instellen maalgraad koffiemachine

MAALGRAAD
VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE
INSTELLEN

Stap voor stap de juiste maalgraad op je volautomaat.

instellen maalgraad koffiemachine

MAALGRAAD
VOLAUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE
INSTELLEN

Stap voor stap de juiste maalgraad op je volautomaat.

Bean to cup volautomatische espresso machine

Je hebt net een nieuwe volautomatische koffiemachine gekocht met heerlijk verse koffiebonen of misschien heb je wel gewoon nieuwe verse koffiebonen voor je oude apparaat gekocht? Wat het ook mag zijn, we zijn er zeker van dat je het maximale uit beide wilt halen om de optimale espresso of koffie te kunnen bereiden! Daarom vertellen we je op deze pagina maar al te graag hoe je het potentieel van jouw koffiemachine in combinatie met vers gebrande koffiebonen kan gaan benutten.

Koffiesterkte, watervolume en temperatuur

Bij het instellen van je volautomatische koffiemachine is het belangrijk dat je maar 1 variabele tegelijk gaat aanpassen. Daarom raden we aan om gewoon te beginnen bij de fabrieksinstelling van de maalgraad en eerst het watervolume aan te passen, daarna de koffiesterkte en als laatste pas de maalgraad. De meeste volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om via het menu heel gemakkelijk het watervolume, de koffiesterkte en zelfs de watertemperatuur aan te passen. Bij sommige instapmodellen is het mogelijk dat alleen de koffiesterkte kan worden aangepast. 


Is de espresso naar jouw smaak te sterk (dus te geconcentreerd)? Pas dan de maalgraad niet aan, maar laat de machine eerst meer water toevoegen. Als start zou je de volgende basisinstellingen kunnen gebruiken:

ESPRESSO

Volume: 40 ml
Temperatuur*: Normaal
Koffie sterkte**: 2/3 of 4/5 of 6/8

KOFFIE

Volume: 100 ml
Temperatuur*: Normaal
Koffie sterkte**: 2/3 of 4/5 of 6/8

CAPPUCCINO

Volume espresso***: 40ml
Temperatuur*: Normaal
Koffie sterkte**: 2/3 of 4/5 of 6/8
Melkschuim****: 9 seconden

*: Als je de temperatuur kan aanpassen dan vraagt dit wel aandacht. We adviseren een normale temperatuur, want als je de temperatuur te hoog zet dan kan het zijn dat de koffie verbrand. Je zal dan meer bitters proeven. Bij een cappuccino kan het wenselijk zijn om de koffie temperatuur maximaal te zetten om de totale temperatuur van de cappuccino te verhogen.


**: Bij de meeste volautomatische koffiemachines wordt de koffiesterkte aangeduid met koffieboontjes. Bij de éne machine op basis van 3 boontjes, bij de andere bijvoorbeeld 5 of 6. Met 2/3 of 4/5 of 6/8 bedoelen we het aantal boontjes dat je selecteert op basis van de maximale sterkte. Zie het als een verhouding die je als basis kan nemen.

***: Je zou het volume van je espresso kunnen verhogen zodat je cappuccino een hogere temperatuur krijgt. Zie ook *.

****:  Bij de meeste one touch volautomaten wordt de hoeveelheid melkschuim uitgedrukt in aantal seconden.

Aan de slag

De aanpak is voor alle volautomaten hetzelfde. 

Basis instellingen voor espresso, koffie en cappuccino 

Lees specifiek de handleiding van jouw machine voor het wijzigen en/of instellen van de koffiesterkte, het watervolume en watertemperatuur. Dit is voor elke machine verschillend en sommige machines zijn beperkte tot alleen het aanpassen van de koffiesterkte.

De eerste espresso 

De eerste espresso zal minder lekker zijn en gooi je best weg of geef je aan iemand anders. Bij een oud toestel is dit namelijk voor een deel nog de oude koffie. Dit doe je ook bij een nieuwe koffiemachine.

De tweede espresso

Zet nu een tweede espresso (je kan natuurlijk ook een koffie zetten als je geen espresso zou drinken), kijk hoe de koffie uit de machine komt en proef. Bij 'proeven en verfijnen' lees je wat je kan doen om de smaak optimaal te krijgen. Begin bij het aanpassen van het watervolume en pas vervolgens pas de sterkte aan. Herhaal dit tot de smaak per drank optimaal is.

Vind je de optimale smaak nog niet?

Vind je de juiste instellingen niet met behulp van het aanpassen van het watervolume en de koffiesterkte? Ga dan verder naar 'maalgraad aanpassen' en probeer aan de hand van de maalgraad de optimale smaak te vinden.

Proeven en verfijnen

Doe maar 1 aanpassing per keer!

  • Een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur. Een geslaagde espresso of koffie herken je ook aan een mooie goudbruine crema. Niets meer aanpassen is de boodschap.
  1. Te sterk: de espresso is te geconcentreerd. De oplossing hiervoor is het watervolume langer door te laten lopen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verminderen.

  2. Te waterachtig: de espresso is te lang doorgelopen. Dit kan je oplossen door het watervolume te verminderen of de koffiesterkte (hoeveelheid koffie) te verhogen.

  3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de het water te lang is doorgelopen, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen dat er een overextractie is. Laat het watervolume iets minder lang doorlopen of zet de koffiesterkte een beetje minder. Het kan ook zijn dat de watertemperatuur te hoog staat. In dat geval verbrandt de koffie en krijg je dus meer bitters.

  4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst. Dit komt doordat er veel te weinig smaakcomponenten door het water uit de koffie onttrokken zijn. Dit wil zeggen dat er een onderextractie is. Verhoog de koffiesterkte of laat het watervolume iets langer doorlopen.

Wat doen bij een rood X ?
Pas de koffiesterkte, watervolume of watertemperatuur aan. Noteer wat je doet. Doe het in kleine stapjes en pas maar 1 variabele per keer aan.


Wanneer is een aanpassing van de maalgraad noodzakelijk?

Wanneer het een mooie constante straal is, de machine er tussen de 10 en 15 seconde over doet om een espresso te zetten en je smaak in balans is, hoef je niets meer te doen. Is dit niet het geval en is je smaak nog niet optimaal? Lees dan hieronder verder bij 'maalgraad aanpassen' en kom te weten wat je kan doen om toch tot die optimale smaak te komen.


Maalgraad aanpassen

Wanneer je niet tot de optimale smaak komt door enkel het watervolume, de koffiesterkte en de temperatuur aan te passen, is er gelukkig nog de maalgraad die je kan aanpassen. Het instellen van de maalgraad gebeurt bij bijna alle volautomatische koffiemachines met een draaiknop. Het draaien aan deze knop heeft de grootste invloed op het resultaat, want hiermee bepaal je hoe fijn je koffie wordt gemalen. Het doel is om de smaak van je koffie te beïnvloeden en zo het potentieel van de bonen en de machine optimaal te benutten. Belangrijk om te onthouden is dat je enkel aan deze knop draait wanneer de koffiemolen aan het malen is, anders kan je deze beschadigen.


Wanneer je de maling grover zet, des te meer zure smaken je zal krijgen. Gebruik je een fijnere maling dan zorg je voor meer bittere smaken. Hoe fijner je maalt, des te langer de extractietijd is. Dit is de tijd dat water en koffie in aanraking zijn en beïnvloedt de smaak in extreme mate. We leggen je hieronder graag uit hoe je het potentieel van je machine en koffiebonen optimaal kan gaan benutten.

Let op!

Om je koffiemolen te beschermen wordt geadviseerd om enkel en alleen de maalgraad te wijzigen als de molen draait. Draai dus nooit aan de maalgraad knop als de koffiemolen niet draait.

De aanpak is voor alle volautomaten hetzelfde.

Neem alvast een stopwatch bij de hand.

Zet een espresso met de standaard instelling van de maalgraad

De standaard maalgraad instelling is de fabrieksinstelling. Deze wordt meestal halverwege gezet.
Het instellen van de maalgraad gebeurt op basis van het zetten van een espresso.

De eerste espresso

De eerste espresso zal minder lekker zijn en gooi je best weg of geef je aan iemand anders (dit is namelijk voor een deel nog de oude maalgraad). Dit doe je ook bij een nieuwe koffiemachine, want twee maalgraad standen door elkaar zullen  geen lekkere espresso bereiden.

De tweede espresso

Zet nog een espresso en luister goed of je de waterpomp hoort inschakelen. Op dat moment start je met het tellen van de tijd: de extractietijd. Kijk hoe de espresso uit de machine komt en bekijk de extractietijd wanneer de pomp stopt. Noteer deze tijd op een briefje.

Vind je de optimale smaak nog niet?

Heb je de optimale smaak nog niet gevonden? Bekijk hieronder dan of je de maalgraad grover of fijner moet zetten. We raden aan om de maalgraad niet meteen op het fijnst te zetten, want je molen zal na een paar jaar wat verslijten en dan zal je de maalgraad niet meer fijner kunnen zetten.

Waar zijn we naar op zoek?

Wat willen we zien, wat willen we proeven?

  • Was het een mooie constante straal? Doet de machine er tussen de 10 en 15 seconden over om een espresso te zetten?
    Is de smaak in balans? Perfect! Je hoeft niets meer te doen.
  1. Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad te fijn. Zet de maalgraad 1 tandje grover (naar links draaien) en probeer het opnieuw. Maar let wel: de smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

  2. Is de straal een heel lange tijd zeer licht van kleur dan is de maalgraad meestal te grof.

  3. Te bitter: de koffie is uit balans en bitter overheerst. Omdat de doorlooptijd te lang is geweest, zijn er te veel stoffen door het water opgenomen. Dit wil zeggen overextractie. Zet de maalgraad één tandje grover (naar rechts draaien).

  4. Te zuur: de koffie is uit balans en zuur overheerst omdat veel te weinig smaakcomponenten door het water zijn onttrokken uit de koffie. De doorlooptijd is te kort geweest. Dit wil zeggen onderextractie. Zet de maalgraad één tandje fijner. (naar links draaien)
  • Behalve de doorlooptijd herken je een geslaagde espresso ook aan een mooie goudbruine crema en een gebalanceerde smaak: zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur.

Wat doen bij een rood X ?
Pas de maalgraad aan. Doe het tandje voor tandje wanneer de koffiemolen draait. Noteer wat je doet. De eerste espresso moet je weer weggooien, want twee maalgraad standen door elkaar bereiden geen lekkere espresso.

Wil je nog meer weten over de maalgraad?

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...

We hebben speciaal voor jou de allergrootste koffie kennisbank
ter wereld geschreven.

WIL JE MEER WETEN
OVER KOFFIE ?

MISTER BARISH KNOWS...

We hebben speciaal voor jou de allergrootste

koffie kennisbank ter wereld geschreven.

Meer dan 127 kennis artikelen over koffie