Siemens koffiemachine kopen? Vijf reviews met tips en koopadvies
19 augustus 2021 
19 min. leestijd

Siemens koffiemachine kopen? Vijf reviews met tips en koopadvies

De volautomatische koffiemachines van Siemens zitten boordevol verrassingen. Met een groot aanbod aan koffiedranken, talloze instelmogelijkheden, een eenvoudige bediening en een gestroomlijnd onderhoud heeft Siemens zijn plaats veroverd in de markt van de geïntegreerde bean-to-cup machines.

Het alom gekende huishoudapparatenmerk onderscheidt zich op het vlak van kwaliteit en gebruikscomfort. Siemens neemt de term ‘volautomaat’ erg serieus, want zelfs complexere koffiespecialiteiten zoals latte macchiato en flat white zet je met één enkele druk op de knop. Omdat het productgamma zoveel verschillende types en modellen omvat, schreven we voor elke toestellenreeks een uitgebreide review. Daarin kom je ook precies te weten wat de onderlinge verschillen zijn tussen de talloze varianten. Zo vind je ongetwijfeld de Siemens koffiemachine die perfect bij jou past.

Inhoudsopgave

Zes redenen om een Siemens koffiemachine te kopen
6 reeksen Siemens koffiemachines, 6 reviews
De verschillen per Siemens reeks
Welk melksysteem moet ik kiezen?
Onderhoud en reiniging: tips en tricks
Conclusie
Veelgestelde vragen

Zes goede redenen om een Siemens koffiemachine aan te schaffen

1. oneTouch voor eenvoudige bediening

Lekkere koffie zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijst Siemens met het coffeeSelect Display of de iets simpelere versie met drukknoppen bij de EQ.300 reeks. Op het coffeeSelect Display staan alle beschikbare koffiespecialiteiten overzichtelijk naast elkaar opgelijst. Je moet alleen nog maar je keuze maken en op start drukken. Zo makkelijk kan het zijn!

2. Koffie op jouw manier

Sterk en puur of romig met veel melk: met een Siemens koffiemachine personaliseer je eenvoudig je koffiedranken naar je eigen smaak. Alles begint natuurlijk bij het bepalen van de maalgraad. Op het coffeeSelect Display stel je eenvoudig de koffiesterkte en de bereidingstemperatuur in.

Wil je verder gaan in het personaliseren van je koffiedranken? Het EQ.9 gamma heeft met de baristaMode nog veel meer instellingen te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de intensiteit, de koffie-melkverhouding en de afzonderlijke melktemperatuur. De EQ.6 plus en EQ.9 toestellen laten je zelfs toe om aangepaste koffiedranken op te slaan, al dan niet op persoonlijke gebruikersprofielen.

3. Met het iAroma systeem haal je het onderste uit de kan

Het iAroma systeem is de technologie achter of liever in de Siemens koffiemachines. De 4 geavanceerde technieken die er deel van uitmaken, zijn hét geheim achter de kwaliteit en rijke smaak van de koffie.

  • Een slijtvast keramisch maalwerk voor een uiterst nauwkeurige maling.
  • Een geavanceerd pompdruksysteem voor een optimale extractie.
  • Het sensoFlow verwarmingselement houdt constant de juiste bereidingstemperatuur aan.
  • Een verwijderbare zetgroep, want een optimale koffiesmaak begint bij een schone zetgroep.

Siemens iAroma systeem koffiemachine
4. Bean to cup

Van bonen malen tot koffiezetten, met een Siemens beleef je het hele proces in één handig volautomatisch apparaat. De versgemalen koffie gaat rechtstreeks naar de portafilter, waardoor er geen aroma’s verloren gaan. Aansluitend gebeurt het opschuimen en opwarmen van melk helemaal automatisch. Met als resultaat: telkens weer heerlijke koffie met de punch en diepgang van jouw favoriete blends. En dat allemaal met één druk op de knop!

5. Stil, stiller, stilst

Siemens is een koploper in het ontwikkelen van stille koffiemachines. Bij het designproces wordt veel aandacht besteed aan een geoptimaliseerde geluidsisolatie en speciale dichtingen. Zo zijn bijvoorbeeld de EQ.6 plus toestellen al stiller dan de meeste volautomaten. Maar kies je voor een EQ.9 koffiemachine, dan haal je pas echt een fluisterstil apparaat in huis.

6. Minder onderhoud, meer koffieplezier

Volautomaten kunnen al eens wat onderhoud vergen om een lange levensduur te halen. Omdat Siemens koffiemachines veel van de noodzakelijke reiniging automatisch doen, blijft het manuele schoonmaakwerk beperkt. Installeer je een waterfilter, dan hoef je zelfs maar viermaal per jaar te ontkalken. Alleen de zetgroep, die volledig uitneembaar is, heeft regelmatig een manuele schrobbeurt nodig.

5 reeksen Siemens koffiemachines, 5 reviews

1. Siemens EQ.300 serie

De EQ.300 lijn bestaat uit 6 compacte instapmodellen. Deze volautomatische bean- to-cup machines kenmerken zich door een eenvoudige bediening met grootse resultaten. Met één druk op de knop bereid je heerlijk aromatische espresso en caffè crema. Maar ook fans van cappuccino en latte blijven niet in de kou staan, dankzij het unieke melkschuimsysteem zonder melkslang of -reservoir. Al met al de ideale keuze voor koffieliefhebbers met een klein budget die toch het onderste uit de kan willen halen.

Siemens EQ300 serie koffiemachine Dark Inox

EQ.300 zwart (TI35A209RW)
 EQ.300 zwart met zilveraccent (TI351209RW)

De twee goedkoopste Siemens EQ.300 modellen hebben alle nodige basisfuncties, maar hebben geen lcd-display op het bedieningspaneel. De koffiesterkte is in 3 gradaties in te stellen.

EQ.300 zilver (TI353201RW)
 EQ.300 Champaign (TI353204RW)

Het zilveren en het champagnekleurig model hebben een klein lcd-scherm, waarop onder meer je selectie en de koffiesterkte handig weergegeven worden. Die koffiesterkte is hier in 6 verschillende standen in te stellen, van zeer mild tot aromaIntense.

EQ.300 dark inox, piano black (TI355209RW)
EQ.300 dark inox, piano black extraKlasse (TI355F09DE)
Deze modellen hebben een wat luxueuzere uitstraling, dankzij de roestvrijstalen wanden. Die zien er niet alleen hoogwaardig uit, ze beschermen de machine ook tegen vuile vingerafdrukken. Er is bovenaan een platform voor kopjes, maar dat wordt helaas niet actief verwarmd.

2. Siemens EQ.500 serie

De koffiemachines in het EQ.500 productgamma presteren op een hoog niveau en zitten qua prijs in de middenklasse. De bediening verloopt via het coffeeSelect Display, een groot touchscreen dat je in één oogopslag alle mogelijke koffiedranken voorschotelt. Mag het wat sterker zijn? Dan is aromaDouble Shot the way to go voor een nog intensere smaakbeleving!

Siemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano Black

EQ.500 classic

EQ.500 classic piano black (TP501R09)
EQ.500 classic piano black met zilveraccent (TP503R09)
EQ.500 classic Morning haze (TP507R04)
Bij de Siemens EQ.500 classic koffiemachines kies je via het coffeeSelect touchscreen uit 7 verschillende koffiedranken. Het melksysteem maakt gebruik van een melkslang die je rechtstreeks in het melkpak legt. De EQ.500 classic Morning haze is iets duurder en heeft de DoubleCup functie, waarmee je twee koffies tegelijk zet. Met dit model kan je ook een hippe flat white bereiden en als kers op de taart heeft hij erbovenop een actieve kopjesverwarmer.

EQ.500 integral

EQ.500 integral zilver (TQ503R01)
EQ.500 integral Sapphire black metallic (TQ505R09)
EQ.500 integral Sapphire black metallic extraKlasse (TQ505DF8)
EQ.500 integral edelstaal (TQ507R03)
EQ.500 integral edelstaal, volledig zilver (TQ507R02)
Met de Siemens EQ.500 integral lijn heb je een iets ruimere keuze aan koffiedranken dan bij de EQ.500 classic varianten. Alle integral koffiemachines hebben bovendien de DoubleCup functie en kunnen dus koffiedranken in tweevoud zetten. Onderling verschillen de integral-modellen in het type melksysteem: enerzijds zijn er de toestellen die net als de classic varianten met een melkslang werken, terwijl de iets duurdere modellen een ingebouwd melkreservoir hebben. Deze melkcontainer kan je eenvoudig loskoppelen om in de koelkast te zetten, zodat de melk altijd vers blijft.

3. Siemens EQ.6 plus serie

De EQ.6 reeks richt zich op de meerwaardezoeker op het vlak van functionaliteit en precisie. Zo zorgen de nauwkeurig te regelen maalgraad en de instelbare kopgrootte voor nog verbazingwekkendere koffieresultaten. Het maalwerk maakt ook opmerkelijk minder lawaai dan bij de EQ.300 en EQ.500 toestellen.

Verder variëren de koffiemachines in de EQ.6 reeks op het vlak van melksysteem (melkslang of -reservoir), beschikbare koffiedranken en extra features, zoals de koffiepotfunctie. De prijzen liggen rond de 1000 euro, wat voor een dergelijk toestel niet overdreven is. Eén ding is zeker: wie voor een EQ.6 kiest, haalt een krachtig en veelzijdig apparaat in huis dat in een oogwenk koffie van baristakwaliteit zet.

Siemens EQ6 plus S400 koffiemachine

EQ.6 plus s100 Sapphire black metallic (TE651319RW)
 EQ.6 plus s100 diamond titanium metallic (TE651209RW)
 EQ.6 plus s300 zilver (TE653M11RW)

Deze EQ.6 plus modellen hebben een melksysteem met een melkslang die je rechtstreeks in het melkpak steekt. Ze hebben geen DoubleCup functie, dus je moet elke kop afzonderlijk zetten. Het s300 model is iets duurder omdat je daar een roestvrij stalen melkcontainer bijgeleverd krijgt. Daarnaast kan je met deze variant ook flat whites bereiden.

EQ.6 plus s400 Sapphire black metallic (TE654319RW)
 EQ.6 plus s500 Morning haze (TE655203RW)
 EQ.6 plus s500 Sapphire black metallic (TE655319RW)
 EQ.6 plus s700 dark inox (TE657319RW)
 EQ.6 plus s800 Sapphire black metallic (TE658209RW)

Ook met deze varianten verloopt het bereiden van melkspecialiteiten via een melkslang. Het grootste verschil is dat deze modellen wel allemaal de DoubleCup functie hebben. Vanaf de EQ.6 Plus s700 variant behoren ook caffè cortado’s tot de mogelijkheden. Kies je voor een s800, dan krijg je er nog een roestvrij stalen melkcontainer bijgeleverd.

4. Siemens EQ.700 serie

De Siemens EQ.700 serie biedt 5 verschillende koffiemachines aan. 2 classic modellen, deze werken met een melkslang en 3 integral modellen die werken met een ingebouwd melkreservoir. Ja kan met dit toestel tot wel 30 favorieten opslaan en maar liefst 29 verschillende koffiespecialiteiten bereiden met één druk op de knop. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden en dit volledig gepersonaliseerd. Via je smartphone of het kleurentouchscreen op de machine zelf.

Siemens koffiemachine TQ705R03

EQ.700 Classic
 EQ.700 classic morning haze (TP705R01)
 EQ.700 classic midnite silver metallic (TP707R06)
De classic is beschikbaar in morning haze en midnite silver metallic. Melkspecialiteiten bereid je met de classic variant via een melkslang die je rechtstreeks in het melkpak steekt. Verder kan je net zoals bij de integral modellen het toestel verbinden met de Home Connect app en kun je allerlei koffies van over de hele wereld bereiden. bij de morning haze kan je tot 10 favorieten opslaan, bij de midnite silver metallic kan je er 15 opslaan én heb je een actieve kopjeswarmer.

EQ.700 Integral
EQ.700 integral inox silver metallic (TQ703R07)
 EQ.700 integral stainless steel white(TQ705R03)
 EQ.700 integral stainless steel black(TQ707R03)
De integral modellen werken niet met een melkslang, maar met een ingebouwd melkreservoir dat je er gemakkelijk kan uithalen. Zo plaats je het eenvoudig terug in de koelkast en maak je het ook snel schoon. De integral modellen hebben net zoals de classic variant de optie om het toestel te verbinden met je smartphone via de Home Connect app. Hoe duurder het model, hoe meer favorieten je kan opslaan (15, 20 of 30). De TQ707R03 heeft ook een actieve kopjeswarmer.

5. Siemens EQ.9 serie

EQ.9 is het absolute topsegment van de koffiezetapparaten van Siemens. Meer keuze, meer instellingen, meer opties. Van gebruikersprofielen tot een dubbel bonenreservoir: de EQ.9 productlijn heeft het allemaal. Dankzij de optimale geluidsisolatie en speciale dichtingen zijn de EQ.9 machines daadwerkelijk de stilste volautomaten op de markt.

EQ.9

EQ.9 s300 zwart (TI923309RW)
EQ.9 s400 edelstaal (TI924301RW)
De eerste twee modellen in de Siemens EQ.9 reeks hebben wel het kenmerkende design maar hebben minder koffiedranken dan de plus en plus connect varianten. Je kan evenwel gebruikersprofielen aanmaken om gepersonaliseerde dranken op te slaan.

EQ.9 plus

EQ.9 plus s500 zwart (TI955209RW)
EQ.9 plus S500 zwart extraKlasse (TI955F09DE)
De zwarte EQ.9 plus koffietoestellen hebben de baristaMode, waarmee je je koffie echt tot in de puntjes kan afstellen. Denk bijvoorbeeld aan de intensiteit en de temperatuur van de melk.

EQ.9 plus connect

EQ.9 plus connect s500 zwart (TI9553X9RW)
EQ.9 plus connect s500 edelstaal (TI9553X1RW)
De geavanceerde EQ.9 plus connect modellen kan je koppelen aan de Home Connect app, waardoor de bediening via je smartphone kan verlopen. Dat werkt via wifi, zodat je werkelijk van overal in huis je koffiemachine kan aansturen.

EQ.9 plus connect s700 zwart (TI9573X9RW)
 EQ.9 plus connect s700 edelstaal (TI9573X1RW)
 EQ.9 plus connect s700 dark inox extraKlasse (TI957FX5DE)

Kies je voor een EQ.9 plus connect s700 model, dan komt daar nog een dubbel bonenreservoir bij. Zo bepaal je bij elke bereiding welke van de twee bonenvoorraden je wil gebruiken.

5. Siemens EQ.900 serie

Siemens EQ.900 serie
De Siemens EQ.900 series is de bean to cup koffiemachine serie waarbij je kan kiezen tussen een koffiemachine met één fluisterstille elektronische koffiemolen of twee. Bij deze machines wordt de juiste maalgraad elektronisch ingesteld voor elke individuele drank.


EQ.900 Zwart - TQ903R09 
Je herkent dit zwarte basismodel meteen aan de glanzende kunststoffen behuizing. Met deze uitvoering haal je alle gemakken in huis die de EQ.900-lijn zo bijzonder maken.

EQ.900 RVS - TQ905R03
Dit model is uitgewerkt in hoogwaardig edelstaal, wat een luxueuze uitstraling geeft en de levensduur van de machine ongetwijfeld ten goede komt. De RVS-uitvoering beschikt over 10 gebruikersprofielen met elk 10 favorieten.

EQ.900 Dark Inox - TQ907R05
De duurste variant uit de EQ.900-serie is deze Dark Inox-versie, die niet over één maar twee koffiereservoirs en -molens beschikt. Zo switch je bijvoorbeeld makkelijk tussen deca en gewone koffiebonen.

Niet meer leverbaar – Siemens EQ.8 serie

De Siemens EQ.8 koffiemachines worden sinds kort niet meer verdeeld. Qua prijs zitten deze drie modellen tussen de EQ.6 plus en EQ.9 reeksen. Wat meteen opvalt in vergelijking met de nieuwere Siemens toestellen is het robuuste roestvrijstalen design en het kleinere display.

Koffie zetten doe je ook hier met één simpele druk op de knop. Maar wat deze toestellen uniek maakt, is de manier waarop je koffiespecialiteiten met melk bereidt. Daarvoor draai je de koffieuitloop namelijk over de melkuitloop, waardoor de twee gecombineerd worden. Een leuk idee, maar in de praktijk omslachtig en overbodig, vooral als je ziet hoe eenvoudig dat bij de hedendaagse Siemens toestellen is. We nemen kort de 3 verschillende modellen onder de loep.

EQ.8 s300
Het goedkoopste espressotoestel van de EQ.8 reeks is het basismodel s300. De opmerkelijkste features zijn de Single Portion Cleaning, die de zetgroep na elk gebruik kort doorspoelt, en de mogelijkheid om gebruikersprofielen bij te houden. Het instelbereik is ongeveer gelijk aan dat van de EQ.9 apparaten.

EQ.8 s600
De EQ.8 s600 lijkt qua specificaties zeer sterkop de s300 variant. Wat de s600 extra heeft, is de actieve warmhoudplaat op de machine en de kopjesverlichting. Je krijgt er ook een speciaal ontworpen, geïsoleerde melkkan bij die je gemakkelijk loskoppelt om in de koelkast te zetten.

EQ.8 s900
Bij de s900 krijg je daar nog een groter lcd-kleurendisplay bovenop. Verder is dit hetzelfde apparaat als de s600

De verschillen per Siemens reeks

EQ.300 versus EQ.500
Het meest opvallende verschil tussen de Siemens EQ.300 en EQ.500 koffiemachines is de gebruikersinterface. De EQ.300 bedien je met drukknoppen, terwijl het hele bedieningspaneel bij de EQ.500 in een handig touchscreen is gegoten. Of zoals dat bij Siemens heet: het coffeeSelect Display. Daarop vind je bij de EQ.500 een ruimer aanbod aan koffiedranken. De EQ.300 toestellen hebben bijvoorbeeld geen programma voor americano of lungo. Met uitzondering van de classic piano black modellen kan je met een EQ.500 ook koffiedranken in tweevoud zetten, dankzij de DoubleCup functie.

Ook het melksysteem is anders. De EQ.300 koffiemachines hebben een uniek melksysteem, met een in de hoogte aanpasbare melklans. Het is een prima systeem voor een occasionele cappuccino, maar het vergt wel wat meer onderhoud dan bij de duurdere apparaten van Siemens. De EQ.500 toestellen werken bijvoorbeeld met een melkslang die je rechtstreeks in het melkpak steekt. Zo moet je de melk niet meer doseren: de machine neemt zelf de benodigde hoeveelheid op. De EQ.500 Sapphire black metallic en edelstaal varianten daarentegen hebben een geïntegreerd melkreservoir. Dat is eenvoudig los te koppelen zodat je de melk in de koelkast kan zetten wanneer je hem niet nodig hebt.

Siemens EQ300 serie koffiemachine Dark Inox Siemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano Black

EQ.500 versus EQ.6 plus
De Siemens EQ.6 plus koffiemachines hebben een opvallend ander design dan de EQ.300 en EQ.500 toestellen, met een uitgepuurde vorm waar alle onderdelen mooi ingewerkt zijn en een groter kleurentouchscreen. Bij de EQ.6 plus machines vind je daarop meer koffierecepten, zoals flat white of caffè cortado.

Met de EQ.6 plus kan je naast de koffiesterkte ook de bereidingstemperatuur instellen. Eenmaal je tevreden bent over een gepersonaliseerde drank, kan je die als favoriet opslaan. Dat is bij de EQ.500 modellen niet mogelijk. Verder werken alle EQ.6 plus modellen met een melkslang, terwijl er bij de EQ.500 serie ook koffiemachines zijn met een geïntegreerd melkreservoir.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano Black Siemens EQ6 S300 koffiemachine Zilver

EQ.6 plus versus EQ.9
Met de EQ.9 reeks gaat Siemens op alle vlakken nog een stapje verder dan met de EQ.6 plus koffiemachines. Zo heeft de EQ.9 serie een nog ruimer aanbod aan koffiedranken. Er zijn ook meer instellingen beschikbaar om je koffie naar smaak aan te passen. Niet alleen kan je je gepersonaliseerde dranken opslaan, je kan tot 10 gebruikersprofielen aanmaken waarin

iedereen zijn eigen favorieten bijhoudt. Ook heeft elk EQ.9 toestel de DoubleCup functie. Bij de EQ.6 plus reeks heb je dat pas vanaf het s400 model. Daarnaast is een EQ.9 nog een pak stiller dan de apparaten van de EQ.6 plus reeks.

Een Siemens EQ.9 plus connect model kan je ook via de Home Connect app besturen. Daarmee heb je toegang tot allerhande extra koffierecepten, wat het aanbod van de EQ.9 zo mogelijk nog groter maakt. Een EQ.9 kan dan ook meer dan 1500 euro duurder zijn dan een EQ.6 plus model.

Siemens EQ6 S300 koffiemachine Zilver

Welk melksysteem moet ik kiezen?

Zoals je ziet, zijn er bij Siemens 3 gangbare melksystemen. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen en welke methode past het best bij jouw koffiegewoontes? We zetten ze even op een rijtje.

Melklans
Het systeem met de melklans is uniek voor de Siemens EQ.300 koffiemachines. Je vult je koffiekop met de gewenste hoeveelheid melk en schuift het melkpijpje naar beneden. Het doseren van de melk zal in het begin trial and error zijn: het zal ongetwijfeld wel eens voorkomen dat je latte macchiato overloopt. Tenzij je de melk met een maatbeker afmeet, zal elke koffiebereiding een beetje anders zijn.

Het melkschuim dat je met de melklans bereidt, is luchtig en heeft de juiste textuur om een overtuigende cappuccino neer te zetten. Qua onderhoud zal je met dit systeem wat meer werk hebben dan met de andere melksystemen. Je koppelt de melklans namelijk het best na elk gebruik los om hem met een vod of onder de kraan te reinigen. Dit melksysteem is dus het meest geschikt voor occasioneel gebruik.

Melkslang
Zowel de EQ.500 classic als de EQ.6 plus varianten maken gebruik van een melkslang. Het uiteinde daarvan is verhard, zodat het makkelijk blijft staan in het melkpak of in een beker gevuld met melk. Gemakkelijk aan deze methode is de autoMilk Clean functie, die telkens het hele melksysteem reinigt door er hete stoom doorheen te blazen. Het systeem is ook eenvoudig uit elkaar te halen, voor het geval je een grondigere, manuele schoonmaakbeurt nodig acht. Dit systeem is aan te raden voor wie dagelijks van melkspecialiteiten wil genieten.

Ingebouwd melkreservoir
Tot slot zijn er de EQ.500 integral en EQ.9 modellen met een ingebouwd melkreservoir. Dit kleine reservoir aan de linkerkant van de machine heeft een inhoud van 0,7 liter. Het is makkelijk in en uit de machine te klikken en past perfect in de koelkastdeur. Ook deze Siemens koffiemachines hebben de autoMilk Clean functie, waardoor het onderhoud van het melksysteem een makkie is. Je kan bijvoorbeeld de melkcontainer gewoon in de vaatwasmachine reinigen. Ben je dus verknocht aan koffiespecialiteiten met melk en heb je wel eens gasten over de vloer die ook een cappuccino of een flat white lusten? Dan is dit melksysteem, al dan niet in combinatie met de DoubleCup functie, wellicht voor jou het meest geschikt.

Onderhoud en reiniging: tips en tricks

Het onderhoud van een Siemens koffiemachine is zeer eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag. Toch is het belangrijk om het met enige regelmaat uit te voeren. Zo geniet je nog jarenlang van zalige koffiemomenten.

Uitneembare zetgroep
Bij een Siemens koffietoestel is de zetgroep volledig uitneembaar. Je kan hem dus makkelijk met lauw water onder de kraan afspoelen. Gebruik het bijgeleverde borsteltje voor de moeilijk te bereiken hoeken en kantjes. Voordat je de zetgroep terug in de koffiemachine plaatst, laat je hem het best volledig op een theedoek drogen.

Het is erg belangrijk dat je dit proces wekelijks doorloopt. Doe je dit niet consequent, dan zal de koffiesmaak beetje bij beetje achteruitgaan. Dit komt door de vetten en oliën die zich in de leidingen van de machine ophopen.

Siemens EQ500 serie koffiemachine zetgroep

Automatische spoeling
De koffieleidingen en uitloop worden automatisch bij het aan- en uitzetten én na elke zetbeurt gereinigd. Daardoor komt er flink wat water in het lekbakje terecht. Voldoende legen en reinigen is dus de boodschap! Het lijkt nadelig dat het lekbakje zo snel vol is, maar net dat zorgt ervoor dat je bijna nooit de koffie-uitloop hoeft schoon te maken. Meer nog: elke automatische spoeling bevordert de levensduur van je machine.

autoMilk Clean functie
Het melksysteem heeft een gelijkaardige reinigingsfunctie, waarbij de melkleidingen na elk gebruik schoongemaakt worden door middel van een krachtige stoomstoot. Zo blijven er geen melkresten achter, die op termijn verstoppingen en een zure smaak veroorzaken.

Let wel: bij de Siemens EQ.300 koffiemachines is de automatische reiniging niet aanwezig. Bij deze koffiemachines moet je het melksysteem dus wel handmatig schoonmaken. Dat doe je door na elk gebruik de melkopschuimer even los te klikken en onder lauw water af te spoelen. Maak je veelvuldig gebruik van het melksysteem? Dan voer je het best dagelijks de volgende reinigingstechniek uit: je zet een glas water onder de uitloop, schuift de melklans volledig uit en start het melkprogramma (portie melk opschuimen)

Calc’n Clean reinigingsprogramma
Speciaal aan de Siemens koffiemachines is Calc’n Clean, dat een reinigingscyclus en een ontkalking in één handig programma combineert. Je gebruikt daarvoor tegelijk een reinigingstablet en een ontkalkingstablet. De machine loodst je met duidelijke instructies door dit reinigingsproces dat ongeveer 40 minuten duurt. Daarna is het toestel weer goed voor minstens een aantal weken. Wanneer je de Brita waterfilter consequent gebruikt, moet je zelfs maar 4 keer per jaar ontkalken. Als het zover is, verschijnt er een melding op het display. Idem voor een laag waterpeil of een volle lekbak. En da’s handig, want zo hoef je dat zelf allemaal niet bij te houden.

BRITA waterfilter
Kalkaanslag voorkomen is bij het onderhoud van een volautomaat uiterst belangrijk. Om tot 5 maal minder te moeten ontkalken, installeer je het best de bijgeleverde BRITA waterfilter, die niet alleen de kalk uit het water zuivert, maar ook andere schadelijke stoffen zoals chloor, lood en koper.

De installatie van de waterfilter houdt weinig in: je meet de waterhardheid met de bijgeleverde teststrip, stelt die in op de waterfilter, brengt hem in op de daarvoor voorziene plaats in het waterreservoir en voltooit de installatie met de waterfiltersetup, die je in het menu terugvindt. Na 2 minuten is de machine klaar voor gebruik. Een kleine moeite dus!

Conclusie

Of je nu voor een instapmodel of een geavanceerde EQ.9 gaat, met Siemens haal je een koffiemachine in huis met een uitzonderlijk goede bouwkwaliteit en onberispelijke koffieresultaten. Het zijn niet de goedkoopste apparaten, maar je krijgt er veel voor terug: het gemak van een volautomaat en koffie van baristakwaliteit. Om die topkwaliteit te behouden is het manuele onderhoud van de zetgroep erg belangrijk. Een wekelijkse schrobbeurt is dus echt aangewezen.

Wat je wellicht opvalt, is het grote aantal modellen, die onderling heel subtiel verschillen in functies, koffierecepten of instellingsmogelijkheden. Dat kan best verwarrend zijn, maar we hopen toch dat je na deze reviews precies de koffiemachine vindt die voor jou de perfecte combinatie aan functies biedt.

Heb je nog een vraag over Siemens koffiemachines? Laat het ons weten. Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Veelgestelde vragen

Waarom raadt Mister Barish doorgaans af om de DoubleCup functie te gebruiken?
Wanneer een koffiemachine twee koppen tegelijk zet, komen die doorgaans uit dezelfde puck. Omdat zelfs een machine die puck nooit gelijkmatig kan aanstampen, zal de extractie niet overal gelijk zijn. Daardoor krijg je sowieso een smaakverdeling tussen de twee koppen.

Wil je echt genieten van de volle smaak van aromatische koffie, dan raden we dus aan om twee koppen ook in twee zetbeurten te zetten, zodat het volledige smaakpotentieel in elke kop terechtkomt. Heb je evenwel veel volk op de koffie, dan is de DoubleCup functie natuurlijk wel ideaal om iedereen snel van een koffie naar keuze te voorzien.

Wat maakt koffiebonen van een speciaalzaak beter?
Koffiebonen bevatten van nature vetten en oliën. Bij een nalatig onderhoud hopen die zich op in de machine en zullen ze ongetwijfeld de smaak aantasten. Om de optimale werking en lange levensduur van je machine te garanderen, is het erg belangrijk om enkel kwaliteitsbonen te gebruiken.

Het probleem met bonen van de supermarkt is dat ze veel vettiger zijn en meer oliën bevatten dan de authentiek gebrande bonen van een koffiespeciaalzaak. Een supermarkt begint met een minderwaardige selectie koffiebonen. Om toch enigszins de smaak op te krikken, worden die op een erg hoge temperatuur gebrand. Daardoor komen er veel meer vetten vrij die in de machine blijven hangen. Hoe het ook zij, met tijdig uitgevoerde reinigingsprogramma’s en een wekelijkse manuele schoonmaakbeurt kom je al een heel eind!

Hoe vaak moet ik mijn Siemens koffietoestel ontkalken?
Dat hangt af van de hoeveelheid kalk in het kraantjeswater. Dat kan je bij je watermaatschappij navragen. We raden aan om de bijgeleverde waterfilter te gebruiken, want daardoor zal je tot 5 keer minder moeten ontkalken. Naar onze ervaring komt dat neer op een viertal keer per jaar.

De lekbak is erg snel vol, is dat normaal?
De automatische reiniging van de uitloop en het melksysteem laat na elk gebruik een hoeveelheid water achter in de lekbak. Dat is normaal. Het kan vervelend zijn om die telkens opnieuw te moeten legen, terwijl het lijkt alsof je de machine nauwelijks hebt gebruikt. Maar anderzijds spaar je door die automatische reinigingen wel veel manueel schoonmaakwerk uit. Aan een enorm voordeel hangt dus een klein nadeel vast.

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .