Siemens EQ500: veelzijdige volautomaten voor heerlijke koffie
13 augustus 2021 
16 min. leestijd

Siemens EQ500: veelzijdige volautomaten voor heerlijke koffie

De Siemens EQ.500 reeks biedt volautomatische koffiemachines met een ruime keuze aan koffiedranken voor een mooie prijs aan. Ten eerste zijn deze bean-to-cup volautomaten dankzij het overzichtelijke coffeeSelect Display zeer eenvoudig te bedienen. Je hoeft de gewenste drank maar aan te tikken en het zetproces gaat van start, ook bij koffiespecialiteiten met melk. Ten tweede zijn de EQ.500 toestellen uiterst onderhoudsvriendelijk. De uitneembare zetgroep en de vele reinigingsprogramma’s (waaronder de alles-in-één cyclus Calc’n Clean) herleiden het onderhoud tot een minimum. En ten derde: de koffiebereidingen zijn gewoon top en dankzij de instellingen precies zoals jij ze graag drinkt.

Je hoort het al: er valt over de EQ.500 productlijn niet veel negatiefs te vertellen. In deze review leggen we haarfijn uit wat je precies van deze topmachines mag verwachten en hoe de modellen onderling verschillen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.500 serie
Een mooi aanbod aan koffiedranken binnen handbereik
Reiniging en onderhoud voor een optimale werking
Plus- en minpunten
Niet de goedkoopste, wel de makkelijkste
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Siemens-modellen
Technische specificaties van de EQ.500 serie
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.500 serie

De Siemens EQ.500 reeks bestaat uit twee productlijnen: de Classic en de Integral modellen. De Classic varianten hebben wel het kenmerkende coffeeSelect Display, maar het keuzemenu telt minder koffiedranken. Met de Classic piano black modellen kan je ook geen 2 koffiedranken tegelijk zetten, met de Classic morning haze en de Integral modellen kan dat wel. En voor wie graag eens afwisselt met een decaf: elk EQ.500 model heeft een extra luik voor gemalen koffie.

Siemens koffiemachine koffiecadeau banner

Hieronder lijsten we de verschillende modellen in het EQ.500 gamma even op.

EQ.500 Classic:
 EQ.500 Classic piano black (TP501R09)
 EQ.500 Classic piano black met zilveraccent (TP503R09)
 EQ.500 Classic morning haze (TP507R04)
Bij de Classic varianten kies je op het coffeeSelect touchscreen uit espresso, caffè crema, cappuccino, caffè latte, latte macchiato en een portie melk. Melk opschuimen doe je met een melkslang die je in het melkpak legt. Met de piano black varianten is het niet mogelijk om 2 koffiespecialiteiten tegelijk te zetten, terwijl dat met de morning haze wel kan. Verder verschilt de morning haze van de andere Classic varianten door de toevoeging van een actieve kopjesverwarmer, waardoor je kopjes altijd een optimale schenktemperatuur hebben.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano BlackSiemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano Black-zilverSiemens EQ500 serie koffiemachine Classic Morning Haze

EQ.500 Integral:
 EQ.500 Integral zilver (TQ503R01)
 EQ.500 Integral sapphire black metallic (TQ505R09)
 EQ.500 Integral edelstaal (RVS) (TQ507R03)
 EQ.500 Integral edelstaal (RVS), volledig zilver (TQ507R02)

De EQ.500 Integral lijn kenmerkt zich door een ruimere selectie aan koffiedranken op het coffeeSelect Display, met onder andere americano, lungo, flat white en espresso macchiato. Alle Integral modellen zijn uitgerust met de DoubleCup functie, waarmee je koffiedranken in tweevoud kan zetten.

Een ander verschil met de Classic koffiemachines is het type melksysteem: de Classic uitvoering werkt met een slang die je in het melkpak steekt, terwijl de Integral modellen een ingebouwd melkreservoir hebben. Dat is vooral interessant als je dagelijks meerdere koffiespecialiteiten met melk bereidt. Verder hebben de versies in edelstaal (TQ507R02 &TQ507R03) – om de koffiebeleving helemaal compleet te maken – ook een actieve kopjesverwarmer. Mag het een tikkeltje luxueuzer? Ga dan voor een edelstaal variant met een roestvrijstalen voorkant: klassevol én makkelijk in onderhoud.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Integral SilverSiemens EQ500 serie koffiemachine Integral Sapphire Black MetallicSiemens EQ500 serie koffiemachine Integral Edelstaal - RVSSiemens EQ500 serie koffiemachine Integral Edelstaal - RVS - volledig zilver

 

Eigentijds design

Stevige bouwkwaliteit, strakke lijnen en een prachtig ingewerkte interface: de Siemens EQ.500 toestellen zijn een streling voor het oog. Wat meteen opvalt, is het coffeeSelect touchscreen dat over de hele breedte van het apparaat loopt. Dat geeft de koffiemachine een moderne, hoogtechnologische look. Ook het kokervormige waterreservoir met comfortabele handgreep aan de achterkant is kenmerkend voor de EQ.500 serie. Afhankelijk van welke versie je kiest, komt daar aan de zijkant nog een kleiner melkreservoir bij dat naadloos aansluit bij het strakke design van de machine.

Qua kleur zijn de EQ.500 toestellen altijd een combinatie van zwart en zilver. Daardoor passen ze perfect bij nagenoeg elke keukeninrichting. Bij de edelstaalvarianten geeft de roestvrij stalen bekleding aan de voorkant het toestel nog een extra stijlvolle uitstraling mee

Eenvoudige bediening

De bediening van de EQ.500 koffiezetapparaten gebeurt via het coffeeSelect Display. Dat is een groot touchscreen waarop alle beschikbare koffiedranken staan afgebeeld. Een koffie zetten gaat als volgt: je selecteert de koffiedrank die je wil bereiden (die verschijnt op het lcd-scherm) en drukt op de startknop rechts. Meer is er niet aan! Ook voor koffiespecialiteiten met melk hoef je geen extra handelingen uit te voeren.

Boven het touchscreen vind je de knoppen voor de DoubleCup functie, de koffiesterkte (instelbaar op 5 standen, waarvan de laatste stand een dubbel shot bereidt), het koffievolume en helemaal rechts het instellingsmenu. Daarin vind je, naast instellingen zoals taal en automatische stand-by tijd, ook de verschillende reinigingsprogramma’s.

Moet het waterreservoir bijgevuld worden of zijn de afvalbakjes bijna vol? No worries, de EQ.500 geeft die meldingen eenvoudig weer op het lcd-display. Ook wanneer de machine toe is aan een reinigingsprogramma, wordt dat gemeld. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daar komen we later nog op terug.

Siemens EQ500 serie koffiemachine LCD-scherm

Features

Zetgroep en koffiemolen

De EQ.500 koffiemachines zijn bean-to-cup volautomaten. Dat wil zeggen dat het hele maal- en bereidingsproces in één handig apparaat vervat zit. De ingebouwde ceramDrive koffiemolen heeft een hoogwaardig maalwerk met – je raadt het al – keramische maalschijven. Het voordeel van dit materiaal is dat het slijtvast en hittebestendig is. Maar vooral: een keramisch maalwerk maalt erg gelijkmatig en die nauwkeurigheid proef je in de koffie. In het bonenreservoir past zo’n 270 gram koffiebonen. Zij blijven lang vers, want het deksel heeft een rubberen omranding die de container perfect luchtdicht afsluit. Toch raden we aan om het bonenreservoir niet systematisch helemaal vol te gooien: een koffiezak met luchtventiel is nog altijd de beste bewaarplaats voor je favoriete blends!

In het bonenreservoir vind je ook de draaiknop waarmee je de maalgraad aanpast. Hier luidt de vuistregel: hoe fijner de maling, hoe intenser de smaak van de koffie. Een espresso kan dus een redelijk fijne maling gebruiken, terwijl je voor een kan koffie beter naar een iets grovere maling gaat. Maar natuurlijk is de ene koffieboon de andere niet. Daarom raden we aan om met onze Mister Barish koffiebonen te beginnen, want die zijn speciaal voor dit type machine geselecteerd en gebrand. Bovendien geven we je bij de aanschaf van je koffiemachine heel wat tips en tricks omtrent de instellingen mee. Zo krijg je de finesses van het koffiezetten onder de knie en maak je meteen de beste koffie die de Siemens EQ.500 te bieden heeft.

DoubleCup functie
Behalve de Classic piano black varianten vind je bij elk EQ.500 toestel de DoubleCup functie terug. Eenvoudig uitgelegd: elke koffiedrank  zet je ook in tweevoud met één druk op de knop. Zo geniet je samen van onvergetelijke koffiemomenten. Dat maakt van een EQ.500 dan ook het ideale koffietoestel voor koppels en kleine gezinnen. Let wel: wil je het volledige smaakpotentieel van de koffie behouden, dan zet je beter elk kopje apart. Zelfs de beste machine kan de koffie namelijk nooit gelijkmatig over twee kopjes verdelen. Het verschil is subtiel, maar het is er wel degelijk. Al is de DoubleCup functie natuurlijk wel een echte lifesaver als je veel volk over de vloer krijgt!

iAroma systeem
Consistente topkoffie met een minimum aan onderhoud, hoe Siemens dat klaarspeelt? Simpel: het iAroma systeem!

Alles begint bij het maalproces, waarbij de verse bonen met een slijtvast keramisch maalwerk fijngemalen worden. Vervolgens zorgt het geavanceerde pompdruksysteem voor de extractie van alle smaakstoffen en aroma’s. Intussen houdt het sensoFlow verwarmingselement constant een optimale watertemperatuur aan. Zo komen zelfs de meest subtiele karakteristieken van de koffiebonen volledig tot uiting. Tot slot is de hele zetgroep uitneembaar voor een vlotte en gemakkelijke reiniging.

Servicedeur voor alle gebruikscomfort
De servicedeur aan de voorkant van het apparaat zorgt voor een vlotte toegang tot de zetgroep. Dat maakt de reiniging extra eenvoudig. En maar goed ook, want je geeft de zetgroep het best wekelijks een grondige schoonmaakbeurt. Zo voorkom je dat olie- en vetresten gaan aankoeken en gaat je koffiemachine langer mee. Meer over het onderhoud vind je onder het titeltje ‘Reiniging en onderhoud voor een optimale werking’.
Siemens EQ500 serie koffiemachine zetgroep

Bean to cup machine
De Siemens EQ.500 is een volwaardige bean-to-cup koffiemachine. Je beleeft dus het volledige proces van bonen malen tot koffiezetten in één handig en multifunctioneel apparaat. Dat bespaart je niet alleen veel tijd, maar zorgt ook iedere keer opnieuw voor de intense beleving van echt verse koffie.

Een mooi aanbod aan koffiedranken binnen handbereik

Espresso, caffè crema, cappuccino, caffè latte en latte macchiato: 5 toppers die elke koffieliefhebber kan smaken. Met de Classic morning haze maak je daarnaast ook bijzonder lekkere flat whites. Kies je voor een Integral toestel, dan behoren ook americano, lungo en espresso macchiato tot de mogelijkheden. Welke machine je ook in huis haalt, met het uitgebreide coffeeSelect Display is keuzestress gegarandeerd!

Voor koffiedranken met melk  zijn er toestellen met een melkslang en iets duurdere met een ingebouwd melkreservoir. Dat heeft een inhoud van 700 ml en kan eenvoudig losgekoppeld worden om bij te vullen of te reinigen. Het voordeel van een geïntegreerd melkreservoir is dat je dat makkelijk in de koelkast kan zetten, zodat de melk vers blijft wanneer je de machine niet gebruikt. Verder houdt het bereiden van koffiespecialiteiten met melk helemaal niets in: één druk op de knop en genieten maar!

Siemens EQ500 serie koffiemachine koffiedranken

Reiniging en onderhoud voor een optimale werking

Wil jij jarenlang van je topmachine kunnen genieten? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de espressomachine goed onderhoud. Zo ga je te werk:

  • Bij het aan- en uitschakelen én na elke zetbeurt wordt het uitloopsysteem automatisch gereinigd. Zo blijft de zetgroep altijd schoon en gebruiksklaar. Maar daardoor komt er wel telkens veel water in het lekbakje terecht en moet je het dus vaak legen. Gelukkig is dat een makkie: je opent de servicedeur en schuift het gewoon uit. Daarmee heb je meteen ook toegang tot de koffiegruiscontainer.
  • Achter de servicedeur vind je ook de zetgroep. Om die te reinigen, koppel je hem los en spoel je hem grondig af met lauw water. Dat doe je het best elke week, want bonen laten sowieso olie- en vetresten achter. Als de reiniging niet regelmatig genoeg gebeurt, gaan die aangekoekte resten en het koffieresidu op den duur de smaak van je koffie aantasten. Om diezelfde reden, raden we ook af om bonen van de supermarkt te gebruiken. Door de lagere kwaliteit en de hogere branding zijn ze namelijk veel vettiger dan de koffiebonen die je bij een speciaalzaak koopt. Kwaliteitsbonen zijn dus niet alleen veel lekkerder, ze zorgen er ook voor dat je nog jaren van je Siemens koffiemachine kan genieten.
  • Het melksysteem reinigen is onontbeerlijk voor consistente koffieresultaten. Gelukkig heeft de EQ.500 ook daarvoor een automatisch reinigingsprogramma. Om dat uit te voeren, selecteer je ‘melksysteem reinigen’ in het keuzemenu. Je zet een glas onder de uitloop om het spoelwater op te vangen en het programma kan van start gaan. Sit back and relax!
  • Calc’n Clean combineert de reinigings- en ontkalkingscyclus in één handig onderhoudsprogramma. Je vindt die twee programma’s ook afzonderlijk terug in het menu. Om het Calc’n Clean programma uit te voeren, heb je een reinigingstablet en een ontkalkingstablet nodig. Het proces is heel eenvoudig: je volgt gewoon de instructies die op het lcd-scherm verschijnen en klaar is kees. Al naargelang de waterhardheid en het aantal koffies dat je zet, zal de machine ongeveer maandelijks om een schoonmaakbeurt vragen. Het Calc’n Clean programma duurt ongeveer 40 minuten.
  • Bij elke Siemens koffiemachine wordt een BRITA waterfilter meegeleverd. Als je die installeert, hoef je de machine maar 4 keer per jaar te ontkalken. Bovendien is de installatie zeer snel en eenvoudig. Je meet de waterhardheid op aan de hand van de bijgeleverde teststrip en stelt die correct in op de waterfilter. Daarna klik je hem vast in het waterreservoir en start je via het menu de setup. Na 2 minuten wachten kan je weer genieten van heerlijke koffiedranken zonder dat kalkaanslag een kans krijgt. Zeker doen dus!

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening met het coffeeSelect Display
Plus review koffiemachine Automatisch koffiebereidingen met melk
Plus review koffiemachine Makkelijk in onderhoud

Minus review koffiemachine Door de automatische spoeling moet de waterlekbak vaak geleegd worden (nadelig, maar wel belangrijk voor de machine!)

Niet de goedkoopste, wel de makkelijkste

De prijs voor een Siemens EQ.500 koffiemachine varieert van 500 euro voor een Classic piano black uitvoering tot 1100 euro voor de Integral edelstaalvariant. Daarmee zijn het zeker niet de goedkoopste toestellen in het segment met vergelijkbare kenmerken. Waar Siemens echter met deze reeks in uitblinkt, is de combinatie van slimme technologie en gebruikscomfort. En da’s goud waard, als je het ons vraagt!

Toegegeven: vanaf 1000 euro ga je al eens twijfelen of zo’n duur koffietoestel wel iets voor jou is. Maar als je graag cappuccino’s, latte’s en andere koffies met melk drinkt, zal je vanaf het eerste gebruik verliefd worden op de Siemens EQ.500. En als je anders elke dag een latte zou kopen in de koffiebar om de hoek, heb je het apparaat binnen het jaar terugverdiend. Reken maar uit! De koffie is alvast even lekker, daar kan je vanop aan.

Siemens koffiemachine koffiecadeau

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij raden de Siemens EQ.500 productlijn aan voor koffieliefhebbers die graag verschillende specialiteiten uitproberen zonder meteen duizenden euro’s te moeten neertellen. Deze toestellen bieden een mooie variatie aan koffiedranken die je eenvoudig naar je eigen smaak kan aanpassen. Daarnaast is de extra poederschacht erg handig als je af en toe eens deca koffie wil gebruiken.

Wij bij Mister Barish hechten er belang aan dat het onderhoud van een koffiemachine nooit de bovenhand neemt en daar valt bij de Siemens EQ.500 apparaten wel wat voor te zeggen. Dankzij de automatische reinigingsprogramma’s en de uitneembare zetgroep blijft je machine altijd fris en hygiënisch, zonder al te veel schoonmaakwerk. Om de smaak optimaal te houden, hou je je natuurlijk het best aan de aangewezen onderhoudsvoorschriften. Zo drink je steeds de beste koffie en gaat je koffiemachine jarenlang mee.

Ben je dus op zoek naar een veelzijdig koffiezetapparaat en laat je alle poespas liever achterwege? Dan zal je in het EQ.500 productgamma zeker je gading vinden.

Verschillen met andere Siemens-modellen

EQ.500 versus EQ.300
De EQ.300 is de reeks instapmodellen van Siemens. Met prijzen van 500 tot 1100 euro  zijn de EQ.500 toestellen opmerkelijk duurder, maar wat krijg je daar nu precies voor terug? Wel, allereerst is de coffeeSelect Display in een handig touchscreen vervat, terwijl je de EQ.300 toestellen met drukknoppen bedient. Met een EQ.500 heb je een grotere keuze aan koffiedranken. Waar je met de EQ.300 enkel espresso, caffè crema, cappuccino en latte macchiato kan bereiden, zet je met een EQ.500 onder andere ook aangelengde koffies zoals americano of lungo. Daarnaast kan je met de apparaten in de EQ.500 reeks (behalve de Classic piano black modellen) ook koffiedranken in tweevoud zetten, dankzij de DoubleCup functie.

Verder zit het verschil tussen de twee productlijnen in het melksysteem. Bij de EQ.300 toestellen werd een melklans in de koffieuitloop geïntegreerd, terwijl een EQ.500 met een melkslang werkt of (bij de iets duurdere modellen) met een ingebouwd melkreservoir.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Integral Sapphire Black Metallic Siemens EQ300 serie koffiemachine Dark Inox

EQ.500 versus EQ.6 plus
Vergeleken met de EQ.500 toestellen heeft de EQ.6 een opvallend ander design. Alle componenten zitten mooi ingewerkt, met een rond bonenreservoir dat er wat boven uitsteekt. Bij de EQ.6 serie heeft enkel de Plus S300 (TE653M11RW) een melksysteem met een ingebouwd melkreservoir in plaats van een melkslang. Hoewel de EQ.6 modellen verder qua functionaliteit en beschikbare dranken onderling nogal verschillen, hebben ze allemaal één iets gemeen: de machines zijn fluisterstil. Stiller dan de EQ.500 apparaten, welteverstaan.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Integral Sapphire Black Metallic Siemens EQ6 serie koffiemachine Plus s100 Sapphire Black Metallic

 

Technische specificaties van de EQ.500 serie

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Espresso, caffè crema (americano en lungo beschikbaar bij Integral modellen)
Soorten koffie: koffiebonen
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 of 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, cappuccino, caffè latte, latte macchiato, portie melk (flat white beschikbaar bij Classic morning haze, flat white en espresso macchiato beschikbaar bij Integral modellen)
Instelbare maalgraad: Ja, op 3 (Classic) of 5 (Integral) verschillende niveaus
Instelbare koffiesterkte: Ja, op 5 sterktegraden
Instelbaar koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Nee
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 270 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: coffeeSelect touchscreen
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Enkel bij Classic morning haze (TP507R04), Integral zilver (TQ503R01) en Integral edelstaal (TQ507R03)
Afneembaar waterreservoir: Ja
Stand-by functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Manueel
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Nee
Type ontkalkingsprogramma: Manueel of Calc’n Clean
Uitneembaar lekbakje: Ja
Reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Grootte (h x b x d): 37,3 x 27,6 x 45,2 cm (Classic modellen), 37,3 x 31,8 x 45,2 cm (Integral modellen)
Gewicht (incl. verpakking): 8,4 – 8,88 kg
Materiaal behuizing: kunststof
Kleur: Piano black, Morning haze, Sapphire black metallic, zilver, edelstaal

Energie
Vermogen: 1500 watt
Vermogen in stand-by: /

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens EQ300 serie

De Siemens EQ.300 serie biedt zes verschillende koffiemachine instapmodellen aan met een zeer toegankelijk prijskaartje en van topkwaliteit. Zo zet je met deze toestellen met één druk op de knop je favoriete zwarte koffie. Drink je graag koffie met melk? Dan kan je met behulp van het unieke melkschuimsysteem heel gemakkelijk een cappuccino of latte macchiato bereiden.

Siemens EQ300 serie koffiemachine Dark Inox

Siemens EQ6 plus serie

De Siemens EQ6 plus serie biedt 8  verschillende koffiemachines aan die allemaal net iets andere functies hebben, maar met één druk op de knop zet je bij elke machine heel erg gemakkelijk je favoriete koffiedrank. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden bij de EQ6 plus serie, en dit volledig gepersonaliseerd.

Siemens EQ6 plus S400 koffiemachine

Siemens EQ.700 serie

De Siemens EQ.700 serie biedt 5 verschillende koffiemachines aan. 2 classic modellen, deze werken met een melkslang en 3 integral modellen die werken met een ingebouwd melkreservoir. Ja kan met dit toestel tot wel 30 favorieten opslaan en maar liefst 29 verschillende koffiespecialiteiten bereiden met één druk op de knop. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden en dit volledig gepersonaliseerd. Via je smartphone of het kleurentouchscreen op de machine zelf.

Siemens koffiemachine TQ705R03

Siemens EQ9 serie

De Siemens EQ.9 serie biedt dan weer 9 verschillende koffiemachines aan, waarbij elk model meer functies heeft dan zijn voorganger. Deze toestellen zitten echt vol verrassingen en zijn de volautomatische koffiemachines bij uitstek van Siemens. Je hebt bij elk toestel een ruime keuze aan koffierecepten, een hoog instelbereik en een volledig geïntegreerd melksysteem en het zijn ook nog eens de stilste volautomaten op de markt. Dat is geen verkoopspraatje, maar een bewezen feit. Kom hier te weten welke snufjes deze machines nog allemaal aanbieden.

Siemens EQ.900 serie
De Siemens EQ.900 series is de bean to cup koffiemachine serie waarbij je kan kiezen tussen een koffiemachine met één fluisterstille elektronische koffiemolen of twee. Bij deze machines wordt de juiste maalgraad elektronisch ingesteld voor elke individuele drank.


Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .