Melitta Barista T Smart: een uitgebreide volautomaat die letterlijk alles kan
14 augustus 2020 
16 min. leestijd

Melitta Barista T Smart: een uitgebreide volautomaat die letterlijk alles kan

De Melitta Barista T Smart is een volautomatische koffiemachine die echt van alles kan, en dat voor een heel mooi prijsje. De machine zet niet alleen heerlijke koffie, maar kan in totaal achttien verschillende koffiesoorten zetten. Bij Testaankoop is deze als beste uit de test gekomen. Onder andere omwille van de fluisterstille koffiemolen. Het Duitse merk Melitta maakt niet alleen handige koffiefilters, maar ook prachtige volautomaten. Wil je alles te weten komen over de Melitta Barista T Smart? We bespreken de volautomaat uitgebreid in deze blogpost, dus lees snel verder.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Barista T Smart koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Barista T Smart koffiemachine

We willen eerst de vergelijking maken tussen de Barista T Smart en de Barista TS Smart. De laatstgenoemde is iets duurder, omdat er bepaalde functies op zitten die bij de Barista T Smart missen. Zo kan de TS 3 koffie soorten meer zetten, is de bonenselectie automatisch in plaats van handmatig, leegmalen van de koffiemolen gaat automatisch en de smaak is nog een klein beetje beter.

Zoals je goed leest hebben beide machines dus bonenselectie, wat betekent dat je uit 2 verschillende koffiebonen kan kiezen. Bijvoorbeeld een zachte variant met voor een espresso en de andere bonen met iets meer kracht voor een cappuccino.Dit is dus handig als je van zowel light roast als dark roast houdt. Je zou ook koffie kunnen zetten met twee soorten bonen tegelijkertijd maar in de praktijk doe je dat normaal. niet. Bij de Barista T Smart moet je deze dus wel handmatig selecteren.

Melitta Barista T smart cappuccino

De Melitta Barista T Smart heeft zelfs de mogelijkheid om 2 cappuccino’s tegelijkertijd te zetten

 

Design
Het design van de Melitta-machines is simpel en stijlvol. De Barista T Smart is te koop in volledig zwart of zwart met zilveren details. Een eenvoudig design dat niet misstaat in de meeste keukens, of het nu een design-keuken is of een landelijke keuken. Dat de machine compleet van kunststof is, betekent niet dat het er goedkoop uitziet. Het materiaal glanst mooi, waardoor het een luxe uitstraling krijgt.

Normaal gesproken kan een machine waarvan je direct alle functies kunt aflezen dankzij de knopjes lelijk zijn, maar dat is bij deze machine niet het geval. De icoontjes zijn heel strak en is voorzien van touch-bediening, waardoor de knoppen niet uitsteken. Hierdoor blijft de machine heel mooi. Aan de linkerkant zit een klein TFT-display zodat je ziet wat je aan het zetten bent.

Melitta Barista T Smart kopen

Intuïtieve bedieningen een smartphone app

Zoals gezegd zitten eigenlijk alle knoppen op de machine en kun je in één oogopslag zien wat je kunt doen met de machine. Gelukkig staan niet alle koffiedranken op de machine, dat zou een beetje te druk zijn met wel 18 verschillende dranken. Wel kun je met één druk op de knop espresso, koffie, latte en cappuccino zetten. Wil je er twee tegelijkertijd zetten? Dat kan natuurlijk ook. Bijzonder is dat je die mogelijkheid ook hebt bij melkspecialiteiten. Daarnaast zie je ook direct hoe je de sterkte van de koffie aanpast en hoe je de volume van de koffie aanpast. In het menu kun je de overige dranken vinden, deze pas je op dezelfde wijze aan.

Het maken van melkspecialiteiten is heel eenvoudig, omdat eigenlijk alles automatisch gaat. Je hoeft alleen de melkbeker te verbinden met het rietje, al kun je deze ook rechtstreeks in een melkpak steken. Het voordeel van de melkbeker is dat deze luchtdicht is, de melk langer koel houdt en eenvoudig af te koppelen is om terug te zetten in de koelkast.

Heb je geen zin om uit je luie stoel te komen? Dan kun je de app gebruiken. Deze verbindt de machine via Bluetooth met jouw telefoon of tablet. Hier kun je ook heel eenvoudig alle soorten dranken in zien, zodat je niet door het menu hoeft te zoeken naar bijvoorbeeld flat white of een latte macchiato. Hier kun je ook eenvoudig één van de vier gebruikersprofielen in maken en de verschillende soorten koffie zo instellen dat het bij jouw smaak past.

Melitta Barista T Smart bediening

 

Zetgroep en koffiemolen

De zetgroep van de machine is uitneembaar, hierdoor kun je deze eenvoudig schoonmaken. Wij (en ook Melitta) raden aan om elke week dit minstens eenmaal te doen. Doe dit ’s avonds na het laatste kopje koffie, zodat de zetgroep nog goed kan opdrogen op een theedoek.

Bijzonder aan de machine is de fluisterstille koffiemolen. Je kent wel dat geluid van een koffiemolen in een volautomaat, dat is niet bepaald lekker wakker worden. Deze machine heeft daar geen last van. Daarnaast zijn de maalschijven conisch en van staal. Staal wordt bij veel gebruik normaal gesproken warm en kunnen zo de bonen verbranden, maar dankzij de conische vorm zal dat niet gebeuren. Hierdoor kun je ook gemakkelijk veel kopjes koffie achter elkaar zetten, bijvoorbeeld als je de machine in een bedrijf gebruikt of een keer visite hebt. Daarnaast zijn stalen maalschijven slijtvast, dus kun je jarenlang genieten van de machine.

Quiet Mark keurmerk Melitta Barista S Smart

Echt rustig wakker worden ’s morgens? Deze koffiemachine is namelijk één van de eerste volautomatische koffiemachines die bekroond zijn met het Quiet Mark-keurmerk voor aangenaam stille koffiebereiding. Het geheim: de ultramoderne “low noise”-technologie in de fluisterstille molen.

Dankzij de voorbesprenkelingsfunctie wordt er na het malen van de bonen een klein beetje water toegevoegd. Hierdoor komt er veel meer aroma vrij dan wanneer het hete water direct door de koffiebonen wordt geperst.

Bijzonder is dat het bereidingsproces op de Italiaanse wijze gaat. Bij veel volautomaten wordt eerst de melk opgeschuimd en geschonken, en dan komt de koffie daarbij. Maar als een barista koffie maakt, zal dit altijd op een bepaalde volgorde gaan. Zo wordt bij een latte macchiato de espresso als laatste toegevoegd, terwijl dit bij een cappuccino juist als eerste gebeurt.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Voor een groot glas voor latte macchiato’s is het wel zo handig als je glas ook daadwerkelijk onder de machine past. Gelukkig is de koffie-uitloop in hoogte verstelbaar, zodat ook grote glazen eronder passen. Daarnaast wordt de machine op deze manier minder vies, omdat er niet van alles terugspettert.

En wist je dat het de koffie ook lekkerder maakt? Dit komt doordat er minder luchtbelletjes in de cremalaag komen als de afstand tussen uitloop en kopje kleiner is. Hierdoor krijgt deze laag een vollere en romigere smaak.

Koffie met melk

Deze machine is uitstekend geschikt voor het maken van melkspecialiteiten. Het kan eigenlijk niet makkelijker: je zoekt de juiste koffie uit, sluit de melkbeker aan en drukt op de knop. Alles wordt voor je gedaan, dus je hoeft niet aan knopje te draaien om de juiste soort melkschuim te creëren of iets anders te doen. Eén druk op de knop, en je bent klaar. Doordat je heel eenvoudig de melkbeker kunt afhalen, kun je deze in de koelkast zetten. De beste melkschuim wordt gecreëerd met ijskoud melk. Gebruik je liever geen koeienmelk? Dan kun je ook havermelk of amandelmelk gebruiken.

De melkdranken die je kunt maken zijn cappuccino, latte, latte macchiato, flat white, espresso macchiato en café au lait. Ook hierin heb je verschillende variaties, zo kun je de melkdranken met een extra shot zetten.

Koffiebonenreservoir

Het meest opvallende aan de Melitta Barista-machines zijn de twee bonenreservoirs van ieder 135 gram. Als jij en je partner niet van dezelfde koffie houden, houd je zo iedereen tevreden. Of als je zelf af en toe een andere roast wilt, of als je ’s avonds cafeïnevrije bonen wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos als je twee reservoirs hebt. Wel zijn de reservoirs wat aan de kleine kant, en moet je deze met de hand bedienen. Als je dus liever gewoon één soort koffie hebt is het wat omslachtig om te gebruiken, maar het kán wel. Weet je, het voordeel van het hebben van de 2 bonenreservoirs is groter dan het hebben van 1 grote. Je kan beter een keer meer bijvullen want koffiebonen blijven minder goed bewaard in de machine.

Wij raden twee dingen aan: laat de bonen niet te lang in de machine liggen en koop geen supermarktbonen. Dat eerste is omdat bonen snel oud worden als ze niet in een luchtdichte en donkere zak zitten, zoals in de bonenreservoirs. Hierdoor krijgen ze een wat muffe smaak en verliezen ze aroma. Dan komen we bij het tweede punt: supermarktbonen zijn bij aanschaf al oud. Hierdoor zijn ze dus sowieso minder lekker. Zeker in combinatie met Mister Barish koffiebonen wordt sublieme koffie gezet. Onze bonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor dit type volautomaten.

Wil je graag gemalen koffie gebruiken, bijvoorbeeld voor die ene tante die graag cafeïnevrij drinkt? Dat is geen probleem, want er zit een klein reservoir voor gemalen koffie in. Hier past precies genoeg gemalen koffie in voor één kopje. Ideaal als je soms wat anders wilt.

Melitta Barista S Smart koffiebonen reservoir

 

Waterreservoir

De watertank zit aan de bovenkant van de machine, wat een beetje onhandig kan zijn als je niet veel ruimte hebt. Je hebt zo’n 15cm ruimte nodig om de het reservoir uit de machine te halen.De inhoud is 1,7 liter, dus hier kan je al heel wat kopjes mee zetten. Je zult regelmatig moeten bijvullen als je de machine veel gebruikt. Echter geldt ook voor het water dat je dit niet te lang in de machine moet laten zitten, want het water zal muffig smaken na een aantal dagen. Zorg ervoor dat je dit elke dag of om de dag ververst, zodat je niet oud water gebruikt en je heerlijke koffie verpest.

Heb je een hekel aan ontkalken? Met de Melitta Pro Aqua waterfilters hoef je de machine slechts één keer in het jaar te ontkalken. Daarnaast wordt het water gefilterd en zal de smaak van je koffie beter zijn. Op deze manier bescherm je je machine preventief en zal je veel langer kunnen blijven genieten van lekkere koffie uit deze machine.

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken van de Melitta Barista T Smart is super eenvoudig. De machine spoelt zichzelf regelmatig om, waardoor je altijd een frisse machine hebt bij het zetten van een kop koffie. Af en toe moet je ook een grotere schoonmaakbeurt houden, dit doet de machine grotendeels automatisch.

Wij raden aan om wekelijks de zetgroep schoon te maken. Dit doe je door deze uit de machine te halen, om te spoelen onder een lauwwarme kraan en vervolgens langere tijd te laten drogen op een theedoek. Als het water te heet is, kan de siliconen laag wegsmelten. En als de zetgroep niet goed droog is, kan er schimmelvorming ontstaan.

Ook moet je dagelijks (bij gebruik van de melkfunctie) de melkslang goed schoonmaken, anders kan de melk die is achtergebleven schimmelen. Dit doe je door de melkslang in de lekbak te steken en het programma te doorlopen. Dit heeft Melitta heel handig bedacht en uitgevoerd. Zo wordt de slang schoongemaakt met stoom en heb je weer een frisse melkuitloop. Je zult dit slangetje evengoed regelmatig moeten schoonmaken, want ze blijven niet voor altijd schoon.

Ontkalken is ook een fluitje van een cent. De machine zal zelf aangeven wanneer het tijd is om te ontkalken. Je doet dan wat ontkalkingsmiddel in de watertank en loopt het programma door. Supermakkelijk dus!

Als je een Melitta Pro Aqua waterfilter gebruikt, moet je de Barista T Smart maar één keer per jaar ontkalken. Het gefilterde water verbetert niet alleen de kwaliteit en smaak van je koffie, maar voorkomt ook dat kalkaanslag zich ophoopt in het watersysteem. Dit is gebaseerd op zes kopjes koffie van 120 ml per dag en zes filters per jaar.

De koffieresidubak en lekbak zijn eenvoudig te verwijderen. Helaas zitten deze wel snel vol, dus het is vrij snel vervelend dat je deze vaak moet schoonmaken. Vooral omdat de machine zichzelf steeds doorspoelt zal er veel water in de lekbak komen. De vlotter geeft aan wanneer de lekbak vol zit, en de machine geeft aan wanneer het tijd is om de koffieresidubak te legen.

Koffiedranken

Je kunt in totaal 18 verschillende dranken zetten met deze machine. Er zijn vier standaard-koffie’s, die je met één druk op de knop kunt zetten. Dat zijn espresso, normale koffie, cappuccino en latte. In het menu vind je verschillende koffierecepten, dit zijn: ristretto, lungo, espresso doppio, ristretto doppio, café crème, café crème doppio, americano, americano extra shot, long black, Red Eye, Black Eye, Dead Eye, espresso macchiato, café au lait, flat white, latte macchiato extra shot en latte macchiato triple shot. Een flinke lijst dus, en voor ieder wat wils.

Wil je geen koffie, maar thee of chocolademelk? Ook dat kan met deze machine. Je kunt namelijk heet water zetten, maar ook gewoon warme melk. Wil je zelf aan de slag met latte art? Dan kun je ook apart melk opkloppen.

Bediening koffiedranken Melitta Barista T Smart

Het selecteren en instellen van de verschillende koffiedranken is heel eenvoudig.

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak in sterkte en volume
Plus review koffiemachine Maar liefst 18 koffiedranken voorgeprogrammeerd
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Uitgebreide machine voor een prima prijs
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design
Plus review koffiemachine Eenvoudig melkschuim maken met de ingebouwde opschuimer
Plus review koffiemachine Conische stalen maalschijven
Plus review koffiemachine Fluisterstille koffiemolen: Quiet mark keurmerk
Plus review koffiemachine Te bedienen met een app
Plus review koffiemachine 2 koffiebonen reservoirs

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Machine verbruikt veel water bij doorspoelen
Minus review koffiemachine Bij wisselen van koffiebonen wordt de koffiemolen niet automatisch leeggemalen (bij de TS Smart wel)

Prijs

De prijs van de Melitta Barista T Smart is ongeveer 850 euro. Dit klinkt duur, maar voor wat je krijgt valt het wel mee. Nee, het is geen prachtige RVS machine van Jura, maar daar betaal je dan ook geen 850 euro voor. Voor thuisgebruik is dit namelijk een topmachine waar je werkelijk álle kanten mee op kunt. Je kunt alle standaard dranken aanpassen, precies zoals jij het wilt. Je kunt vier gebruikersprofielen instellen, dus ook ideaal voor een gezin of gebruik op een klein kantoor. De machine zal ook flinke tijd meegaan, ook al vergt dit wel het nodige onderhoud. Als je op zoek bent naar een uitgebreide volautomaat, is dit zeker een aanrader.

Wat is de mening van Mister Barish?

Ja, het is geen Jura-machine die keer op keer een perfect kopje koffie zet. Maar het is zeker een mooie machine die veel harten sneller zal doen kloppen. Misschien niet die van de échte koffiesnobs, maar veel mensen zijn dat ook niet. Het is gewoon een héél goede machine met eindeloos veel opties. Door al die opties is de machine ook niet voor iedereen geschikt, want niet iedereen wil zo’n uitgebreid aanbod als de Melitta Barista T Smart biedt. Uniek zijn de 2 bonenreservoirs, deze voegen echt waarde toe aan je machine en je koffie genot. Het quiet mark keurmerk bewijst hoe stil deze machine wel is. Kortom een absolute aanrader.

Melitta Barista T Smart kopen

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkdranken
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkdranken
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met externe melkbeker
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 135 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchbediening
Gebruikersprofielen: Ja, 4 in totaal
Smartphone app: Ja, te bedienen met Bluetooth
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met conische stalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en automatisch programma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,2 centimeter
Breedte: 25,9 centimeter
Diepte: 46,7 centimeter
Gewicht: 12,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista

Melitta purista koffiemachine gold editie

Melitta Avanza

melitta avanza koffiemachine melkbereidingen

Melitta Passione en Passione OT

melitta passione koffiemachinemelitta passione OT koffiemachine ambiance

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

 

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .