arrow_drop_up arrow_drop_down
4 oktober 2019 

Melitta CI volautomaat: een iets te duur instapmodel

Als je graag een instapmodel volautomaat wilt dat heerlijke koffiedranken met opgeschuimde melk kan zetten is de Melitta CI misschien wat voor jou. Dit is de oudere versie van de Melitta CI Touch, in dit artikel gaan we later nog in op de verschillen tussen deze twee machines. De Melitta CI E970 is een prachtige koffiemachine dat veel verschillende dranken kan zetten. Wel is het wat duur voor wat je ervoor terugkrijgt, omdat het ‘slechts’ een instapmodel is. Wil je alles te weten komen over dit koffieapparaat? Lees dan snel de rest van deze blogpost.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta CI E970 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta CI E970 koffiemachine

Het meest bijzondere aan de Melitta CI zijn de twee bonenreservoirs. Of eigenlijk is het één bonenreservoir met twee kamers. Zo kun je verschillende bonen gebruiken, zonder steeds het reservoir te moeten legen en weer bijvullen. Handig als jij en je partner een andere smaak hebben, of als je soms cafeïnevrije koffie wilt drinken. Heb je hier geen behoefte aan? Dan kun je ook in beide kamers dezelfde bonen gebruiken.

Het verschil tussen deze machine en de duurdere CI Touch is vrij groot. Zoals de naam al doet vermoeden is de CI Touch voorzien van touchbediening, waar de normale CI nog knopjes heeft. Daarnaast is de duurdere versie fluisterstil en maakt deze juist vrij veel lawaai. Simpelweg gezegd is de CI Touch wat moderner, zo heeft het een LED-lampje in die koffie-uitloop zitten en ziet het er wat strakker uit.

Melitta CI E970 koffiemachine zwart

Design

Het design van deze volautomaat is strak, maar niet zo strak als de CI Touch. Dat komt door de fysieke knoppen die op de machine zitten. Jammer, maar niet heel erg storend. De machine is gemaakt is voorzien van strakke lijnen en eenvoudige kleuren, waardoor het wat lijkt op een Italiaans design. De volautomaat is te verkrijgen in zwart of zilver met zwarte details.

Het koffieapparaat is volledig gemaakt van kunststof, wat er soms goedkoop uit kan zien. Door de afwerking van het product ziet dit er echter niet zo uit. Wel moet je er rekening mee houden dat dit materiaal sneller lelijk wordt dan bijvoorbeeld rvs. De breedte van het apparaat is 26 centimeter, dit is vrij compact voor een volautomaat en deze zal dan ook goed passen in kleinere keukens. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het waterreservoir aan de zijkant bovenop de machine zit, waardoor je het apparaat niet onder lagere keukenkastjes kunt zetten.

Intuïtieve bediening

Melitta besteedt veel aandacht aan de intuïtieve bediening van de producten. Doordat alle soorten koffie die je kunt zetten op de voorkant van de machine staan, kun je deze met één druk op de knop zetten. In het menu kun je nog aanpassingen doen aan bijvoorbeeld de sterkte, hoeveelheid koffie en de verhouding tussen melk en schuim. Je kunt in totaal vier verschillende gebruikersprofielen aanmaken, waarin je al deze instellingen kunt opslaan. Er zijn vier standaard dranken die je met de machine kunt maken, maar door het een en ander aan te passen kun je nog meer koffiedranken maken.

Om een melkspecialiteit te zetten hoef je alleen wat melk in de melkbeker te doen en deze aan te sluiten. Als je klaar bent kun je deze loskoppelen en in de koelkast zetten. Doe dit altijd na het zetten, want het is belangrijk dat je ijskoude melk gebruikt bij het opschuimen.

Het is niet mogelijk om twee melkspecialiteiten tegelijkertijd te zetten, dit kan wel met zwarte koffie. Als je zoekt naar een machine die wél twee melkspecialiteiten tegelijkertijd kan zetten, is de CI Touch misschien meer voor jou.

Zetgroep en koffiemolen

Een nadeel aan de machine zijn de stalen maalschijven. Stalen maalschijven zijn geen probleem als deze een conische vorm hebben, maar dat hebben deze maalschijven niet. Hierdoor kunnen ze bij veel gebruik zeer heet worden, waardoor de koffiebonen verbranden. Hierdoor krijgt de koffie een bittere smaak. Dit is geen probleem als je af en toe over de dag verdeeld een of twee kopjes koffie zet, maar als je in één keer tien kopjes wilt zetten is dat niet mogelijk. Als je dit wilt doen kun je dus beter op zoek naar conische maalschijven of keramische maalschijven. De maalgraad instellen is heel eenvoudig met een draaiknop aan de achterkant van de machine. De koffiemolen is helaas vrij lawaaiig, waardoor het niet echt fijn is (voor jou én de buren) om deze ’s ochtends vroeg te gebruiken.

De zetgroep is heel eenvoudig schoon te maken. Deze kun je uit de machine halen en omspoelen onder lauwwarm water, zodat deze lekker fris blijft. Gebruik geen heet water, want dit kan de siliconen smeerlaag wegspoelen. Laat het wel een nachtje uitlekken op een theedoek, als je de zetgroep nat terug plaatst kan er schimmel ontstaan.

Bijzonder aan de machine is het Italiaanse bereidingsproces. Dit betekent dat de cappuccino en latte macchiato niet op dezelfde volgorde wordt gezet. Bij de cappuccino wordt de melk als laatste toegevoegd, terwijl bij latte macchiato juist de espresso als laatste wordt toegevoegd. Zoals het ‘hoort’ dus eigenlijk.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Verschillende soorten koffie vragen om verschillende groottes van kopjes. Dan is het wel zo handig dat je de koffie-uitloop omhoog kan zetten, anders past je grote latte macchiato glas er niet onder. Als je koffie-uitloop altijd op latte macchiato-hoogte zou staan, zouden er veel spetters op de machine komen als je een espresso zet. Maar wat ook een voordeel is aan een verstelbare koffieuitloop is dat de koffie lekkerder wordt, voornamelijk espresso. Als er namelijk te veel ruimte tussen kopje en uitloop zit, zullen er te veel belletjes in de cremalaag komen. Hierdoor wordt deze laag zwakker.

 

Koffie met melk

Als je graag melkspecialiteiten drinkt is dit een goede machine voor jou. De variatie is niet heel groot, want je kunt eigenlijk maar twee melkdranke zetten, namelijk cappuccino en latte macchiato. Maar als je in het menu duikt kun je nog heel wat aanpassingen doen om bijvoorbeeld ook espresso macchiato te zetten. Wil je creatief bezig? Dan kun je ook los melk opschuimen en espresso zetten, zo kun je ook prachtige latte art creëren.

Doordat de melkbeker los te koppelen is, kun je deze in de koelkast bewaren als je het niet gebruikt. Doe dit altijd als je een restje melk over hebt, want warme melk kun je niet goed opschuimen. Wil je een alternatief voor koemelk? Dan raden wij het gebruik van havermelk aan, dit schuimt goed op, is romig en heeft geen sterke smaak.

Koffiebonenreservoir

De machine heeft niet één, maar twee koffiebonenreservoirs. Handig als je koffievoorkeur anders is dan die van iemand anders in je huishouden. De bonenselectie is manueel, je wijzigt welke ‘kamer’ je gebruikt door een hendeltje om te duwen. Beide kamers hebben een inhoud van 135 gram, dus 270 gram in totaal. Eventueel kun je ook in beide reservoirs dezelfde koffie doen.

Wij raden aan om niet te veel koffie in de machine te doen. Als je enkele kopjes per dag drinkt is het niet nodig om het hele reservoir vol te doen. De bonen die in een machine liggen zullen namelijk snel oud worden en hun aroma verliezen. Door de bonen zoveel mogelijk in een luchtdichte en donkere zak te bewaren, blijven ze langer vers.

Ook kun je het beste je bonen niet bij de supermarkt halen. Deze zijn als je ze koopt al oud en smaken een beetje muffig. Versgebrande bonen zijn lekkerder, deze kun je halen bij een speciaalzaak of je favoriete koffiezaakje. Heb je geen zin om elke maand naar de stad te moeten? Dan kun je een koffie-abonnement nemen. Hierbij krijg je maandelijks bonen thuisgestuurd. Je kunt hierbij kiezen of je elke maand verschillende soorten bonen wilt of altijd dezelfde bonen.

In de Melitta CI zit zelfs nog een derde reservoir. Dit piepkleine reservoir is geschikt voor precies één kopje koffie, namelijk gemalen koffiebonen. Dit is handig als je af en toe cafeïnevrije koffie wilt drinken, bijvoorbeeld ’s avonds.

Melitta CI E970 koffiemachine bonenreservoir

Waterreservoir

Het waterreservoir is met 1,8 liter aan de middelmatige kant. Sommige mensen vinden dit te klein, maar ook voor het water geldt dat vers water lekkerder is. Denk maar eens aan dat glas water dat na een nacht naast je bed muffig smaakt, dat gebeurt ook met water in de watertank. Het beste kun je dit elke dag even verversen, bijvoorbeeld bij je eerst kopje koffie van de dag.

Geen zin om te ontkalken? Dan kun je het Melitta Pro Aqua waterfilter gebruiken. Deze filtert het water zo dat je maar één keer per jaar hoeft te ontkalken, en het water smaakt ook nog iets lekkerder. Wij vinden dit een beetje onzinnig, want je moet zo’n zes filters per jaar gebruiken. Dit is een extra kostenpost en aangezien het Nederlandse water prima smaakt is dit zonde. Wel raden wij aan de juiste waterhardheid in te stellen door dit van tevoren te testen, zo hoef je niet te vaak te ontkalken.

Onderhoud en ontkalken

Wat je moet weten voor je de Melitta CI koopt is dat deze vrij veel onderhoud vergt. Wat vervelend is, is dat de machine elke keer bij het in- en uitschakelen zichzelf even doorspoelt. Zo blijft de machine schoon, maar er komt ook veel water in de lekbak. Sowieso moet je de lekbak en de koffieresidubak vaak legen. Ook vraagt de machine vaak om een reinigingsprogramma, wat irritant is als je snel even een kopje koffie wilt zetten.

Gelukkig zijn de programma’s wel eenvoudig te doorlopen. Bij het reinigingsprogramma plaats je een tablet in de zetgroep, en bij het ontkalkprogramma een ontkalkingstablet in het waterreservoir. Daarna druk je op een knopje en de rest gaat vanzelf.

Het melksysteem kun je makkelijk reinigen, dit gebeurt met behulp van stoom waardoor je zeker weet dat alle bacteriën gedood worden. Doe dit elke keer nadat je een melkspecialiteit hebt gezet, zodat de melk niet te lang in de slang blijft hangen. Wel is het slim om het melkslangetje regelmatig te vervangen, want deze kan evengoed vies worden na veel gebruik.

Koffiedranken

Er zijn eigenlijk maar vier koffiedranken te zetten met de machine, namelijk espresso, café crème, cappuccino en latte macchiato. Door de instellingen aan te passen kun je nog meer verschillende dranken maken, maar dit zijn de standaard opties. Met de vier gebruikersprofielen kun je deze standaarddranken eenvoudig aanpassen aan je eigen smaak in sterkte, hoeveelheid koffie en melk.

Het is ook mogelijk om andere warme dranken te zetten. Met de heetwateruitloop kun je thee zetten, en door melk alleen op te warmen kun je bijvoorbeeld ook chocolademelk zetten. Best handig dus!

Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Dubbel bonenreservoir
Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Mooi en simpel design
Plus review koffiemachine Met één druk op de knop vier verschillende koffiespecialiteiten
Plus review koffiemachine Melkbeker kan in de koelkast
Plus review koffiemachine Lekkere koffie
Plus review koffiemachine Je kunt twee espresso’s tegelijkertijd zetten
Plus review koffiemachine Compacte machine

Minus review koffiemachine Stalen maalschijven die bij veel gebruik heet kunnen worden
Minus review koffiemachine Koffiemolen is luid
Minus review koffiemachine Bonenselectie is handmatig
Minus review koffiemachine Vrij kleine bonenreservoirs
Minus review koffiemachine Moet regelmatig schoongemaakt worden
Minus review koffiemachine Lekbak dusdanig klein dat deze snel vol is
Minus review koffiemachine Geen Bluetooth verbinding met app
Minus review koffiemachine Duur voor wat je krijgt

Prijs

De Melitta CI kost ongeveer 680 euro. Vrij prijzig, omdat het niet een heel uitgebreide machine is. Voor dezelfde prijs kun je een apparaat met veel meer opties kopen. Wat voor je deze prijs ook wel mag verwachten is een smartphone app die je met de machine kunt verbinden, maar dat is dus helaas niet zo. Daarmee zou je het apparaat veel makkelijker kunnen bedienen want nu moet je dit allemaal doen op een klein schermpje. Als je ooit een goede aanbieding voor deze machine vindt, raden wij het wel aan, maar voor deze prijs helaas niet. Het blijft namelijk een simpel instapmodel, en daar wil je niet zoveel geld aan uitgeven.

Wat is de mening van Mister Barish?

Zoals we in de vorige paragraaf al lieten doorschemeren zijn we niet heel groot fan van dit apparaat. Vooral omdat de Melitta CI eigenlijk al een aantal jaar oud is en maar een beetje goedkoper is geworden. Het is echt een simpel instapmodel, maar de prijs is dat niet. Wel vinden wij het gewoon een prima apparaat dat je heel goed naar je eigen smaak kunt aanpassen, maar dat kan met sommige goedkopere machines ook. Het dubbele bonenreservoir vinden wij wat overbodig, maar het kan voor sommige mensen handig zijn. Wij kunnen helaas niet de CI Touch van Melitta aanraden, want die vinden wij ook te duur, maar Melitta heeft zeker mooie machines in het assortiment voor een fijner prijsje.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Melkspecialiteiten
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, met externe melkbeker
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 135 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchbediening
Gebruikersprofielen: Ja, 4 in totaal
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met stalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en automatisch programma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,2 centimeter
Breedte: 25,5 centimeter
Diepte: 47,3 centimeter
Gewicht: 13,7 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock
Kleur: Zilver/zwart, Zwart

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta CI E970 

Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

Melitta CI Touch 

 

Melitta Barista T Smart 

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

Melitta Caffeo Solo E950

 

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

Melitta Solo & Milk E953 

 

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

 

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .