arrow_drop_up arrow_drop_down
2 augustus 2019 

Siemens EQ.8 serie, prima multifunctionele volautomaten voor thuisgebruik

De Siemens EQ.8 serie bestaat uit drie volautomaten, namelijk de Siemens EQ.8 S300, de Siemens EQ.8 S600 en de Siemens EQ.8 S900. Er zitten een aantal kleine verschillen tussen deze machines, daarom bespreken we ze in één artikel. De volautomaten kunnen allemaal heerlijke melkspecialiteiten zetten, en er zitten nog veel meer functies op. Lees snel verder om erachter te komen of deze machine voor jou geschikt is.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Siemens EQ.8 koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere Jura koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Siemens koffiemachine

Het ideale aan de EQ.8 serie is dat je met één druk op de knop zowel zwarte koffie als melkspecialiteiten kunt zetten. Het bijzonder is dat je dit laatste doet door de koffieuitloop te verplaatsen naar de melkuitloop. Dit ziet er grappig uit, maar wij begrijpen de functie ervan niet echt.

De verschillen tussen de drie machines is klein. De S300 is de goedkoopste, deze heeft dan ook de minste functies. De S600 heeft een melkkan, warmhoudplaat en kopjesverlichting. De S900 heeft daarnaast ook een groot LCD kleurendisplay. Kleine verschillen dus, waarbij je zelf kunt bepalen wat je eisen zijn. Wij vinden de geïsoleerde melkkan en warmhoudplaat héél handig.

Design
In het design van de EQ.8-serie is lekker veel RVS gebruikt. Dit zorgt voor een vrij strakke en industriële look, superhip dus. De melkuitloop is horizontaal draaibaar, maar dit ziet er niet vreemd uit. Bovenop zit het bonenreservoir en links van de machine is het waterreservoir, dit is gemaakt van ondoorzichtig kunststof. Het design is vrij breed, meet dus wel op of de volautomaat op je aanrecht past.

Siemens EQ.8 koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Met één druk op de knop zet je allerlei heerlijke koffiedrankjes. Hierdoor is de bediening van de volautomaten van de EQ.8-serie zeer eenvoudig. Voor melkspecialiteiten is het wel noodzakelijk om de koffieuitloop te verplaatsen, maar dat is een kleine moeite. De melkslang steek je rechtstreeks in een melkpak of in de bijgeleverde (S600, S900) melkkoeler. Je kunt twee bakjes zwarte koffie of espresso tegelijkertijd zetten, maar niet twee melkspecialiteiten tegelijk. Het instellen van de sterkte en grootte is heel eenvoudig. Ook kun je favorieten instellen zodat je dit niet steeds hoeft te doen.

Zetgroep en koffiemolen

Een apparaat kan er wel mooi uitzien en eenvoudig te bedienen zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat het ook lekkere koffie zet. Dat bepalen de zetgroep en koffiemolen. Bij de EQ.8 serie zit dat wel goed. Zo heeft koffiemolen keramische maalbladen. Dit is een voordeel ten opzichte van metalen bladen, die na veel gebruik warm worden en de koffiebonen zullen verbranden, waardoor de koffie een bittere smaak krijgt. Keramische maalbladen blijven koel dus hebben hier geen last van. Daarnaast slijten deze bladen minder, waardoor dezelfde maalgraad behouden blijft. De andere technologieën die in de volautomaten worden gebruikt bespreken we hieronder.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

SensoFlow systeem

De watertemperatuur is een belangrijk aspect bij het zetten van een goede kop koffie. Als het water te heet is verbranden de bonen en smaakt de koffie bitter. Maar als het water te koud is komen er weinig aroma’s vrij en zal de koffie zelfs een beetje zurig smaken. De ideale temperatuur ligt tussen de 90 en 95 °C. Met het intelligente SensoFlow systeem blijft het water tijdens het hele proces op deze temperatuur, zo smaakt de koffie altijd perfect. Daarnaast kun je dankzij dit systeem ook sneller koffie zetten, dit is dus ook energiezuinig.

AromaDouble Shot

Voor de mensen die van lekker sterke koffie houden is er de AromaDouble Shot functie. Hierbij wordt de koffie twee keer gemalen en twee keer gebrouwen, voor dezelfde hoeveelheid koffie. Sommige machines doen dit in één keer, maar hierdoor kan de smaak van de koffie bitter worden. Deze functie zorgt dus voor een heerlijke smaakvolle espresso.

Single Portion Cleaning

Om een zetgroep goed schoon te houden moet deze regelmatig doorgespoeld worden. De EQ.8-serie is voorzien van Single Portion Cleaning, dit betekent dat de zetgroep na elke zetbeurt kort doorgespoeld wordt. Dit zorgt voor een wat langere wachttijd tussen het zetten, maar je bent wel verzekerd van een schone machine.

In hoogte verstelbare koffie-uitloop

Dit klinkt misschien als voor de hand liggend, een verstelbare koffieuitloop. Maar dit zorgt er voor dat jouw kopje koffie nog lekkerder wordt. Hoe dat werkt? Als er te veel afstand tussen de uitloop en het kopje is krijg je teveel bubbeltjes in de cremalaag, hierdoor wordt de smaak hiervan zwakker. Daarnaast blijft de machine schoner omdat er minder spetters omhoog komen.

Koffie met melk

Met één druk op de knop zet je verschillende melkspecialiteiten, ideaal dus. Bij de S600 en S900 wordt een speciale melkkoeler geleverd, deze kun je aansluiten op de machine en de melk blijft de hele dag koel. Maar je kunt ook het slangetje rechtstreeks in een melkpak steken, mocht je dat willen. Je kunt een latte, macchiato en cappuccino zetten met dit apparaat. Ook kun je in de favorieten de hoeveelheid melk en koffie zelf instellen, zo kun je eigenlijk van alles maken.

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het koffiebonenreservoir is 300 gram en wordt afgeschermd door een aromadeksel, waardoor de bonen langer vers blijven. Wij raden aan om dagelijks verse bonen te gebruiken, want zelfs met dit speciale deksel worden de bonen snel oud. Koffiebonen blijven het langst vers in een luchtdichte en donkere verpakking, en dat is dit bonenreservoir niet. Wil je de lekkerste en verste bonen? Ga dan niet naar de supermarkt, maar haal de bonen bij een speciaalzaak.

Voor liefhebbers van koffie zonder cafeïne of een specifiek merk gemalen koffie zit er een extra reservoir in de machine. Hier kan voor één kopje gemalen koffie in.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van maar liefst 2,4 liter. Dit is meer dan genoeg voor thuisgebruik, het is dan ook slim om niet altijd het waterreservoir vol te doen als je niet de gehele inhoud gebruikt. Ook voor water geldt dat het na een tijdje minder lekker smaakt. Ververs daarom elke ochtend het water.

Als je graag je water gefilterd hebt kun je een Brita waterfilter plaatsen in het reservoir. Deze filtert en ontkalkt het water. Houd er rekening mee dat dit regelmatig vervangen moet worden, dus het is wel een extra kostenpost.

Onderhoud en ontkalken

Het onderhoud en schoonmaken van de machine is heel eenvoudig. Zo kun je de zetgroep gemakkelijk uit de machine halen en even onder lauw water houden om deze schoon te maken. Laat het daarna wel goed opdrogen voor je het weer terug doet in de machine.

Daarnaast vind je allerlei onderhoudsprogramma’s die eenvoudig in gebruik zijn. Zo geeft de machine zelf aan wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Je doet dan wat ontkalkingsmiddel in het waterreservoir, drukt op de knop en de machine doet al het werk. Het algehele reinigingsprogramma werkt hetzelfde, alleen heb je dan een ander schoonmaakmiddel nodig. Het is slim om het lekbakje dagelijks schoon te maken, anders heb je kans op schimmel. De inhoud hiervan is ook niet heel groot.

Als je de melkslang gebruikt moet je deze dagelijks schoonmaken, je wilt immers niet dat er melkrestanten achterblijven. Gelukkig is dit geen enkel probleem, het enige dat je moet doen is een kopje onder de machine zetten. Met de AutoMilkClean functie worden zowel de uitloop als het slangetje van binnen schoongespoeld met heet water.

Siemens EQ.8 koffiemachine

Koffiedranken

Omdat de instellingen eenvoudig aan te passen zijn, zoals de hoeveelheid melk, de koffiesterkte en hoeveelheid koffie, de watertemperatuur en de hoeveelheid water kun je eigenlijk alles maken. De koffiedranken die al voorgeprogrammeerd zijn, zijn: espresso, koffie, latte, macchiato en cappuccino. Daarnaast kun je de melkfunctie apart gebruiken, dit is ook geschikt voor het maken van chocolademelk. Voor de liefhebbers van thee is de heetwateruitloop ideaal.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine AromaDouble Shot voor extra sterke koffie
Plus review koffiemachine Optie voor geïntegreerd waterfilter
Plus review koffiemachine Eenvoudig favorieten opslaan
Plus review koffiemachine Veel persoonlijke instellingen

Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol

Prijs

De prijs van de verschillende automaten van de EQ.8 serie ligt zo rond de 1.000 euro, afhankelijk van welke je neemt. Niet de goedkoopste, maar voor de functies van het apparaat is dit een goede prijs. Echter denken wij dat je van Siemens ook goedkoper kunt gaan, voor een model met misschien met nog wel meer functies. De Siemens EQ.6 S700 is hier een goed voorbeeld van, met een prijs van ongeveer 800 euro. Deze heeft ook een lekbak met niveaumeter en verder dezelfde functies.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Voor de gemiddelde koffiedrinker is dit een ideale machine voor thuisgebruik. Wij moeten echter eerlijk zijn en er vooruit komen dat we echte koffiesnobs zijn, dus dit is niet de machine die we zelf uit zouden kiezen. Maar de meeste mensen zullen met de verschillende opties die je krijgt meer dan tevreden zijn, en voor die mensen is dit een heel goede machine. Het fijne aan de machine is dat je van alles kunt instellen naar je eigen smaak, wat bij veel goedkopere machines mist.

Siemens EQ.8 koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte, Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, tot AromaDouble Shot
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja, 3 standen (koffie) en 4 standen (heet water)
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: TFT-display
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalbladen
Kopjes warmhoudplaat: Ja, bij S600 en S900
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Wekelijks handmatig reinigen en machinale reiniging
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee, wel optie voor Brita-filter
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingsmiddel.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 30,1 centimeter
Diepte: 45,8 centimeter
Gewicht: 10,9 kg
Materiaal behuizing: RVS met kunststof
Verwarmingssysteem: SensoFlow (1 stuks)

Energie
Vermogen: 1600 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende prijsklassen. Voor elk budget een oplossing!

Siemens koffiemachine

 

De volledige serie in detail:

Siemens EQ3 S300 koffiemachine
Siemens EQ3 S300

 

Siemens EQ3 S500 koffiemachine
Siemens EQ3 S500

 

Siemens EQ.5 koffiemachine
Siemens EQ5

 

Siemens EQ.6 S300 koffiemachine
Siemens EQ6 S300

 

Siemens EQ.6 S500 koffiemachine
Siemens EQ6 S500

 

Siemens EQ.6 S700 koffiemachine
Siemens EQ6 S700

 

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen