arrow_drop_up arrow_drop_down
instellen maalgraad koffiemachine

MAALGRAAD
VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE
INSTELLEN

Stap voor stap de juiste maalgraad op je volautomaat.

instellen maalgraad koffiemachine

MAALGRAAD
VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE
INSTELLEN

Stap voor stap de juiste maalgraad op je volautomaat.

tip maalgraad volautomaat instellen

Tip

Begin bij je (nieuwe) volautomaat steeds bij de standaard 
ingestelde maalgraad. Ervaring leert dat dit voor Mister Barish
koffiebonen een ideaal startpunt is.

Maalgraad bij een volautomaat

Het instellen van de maalgraad gebeurt bij bijna alle volautomatische koffiemachines met een draaiknop. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het resultaat want je bepaalt hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het doel is de koffie smaak te beïnvloeden om het potentieel van de bonen en de machine optimaal te benutten. 

Hoe grover de maling, des te meer zure smaken, een fijnere maling zorgt voor meer bittere smaken. Hoe fijner je maalt, des te langer de extractietijd is. Extractietijd is de tijd dat water en koffie in aanraking zijn. Dit beïnvloedt de smaak in extreme mate.


Het doel is het potentieel van de machine en koffiebonen maximaal te benutten. We leggen je hier uit hoe je dat het beste kan doen.Je kan het best beginnen met de standaard maalgraad. Focus leggen we eerst bij de koffiesterkte en het watervolume. Dat kan je van de meeste volautomaten heel makkelijk aanpassen.

Koffiesterkte, watervolume en temperatuur

De meeste volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om via het menu het watervolume, de koffiesterkte en de watertemperatuur aan te passen. Bij de instapmodellen is het mogelijk dat alleen de koffiesterkte aangepast kan worden. Dat doe je bijvoorbeeld als de espresso naar jouw smaak te sterk is (dus te geconcentreerd). Pas de maalgraad dan niet aan, maar laat de machine meer water toevoegen! Als start zou je volgende basisinstellingen kunnen gebruiken:

ESPRESSO

Volume: 40 ml
Temperatuur**: Normaal
Koffie sterkte*: 2/3 of 4/5 of 6/8

KOFFIE

Volume: 100 ml
Temperatuur**: Normaal
Koffie sterkte*: 2/3 of 4/5 of 6/8

CAPPUCCINO

Volume espresso: 40ml
Temperatuur**: Normaal
Koffie sterkte*: 2/3 of 4/5 of 6/8
Melkschuim***: 9 seconden

*: Bij de meeste volautomatische koffiemachines wordt de koffiesterkte aangeduid met koffieboontjes. Bij de éne machine op basis van 3 boontjes, bij de andere bijvoorbeeld 5 of 6. Met 2/3 of 4/5 of 6/8 bedoelen we het aantal boontjes dat je selecteert op basis van de maximale sterkte. Zie het als een verhouding die je als basis kan nemen


**: Als je de temperatuur kan aanpassen dan vraagt dit wel aandacht. We adviseren een normale temperatuur, want als je de temperatuur te hoog zet dan kan het zijn dat de koffie verbrand. Je zal dan meer bitters proeven. Bij een cappuccino kan het wenselijk zijn om de koffie temperatuur maximaal te zetten om de totale temperatuur van de cappuccino te verhogen.

***: Bij de meeste one touch volautomaten wordt de hoeveelheid melkschuim uitgedrukt in het aantal seconden.

Aan de slag: de aanpak is voor alle volautomaten hetzelfde.

Basis instellingen voor espresso, koffie en cappuccino

Lees specifiek de handleiding van jouw machine voor het wijzigen en/of instellen van de koffiesterkte, het watervolume en watertemperatuur. Dit is voor elke machine verschillend en sommige machine zijn beperkte tot alleen de koffiesterkte.

De eerste koffie is minder lekker en gooi je weg of...

Geef deze eerste aan iemand anders (oude koffie). Dit doe je ook bij een nieuwe koffiemachine.

De eerste espresso zetten

Zet nog een espresso. Je kan natuurlijk ook een koffie zetten als je geen espresso zou drinken.

De eerste espresso in het kopje

Kijk hoe de koffie uit de machine komt en proef. Ga nu naar proeven en verfijnen

Herhaal tot de smaak per drank voor jouw optimaal is

Proeven en verfijnen
Tip: doe maar 1 aanpassing per keer!

  • Een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur. Een geslaagde espresso of koffie herken je ook aan een mooi goudbruin crema. Niets meer aanpassen is de boodschap.
  1. Te sterk: de oplossing is de watertoevoer langer door laten gaan of de koffiesterkte te verminderen.

  2. Te waterachtig: de espresso is te lang doorgelopen. Dit kan je oplossen door het watervolume te verminderen of meer koffie te gebruiken.

  3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de het water te lang is doorgelopen, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen overextractie. Zet de koffiesterkte een tandje minder of iets minder watervolume. Maar het kan ook zijn dat de watertemperatuur te hoog staat. In dat geval verbrandt de koffie en dus meer bitters.

  4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst, omdat veel te weinig smaakcomponenten door het water zijn onttrokken uit de koffie. Dit wil zeggen onderextractie. Verhoog de koffie sterkte of zorg voor iets meer watervolume.

Wat doen bij een rood X ?
Pas de koffiesterkte, watervolume of watertemperatuur aan. Noteer wat je doet. Doe het in kleine stapjes en pas maar 1 element per keer aan.


Wanneer is een aanpassing van de maalgraad wel noodzakelijk?

  1. Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad iets te fijn. Zet de maalgraad 1 tandje grover en probeer het opnieuw. Maar let wel: de smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

  2. Is de straal een heel lange tijd zeer licht van kleur dan is de maalgraad meestal te grof.


Toch de maalgraad aanpassen?

Let op

Om je koffiemolen te beschermen wordt geadviseerd om enkel en alleen de maalgraad te wijzigen als de molen draait. Dus draai nooit aan de maalgraad knop als de koffiemolen niet draait.

Aan de slag: de aanpak is voor alle volautomaten hetzelfde.

Neem alvast een stopwatch bij de hand.

Zet een espresso met de standaard instelling van de maalgraad

De standaard maalgraad instelling is de fabrieksinstelling. Deze wordt meestal halverwege gezet.
Het instellen van een maalgraad gebeurd op basis van het zetten van een espresso.

De eerste koffie is minder lekker en gooi je weg of...

Geef deze eerste aan iemand anders (dit is namelijk voor een deel nog de oude maalgraad / oude koffie). Dit doe je ook bij een nieuwe koffiemachine.

De eerste espresso zetten

Zet nog een espresso en luister goed of je de waterpomp hoort inschakelen. Op dat moment start je met het tellen van de tijd: de extractietijd.

De eerste espresso in het kopje

Kijk hoe de koffie uit de machine komt. En bekijk de extractietijd als de pomp stopt. Deze tijd noteer je op een briefje.

Waar zijn we naar op zoek?

Wat willen we zien, wat willen we proeven?

  • Was het een mooie constante straal? Doet de machine er tussen de 10 en 15 seconde over om een espresso te zetten?
    Is de smaak in balans? Perfect! Niets meer doen.
  1. Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad iets te fijn. Zet de maalgraad 1 tandje grover en probeer het opnieuw. Maar let wel: de smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

  2. Is de straal een heel lange tijd zeer licht van kleur dan is de maalgraad meestal te grof.

  3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de doorlooptijd te lang is geweest, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen overextractie. Zet de maalgraad één tandje grover. (naar rechts draaien)

  4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst omdat veel te weinig smaakcomponenten door het water zijn onttrokken uit de koffie. De doorlooptijd is te kort geweest. Dit wil zeggen onderextractie. Zet de maalgraad één tandje fijner. (naar links draaien)
  • Behalve de doorlooptijd herken je een geslaagde espresso ook aan een mooi goudbruin crema en een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur.

Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje wanneer de koffiemolen draait. Noteer wat je doet. De eerste espresso moet je weer weggooien.

Wil je nog meer weten over maalgraad?

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...

We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...

We hebben speciaal voor jou de allergrootste

koffie kennisbank ter wereld geschreven.