Melitta Barista TS Smart is de meeste complete volautomatische koffiemachine
14 augustus 2020 
17 min. leestijd

Melitta Barista TS Smart is de meeste complete volautomatische koffiemachine

De Melitta Barista TS Smart is  een echt top-apparaat. Dat verklappen we in het begin van de review omdat de prijs kwaliteit verhouding bijzonder goed is. Het is de complete versie van de T Smart. Inderdaad, één letter verschil. In dit geval is de TS een upgrade ten opzichte van de T, wat de upgrade precies zijn leggen we onder het volgende kopje uit. Het is eigenlijk alsof je een echte barista in huis haalt, want de machine kan maar liefst 21 verschillende koffiedranken zetten. 2 koffiebonen reservoirs en fluisterstil geeft meteen de peilers van de volautomaat mee. Lees snel verder om alles te weten te komen over de Barista TS Smart.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Barista TS Smart koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Het kleine broertje Barista T Smart kan al veel, maar de TS Smart kan nog net iets meer. Zo kun je er drie extra koffie soorten mee zetten, is de bonenselectie automatisch in plaats van handmatig, wordt de koffiemolen automatisch leeggemalen en is de smaak van de koffie ietsje beter.

Het meest bijzondere van deze lijn zijn de twee bonenreservoirs. Handig als jij en je partner een heel andere smaak hebben, of als je soms light roast wilt en soms juist dark roast. Niet voor iedereen zal dit echter een toevoeging zijn, maar gelukkig kun je in beide reservoirs ook gewoon dezelfde soort bonen doen.

Melitta Barista TS Smart koffiemachine design

Het design van dee volautomaat is zeer sterk vormgegeven en dat zie je ook terug in de eenvoud van bedienen.

Design
Als je naar Melitta machines kijkt zul je niet direct zeggen dat het van Duitse makelij is, want ze zijn stijlvol en elegant zoals Italiaanse volautomaten. Ook de TS Smart heeft een eenvoudig design dat eigenlijk in iedere keuken wel past. De automaat is gemaakt van kunststof, maar het heeft geen goedkope uitstraling. Je kunt kiezen uit zwart met zilveren details of volledig zwart.

Het bedieningspaneel zou heel druk kunnen zijn omdat bijna alle functies in icoontjes wordt ‘uitgelegd’, maar gelukkig is dit niet het geval. Melitta heeft namelijk geen gebruik gemaakt van drukknopjes, maar van touchbediening. Hierdoor krijg je een naadloos oppervlak met enkel simpele, witte iconen. Zo zie je in één keer hoe de machine werkt, zonder dat dit afdoet aan het mooie uiterlijk. Aan de linkerkant zit een klein TFT-display, zodat je precies weet wat je aan het doen bent.

Melitta Barista TS Smart kopen

Intuïtieve bediening met een smartphone app

Met alle knoppen op de machine zie je meteen wat je moet doen om een kop koffie te zetten. Dit zijn wel een beperkt aantal opties, voor de overige koffierecepten heb je de app nodig of moet je verder in het menu duiken. Wel zet je dus met één druk op de knop espresso, koffie, latte en cappuccino. Daarnaast zijn er dus nog 17 koffiedranken die je kunt maken met de machine. Twee dranken tegelijkertijd zetten is voor deze volautomaat geen probleem, wat wel vrij bijzonder is voor een machine in deze prijsklasse.

Als je de melkbeker aansluit op de machine hoef je eigenlijk niets meer te doen om een melkspecialiteit te zetten. De machine doet alles automatisch. Omdat je de melkbeker dus ook weer van de machine af kunt halen kun je deze in de koelkast zetten. Gekoelde melk is erg belangrijk voor goede melkschuim, dus doe dit altijd na gebruik. De melkbeker wordt gratis meegeleverd.

De volautomaat is voorzien van Bluetooth. Dit betekent dat je het apparaat ook met een app kan bedienen, dus vanaf je luie stoel. Zorg er wel voor dat je er een kopje onder zet, anders spoel je zo de koffie weg. In de app is het ook heel eenvoudig om de recepten te vinden en de machine deze te laten zetten. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig alle instellingen aanpassen en de gebruikersprofielen instellen. Je kunt in totaal vier gebruikersprofielen aanmaken, dat is ideaal voor een klein gezin waarbij iedereen zijn eigen smaak heeft.

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

De zetgroep reinigen doe je door uit de machine te halen

Zetgroep en koffiemolen

De uitneembare zetgroep zorgt ervoor dat je deze altijd schoon en fris kunt houden. Melitta raadt aan elke week de zetgroep grondig af te spoelen onder lauwwarm water en daarna goed te laten drogen, het liefst een hele nacht. Zorg er voor dat dit water niet te heet is, want dan kan de siliconen laag smelten.

De conische vorm van de metalen maalschijven zorgen ervoor dat deze niet warm worden. Als maalschijven deze conische vorm niet hebben, kunnen ze namelijk zo heet worden bij veel gebruik dat de koffiebonen verbranden. Hierdoor zal de koffie bitter smaken. Het voordeel van metalen maalschijven is dat deze niet snel zullen slijten. Het is vrij bijzonder dat deze machines conische metalen maalschijven hebben, want dat zie je vaak alleen in een heel dure apparaten.

Ook is de koffiemolen fluisterstil, wat natuurlijk heel fijn is als je ’s ochtends in alle rust je eerste kopje koffie wilt zetten. Na elke zetbeurt wordt het stukje waar de gemalen bonen in komen geleegd, zo weet je zeker dat je bonen altijd vers gemalen zijn.

Quiet Mark keurmerk Melitta Barista S Smart

Echt rustig wakker worden ’s morgens? Deze koffiemachine is namelijk één van de eerste volautomatische koffiemachines die bekroond zijn met het Quiet Mark-keurmerk voor aangenaam stille koffiebereiding. Het geheim: de ultramoderne “low noise”-technologie in de fluisterstille molen.

Bijzonder aan de machine is de voorbesprenkelingsfunctie. Hierbij worden de koffiebonen na het malen even nat gemaakt, waardoor er meer aroma vrij komt als je het vervolgens gaat zetten. Zo krijg je dus een smaakvoller kopje koffie.

Wat je ook niet vaak ziet is dat het bereidingsproces Italiaans is. Dat betekent dat niet alle kopjes koffie in dezelfde volgorde wordt gezet, maar juist wordt gezet zoals een barista dat zou doen. Dit betekent dat bij cappuccino eerst de espresso wordt toegevoegd, en dan de melk, en bij een latte macchiato eerst de melk wordt toegevoegd, en dan de espresso.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

Een latte macchiato maak je natuurlijk niet in een klein kopje, maar in een mooi lang glas. Wel zo handig als je de koffie-uitloop in hoogte kunt verstellen, en dat is met de TS Smart dan ook geen probleem, of je nu een klein espressokopje gebruikt of een lang glas. Ook zorgt dit ervoor dat je minder spetters krijgt én het maakt de koffie, vooral zwarte koffie, lekkerder. Dit komt namelijk omdat de afstand tussen koffiekopje en uitloop precies goed moet zijn om de perfecte cremalaag te krijgen. Als er te veel afstand tussen zit zullen er te veel belletjes in deze laag ontstaan, waardoor het een zwakkere en minder romige textuur krijgt. Verzet dus bij elk verschillend kopje de uitloop.

Koffie met melk

Liefhebbers van diverse melkspecialiteiten moeten zeker eens deze machine uitproberen, want de machine kan echt veel verschillende dranken zetten. Dit komt omdat de volautomaat gebruik maakt van recepten, waarbij het automatisch de hoeveelheid melk en espresso aanpast, en de volgorde van het zetten. Zo kun je dus heerlijke cappuccino, latte, latte macchiato, espresso macchiato, flat white en café au lait zetten. Eventueel kun je deze ook met een extra shot espresso maken.

Het is ook heel eenvoudig om deze dranken te zetten. Je hoeft alleen ijskoude melk in de melkbeker te schenken en deze aan te sluiten. Als je klaar bent, maar de melk is nog niet op, dan kun je de gehele melkbeker in de koelkast zetten. Het is vooral belangrijk dat de melk echt ijskoud is, want dan krijg je de beste melkschuim. Het is ook mogelijk om een alternatief voor koemelk te gebruiken, havermelk werkt eigenlijk het beste.

Wil je zelf experimenteren met bijvoorbeeld latte art? Dan kun je ook apart espresso zetten en melk opschuimen.

Koffiebonenreservoir

Zoals al eerder benoemd heeft de TS Smart niet één, maar twee bonenreservoirs. Deze hebben ieder een inhoud van 135 gram. Zo kun je dus twee verschillende soorten koffie gebruiken, bijvoorbeeld als de andere gebruikers van de machine liever andere koffie drinken. Ook kun je cafeïnevrije bonen gebruiken, bijvoorbeeld in de avond. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt natuurlijk ook gewoon één soort boon gebruiken. De bonenselectie gaat namelijk automatisch, bij de T Smart moet je een hendeltje omduwen maar bij de TS Smart hoeft dit gelukkig niet.

Melitta Barista TS Smart koffiebonen

Als je maar enkele kopjes koffie per dag drinkt raden wij aan om sowieso maar één bonenreservoir tegelijkertijd te gebruiken. Het klinkt namelijk ideaal, zo’n groot koffiebonenreservoir, maar als de bonen er te lang in blijven liggen verliezen ze aroma. Koffiebonen blijven namelijk langers vers in een luchtdichte en donkere zak of bak. Het beste kun je de bonen dagelijks aanvullen, en voor sommige mensen is zelfs 135 gram bonen per dag al te veel. Je moet dus zelf even uitzoeken hoeveel je gebruikt per dag en niet meer dan dat in de machine doen.

We raden ook aan om niet naar de supermarkt te gaan voor je koffiebonen. Deze zijn bij aanschaf namelijk al niet meer vers, en het is zonde om een muffe boon in zo’n mooie machine te gooien. Ja, zelfs de duurdere bonen zijn eigenlijk al niet ‘goed’. Ga altijd naar een koffiespeciaalzaak of je favoriete koffiezaak die ook bonen verkoopt. Deze zijn vers gebrand en moeten dan ook zo snel mogelijk gebruikt worden. Er zijn tegenwoordig ook online allerlei koffie-abonnementen te vinden die verse koffie naar je huis stoeren, zodat je altijd een voorraad hebt.

https://misterbarish.be/koffie-abonnementen-overzicht/ – link naar koffie abonnementen als dit nog niet automatisch gaat

Er zit zelfs nog een derde reservoir in de machine, maar deze is voor gemalen koffie. Dit wordt vaak gebruikt voor cafeïnevrije koffie, of als iemand op visite heel graag een bepaald soort koffie drinkt. In dit reservoir past precies genoeg gemalen koffie voor één kopje.

Waterreservoir

De watertank is aan de kleine kant met een inhoud van 1,8 liter. Maar ook dat maakt niet echt uit als je weinig kopjes per dag drinkt. Want ook voor water geldt dat het vers uit de kraan lekkerder is dan wanneer het er al een tijdje staat, denk maar aan een glas water op je nachtkastje. Het beste kun je een routine inbouwen en elke ochtend, voor het eerste kopje, het water vervangen. Als je echter veel meer water verbruikt zal je dit niet hoeven doen.

Wat vervelend is aan deze machine is dat de watertank bovenop zit. Hierdoor kun je de machine niet onder een (laag) keukenkastje zetten. Eventueel kun je een gieter gebruiken, maar dat is niet ideaal. Liever zien we het reservoir aan de voorkant van de machine, zodat je minder ruimte nodig hebt.

Melitta Barista TS Smart waterfilter

Een waterfilter beschermt je machine

Met het Melitta Pro Aqua waterfilter hoef je de machine slechts één keer in het jaar te ontkalken, ideaal dus als je hier een hekel aan hebt. Daarnaast wordt het water gefilterd. Sommige mensen houden niet van kraanwater, dus dan is dat ideaal. Wel moet je er rekening mee houden dat je het waterfilter regelmatig moet vervangen, dus dit is wel een kleine extra kostenpost. Het gefilterde water verbetert niet alleen de kwaliteit en smaak van je koffie, maar voorkomt ook dat kalkaanslag zich ophoopt in het watersysteem. Dit is gebaseerd op zes kopjes koffie van 120 ml per dag en zes filters per jaar.

Onderhoud en ontkalken

Wie op zoek is naar een schone machine, zit bij de TS Smart aan het juiste adres. De machine spoelt zich namelijk automatisch regelmatig even door, zodat je altijd een schone machine hebt. Daarnaast moet je regelmatig een ‘grote schoonmaak’ houden, dit geeft de machine zelf aan. Echter is een veelgehoorde klacht dat dit iets té regelmatig is. Het ontkalken is heel eenvoudig, je hoeft alleen een tablet in de watertank te plaatsen en de rest gaat vanzelf.

De zetgroep is uitneembaar en daardoor ook eenvoudig schoon te houden. Spoel hem uitgebreid af onder een lauwwarme kraan en laat hem daarna een nachtje in de gootsteen staan. Door het goed te laten drogen voorkom je schimmelvorming. Dit kun je het beste iedere week doen.

Het schoonmaken van het melksysteem is ook heel eenvoudig, dit doe je door het slangetje in de lekbak te steken en het programma te laten draaien. De slang wordt zo goed schoongemaakt door er stoom doorheen te blazen. Alsnog moet je deze slang regelmatig vervangen, want hij blijft niet voor altijd schoon.

De koffieresidubak en lekbak raken snel vol, wat wel een nadeel is aan de machine. De lekbak raakt extra snel vol omdat er veel water wordt gebruikt als de machine zichzelf doorspoelt. De vlotter geeft aan wanneer de lekbak vol is. Gelukkig kun je deze er eenvoudig uithalen en zo alles legen. Maak deze ook regelmatig even goed droog, zodat er geen schimmel ontstaat.

Ontkalken is ook een fluitje van een cent. De machine zal zelf aangeven wanneer het tijd is om te ontkalken. Je doet dan wat ontkalkingsmiddel in de watertank en loopt het programma door. Supermakkelijk dus!

Koffiedranken

Het is mogelijk om in totaal 21 verschillende koffiedranken te zetten. De standaard opties die je met één druk op de knop kunt zetten zijn espresso, koffie, cappuccino en latte. Daarnaast heb je nog: ristretto, lungo, espresso doppio, ristretto doppio, café crème doppio, americano, americano extra shot, long black, red eye, black eye, dead eye, espresso macchiato, café au lait, flat white, latte macchiato, latte macchiato extra shot en latte macchiato triple shot. Een flinke lijst en superleuk om mee te experimenteren. In de gebruikersprofielen kun je ook nog een geheel eigen koffie instellen.

Geen zin in koffie, maar iets anders? Met de heetwateruitloop kun je thee zetten, en je kunt ook warme melk maken voor bijvoorbeeld chocolademelk. Doordat je geen waterkoker nodig hebt scheelt het ruimte op het aanrecht.

Melitta Barista TS Smart koffiemachine melkreservoir

Het melkreservoir is ontzettend handig en wordt er gratis bijgeleverd

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Een relatief goedkope machine met eindeloze mogelijkheden
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak in sterkte en volume
Plus review koffiemachine Maar liefst 21 koffiedranken voorgeprogrammeerd
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design
Plus review koffiemachine Melkschuim maken is zeer eenvoudig
Plus review koffiemachine Melkbeker kan in de koelkast
Plus review koffiemachine Conische stalen maalschijven
Plus review koffiemachine Fluisterstille koffiemolen
Plus review koffiemachine Te bedienen met een app op je smartphone
Plus review koffiemachine Automatische bonenselectie
Plus review koffiemachine 2 koffiebonen reservoirs
Plus review koffiemachine Bij het verwisselen van bonen, wordt de koffiemolen automatisch leeggemaald

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Machine verbruikt veel water bij doorspoelen

Prijs

De prijs van de Melitta Barista TS Smart is ongeveer 1.100 euro. Flink duurder dan de T Smart, en dit is het misschien niet voor iedereen waard. 1.1000 euro klinkt voor sommige mensen duur, maar er zitten veel opties op én je kunt met Bluetooth met de machine verbinden, wat best bijzonder is.

Melitta Barista TS Smart kopen

Wat is de mening van Mister Barish?

We vinden het een mooie machine, vooral voor mensen die graag veel opties willen hebben. Ook zet het prima koffie, vooral als je de juiste koffiebonen gebruikt komt er zeker een lekkere koffie uit. In combinatie met de Mister Barish koffiebonen, die speciaal geselecteerd en gebrand zijn voor dit type volautomaten, drink je echt super lekkere koffie. Maar wij zien het nut van 21 verschillende koffiedranken niet in, en zullen dus liever voor een machine gaan waar meer op de bouwkwaliteit gelet is dan alle verschillende opties. Maar voor de gemiddelde koffieliefhebber is dit écht een topmachine.Wel moeten we zeggen dat we voor dezelfde prijs een Jura-machine kunnen kopen die ook melkspecialtieiten kan zeggen, en wat ons betreft geniet dat wel de voorkeur. Omdat Jura de machine zo heeft ontwikkeld dat de zetgroep autonoom gereinigd wordt. Bij Melitta moet je de zetgroep uit de machine halen en afspoelen. Als je echter héél veel opties wilt hebben, is de Melitta Barista TS Smart misschien meer wat voor jou. 2 koffiebonenreservoirs, automatisch leegmalen en de stilste koffiemolen , maakt de keuze voor deze machine makkelijker.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkdranken
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkdranken
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met externe melkbeker
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 135 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchbediening
Gebruikersprofielen: Ja, 4 in totaal
Smartphone app: Ja, te bedienen met Bluetooth
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met conische stalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en automatisch programma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 37,2 centimeter
Breedte: 25,9 centimeter
Diepte: 46,7 centimeter
Gewicht: 12,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista

Melitta purista koffiemachine gold editie

Melitta Avanza

melitta avanza koffiemachine melkbereidingen

Melitta Passione en Passione OT

melitta passione koffiemachine

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .