Melitta Caffeo Solo: een leuk instapmodel volautomatisch espresso-apparaat
30 september 2019 
11 min. leestijd

Melitta Caffeo Solo: een leuk instapmodel volautomatisch espresso-apparaat

Melitta ken je misschien wel van de filterzakjes uit de supermarkt, maar wist je dat dit Duitse merk ook volautomaten maakt? De Melitta Solo is daar een van. Deze volautomaat is geschikt voor liefhebbers van ‘normale’ koffie, want het kan espresso’s en koffie zetten, dus geen melkspecialiteiten. Deze compacte koffiemachine is stijlvol en eenvoudig te bedienen. Als je alles te weten wilt komen over de Melitta Solo, ook wel Caffeo Solo genoemd, moet je zeker even deze blogpost doornemen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Melitta Caffeo Solo koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Melitta Caffeo Solo koffiemachine

De Melitta Solo is een simpele machine die zeer eenvoudig te gebruiken is. Daarnaast zou je niet zeggen dat het een Duitse volautomaat is, want het heeft de elegantie en uitstraling van een Italiaanse machine. Stijlvol en simpel, zodat het mooi staat in iedere keuken. De intuïtieve bediening zorgt ervoor dat je eigenlijk geen gebruiksaanwijzing nodig hebt. Voor iedereen die voor het eerst wil kijken of een volautomaat wat voor hen is, is dit een ideaal model.

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

Design

Zoals gezegd doet het design van de Melitta Solo Italiaans aan. Simpele lijnen, een sober kleurenpallet en een eenvoudige bedieningen zorgen voor een minimalistische uitstraling. Hierdoor past de machine in iedere keuken, of dit nu een modern of juist landelijke keuken is. De machine is vrij compact met een breedte van slechts 20 centimeter, hierdoor past deze ook in kleinere keukens. Wel is de automaat vrij diep en hoog, dus hier moet wel rekening mee worden gehouden. Daarnaast zit het waterreservoir links aan de achterkant, dus is het slim om hem niet met de linkerkant tegen de muur te plaatsen. De Melitta Solo is te verkrijgen in zilver, zwart met zilveren details en volledig zwart.

Intuïtieve bediening

Omdat je natuurlijk maar enkele soorten koffie kunt zetten met de machine, is het heel eenvoudig om een kopje koffie te zetten. De bediening is zelfs intuïtief te noemen, omdat je maar een paar knopjes hebt. Met de draaiknop links bepaal je de grootte van de kop koffie, oftewel of je een espresso of een grote kop koffie wilt. Daarnaast zitten twee knopjes waarmee je bepaalt of je één of twee kopjes koffie zet. En links daarvan zit een knopje waarmee je de hoeveelheid van de gebruikte koffiebonen bepaalt, dit gaat van 5 tot 9 gram. Dat is het, een kind kan de was doen!

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat zwart

Bedieningspaneel Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

Zetgroep en koffiemolen

De machine is vrij compact, maar vrij verrassend is dat de zetgroep deze niet is. Deze is gewoon van een normaal formaat en eenvoudig uit de machine te halen om even af te spoelen en te laten drogen. De metalen koffiemolen kan nadelig zijn als je veel koffie achter elkaar wilt zetten. Deze kan namelijk bij veel wrijving flink heet worden en zo de bonen verbranden. Hierdoor krijg je een bittere smaak. Dus als je regelmatig veel visite hebt is het geen goed idee om dit apparaat te gebruiken. De maalgraad is in te stellen op drie verschillende standen al doe je dit best nadat je een 100-tal kopjes hebt gezet. hier kan je lezen waarom dit juist is.

Bijzonder aan de machine is wat Melitta het Aroma Extraction System (A.E.S.) noemt. Deze ‘voorbesprenkelingsfunctie’ zorgt ervoor dat de bonen na het malen kort even worden bevochtigd met water. Hierdoor komen er allerlei verschillende smaken vrij, die je bij direct zetten niet zult krijgen.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

De uitloop waar de espresso of koffie uitkomt is te verstellen in hoogte. Hierdoor heb je niet alleen minder spetters die op de machine komen, maar wordt de koffie ook lekkerder. De cremalaag bovenop de koffie zal namelijk minder bubbeltjes bevatten als de afstand tussen het kopje en de uitloop zo minimaal mogelijk is. Hierdoor is er namelijk minder kans dat er lucht bijkomt. Zo krijg je een lekkere, stevige cremalaag.

Koffiebonenreservoir

Omdat de machine wat aan de kleine kant is, is het koffiebonenreservoir ook compact, namelijk slechts 125 gram. Als je de sterkte van 9 gram per kop koffie aanhoudt, betekent dit dat je 13 kopjes kunt zetten voor je deze moet bijvullen. Wij vinden dit genoeg, omdat je voor een lekkere kop koffie zo vers mogelijke bonen moet hebben. Eigenlijk kun je het beste elke dag verse bonen kunnen gebruiken. Dit komt doordat koffiebonen op een donkere en luchtdichte plek bewaard moeten worden om vers te blijven, en in de koffiemachine is dit niet het geval.

Ook raden wij aan om geen supermarktbonen te gebruiken. Deze zijn bij aanschaf vaak al oud en hebben veel van hun aroma verloren. Het beste kun je op zoek gaan naar een zaakje die versgebrande koffiebonen verkoopt, vaak zijn dit koffietentjes die deze bonen zelf gebruiken of koffiespeciaalzaken. In dit soort zaken kunnen ze je ook goed advies geven. Zelfs voor een relatief goedkope machine als de Melitta Solo vinden wij het belangrijk dat er goede bonen moeten worden gebruikt, want zo krijg je simpelweg de lekkerst mogelijke koffie.

Waterreservoir

Ook het waterreservoir is aan de kleine kant, namelijk 1,2 liter. Hoe lang je hier mee kunt doen verschilt natuurlijk heel erg of je alleen espresso’s drinkt, of voornamelijk grote koppen koffie. Maar ook voor het water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn. Denk maar eens aan het glas water dat al een nacht op het aanrecht heeft gestaan, dit smaakt een beetje muf en gewoon niet zo lekker. Het is zonde om je koffie hiermee te zetten. Ververs bijvoorbeeld elke ochtend het water, als je het niet binnen één dag opmaakt. Het gebruik van een walterfilter in het waterreservoir is optioneel, maar er wordt er sowieso 1 meegeleverd.

Onderhoud en ontkalken

Eén keer in de twee maanden is het tijd voor een uitgebreide reiniging. Hierbij spoel je de lekbak en koffieresidubak af, spoelt de machine zichzelf twee keer door en reinig je de zetgroep uitgebreid met een speciaal reinigingsmiddel. Hierdoor blijft je machine lang schoon en fris. Wanneer je de Pro Aqua filter van Melitta consequent gebruikt en je de waterhardheid van de machine juist bepaald, zal je maar 1 keer per jaar moeten ontkalken. Door deze filter wordt wel ook je water gefilterd waardoor de smaak van je koffie dus nog beter zal zijn. Dit is op basis van 6 kopjes van 120 ml per dag en zes filters per jaar. Gebruik je geen waterfilter dan moet je elk kwartaal ontkalken.

Doordat de koffiemachine zichzelf met regelmaat doorspoelt weet je dat deze bij ieder gebruik weer lekker schoon en fris is. Wel zo fijn als je het apparaat al enige tijd niet gebruikt heb.

Energiezuinige koffiemachine

Het is zonde als je volautomaat elektriciteit slurpt en de rekening flink omhoog brengt. Daar hoef je je met de Melitta Solo gelukkig geen zorgen om te maken. Het maximale vermogen van het apparaat is 1400 watt.

Koffiedranken

Met dit apparaat kun je alleen espresso en koffie zetten. Deze kun je gelukkig wel instellen in alle maten en sterktes die jij wilt. Zelfs als je gewoon van grote bakken slappe koffie houdt kun je die met dit apparaat zetten. Wil je toch graag af en toe melkspecialiteiten maken? Dat zou kunnen met een externe melkopschuimer of met een van de andere aparaten van Melitta!

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat zwart

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Eenvoudig aan te passen naar eigen smaak
Plus review koffiemachine Goede kwaliteit koffie voor de prijs
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel voor espressoliefhebbers
Plus review koffiemachine Een compacte machine die in iedere keuken past
Plus review koffiemachine Prachtig en eenvoudig design

Minus review koffiemachine Lekbak en koffieresidubak regelmatig vol
Minus review koffiemachine Metalen maalschijven worden heet en verbranden de bonen bij veel gebruik
Minus review koffiemachine Geen melkopschuimer
Minus review koffiemachine De machine moet vrij regelmatig schoongemaakt worden, soms brandt het waarschuwingslampje al voor de aangegeven 2 maanden
Minus review koffiemachine Geen reservoir voor gemalen koffie

Prijs

De prijs van de machine ligt rond de 300 euro. Een prima prijs voor een instapmodel volautomaat. Ook een prijs waarvan je niet te veel kunt verwachten. Want de Melitta is in feite een simpel apparaat. Dit zal voor veel beginners geen probleem zijn, en er zijn genoeg mensen die een simpele koffie voldoende vinden en dan is dit een ideaal apparaat. Wil je echter meer kunnen ‘tweaken’, dan moet je toch echt in een hogere prijsklasse gaan kijken.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn écht koffiesnobs en hebben eigenlijk weinig op te merken aan het apparaat, het is eigenlijk een prima apparaat voor 300 euro. De machine zet een lekkere kop koffie, en dat is toch wat veel mensen willen van een koffieapparaat. Daarnaast kun je nog best het een en ander aanpassen aan de instellingen, en als je goede bonen gebruikt zul je sowieso een lekker kopje koffie zetten. Dus voor iedereen die op zoek is naar een instapmodel volautomaat: de Melitta Solo is zéker een aanrader.

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Nee
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Nee
Inhoud waterreservoir: 1,2 liter
Inhoud bonenreservoir: 125 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen, om de maand met reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Nee
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 32,5 centimeter
Breedte: 20 centimeter
Diepte: 45,5 centimeter
Gewicht: 9 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (1 stuks)
Kleur: Zilver, Zwart, Pure Black

Energie
Vermogen: 1400 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Melitta koffiemachines in het assortiment

Melitta volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

De volledige Melitta serie in detail: 

Melitta Purista

Melitta purista koffiemachine gold editie

Melitta Avanza

melitta avanza koffiemachine melkbereidingen

Melitta Passione en Passione OT

melitta passione koffiemachinemelitta passione OT koffiemachine ambiance

Melitta CI E970

De Melitta CI E970 koffiemachine - zilver

 

Melitta CI Touch

Melitta CI Touch koffiemachine

 

Melitta Barista T Smart

Melitta Barista T Smart koffiemachine

 

 

Melitta Barista TS Smart

Melitta Barista TS Smart koffiemachine

 

 

Melitta Caffeo Solo E950

Melitta Caffeo Solo koffieautomaat

 

 

Melitta Solo & Milk E953

Melitta Solo & Milk koffiemachine

 

Melitta Solo Perfect Milk E957

Melitta Solo & Perfect Milk koffiemachine

 

Heb je een vraag over Melitta koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
andrea van roeyen
Door

andrea van roeyen

op 06 Mar 2021

Ik zoek een instapmodel volautomaat enkel voor zwarte koffie - espresso of lungo. Ik heb je review gelezen over de Melitta Caffeo Solo en de Jura A1 Piano Black. Qua functionaliteiten zijn ze vergelijkbaar. Qua beoordeling ook. Er is wel een prijsverschil van een 300 euro. Is de Jura echt 300 meer waard in smaak? Dank voor je advies.

Tim Van Tittelboom
Door

Tim Van Tittelboom

op 06 Mar 2021

Hi Andrea, Het verschil is het onderhoud. Bij Melitta moet je er zelf goed voor zorgen dat je regelmatig de zetgroep manueel extra reinigt. Bij Jura kan je de zetgroep niet uit de machine halen want de machine gaat de zetgroep zelf uitgebreid reinigen en dat doet de machine beter dan dat je dat manueel doet. De zetgroep is het gedeelte waar de gemalen koffie inkomt en de koffie wordt gezet. Maar we adviseren van Melitta, niet de Solo maar de https://www.misterbarish.com/collections/melitta-koffiemachines/products/melitta-purista-koffiemachine" rel="nofollow">Purista. De Solo verkopen we niet meer, de Purista is de opvolger en is veel stiller dan de Solo. Laat maar weten als je nog vragen zou hebben. Vrolijke groeten, Tim

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .