Jura Giga 5 is echte alleskunner voor thuis- én professioneel gebruik
25 februari 2019 
16 min. leestijd

Jura Giga 5 is echte alleskunner voor thuis- én professioneel gebruik

De Jura G5, ook wel Giga 5 genoemd, is een echte alleskunner die uitstekend geschikt is voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik, bijvoorbeeld in een eettentje of op een kantoor. Het is eigenlijk een soort volautomatische barista, omdat je er echt allerlei soorten drankjes mee kunt maken.

Naast de standaard eigenschappen van een volautomaat kun je hier nog veel meer mee. Aan de buitenkant valt meteen op dat er twee bonenreservoirs op zitten, dit is handig als je graag van bonen wisselt. Naast de standaard koffiedrankjes zoals espresso, latte en cappuccino, helpt deze automaat je ook bij het maken van bijvoorbeeld Irish Coffee en andere bijzondere drankjes. Omdat alle drankjes ook per twee te zetten zijn is dit een ideale machine voor grootverbruikers.

Update: de Jura GIGA 5 is niet meer leverbaar en is vervangen door de nog betere GIGA 6

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Jura G5 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties Jura G5
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken Jura G5 koffiemachine

Om deze machine echt goed te leren kennen voordat je op aanschaf overgaat moet je precies weten wat welke functies doen. In deze blogpost zetten we uiteen waarom deze Jura G5 een prachtige machine is en zeker het geld waard is. Er zitten namelijk allerlei technologische snufjes in die de koffie nóg lekkerder maken. Een koffieapparaat voor echte koffienerds dus!

Design

Zoals je gewend bent van Jura is dit koffieapparaat strak en elegant. Het is een flinke machine dus niet heel erg geschikt voor kleine keukens. Echter heb je als voordeel dat er een heetwaterfunctie op zit, zo hoef je geen extra waterkoker te hebben. Ook is de machine voor de hoeveelheid functies die het heeft nog verrassend compact. De machine is te verkrijgen in drie stijlvolle uitvoeringen: Aluminium, Chroom en Piano Black. Deze laatste is bijna volledig zwart.

Design Jura Giga 5 koffiemachine

Zoals elke Jura koffiemachine voorzien van een mooi design.

Eenvoudige bediening
Dankzij het grote TFT-scherm en de draaiknop bovenop de machine is het apparaat eenvoudig te besturen. Op het beginscherm staan een aantal standaard opties die je eventueel zelf kunt instellen. Alle koffiedranken zijn al voorgeprogrammeerd, maar zijn met enkele drukken op de knop eenvoudig aan te passen naar jouw smaak. De G5 heeft helaas geen touchscreen, maar het gebruik van de draaiknop went snel. Zodra je je eigen favoriete instellingen hebt ingevoerd zet je dus koffie met één draai aan de knop!

Ben je te lui om op te staan, of wil je lekker á la de 21ste eeuw vanuit je bed deze koffiemachine besturen? Daar heb je geen ingewikkelde Smart Home-producten voor nodig, maar dit kun je ook eenvoudig met je telefoon doen. De G5 is namelijk voorzien van Bluetooth, waardoor je met de J.O.E. app op je telefoon allerlei soorten koffie kunt zetten. Vergeet niet op voorhand een kopje koffie onder de machine te zetten!

Bediening Jura Giga 5 koffiemachine

De bediening is zeer intuïtief.

Zetgroep en koffiemolen
Het belangrijkste onderdeel van een goed koffieapparaat is de zetgroep en de koffiemolen. Dit zit bij de machines van Jura helemaal goed, omdat het Zwitserse bedrijf hier veel aandacht in steekt. Wat direct opvalt aan de G5 zijn de twee bonenreservoirs. Hierdoor kun je eenvoudig twee soorten bonen gebruiken, bijvoorbeeld decaf en gewone bonen. Daarnaast is de zetgroep voorzien van allerlei nieuwe technologieën. Wil je weten hoe dit allemaal precies werkt? Lees dan snel verder!

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

Elektrisch verstelbare professionele keramische schijfmolen

Je kent vast wel van die lawaaimakende koffiemolens, waar eigenlijk niemand blij van wordt. De G5 heeft een superstille molen met keramische maalschijven. Dit is niet alleen fijn voor het gehoor maar ook voor de koffiebonen. Bij een molen van roestvast staal kan het voorkomen dat je koffiebonen verbranden, bij keramisch zal dit niet gebeuren. De maalgraad is eenvoudig elektrisch te verstellen, zodat je een grovere of juist fijnere maling krijgt.

Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©)

Dit is een ingewikkelde naam voor eigenlijk een heel eenvoudig systeem. Het Intelligent Pre Brew Aroma System maakt de gemalen koffiebonen voor de extractie even kort nat. Dit zorgt ervoor dat de bonen gaan wellen en nog meer smaak zullen afgeven.

Pulse Extraction Proces (P.E.P.)

Na het wellen wordt de koffie gezet. Bij de meeste espressomachines gebeurt dit door water in één keer door de koffiebonen te persen. Deze Jura maakt echter gebruik van het Pulse Extraction Process. Hierbij wordt het water met een pulserende beweging door het water geperst. Dit zorgt ervoor dat er langer contact is tussen het water en de koffie. Zo krijg je een smaakvoller en intenser kopje koffie. Dit gehele zetproces klinkt misschien heel lang en uitgebreid, maar een kopje koffie is eigenlijk zó gezet.

Venti Ports

Bij gebruik van een krachtig apparaat zoals de Jura Giga 5 komt veel warmte en stoom vrij. De verstelbare Venti Ports bovenop de machine zullen automatisch openen en sluiten, zo komt er warmte vrij en gaat er verse lucht de machine weer in. Deze ventilatieopeningen zullen de machine koel en droog houden.

Verstelbare koffie uitloop

Een verstelbare koffieuitloop klinkt misschien niet heel belangrijk voor goede koffie, maar dat is het wel. Als de uitloop te ver van het kopje staat zullen er namelijk veel belletjes ontstaan, wat de cremalaag eigenlijk verpest. Stel dus daarom bij ieder verschillend kopje de uitloop opnieuw in, zodat er zo weinig mogelijk ruimte tussen de twee is. De uitloop is ook horizontaal verstelbaar, hierdoor kun je één of twee kopjes koffie zetten zonder te veel te knoeien.

Overige handigheidjes

Ook zijn er nog talloze kleine handigheidjes verstopt in deze machine. Zo zit er bij de melkuitlaat een plastic spatscherm, zodat de machine zelf niet vies wordt. Ook heeft het koffieapparaat allerlei sensoren, zo zal het merken wanneer er te weinig water in het reservoir zit, wanneer je de deksel van het gemalen koffiereservoir open- en weer dichtmaakt, wanneer je de druiplade eruit haalt, etcetera.

Koffie met melk

Voor liefhebbers van koffiedranken met melk is dit een ideaal apparaat. De geïntegreerde melkopschuimer maakt prachtig (micro)schuim, voor een heerlijke kop cappuccino, latte (koffie verkeerd) of latte macchiato. Wat deze machine extra speciaal maakt is dat het ook twee melkdrankjes tegelijk kan zetten.

Melkschuim Jura Giga 5 koffiemachine

Dit melkschuim is echt! Ideaal voor o.a. een latte macchiato.

Deze machine heeft geen melkreservoir ingebouwd. Dit klinkt onhandig, maar is juist alleen maar goed. De melk zal niet te warm worden. De machine wordt geleverd met een thermosfles die de melk enige tijd koud zal houden. Het slangetje van het melkreservoir kun je ook rechtstreeks in een melkpak steken, maar je kunt ook een speciaal klein koelkastje aanschaffen die jouw koffie de hele dag koud houdt.

Koffiebonen reservoir

Zoals al gezegd heeft deze machine niet slechts één, maar wel twee bonenreservoirs. Dit is heel handig, bijvoorbeeld voor cafeïnevrije bonen, of als er enig meningsverschil is tussen de lievelingsbonen in het huishouden of op kantoor. De inhoud per bonenreservoir is 280 gram, lekker groot dus. De reservoirs sluiten goed af met het stevige deksel, toch moet je ervoor zorgen dat de bonen niet te lang blijven liggen. De bonen blijven namelijk langer vers in een luchtdichte bak of zak die in een donkere kast staat.

Voor zo’n mooie machine als de Jura G5 moet je geen supermarktbonen gebruiken. Deze zijn vaak al niet meer vers, en dat is zonde. Ga eens naar een speciaalzaak of zelfs je favoriete koffietentje dat zijn eigen bonen brand. Zo ben je verzekerd van verse en dus lekkere koffie!

De machine heeft ook een reservoir voor voorgemalen bonen, bijvoorbeeld voor cafeïnevrije koffie of als je een lekker ouderwets bakkie Douwe Egberts wilt. De sensor zal automatisch detecteren wanneer je de deksel hiervan opent, hierdoor is een koffie met voorgemalen bonen snel te zetten.

Waterreservoir

In het waterreservoir gaat 2,6 liter water. Dit is een flinke hoeveelheid waarmee je ongeveer 15 tot 20 kopjes koffie kunt zetten. Als je de machine maar af en toe gebruikt is het belangrijk dat dit water regelmatig ververst wordt, want oud water proef je terug in de koffie. Doe dit dus dagelijks, bijvoorbeeld bij je eerste koffie van de dag. Het waterreservoir is mooi in het design van de machine verwerkt.

Het is mogelijk om in het waterreservoir een Claris Blue filter te plaatsen. Deze zal het water filteren, ontkalken en de koffiesmaak positief beïnvloeden.

Onderhoud en ontkalken

Omdat de zetgroep in de Jura G5 vast zit, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Gelukkig hoef je hier niet zelf aan te denken, want de machine geeft zelf een seintje wanneer dit nodig is. Er zijn verschillende programma’s, zoals een algeheel reinigingsprogramma en een ontkalkingsprogramma. Voor deze laatste moet je speciale ontkalkingstabletten gebruiken. Daarna verloopt het programma automatisch.

Als je melkdranken maakt moet je deze dagelijks schoonmaken, omdat dit natuurlijk een vers product is dat kan gaan klonteren of schimmelen. Gelukkig is dit ook heel eenvoudig en wordt de machine geleverd met een speciaal bakje hiervoor.

Koffiedranken

De Jura G5 kan allerlei soorten drankjes maken. Voor liefhebbers van zwarte koffie is er espresso, ristretto en normale koffie. Ook melkdrankjes zijn in een handomdraai te maken, zoals espresso macchiato, latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd. In de machine staan ook een aantal dranken voorgeprogrammeerd, zoals Irish Coffee, koffie met een smaakje en zelfs mango lassi. De extra ingrediënten zul je zelf moeten toevoegen, maar de machine zal je hierin begeleiden.

Wil je iets anders dan koffie? Ook dat is geen probleem. Zo kun je een portie melkschuim maken, bijvoorbeeld voor warme chocolademelk. Hierbij is eenvoudig de verhouding tussen schuim en melk te bepalen. Een kop thee is ook snel gezet dankzij de handige heetwaterfunctie, deze heeft drie warmteniveaus.

Jura Giga 5 koffiemachine modulair

De Jura Giga 5 is modulair met o.a. een kopjes warmer en melk cooler.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Een fantastische en veelzijdige machine
Plus review koffiemachine Zet dankzij allerlei nieuwe technologieën heerlijke koffie
Plus review koffiemachine Kan twee drankjes tegelijk zetten
Plus review koffiemachine Is zeer eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Heeft twee bonenreservoirs
Plus review koffiemachine Zelfreinigend
Plus review koffiemachine Fantastische melkschuim

Minus review koffiemachine Wil vaak schoongemaakt worden
Minus review koffiemachine Geen touchscreen
Minus review koffiemachine De prijs

Prijs

De Jura G5 is te krijgen voor ongeveer 4.000 euro. Een flinke som geld, maar dan heb je ook echt wel wat. Vooral voor op een middelgroot kantoor is dit een ideaal apparaat, als je je werknemers lekkere koffie wilt voorschotelen. Het apparaat is hier snel genoeg voor namelijk. De automaat is natuurlijk ook uitstekend geschikt voor thuisgebruik, maar voor ongeveer duizend euro minder heb je de Jura Z8, deze kan ongeveer hetzelfde maar heeft bijvoorbeeld geen extra bonenreservoir. Voor thuis zal dit ook vaak niet nodig zijn.

Wat is de mening van Mister Barish?

Persoonlijk vinden wij de Jura Giga 5 echt te gek. Alle topfuncties die je van een Jura machine verwacht zitten erop, en het is eigenlijk alsof je je eigen persoonlijke barista hebt. Je kunt hier echt alle kanten mee op en dankzij het extra bonenreservoir kun je eenvoudig liefhebbers van verschillende soorten koffie bedienen. Dit is echt een aanrader voor ieder middelgroot kantoor of als je thuis behoefte hebt aan een superdeluxe machine. Zelfs in kleine eettentjes zou dit apparaat zeker niet misstaan!

koffiebonen voor jura koffiemachines

Mister Barish koffiebonen zijn speciaal geselecteerd en gebrand voor volautomatische koffiemachines.

Technische specificaties Jura G5

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,6 liter
Inhoud bonenreservoir: 280 gram (keer twee)
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Ja, J.O.E.®
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, keramisch
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: CLARIS Blue-filter, 1 meegeleverd
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 41,5 centimeter
Breedte: 32 centimeter
Diepte: 49,7 centimeter
Gewicht: 18 kg
Materiaal behuizing: Aluminium en plastic
Verwarmingssysteem: Thermoblok (2 stuks)
Kleur: Aluminium, Chroom of Piano Black

Energie
Vermogen: 2300 watt
Vermogen in standby: 0,5 watt

Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Jura heeft zo’n 16 koffiemachines in het assortiment voor thuis gebruik.

Jura A1
Deze espressomachine met een prachtig compact design is ideaal als je van zwarte koffie houdt, want het zet een heerlijk bakje espresso. Deze machine is niet geschikt voor mensen die graag koffie met opgeklopte melk drinken, tenzij ze zelf aan de slag willen met een externe opschuimer. Het is een no-nonsens machine voorzien van allerlei nieuwe technologieën, zoals het Pulse Extraction Process.

Jura A1 koffiemachine

Jura A7
De Jura A7 koffiemachine maakt het mogelijk dat je meerdere kopjes tegelijk kan zetten en door het heetwater- en het melksysteem zijn de smaakmogelijkheden vergroot.Met een nieuwe smaakbeleving voor de echte koffie fijnproevers, gepresenteerd in een compact en stijlvol design.

Jura A7 koffiemachine

Jura A9
Het A9 type wordt ook door Mister Barish van harte aanbevolen. Het verschil met de andere types uit deze serie is de swipe bediening. We geven deze ook een 8,0 net als de A7, door de combinatie van een compact model met kwaliteit en de ruime keuze in smaakmogelijkheden. Ook prettig is de optie om in 1 keer twee kopjes te zetten.

Jura A9 koffiemachine

Jura D4
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van enkel zwarte koffie zoals espresso, doppio, americano, lungo of ristretto. Deze volautomaat is voorzien van allerlei nieuwe technologieën, en deze is dan ook fijn in gebruik door de eenvoud. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d4 koffiemachine

Jura D6
Deze volautomatische koffiemachine is goed voor liefhebbers van zwarte koffie, maar toch zo nu en dan een cappuccino willen maken. Er zitten allerlei nieuwe technologieën in het apparaat, en deze is dan ook fijn in gebruik. Door de lage prijs is dit een leuk instapmodel voor mensen die geïnteresseerd zijn in de producten van Jura, maar nog niet volop willen investeren.

Jura d6 koffiemachine

Jura D60
De D60 is eigenlijk precies hetzelfde als de D6, maar deze is in volledig in mooi en stijlvol zwart. Waardoor het mooi staat in een strakke en moderne keuken. Het is een goede koffiezetapparaat die heerlijke espresso zet, en dat voor een leuk prijsje!

Jura D60 koffiemachine

Jura E6
Deze compacte E6 volautomaat is een interessant instapmodel voor mensen die nieuwsgierig zijn naar de Jura koffiemachines. Het is vooral een ideaal apparaat als je van zwarte koffie of espresso houdt en zo nu en dan een cappuccino wil zetten. De machine kan namelijk niet meer verschillende drankjes maken, en de melkschuimer moet ook handmatig bediend worden.

Jura E6 koffiemachine

Jura E60
De Jura E60 is de twee-eiige tweelingbroer van de E6, maar dan in geheel zwart uitvoering. Een mooi en stijlvol exemplaar dat goed staat in een strakke keuken.

Jura E8
De Jura E8 is de grotere broer van de E6 en E60, en is dan ook nét iets beter. Zo hoef je de melkschuimer niet handmatig te bedienen. Deze machine is de publieksfavoriet bij de consumentenbond voor mensen die thuis heerlijke koffie willen, maar niet té veel willen investeren.

Jura E8 koffiemachine

Jura ENA 8
Deze compacte ENA 8 lijkt wel wat op de E8, en is ook voorzien van het Pulse Extract Process en de Vacüum Clean technologie, waarbij de zetgroep na iedere zetbeurt compleet wordt droog gezogen. Niet alleen is de machine droog en schoon, het zet ook nog eens een heerlijk bakje koffie. De melkopschuimer is ook geheel automatisch.

Jura koffiemachine ENA 8

Jura J6
De Jura J6 is niet alleen voor het zetten van heerlijke espresso met een druk op de knop maar ook eenvoudig en snel een cappuccino. Een fijne machine multifunctioneel voor ieder huishouden.

Jura J6 koffiemachine

Jura Giga 6
De Jura Giga 6 is voor echte koffieliefhebbers die niets hebben aan een volautomatische koffiemachine waar je maar een paar instellingen kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de keuze uit verschillende koffiebonen, gemalen met een elektrisch instelbare keramische koffiemolen. Als jij dus op zoek bent naar een volautomaat die eigenlijk een soort barista is aan wie je alles kunt vragen.

Jura Giga 6 koffiemachine

Jura S8
De Jura S8 zit vol met de nieuwste technologieën, zoals Vacuüm Clean technologie waardoor de machine van binnen droog blijft. De machine is niet alleen schoon, maar zet ook heerlijke koffie, dankzij bijvoorbeeld het Pulse Extraction Process waarbij het water met pulserende bewegingen door de koffie wordt geperst.

Jura S8 koffiemachine

Jura S80
De Jura S80 is eigenlijk hetzelfde als de S8, alleen is deze bijna volledig zwart. Een mooi exemplaar dat goed staat in iedere design keuken.

Jura S80 koffiemachine

Jura Z6
De Jura Z6 is een prachtige machine en een stukje goedkoper dan zijn grote broer, de Jura Z8. Daar lever je ook wel het een en ander voor in, zo is de bediening bijvoorbeeld wat anders, maar je hebt alsnog niets te klagen met deze machine.

Jura Z6 koffiemachine

Jura Z8
De Z8 is een stukje duurder dan de Z6, hiervoor krijg je wel een prachtig touchscreen en duurzamere materialen voor terug. De Z8 koffiemachine is ook net iets nieuwer dan de Z6. Voor de echte koffieliefhebber is deze machine de investering meer dan waard.

Jura z8 koffiemachine

Heb je een vraag over Jura koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .