Melitta Avanza: Een volautomaat voor wie graag zelf barista speelt
18 augustus 2020 
13 min. leestijd

Melitta Avanza: Een volautomaat voor wie graag zelf barista speelt

De Melitta Avanza, een verbeterde versie van de Solo & Milk, is een fluisterstille volautomatische koffiemachine die zo stijlvol is dat je zou kunnen zeggen dat het een Italiaans machine is. Melitta is een Duits merk dat niet alleen koffiefilters en koffiezetapparaten maakt, maar dus ook prachtige volautomaten. Hoewel de Avanza nog steeds een vrij simpel en enorm compact apparaat is hebben ze er toch heel wat aan verbeterd. Wil je alles te weten komen over de Melitta Avanza? Dan lees je best deze uitgebreide review even door.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Avanza koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Avanza koffiemachine

Als je op zoek bent naar een mooie volautomaat die niet al te ingewikkeld is en naast het zetten van goede koffie ook nog melkbereidingen maakt, dan is de Avanza misschien wel iets voor jou. Het is een simpele machine met de elegante uitstraling van een Italiaanse espresso machine, maar is stiekem gewoon van de Duitse fabrikant Melitta. We leggen hieronder de belangrijkste kenmerken uit alsook hoe je het apparaat kunt onderhouden.

 

Design
De Melitta Avanza is via onze webshop te verkrijgen in Mystic Titan, een heel erg mooi grijs met een 3D effect. Het is een stijlvolle machine die ook nog eens zeer compact is, zo is het een van de kleinste volautomatische koffiemachines op de markt. Het is slechts 20 centimeter breed en past dus goed in de kleinste keukens. De diepte van de machine is 46 centimeter waardoor deze wel wat naar voren kan uitsteken en het grotere bonenreservoir maakt dat de machine ook wat hoger is. Overal een indrukwekkend design, met even indrukwekkende functies.

Het bedieningspaneel is dan ook heel erg strak ontworpen. Hoewel het geen touchscreen heeft is het zeer gemakkelijk te bedienen. Zo is er een knop voor elke koffievariëteit, een ‘favoriete koffie’ functie en gepersonaliseerde instellingen zoals de gewenste koffiesterkte en -hoeveelheid, kunnen gemakkelijk worden bewaard. Het LCD-scherm met rode LED-lampjes is dus niet alleen mooi om naar te kijken, maar het is ook zeer eenvoudig te bedienen.

 

melitta avanza koffiemachine ambiance

 

Intuïtieve bedieningen

Niet alleen het uiterlijk van deze machine maakt dus indruk, ook de functies en kenmerken ervan. Zo zet de Avanza naast espresso en café crème, ook latte macchiato en cappuccino. De machine heeft een easy cappuccinatore die erg gemakkelijk melk opschuimt. Het opschuimen van de melk gebeurt wel aan de rechterkant van de machine en het zetten van de espresso centraal, je zal dus het kopje moeten verplaatsen van de ene uitloop naar de andere.

Het nieuw ontwikkelde bedieningspaneel met LCD-scherm en rode LED-lampjes is erg eenvoudig te bedienen. Zo kan je het volume kiezen, of je 1 of 2 kopjes wilt en hoe sterk de koffie mag zijn. De gepersonaliseerde instellingen kan je ook gemakkelijk bewaren en met de ‘favoriete koffie’ functie drink je eenvoudig en snel je favoriete kopje.

Ook de maalgraad kan bij deze machine worden ingesteld, al raden wij en Melitta wel aan dit pas te doen nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. De reden waarom wordt hier grondig uitgelegd.

melitta avanza koffiemachine bediening

De bediening van de Melitta Avanza is uitermate eenvoudig

De machine moet uiteraard ook af en toe gereinigd worden. Dit kan heel erg gemakkelijk via de ‘service’ -knop die je eenvoudig toegang tot het reinigings- en ontkalkingsprogramma geeft. Via deze knop kan je ook zien wanneer je filter toe is aan vervanging, kan je de zettemperatuur instellen en kan je de automatische uitschakeling en de instelling van de waterhardheid regelen.

De Avanza heeft net zoals de andere volautomaten van Melitta een Companion App®. Met deze app kan je spijtig genoeg niet je machine bedienen, maar deze maakt het wel gemakkelijker om je machine bijvoorbeeld te reinigen. Je vindt er geïllustreerde instructies alsook handige informatie over de machine. Heb je een snelle service nodig van Melitta? Dan is dit erg gemakkelijk te verkrijgen via deze app.

Melitta Avanza koffiemachine koffie te goed actie

Altijd scherpe prijzen in de Mister Barish shop

 

Zetgroep en koffiemolen

Koffiebonen bevatten oliën. Daarom is het reinigen van je machine noodzakelijk. Dat gebeurt bij de Avanza voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en wij (alsook Melitta) raden aan dit elke week minstens eenmaal te doen. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken. Het makkelijkste is om dit ’s avonds te doen na het laatst gezette kopje koffie, zo kan de zetgroep nog goed opdrogen op een handdoek.

Bijzonder aan de machine is de fluisterstille koffiemolen en pomp. Je kent wel dat geluid van een koffiemolen in een volautomaat, dat is niet bepaald lekker wakker worden. Bij deze machine zal je hier dus zeker geen last van hebben. De koffiebonen worden snel en gelijkmatig gemalen door de koffiemolen van vervaardigd en hoogwaardig staal. Het nieuwste pompbesturingssysteem zorgt ervoor dat het contact tussen het water en de koffie precies lang genoeg is om de koffiearoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Met het Aroma Extraction System (AES) zorgt Melitta er eerst nog voor dat de vers gemalen koffie even wordt besprenkeld met water. Door dit voor het bereidingsproces te doen worden de aroma’s reeds geactiveerd. De smaken komen zo beter vrij, veel beter dan wanneer het hete water meteen door de koffiebonen worden geperst.

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

De Avanza heeft, zoals eerder vermeld, een easy cappuccinatore of melkschuimsysteem. Als je dan graag eens een latte macchiato drinkt, heb je natuurlijk ook een groter glas nodig. Melitta heeft daar natuurlijk rekening mee gehouden en heeft ervoor gezorgd dat de koffie-uitloop dan ook in hoogte verstelbaar is tot 135mm. Hierdoor passen er niet alleen kleine espressokopjes onder, maar ook grotere glazen.

Een tweede voordeel is dat de machine ook nog eens minder vies wordt doordat er weinig spetters komen van het zetten. Minder opkuiswerk dus!

Een laatste voordeel van een verstelbare koffie-uitloop is dat het de koffie eigenlijk nog lekkerder maakt, vooral de cremalaag dan. Er is minder kans dat er luchtbelletjes in je cremalaag komen wanneer de uitloop dichter bij je kopje staat. Zo krijgt je espresso een vollere en romigere smaak.

Koffie met melk

Door het stoompijpje of de easy cappuccinatore kan je jezelf een ware barista voelen. Doordat de melkopschuimer rechts van de koffie-uitloop staat kan je dus zelf je melk opschuimen zoals je het in koffiezaken ziet gebeuren. Je gaat wel wat moeten oefenen, maar eens je het goed kan zal je werkelijk alle soorten koffie kunnen maken. Niet alleen cappuccino en latte macchiato dus, maar ook bijvoorbeeld een flat white of latte art. Indien je liever een machine hebt die zelf de melkspecialiteiten zet, heeft Melitta nog andere geweldige opties voor je.

Melitta Avanza koffiemachine melkbereidingen

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het koffiebonenreservoir is 250 gram. Dit is groter dan de meeste volautomaten van Melitta. Het reservoir is dus groot genoeg voor thuisgebruik, zeker als je een groot gezin hebt of er vaak familie en vrienden langskomen die graag een kopje koffie drinken.

Veel groter moet het koffiebonenreservoir ook niet zijn. Je wilt namelijk echt niet dat je koffiebonen lang in de machine blijven liggen. Hierdoor zullen ze namelijk oud worden, wat betekent dat een groot deel van de aroma verloren gaat en ze wat muffer smaken.

Die muffe smaak zit trouwens ook in supermarktbonen. Deze zijn namelijk bij aanschaf al oud. Je wilt het liefst versgebrande bonen hebben. Waar je deze kunt halen? Niet in de supermarkt dus, maar je hebt vast wel een favoriet koffietentje of misschien zit er wel een speciaalzaak bij jou in de buurt. Deze ontvangen de koffiebonen snel na branding, hierdoor weet je zeker dat ze vers zijn. En als je advies nodig hebt ben je bij hen ook aan het juiste adres.

 

Melitta Avanza koffiemachine koffiebonen reservoir

 

Waterreservoir

Evenals het koffiebonenreservoir is de watertank groter dan de meeste Melitta volautomaten, het heeft namelijk een inhoud van 1,5 liter. Dit zorgt ervoor dat je het reservoir minder snel zal moeten bijvullen. Handig als je toch wel wat kopjes per dag zet.

Wat je wel best doet is het water regelmatig vervangen zodat het vers blijft. Indien je je water elke ochtend bij het eerste kopje ververst zal je altijd lekkere koffie drinken. Het zou zonde zijn om oud water te gebruiken als je graag goede koffie drinkt.

Je zal je volautomaat na een tijdje ook moeten ontkalken. Heb je hier een hekel aan, dan hebben we goed nieuws als je de Melitta Pro Aqua waterfilters gebruikt. Je kan hier meer over te weten komen in de volgende paragraaf.

Melitta Avanza koffiemachine waterfilter

Onderhoud en ontkalken

Het schoonmaken en reinigen van de Melitta Avanza is super eenvoudig. Wanneer je de Pro Aqua waterfilters van Melitta consequent gebruikt en de waterhardheid juist bepaald zal je de machine maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie nog beter zal zijn. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken. De machine geeft ook aan wanneer de waterfilter vervangen moet worden.

Zoals al eerder vermeld bevatten koffiebonen oliën. Daarom is het reinigen van je machine dus noodzakelijk. Dit gebeurt bij de Avanza voor een groot deel automatisch. Je zal alleen de zetgroep uit de machine moeten halen om af te spoelen. Dit is heel makkelijk en doe je best wekelijks met lauwwarm water. Hierna laat je deze best even drogen op een handdoek. Als het water te heet is, kan de siliconen laag wegsmelten en als de zetgroep niet goed droog is, kan er schimmelvorming ontstaan. Het voordeel is dat je zo ook de binnenkant van de machine kan schoonmaken.

Energiezuinige koffiemachine

Het maximale vermogen van de Melitta Avanza is 1450 watt. Het verbruik van deze machine is dan ook minimaal. Niemand heeft natuurlijk graag een energieslurper in de keuken. Bovendien kan je met de functie ‘energie besparen’ de volautomaat instellen op automatisch uitschakelen of in slaapmodus laten gaan met 0-watt energie. Nadat ze uit standby-modus gaat, duurt het een 30-tal seconden voordat deze terug is opgewarmd.

Koffiedranken

De Melitta Avanza is ideaal voor allerlei soorten koffiedranken. De gemakkelijkste om te maken zijn espresso en gewone koffie. Met de easy cappuccinatore maak je dan weer lekkere melkspecialiteiten klaar. Het is een extra stap, maar super leuk om zelf te leren melk opschuimen. Kijk wat tutorials op YouTube en voor je het weet ben je een echte barista! En drink je graag eens een theetje? Dan gebruik je gewoon de heetwaterfunctie.

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine Easy cappuccinatore: melk opschuimen was nog nooit zo gemakkelijk
Plus review koffiemachine Hoogwaardige kegelvormige stalen koffiemolen
Plus review koffiemachine Aromatic Extraction System (AES): voorbesprenkelingsfase om de aroma’s smaak- en geurstoffen uit de cellen van de koffiebonen te halen
Plus review koffiemachine Uitloop in de hoogte verstelbaar
Plus review koffiemachine Door gebruik van waterfilter maar 1 keer per jaar ontkalken
Plus review koffiemachine Fluisterstil
Plus review koffiemachine Je kan een favoriet instellen

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Zonder vakje voor gemalen koffie zet je niet gemakkelijk een kopje decafé tussendoor

Wat is de mening van Mister Barish?

Als koffiesnobs kunnen we zeggen dat de Melitta Avanza een heel erg goede machine is zeker wanneer je graag zelf voor barista speelt. Het is een simpele machine, maar het design en de melkopschuimer maken het heel wat interessanter. Je kan ook het een en ander veranderen aan de instellingen en in combinatie met de beste koffiebonen kan je echt wel heel erg lekkere koffie zetten.

Deze verbeterde versie van de Solo & Milk kost 450 euro en is ideaal voor iemand die graag zelf melkspecialiteiten maakt, maar het toch vrij simpel wil houden. Dit zeer compacte toestel is een leuk en stijlvol instapmodel.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso en melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, te maken met stoompijpje
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja, van 25 – 220ml
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,5 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, eenvoudig te bedienen
Gebruikersprofielen: 1 favoriet
Smartphone app: Ja, als hulp en ter begeleiding om de machine te onderhouden / in te stellen
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, hoogwaardig staal in kegelvorn
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja, aan de zijkant

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en reinigingsprogramma uitvoeren
Instelbare waterhardheid: Ja, op 4 niveaus
Ingebouwde filter: Ja, er wordt 1 filter meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, Met ontkalkingstabletten. 1 keer per jaar ontkalken bij gebruik van filter. Tijd: 20 minuten
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,3 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 46 centimeter
Gewicht: 9,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock (1 stuk)
Kleur: Mystic Titan

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista 

Melitta purista koffiemachine gold editie

Melitta Avanza 

melitta avanza koffiemachine melkbereidingen

Melitta Passione en Passione OT 

melitta passione koffiemachinemelitta passione OT koffiemachine ambiance

Melitta CI E970 

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch 

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .