verkopen ze zelfs volautomaten waar je niet eens een filter voor nodig hebt! Het aanbod is niet heel groot, maar wel divers. In deze blogpost vergelijken we de verschillende machines en geven we ook koopadvies. Wil je alles te weten te komen over de volautomaten van dit Duitse merk? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Over het merk Melitta
8 redenen om een Melitta volautomaat te kopen
2 redenen om geen Melitta volautomaat te kopen
Reviews van Melitta volautomatische koffiemachines
        Melitta Solo volautomaten
        Melitta Purista volautomaten
        Melitta CI volautomaten
        Melitta Barista volautomaten
Conclusie

Over het merk Melitta

Melitta is een Duits merk dat iedereen die wel eens koffie drinkt eigenlijk wel kent, dankzij de filters die ze verkopen. Dat is ook het eerste product dat Melitta produceerde, nadat een huisvrouw het papieren koffiefilter ontwierp in 1908. Nadat ze het koffiefilter geperfectioneerd hadden keken ze naar wat ze nog meer kunnen doen. Nu maken ze ook filterkoffieapparaten, volautomaten en andere koffie-accessoires. Het is geen hoogstaand merk, maar ze hebben prima apparatuur en accessoires.

Design Melitta koffiemachine

Melitta koffiemachine hebben allemaal een heel compact design en een heel eenvoudige bediening

8 redenen om een Melitta volautomaat te kopen

1. Er is een klein aanbod

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar dat is het niet. Er zijn veel merken die een ruim aanbod hebben, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Melitta heeft geen twee volautomaten die zoveel op elkaar lijken dat je eigenlijk niet weet wat het verschil is. Hierdoor is het heel makkelijk kiezen, vooral als je gewoon een goede volautomaat wilt en niet per se allemaal moeilijke foefjes.

2. De volautomaten van Melitta zijn intuïtief in gebruik

Bij veel koffiemachines moet je eerst de handleiding lezen voor je het apparaat kunt gebruiken. Dat is bij de machines van Melitta niet het geval. De knopjes voor de standaard koffies staan voorop de machine, hierdoor kun je dus met één druk op de knop een heerlijk kopje koffie zetten. Ook zie je meteen hoe je de sterkte van de koffie aanpast. Op sommige machines zijn de knoppen iets uitgebreider, maar je weet altijd in één oogopslag precies wat je moet doen.

3. Je zet eenvoudig melkspecialiteiten met een Melitta volautomaat

De melkunit van de Melitta automaten zijn eenvoudig los te koppelen en in de koelkast te zetten. Dit is handig, omdat ijskoude melk het beste opschuimt. Door de melkbeker vast te koppelen zet je dan ook heel eenvoudig melk. Sommige modellen kunnen zelfs twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten, wat heel bijzonder is voor een machine in deze prijsklasse.

melkreservoir melitta koffiemachine

Het melkreservoir wordt vaak gratis bij de machine meegeleverd

4. Gebruikersprofielen

Niet alle volautomaten van Melitta hebben gebruikersprofielen, maar als een apparaat dat wel heeft is het heel handig. Je kunt namelijk de hoeveelheid koffie, de sterkte, de verhouding melk en schuim, de hoeveelheid melk en de warmte van het water aanpassen. Hierdoor kun je allerlei recepten maken die eigenlijk niet eens beschikbaar zijn op de machine, zoals een flat white. Ook is het handig als iedereen in je gezin verschillende koffievoorkeuren heeft. Let op: niet op alle volautomaten met gebruikersprofielen zijn de opties zo uitgebreid.

5. Volautomaten zijn in allerlei opzichten beter dan Nespresso

Als je twijfelt tussen een Nespresso-apparaat en een volautomaat: ga voor de volautomaat. Zelfs matige espressomachines zijn beter dan Nespresso. Bij Nespresso heb je namelijk weinig keuze in verschillende koffiebonen, terwijl je met een volautomaat zelf precies kunt bepalen wat voor bonen je gebruikt. Daarnaast zijn de koffiebonen van Nespresso iets te lang gebrand, waardoor ze bitter zijn. En het voordeel aan een volautomaat is natuurlijk dat je bonen altijd vers gemalen worden.

Als je om het milieu geeft weet je ook dat losse koffiebonen veel beter voor het milieu zijn. Het enige afval dat je overhoudt is de lege zak en koffieprut, wat je zo op de composthoop kunt gooien. Bij Nespresso zit je met de cupjes, die je wel kunt laten recyclen, maar het is beter om helemaal niks te hoeven recyclen. Lekker duurzaam, zo’n volautomaat.

Ben je bang dat een volautomaat te duur is? In aanschaf misschien wel, maar na een aantal jaar is dat zo terugverdiend. Zelfs met dure bonen van een speciaalzaak ben je goedkoper uit. Een Nespresso-cup kost ongeveer 44 cent per stuk, terwijl dure bonen 16 cent per kopje zijn. Als je slechts drie kopjes per dag drinkt, is dat al een verschil van 300 euro per jaar. Met meer kopjes is het verschil nog groter, dus reken uit je winst!

Melitta koffiemachine koffie tegoed

6. Melitta doet het volgens het Italiaanse bereidingsproces

Als je in Italië een kop koffie door een barista laat zetten, gebeurt dit in een bepaalde volgorde. Bij de cappuccino de melk als laatst, bij een latte macchiato de espresso als laatst. Sommige van de Melitta-machines werken ook volgens dit principe, waardoor je dus op de ‘juiste’ manier koffie krijgt. Ook kun je het aanpassen in de app, zodat je zelf precies bepaalt hoe jouw koffie wordt gezet.

7. De meeste machines hebben twee bonenreservoirs

Een aantal van de Melitta volautomaten heeft twee bonenreservoirs, of twee kamers in het bonenreservoir. Dit is handig als je bijvoorbeeld wilt afwisselen met dark en light roast of normale en cafeïnevrije bonen. Of als jij en je partner gewoon van heel verschillende koffie houden. Bij sommige automaten gebeurt de bonenselectie met een knopje aan de voorkant, bij de andere met een hendeltje aan de bovenkant. De Barista TS Smart gaat de bonen selectie en het leegmalen van de molen zelfs volledig automatisch.

8. Melitta machines zijn schoon

Als je zeker wilt weten dat je volautomaat altijd schoon is, dan is een Melitta misschien wel wat voor jou. De machines spoelen zich bij iedere in- en uitschakeling even door en ook wordt er regelmatig gevraagd om een grote schoonmaak. Door de juiste waterhardheid in te stellen weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Deze programma’s zijn heel eenvoudig. Ook kun je makkelijk de melkslang schoonmaken, dit gebeurt door middel van stoom. Heel hygiënisch dus.

2 redenen om geen Melitta volautomaat te kopen

1. De Melitta volautomaten vergen veel onderhoud

Het laatste voordeel is ook meteen een nadeel. Wil je ‘s ochtends snel een kopje koffie zetten? Dan kan het zomaar dat de machine niet mee wil werken en per direct een grote schoonmaakbeurt eist. Ook zit de lekbak al heel snel vol en zal de watertank ook snel leeg zijn, omdat er veel water wordt verbruikt. Dit is nogal jammer, maar is te overzien.

2. Je zult niet de allerlekkerste koffie kunnen maken

Melitta is heel goed in het maken van koffiefilters, maar de volautomaten behoren helaas niet tot de topklasse. Het zijn vooral leuke instapmodellen voor mensen die gewoon lekkere koffie willen, maar het merk biedt niet de nieuwste technologieën zoals Jura dat wel doet. Met een goede koffieboon en de juiste instellingen kom je gelukkig al een heel eind.

 

zetgroep melitta koffiemachine

Elke Melitta volautomaat heeft een uitneembare zetgroep. Zo kan je het belangrijkste onderdeel makkelijk afspoelen

Reviews van Melitta volautomaten

Wij hebben drie series van Melitta gereviewd. Hieronder bespreken we kort de verschillende series, de prijzen en welke onze favoriet is. Wil je een uitgebreidere review lezen? Dat kan per machine!

Melitta Solo volautomaten

Een goed instapmodel volautomaat is de Melitta Solo. Deze is te verkrijgen in drie verschillende varianten: Solo, Solo & Milk en Solo & Perfect Milk. Zoals je kunt verwachten kun je met de eerste geen melkspecialiteiten zetten, de tweede heeft een stoompijpje voor het opschuimen van melk en de derde heeft een melkbeker. Gek genoeg verschillen de prijzen maar 50 euro, de Solo is 300 euro en de Solo & Perfect Milk 350. Wij zullen dan altijd aanraden om voor de duurste versie te gaan, simpelweg omdat je er heel eenvoudig melkspecialiteiten mee kunt zetten. Verder verschillen de apparaten eigenlijk niet.

Het zijn heel simpele machines, maar met de juiste koffiebonen en door wat met de instellingen te spelen kun je heel lekkere koffie zetten. Echt een topmachine voor iemand die net om de hoek komt kijken bij volautomaten.

Volledige reviews:

Melitta Purista volautomaten

De Melitta Purista zijn een fluisterstille volautomatische koffiemachines die uitsluitend gericht is op de bereiding van perfecte koffie. Door de strakke lijnen en eenvoudige kleuren zou je kunnen zeggen dat het een Italiaanse machine is. Bovendien zeer makkelijk te bedienen met duidelijke knoppen op een groot frontpaneel. Met slechts 20cm breedte is het ontwerp extreem compact. De koffiemachine neemt niet veel plek in op het aanrecht in de keuken.

Melitta Purista koffiemachine ambiance

Volledige review:

Melitta CI volautomaten

Over deze serie zijn we helaas niet zo te spreken. Het zijn goede machines, maar ze zijn duur voor wat je krijgt. De CI Touch is 850 euro, en de CI ongeveer 680. Vrij veel voor een simpele machine, en dat zijn ze ook. Het lijkt een instapmodel en heeft geen interessante foefjes. Zo zijn de maalschijven van metaal, maar niet conisch, waardoor deze bij veel gebruik zeer heet kunnen worden. De koffie is oké en het is leuk dat je van alles kunt aanpassen, maar dat is het dan ook wel. Als je deze met flinke korting kunt kopen is het het wel waard, maar niet voor deze prijs. De volautomaten hebben allebei melkbekers, het verschil met de Touch is dat deze geen fysieke knopjes heeft maar touchbediening. Wat wel noemenswaardig is, is dat de Touch een fluisterstille koffiemolen heeft.

Volledige reviews:

Melitta Barista volautomaten

Dan de Barista T(S) Smart, dit zijn dan weer echt toppertjes. Wél voorzien van nieuwe foefjes en een groot aanbod aan koffiedranken. De TS Smart is de nieuwe versie van de T Smart. Met de T Smart kun je 18 recepten bereiden, met de TS Smart maar liefst 21. En wat is er nou zo Smart aan de machines? Dat ze Bluetooth hebben! Hierdoor kun je met de app op je telefoon eenvoudig je koffiemachine bedienen. Zo wordt het ook heel eenvoudig om recepten aan te passen naar je eigen smaak en kun je echt van alles zetten. Deze apparaten zijn wat prijziger en variëren van 850 tot 1.100 euro, maar wat ons betreft is dit het wel waard. Vooral omdat je eigenlijk alles kunt instellen naar eigen smaak.

Volledige reviews:

Conclusie

Welke Melitta serie je moet nemen hangt af van je eisen en je budget. De CI-serie raden we sowieso af. Als je een klein budget hebt en gewoon een simpel kopje koffie wilt, dan is de Melitta Solo & Perfect Milk echt wat voor jou. Met slechts 350 euro haal je toch een leuk apparaat in huis. Lekkere koffiebonen en je bent een eind op weg. Is je budget groter en wil je lekker veel met de instellingen bezig kunnen? Dan is de Barista T Smart of de Barista TS Smart juist wat voor jou.

We vinden dat het assortiment onderling heel veel verschilt, wat ook wel fijn kan zijn omdat je zo precies je eigen machine kunt uitkiezen. Het is het merk met een ontzettend goed prijs kwaliteit verhouding. Waarbij je in vergelijking met Jura heel veel extra opties krijgt.

Het belangrijkste is de koffie en deze is zeker in combinatie met de Mister Barish koffiebonen super lekker. Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor dit type volautomaten. Spijt van je aankoop ga je zeker niet hebben.

Melitta koffiemachine koffie tegoed

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .