Jura Giga X7 Professionalis een fantastische volautomaat voor professioneel gebruik
17 maart 2019 
10 min. leestijd

Jura Giga X7 Professionalis een fantastische volautomaat voor professioneel gebruik

Wil je graag jouw werknemers of klanten voorzien van lekkere koffie van Jura, maar moet je een beetje op het budget letten? Dan is de Jura Giga X7 koffiemachine misschien wat voor jou, dit is een oudere versie van de Giga X8, maar zet een prima kop koffie. De grote koffieautomaat is geschikt voor maximaal 150 kopjes per dag, bijvoorbeeld voor op een kantoor van 50 werknemers, in een showroom of voor een klein restaurantje. Gegarandeerd lekkere koffie.

De Jura Giga X7 is niet meer beschikbaar. Deze machine wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de Giga X8

Offerte aanvraag Jura Giga X8 professionele koffiemachine

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura X7 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura koffiemachine

Laten we eerst de belangrijkste verschillen met de Giga X8 op een rijtje zetten, zodat je weet of je verder wil lezen om te zien wat de machine wél allemaal kan (en dat is veel). Het grootste verschil in de manier van koffie zetten is dat er in de Giga X7 het Pulse Extraction Process niet wordt gebruikt. Dit is een nieuwe technologie die in alle nieuwere Jura machines wel voorkomt, waarbij het water door de koffie wordt gepulseerd. Hierbij wordt minder water gebruikt dan bij reguliere zetmethodes, en is er langer contact tussen de koffie en het water. Zo zou er meer smaak moeten vrijkomen. Of jij het verschil tussen deze twee proeft kun je het beste zelf beoordelen in een Jura showroom.

Daarnaast zijn er wat kleinere verschillen. Zo zit er geen touchscreen op, maar de bediening is eigenlijk net zo handig en snel. Het zetten van de koffie duurt iets langer, maar dit merk je eigenlijk alleen als je een kannetje koffie zet. Bij een of twee koppen koffie is het verschil verwaarloosbaar. De Giga X8 kan per dag 200 kopjes zetten, en de Giga X7 150. Ook heeft deze machine geen Vacuüm Clean technologie, waardoor het kan zijn dat er na gebruik water achterblijft in de zetgroep. Wat de Giga X7 wél heeft en de Giga X8 niet, is een in breedte verstelbare combi-uitloop. Dit is handig als je kopjes wat groter zijn.

Dit zijn kort gezegd de verschillen. Toch moet je niet denken dat de X7 een ouderwetse machine is die geen lekkere koffie zet, want dit valt hartstikke mee. Lees snel verder wat dit apparaat allemaal kan!

Design
Het design van deze machine is simpelweg prachtig. Dankzij het strakke design staat de Giga X7 professioneel op ieder kantoor. Wat direct opvalt zijn de twee bonenreservoirs bovenop, daarover later meer. De koffieuitloop is niet gecentreerd maar staat wat meer naar rechts, waardoor er meer ruimte is voor de heetwateruitloop. De machine is grotendeels grijs met zwarte accenten. Het waterreservoir is niet geïntegreerd maar zit aan de zijkant met een doorzichtige plastic kap, zo kun je in één oogopslag zien of deze moet worden bijgevuld.

Jura Giga X7 koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Zoals je gewend bent van Jura apparaten is de bediening van dit apparaat zeer eenvoudig. Alle koffiedranken zet je met één druk op de knop. Wel zo handig als dit apparaat door allerlei verschillende mensen bediend. De machine heeft geen touchscreen, wel een klein TFT-schermpje waar afbeeldingen van de koffies opstaan. Je kunt op de knoppen naast het schermpje drukken, of de draaiknop bovenop gebruiken. Het is ook zeer eenvoudig om allerlei voorkeuren aan te passen, zoals de hoeveelheid gebruikte water of melk, en de koffiesterkte.

Zetgroep en koffiemolen

Ondanks het ontbreken van het Pulse Extraction Process is de zetgroep uitstekend. Zo zijn de koffiemolens keramisch en wordt er gebruik gemaakt van het Intelligent Pre Brew Aroma System, hieronder leggen wij uit hoe dat jouw kopje koffie extra lekker maakt.

Keramische koffiemolens

Bij de meeste volautomaten wordt gebruik gemaakt van RVS koffiemolens. Echter zullen deze bij veel gebruik warm worden en de koffie kunnen verbranden. Echte barista’s zullen daarom altijd een keramische koffiemolen willen gebruiken. Deze maalschijven zijn daarnaast ook nog eens extra stil en malen jouw koffiebonen tot de perfecte maalgraad.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Na het malen en voor de extractie worden de bonen eerst alvast even natgemaakt. Dit zorgt ervoor dat er extra smaak vrijkomt omdat de gemalen koffiebonen gaan ‘wellen’. Hierdoor krijg je een nog vollere en intensere smaak.

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

De combikoffieuitloop is zowel in hoogte- als in breedte te verstellen. In de breedte is het vooral handig als de kopjes niet in tweevoud onder de uitloop passen. Maar in de hoogte is het belangrijk omdat de koffie minder lekker wordt als deze niet goed staat afgesteld. Bij teveel ruimte komen er namelijk meer belletjes in de cremalaag, waardoor deze minder lekker wordt. Daarnaast spettert het natuurlijk minder.

Koffie met melk

Het is zeer eenvoudig om koffiedranken met melk te zetten met deze automaat. De slang van de melkopschuimer kun je rechtstreeks in het melkpak steken, maar het is ook mogelijk om een klein koelkastje of thermoskan van Jura te gebruiken. De machine kan latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd en espresso macchiato zetten. Wat uniek is aan deze machine is dat het ook mogelijk is om deze in tweevoud te zetten. Hierdoor ben je extra snel, wel zo handig in een druk bedrijf!

Koffiebonenreservoir

De twee koffiebonenreservoirs hebben een inhoud van 650 gram per stuk. Hierin kun je twee verschillende bonen doen, bijvoorbeeld normale en cafeïnevrije koffiebonen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om twee dezelfde soorten te gebruiken. Vervolgens kun je bij het zetten kiezen om een bepaald percentage van het ene reservoir te gebruiken, aangevuld met het andere bonenreservoir. Zo kun je ook een mooie blend maken.

Ondanks dat het bonenreservoir in totaal 1,3 kilogram inhoud heeft en een aromabeschermdeksel, betekent het niet dat je deze per se vol met koffiebonen moet stoppen. Als je namelijk slechts één keer per week bonen moet bijvullen, is dit een slecht teken. Bonen worden namelijk snel “oud” en dat proef je terug in de koffie. Wij raden ook aan om geen supermarktbonen te kopen maar een kijkje te nemen bij een speciaalzaak.

In de machine zit ook een klein reservoir voor gemalen koffie. Hier doe je voor het zetten bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie in, zodat je dit eenvoudig kunt zetten. Ook handig voor mensen die een specifieke voorkeur hebben qua koffie.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is 5 liter. Lekker groot om veel kopjes koffie achter elkaar te zetten. Let er wel op dat het water niet te lang in het reservoir blijft zitten, oud water proef je namelijk terug in de koffie. Een goede leidraad is om het water iedere dag te vervangen. Ben je op zoek naar een koffiemachine met vaste wateraansluiting? Dan is de Giga X7c misschien iets voor jou, deze kun je rechtstreeks op een waterleiding aansluiten.

Onderhoud en ontkalken

Het is mogelijk om een filter in het waterreservoir te plaatsen, hierdoor zou je nooit hoeven te ontkalken. Gelukkig is het water in Nederland vrij zacht, waardoor dit sowieso niet heel vaak nodig is. De waterhardheid is in te stellen, zo weet de machine precies wanneer het nodig is om het ontkalkingsprogramma te draaien. Het koffieapparaat geeft het vervolgens zelf aan en het enige dat jij nog hoeft te doen is het plaatsen van een ontkalkingstablet.

Ook de andere onderhoudsprogramma’s zijn heel simpel. De machine geeft precies aan wat wanneer moet gebeuren, dus dit hoef je niet zelf bij te houden. De melkuitloop moet bij gebruik dagelijks gereinigd worden, gelukkig is dit zeer eenvoudig.

Energiezuinige koffiemachine

Het maximale vermogen van de machine is 2300 watt, voor een machine die zoveel kan is dit niet extreem veel. Ook kun je zelf de standby-tijd instellen, waarbij de machine zelfs minder dan 5 watt verbruikt. Daarnaast zit er een Energie Spaar Modus op waardoor de machine bij het opwarmen van het water minder en minder lang elektriciteit verbruikt.

Accessoires

Het is mogelijk om de Giga X7 uit te breiden met allerlei accessoires. Zo kun je je melk koel houden in een milk cooler en je kopjes warm houden in de glass cup warmer. Wil je van de automaat een betaalde koffieautomaat maken? Dat kan eenvoudig met de betaalbox. Zo is de machine dus multifunctioneel.

Koffiedranken

De Giga X7 kan een aantal koffiedranken maken, namelijk latte macchiato, cappuccino, koffie verkeerd, koffie, espresso, espresso macchiato en ristretto. Deze koffiedranken zijn ook allemaal in tweevoud te zetten. Daarnaast kun je eenvoudig een kannetje koffie zetten, melk opwarmen voor bijvoorbeeld chocolademelk en thee zetten dankzij de heetwateruitloop. Deze laatste is op drie temperaturen in te stellen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Zet heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Twee koffiebonenreservoirs
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Snel twee kopjes koffie zetten
Plus review koffiemachine Eenvoudig te onderhouden
Plus review koffiemachine Betaalbaarder dan de Giga X8

Minus review koffiemachine Geen Pulse Extraction Process
Minus review koffiemachine Geen Vacuüm Clean technologie
Minus review koffiemachine Niet zoveel opties voor koffiedranken als de Giga X8

De Jura Giga X7 is de verouderde versie van de Jura Giga X8, en is daarom ook een beetje ouderwetser. Deze machine heeft bijvoorbeeld geen Pulse Extraction Process en geen touchscreen. Niet iedereen zal het verschil tussen wel of geen P.E.P. proeven, en daarnaast is de machine stukken goedkoper dan de Giga X8. Ideaal dus voor bedrijven die niet meteen 8.000 euro willen uitgeven.

Prijs

Met een prijs van rond de 5.000 euro (exclusief btw) is de Giga X7 natuurlijk geen koopje, maar wel in vergelijking met de Giga X8. En je wilt natuurlijk wel een goede investering doen voor een koffieautomaat die zoveel gebruikt zal worden. De machine kan namelijk 150 kopjes per dag aan, en dat is flink meer dan een koffieapparaat voor thuisgebruik. Daarnaast zal de machine jarenlang meegaan en is er 25 maanden service bij de prijs inbegrepen, deze is ook makkelijk en vrij goedkoop uit te breiden voor een langere periode. Als je echter het nieuwste van het nieuwste wilt hebben raden wij wel aan om voor de Giga X8 te gaan, deze kan net wat meer en is langer up-to-date.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Kijk, wij houden gewoon van het nieuwste van het nieuwste op gebied van koffiemachines, dus onze voorkeur zal niet uitgaan naar de Jura Giga X7. Toch kunnen wij wel stellen dat ook dit een prima machine is voor gebruik op kantoor of in een showroom. Je bespaart er immers flink wat geld mee ten opzichte van de nieuwere Jura Giga X8, en het is niet alsof de koffie van veel slechtere kwaliteit is. Voor de niet-koffieconnaisseurs zal het verschil in smaak niet eens merkbaar zijn. Wij raden dan ook aan om zelf even bij een Jura-verkoper te gaan proeven.

Jura Giga X7 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 5 liter
Inhoud bonenreservoir: 2 x 650 gram
Hogedrukpomp: 2

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, keramisch
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (CLARIS Pro Blue-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 56,5 centimeter
Breedte: 37 centimeter
Diepte: 49,7 centimeter
Gewicht: 18,2 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Kleur: Aluminium Chroom

Energie
Vermogen: 2300 watt
Vermogen in standby: minder dan 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .