arrow_drop_up arrow_drop_down
20 september 2019 

Melitta CI Touch is het instapmodel volautomaat koffiemachine voor een te hoge prijs

Als je op zoek bent naar een stijlvolle koffiemachine die ook nog eens heerlijke koffiedranken met lobbige, opgeschuimde melk kan zetten, is de Melitta CI Touch F630 wellicht wat voor jou. Melitta ken je misschien wel van de koffiefilters, maar je wist wellicht nog niet dat dit Duitse merk ook prachtige volautomaten maakt. Dit fluisterstille espresso-apparaat zet tien verschillende koffiespecialiteiten, waardoor er voor iedereen wel wat bij is. Deze koffiemachine is niet alleen ideaal voor thuis, maar zal het ook goed doen op een klein kantoor! In deze blogpost kom je alles te weten over de Melitta CI Touch.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta CI Touch koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta CI Touch koffiemachine

Het bijzonderste aan de machine zijn de twee ‘kamers’ in het bonenreservoir. Hierdoor kun je twee verschillende bonensoorten gebruiken. Als jij bijvoorbeeld van dark roast houdt, maar je partner van light roast, hoef je niets steeds de bonen te verwisselen. En als je toch een soort bonen wilt gebruiken, doe je gewoon in beide kamers dezelfde bonen.

Daarnaast is de machine fluisterstil. Je wilt ’s ochtends vroeg niet je buren wakker maken met het lawaai van een koffiemolen, dus een stil koffieapparaat is de perfecte oplossing. De Melitta CI Touch F630 heeft zelfs een keurmerk voor stille volautomaten ontvangen!

Melitta CI Touch koffiemachine

Melitta CI Touch koffiemachine in het zwart

Design
De volautomaten van Melitta zien er stuk voor stuk prachtig uit. De strakke lijnen en eenvoudige kleuren doen denken aan Italiaans design, maar dit merk is toch echt Duits. Op de voorkant van de machine zie je eigenlijk alle knopjes die je nodig hebt. Bij sommige apparaten staat dit lelijk, maar Melitta heeft de knopjes heel mooi verwerkt door deze te voorzien van touch-bediening. Hierdoor is het oppervlak glad, wat een strakke uitstraling geeft. De machine is te verkrijgen in zwart met zilveren details, of volledig zwart.

Ondanks dat de volautomaat grotendeels van kunststof is gemaakt, ziet deze er niet per se goedkoop uit. Toch zal dit betekenen dat de machine er binnen enkele jaren niet meer mooi uit zal zien, iets om rekening mee te houden als je het apparaat koopt voor het uiterlijk. Voor wat de CI Touch kan, is het een verrassend compacte volautomaat. Slechts 25 centimeter breed en 35 centimeter hoog. Let op: dit is zonder melkbeker Hierdoor is het ook een uitstekend apparaat voor de kleinere keuken. Houd hierbij wel rekening met het waterreservoir, deze haal je er namelijk via de bovenkant uit. Daardoor kan de machine niet onder lage keukenkastjes geplaatst worden.

Intuïtieve bediening

Zoals genoemd zie je in een oogopslag alle knopjes die je nodig hebt. Je ziet alle soorten koffie en de manier van zetten in pictogrammen uitgebeeld. Zo kun je de koffie sterker maken, twee kopjes tegelijkertijd zetten, etcetera. Hierdoor is de bediening erg intuïtief en hoef je de gebruiksaanwijzing niet te lezen om toch te weten hoe het apparaat werkt. Ook kun je heel eenvoudig in totaal vier gebruikersprofielen aanmaken, deze vind je onder ‘my recipes’. Zo kun je dus de koffiedranken precies aanpassen naar jouw smaak en hoef je dit niet steeds opnieuw in te stellen. Dankzij het TFT kleurendisplay zie je precies waar je mee bezig bent.

Biediening van de Melitta CI Touch koffiemachine

Biediening van de Melitta CI Touch koffiemachine

Het zetten van melkspecialiteiten is ook heel eenvoudig. De melkbeker kun je loskoppelen en in de koelkast zetten, zo blijft de melk op de juiste temperatuur om op te schuimen. Als het niet ijskoud is, schuimt het niet goed op. Als je koffie met melk, zoals een latte of cappuccino, wilt zetten, sluit je de melkbeker aan.

Wil je twee koffiedranken met melk? Ook dat kan! Voor een volautomaat uit deze prijsklasse is dat vrij bijzonder en vaak niet mogelijk. Dit is dus heel handig als je vaak meerdere kopjes koffie zet, bijvoorbeeld op kantoor of als je veel visite hebt.

Zetgroep en koffiemolen

De koffiemolen in de Melitta CI Touch heeft stalen maalschijven. Dit betekent helaas dat deze niet geschikt is voor veel gebruik achter elkaar. Dit komt namelijk doordat stalen maalschijven warm worden als ze langere tijd achter elkaar gebruikt worden. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijgt de koffie een bittere smaak. Als je de machine wilt gebruiken voor visite of op kantoor is dat wel iets om rekening mee te houden. In dat geval kun beter gaan voor conische metalen maalschijven of schijven van keramiek. Het instellen van de maalgraad is heel eenvoudig met het knopje aan de achterkant van de machine.

Wat wel een voordeel is aan de koffiemolen is dat deze fluisterstil is. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je ’s ochtends vroeg iemand wakker maakt, en hoef je zelf ook niet naar dat vervelende geluid te luisteren.

De zetgroep van de machine is uitneembaar. Hierdoor kun je deze heel goed schoon houden. Melitta raadt aan dit onderdeel wekelijks onder een lauwwarme kraan af te spoelen. Niet te heet, want dan kun je de siliconen smeerlaag wegspoelen. Laat de zetgroep na het spoelen goed afdrogen, het liefst een nachtje op een theedoek, zo voorkom je dat er schimmel ontstaat.

Wat je niet bij veel machines ziet, is dat je de volgorde van het bereidingsproces kunt aanpassen. Als je wel eens verschillende koffiedranken bij een koffietentje haalt, zie je dat niet iedere koffie in dezelfde volgorde wordt gezet. Zo wordt bij een cappuccino de melk als laatste toegevoegd, terwijl dat bij een latte macchiato als eerste gebeurt. Deze koffiemachine doet dit automatisch bij de voorgeprogrammeerde dranken in de juiste volgorde. Dit wordt ook wel het Italiaanse bereidingsproces genoemd.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Als je een espresso drinkt heb je een veel kleiner kopje nodig dan wanneer je een latte macchiato zet. Dan is het wel zo handig als je de uitloop kunt verstellen, want als er te veel ruimte tussen zit krijg je veel spetters op de machine. Maar niet alleen zorgt een verstelbare uitloop voor een schoner apparaat, het zal de koffie ook lekkerder maken. Dit komt doordat er te veel belletjes in de cremalaag komen als er te veel ruimte is tussen de uitloop en het kopje. Hierdoor krijgt dit laagje een minder romige en volle smaak. Als je dus steeds wisselende kopjes gebruikt moet je ook steeds de uitloop verstellen. De uitloop heeft led-verlichting waardoor je altijd goed ziet wat er gebeurt.

Koffie met melk

Dit is dé perfecte machine voor liefhebbers van melkspecialiteiten, omdat je werkelijk alle koffiedranken er mee kunt zetten. Niet alleen de tien standaard koffierecepten, waaronder latte macchiato, cappuccino en espresso macchiato. Met de juiste instellingen in ‘my recipes’ kun je zelfs een flat whites en allerlei andere melkdranken maken. Je kunt namelijk ook de hoeveelheid melk en melkschuim aanpassen. En als je creatief genoeg bent kun je zelfs je eigen creaties verzinnen. Het is ook mogelijk om los melk op te schuimen, zo kun je zelfs experimenteren met latte art.

Wat bij het maken van melkschuim zeer belangrijk is, is dat de melk ijskoud is. Als het te warm is zal het namelijk niet lekker lobbig worden. Daarom is het handig dat je de melkbeker kunt loskoppelen en in de koelkast kunt zetten voor later gebruik. Eventueel kun je ook een alternatief voor koemelk gebruiken, havermelk werkt het beste.

Koffiebonenreservoir

De Melitta CI Touch heeft niet één, maar twee koffiebonenreservoirs. Dit is handig als er binnen een huishouden twee verschillende koffievoorkeuren zijn, of als je soms cafeïnevrije koffie wilt drinken. De bonenselectie is met een hendeltje, deze moet je omduwen om de andere bonen te gebruiken. Eventueel kun je ook dezelfde bonen in beide kamers doen, die beiden een inhoud van 135 gram hebben. Echter is dit niet nodig als je niet zoveel kopjes koffie zet. Koffiebonen die in de machine liggen worden namelijk al snel ‘oud’. Dit resulteert in een muffige smaak en aromaverlies. Het allerbeste is om de bonen dagelijks te vervangen, maar als je er een keer twee dagen over doet is dat niet erg.

Koffiebonen van de supermarkt zijn helaas bij aanschaf al oud. Dit komt doordat ze nog vervoerd moeten worden en ook een lange houdbaarheidsdatum hebben. De beste en meest verse koffiebonen koop je bij een speciaalzaak of je favoriete koffiezaakje. Deze hebben vaak hun favoriete of zelfs eigen merk bonen liggen, die vers gebrand zijn. Eventueel kun je ook een koffie-abonnement nemen, hierbij krijg je maandelijks een aantal zaken koffiebonen naar huis gestuurd die precies bij jouw smaak aansluiten.

In de Melitta CI Touch zit zelfs nog een derde reservoir, waar precies één schepje gemalen koffie in kan. Deze wordt vaak gebruikt voor gemalen koffie, bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie. Lekker als je ’s avonds een kopje koffie wilt maar niet de hele nacht wakker wil blijven.

Waterreservoir

Ook voor water is het belangrijk dat dit zo vers mogelijk is. Vergelijk maar eens een glas water dat net uit de kraan komt met die al een nacht naast je bed smaakt. Echt lekker is het niet meer, en het is zonde om dat water te gebruiken voor een lekkere koffie. Veel mensen klagen dan ook dat de watertank aan de kleine kant is met slechts 1,8 liter, maar wij vinden dat meer dan genoeg voor thuisgebruik. Het water kun je het beste elke dag verversen, uiterlijk om de dag. Doe dit bijvoorbeeld bij het eerste kopje koffie van de dag, zodat je er een routine van kunt maken.

Als je een hekel hebt aan ontkalken kun je het Melitta Pro Aqua waterfilter gebruiken. Hiermee hoef je het apparaat slechts één keer in het jaar te gebruiken, en heb je ook nog eens gefilterd water. Wij vinden dit echter zonde van het geld, omdat je zo’n zes filters per jaar moet gebruiken. Een extra kostenpost, en ook nog eens onnodig met het Nederlandse water dat van hoge kwaliteit is. Als je het waterfilter niet gebruikt raden wij aan in het menu de juiste waterhardheid in te stellen, zo hoef je niet te vaak te ontkalken.

Onderhoud en ontkalken

En gelukkig is het ontkalken ook helemaal niet moeilijk of veel werk. Het enige dat je hoeft te doen is een ontkalkingstablet in het waterreservoir te plaatsen en op het knopje te drukken. Dat is eigenlijk het gros van wat je moet doen voor het onderhoud van deze machine. Zo is de grote schoonmaakbeurt, die de machine zelf aanvraagt, ook heel eenvoudig en hoef je alleen een tablet in de zetgroep te plaatsen. Wat vervelend is aan Melitta-machines is dat ze erg veel onderhoud vragen. Zo moet je dus regelmatig even wachten voor je een kop koffie kunt zetten.

Veel melksystemen blijven altijd een beetje viezig, omdat er melk achterblijft en dit kan gaan schimmelen. Je moet dus na elk gebruik even het melksysteem doorspoelen. Gelukkig is dat heel eenvoudig bij de Melitta CI Touch. Je steekt het melkslangetje in de lekbak, zet het programma aan en je bent klaar. Door de hete stoom zal alle melk verwijderd worden.

Wat wel een nadeel is, is dat de machine veel water gebruikt bij al deze schoonmaakbeurten. Dit zorgt ervoor dat de lekbak regelmatig geleegd moet worden, evenals de koffieresidubak. Het is wel eenvoudig om deze eruit te halen, maar het is wel vervelend dat je dit steeds moet doen.

Koffiedranken

De machine kan tien standaard koffiedranken maken en je kunt zelf nog een eindeloos scala aan recepten toevoegen. De standaard dranken zijn onder andere espresso, café crème, cappuccino, latte macchiato, lungo americano en espresso macchiato. In de vier gebruikersprofielen kun je deze dranken stuk voor stuk aanpassen aan je eigen smaak.

Je kunt met de machine ook andere warme dranken zetten, zoals warme melk en heet water. Zo kun je ook chocolademelk en thee zetten. Je hebt dus praktisch geen waterkoker meer nodig. Het is ook mogelijk om de melk los op te schuimen, voor bijvoorbeeld mooie latte art.

Melitta CI Touch koffiemachine

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Dubbel bonenreservoir
Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Mooi en simpel design
Plus review koffiemachine Fluisterstille koffiemolen
Plus review koffiemachine Met één druk op de knop vier verschillende koffiespecialiteiten
Plus review koffiemachine Melkbeker kan in de koelkast
Plus review koffiemachine Lekkere koffie
Plus review koffiemachine Je kunt twee melkspecialiteiten tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine Compacte machine

Minus review koffiemachine Stalen maalschijven die bij veel gebruik heet kunnen worden
Minus review koffiemachine Bonenselectie is handmatig
Minus review koffiemachine Vrij kleine bonenreservoirs
Minus review koffiemachine Moet regelmatig schoongemaakt worden
Minus review koffiemachine Lekbak dusdanig klein dat deze snel vol is
Minus review koffiemachine Geen Bluetooth verbinding met app
Minus review koffiemachine Duur voor wat je krijgt

Prijs

De prijs van de Melitta CI Touch F630 ligt rond de 850 euro. Vrij duur voor een simpel apparaat dat niet van topkwaliteit is, maar het is dan ook een vrij nieuwe machine. Wellicht daalt de prijs in de toekomst nog. Wel vinden wij dat Melitta andere machines heeft van dezelfde kwaliteit voor dezelfde prijs, waar wel meer opties op zitten. Zo missen we bijvoorbeeld een smartphone app waarin je de recepten makkelijk kunt aanpassen. Nu moet je dit allemaal op het kleine schermpje doen.

Wat is de mening van Mister Barish?

We willen kunnen zeggen dat dit een fijn instapmodel is, maar voor 850 euro vinden wij dit eigenlijk geen instapmodel. Bij de helft van de prijs zouden we het wel een leuk beginnersmodel noemen. De koffie is zeker lekker en de opschuimer doet goed werk, maar het heeft niet de kwaliteit die bijvoorbeeld Jura biedt. Jammer, want je betaalt er wel voor. Als je echter een goede aanbieding op deze machine vindt zal deze wel echt het geld waard zijn. Er zitten mooie opties op, het is een prachtige machine en je kunt ermee wat je wilt met een volautomaat: koffie zetten. Het dubbele bonenreservoir vinden wij persoonlijk overbodig, maar als je in huis echt verschillende smaken hebt kan het ideaal zijn. Conclusie: een fijne machine, maar niet voor die prijs.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2, ook melkspecialiteiten
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met externe melkbeker
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 135 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchbediening
Gebruikersprofielen: Ja, 4 in totaal
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met stalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: –
Automatisch uitschakelen: –

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en automatisch programma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,2 centimeter
Breedte: 25,5 centimeter
Diepte: 47,3 centimeter
Gewicht: 11,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta CI E970 

Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch 

 

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

 

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

Melitta Solo & Milk E953 

 

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

 

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .