Cortado

Cortado

Een cortado is de Spaanse variant van de de espresso macchiato. Door een beetje gestoomde melk toe te voegen, wordt er een zoete touch aan de espresso gegeven. Resultaat: een mildere espresso.

Inhoudsopgave
 • 1. Cortado maken

  Voor een cortado wordt een normale espresso gezet en wordt de melk gestoomd zonder melkschuim.

  1.1 Hoeveel koffie en melk?


  Een cortado bestaat uit één koffie met een gestoomde melk. De koffie moet een espresso zijn met maximaal een gelijke hoeveelheid warme melk

  Hoeveelheid koffie en melk voor 2 kopjes:
  • 16 tot 21 gram fijn en vers gemalen koffie
  • De maximale hoeveelheid melk stomen, ongeveer 20 tot 25 ml per kopje.

  Andere benodigdheden:
  • Espressomachine
  • 1 klein glas van maximaal 30 ml tot de bovenrand gemeten of een espresso kopje
  • 1 melkkannetje
  • Stoompijpje of een steelpannetje om melk op te warmen


  1.2 Met een halfautomaat espressomachine


  Een cortado maken met een halfautomatische espressomachine doe je zo in 4 stappen:

  1. Espresso zetten
  Zet een enkel shot espresso volgens de beschreven handelingen. Dit doe je het beste door een dubbel shot te zetten in 2 kopjes.

  2. Melk opschuimen
  De melk opschuimen met het stoompijpje, zonder te veel lucht aan te zuigen, om te voorkomen dat er melkschuim wordt aangemaakt. Dat doe je door het stoompijpje iets dieper onder het oppervlak te brengen. Laat de melk niet warmer worden dan 70°C.

  3. Schenk 20 ml warme melk langzaam door de cremalaag heen. Laat de straal niet te dik worden door de melkkan 5 cm boven het kopje te houden.

  4. Het resultaat is een cortado.

  1.3 Met een volautomaat koffiemachine


  Niet alle volautomatische koffiemachines hebben de mogelijkheid om een cortado te maken. Zet eerst een espresso. Als de machine niet automatisch gestoomde melk kan maken, zou je de melk kunnen opwarmen met een steelpannetje. Het beste is om, als het niet automatisch kan, een variant zoals de espresso macchiato te zetten.

  1.4 Met een Nespresso machine


  Een cortado maken met een Nespresso machine is afhankelijk van de mogelijkheden van het apparaat. Het is altijd mogelijk om een espresso te maken. Maar het standaard melkopschuim apparaat zorgt voor melkschuim. Voor een cortado heb je alleen een beetje warme of gestoomde melk nodig. Dan is het makkelijker om een espresso macchiato te maken.

  2. Welke koffiebonen voor een cortado?

  Koffiebonen voor cortado hebben bij voorkeur een lekkere pittige smaak. Dat zijn de koffiebonen met een meer donkere branding.

  3. Verschil tussen cortado en espresso macchiato

  Een Spaanse cortado wordt gemaakt met gecondenseerde melk. In de Lage Landen wordt volle melk gebruikt. Bij de cortado wordt de melk zonder schuim opgestoomd. De gestoomde melk wordt in de koffie geschonken. Bij een espresso macchiato wordt er alleen melkschuim op de cremalaag aangebracht. Het resultaat is hetzelfde, namelijk een mildere espresso.

   

  Wil je meer weten over de cortado? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Nancy
Door

Nancy

op 09 Dec 2020

Heeft iemand ervaring met zelfopvulbare cups in een dolce gusto? Ik drink oa heel graag de cortado en vraag mij af of er gemalen koffie bestaat om zelf in de cup te doen. Bedankt alvast

Reactie plaatsen