Siemens EQ.900: innovatieve volautomaten die jouw koffiebeleving naar een hoger niveau tillen
21 oktober 2022 
16 min. leestijd

Siemens EQ.900: innovatieve volautomaten die jouw koffiebeleving naar een hoger niveau tillen

EQ.900 is de nieuwste reeks hoogwaardige volautomatische koffiemachines van Siemens. Van espresso met gedetailleerde aromas tot internationale koffierecepten met melk: deze toestellen doen het allemaal, automatisch, met één druk op de knop en zelfs in tweevoud.

Voor deze innovatieve productlijn combineert het Duitse bedrijf Siemens technische knowhow met de nieuwste ontwikkelingen in het koffielandschap. Resultaat: unieke apparatuur die alles aan boord heeft om elk denkbaar koffierecept overtuigend te brengen, zonder dat er een barista aan te pas komt. Oh ja: en eenvoudig in gebruik én onderhoud, dat ook nog eens! Hoe ze dit klaarspeelden? Je leest het allemaal in deze uitgebreide review!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.900 serie
Mister Barish Youtube video review Siemens EQ.900
Ontdek koffiespecialiteiten van over de hele wereld
Reiniging en onderhoud voor een optimale werking
Plus- en minpunten
Prijs: de EQ.900 is een slimme investering
Wat is de mening van Mister Barish?
Verschillen met andere Siemens-modellen
Technische specificaties van de EQ.900 serie
Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van de Siemens EQ.900 serie

De Siemens EQ.900-productlijn omvat 3 modellen: het zwarte basismodel, de RVS-uitvoering en de Dark Inox-versie met 2 koffiemolens.

Het verschil tussen de 3 uitvoeringen? Laten we even van dichterbij een kijkje nemen!

Siemens koffiemachine koffiecadeau banner

EQ.900 Zwart - TQ903R09

Je herkent dit zwarte basismodel meteen aan de glanzende kunststoffen behuizing. Met deze uitvoering haal je alle gemakken in huis die de EQ.900-lijn zo bijzonder maken: een 6,8” touchscreen, een fluisterstille koffiemolen, DoubleCup-functionaliteit voor alle koffierecepten, een geïntegreerd melksysteem …

In vergelijking met de duurdere machines moet je het bij dit model met iets minder toeters en bellen doen. Zo beschikt deze versie niet over het beanIdent- systeem, dat automatisch de juiste instellingen kiest wanneer je nieuwe koffiebonen in het reservoir doet. Verder kan je maar 3 gebruikersprofielen aanmaken, terwijl de andere modellen opslagruimte bieden voor 10 unieke profielen.


EQ.900 RVS - TQ905R03

Dit model is uitgewerkt in hoogwaardig edelstaal, wat een luxueuze uitstraling geeft en de levensduur van de machine ongetwijfeld ten goede komt. De RVS-uitvoering beschikt over 10 gebruikersprofielen met elk 10 favorieten. Proef je graag de specialiteiten van elke koffiebrander? Dan heb je dankzij beanIdent nagenoeg geen instelwerk: het type koffiebonen wordt meteen herkend en het systeem past automatisch de maalgraad aan. Innovatie ten top!


EQ.900 Dark Inox - TQ907R05

De duurste variant uit de EQ.900-serie is deze Dark Inox-versie, die niet over één maar twee koffiereservoirs en -molens beschikt. Zo switch je bijvoorbeeld makkelijk tussen deca en gewone koffiebonen. Verder heeft de Dark Inox-uitvoering net zoals de andere EQ.900-modellen een actieve kopjeswarmer en de mogelijkheid om tot 10 gebruikersprofielen toe te voegen.


Strak design met 6,8” touchscreen als eyecatcher

Hou je van strakke lijnen met een minimalistische toets? Dan is de Siemens EQ.900 echt iets voor jou! Of je nu voor de zwarte, edelstalen of Dark Inox-variant gaat, deze koffiemachine is niet alleen een streling voor het oog, er werd ook tot in de puntjes nagedacht over het gebruikscomfort. Zo zit zowel de watertank (rechts) als het melksysteem (links) naadloos in het apparaat ingewerkt.

Dé eyecatcher is bij deze volautomaten ongetwijfeld het grote TFT-kleurendisplay, dat ingewikkelde druk- en draaiknoppen overbodig maakt. Wat ons meteen bij het volgende puntje brengt: de supereenvoudige bediening!

Gebruiksvriendelijke bediening via het iSelect Display

Met het iSelect Display brengt Siemens het gebruiksgemak van doorgaans complexe espressomachines naar de next level. Siemens zweert namelijk bij de oneTouch- filosofie: alle koffiedranken bereid je met één druk op de knop, ook in tweevoud! Dat doe je via het grote touchscreen, waar je je favoriete koffierecepten ook nog eens naar hartenlust kan aanpassen.

Bij elke drank krijg je namelijk meteen de mogelijkheid om de sterkte, het volume, de hoeveelheid melk en de intensiteit van het aroma aan te passen. Wil je meer directe controle over het zetproces van je creaties? Schakel dan met de comfort/baristaknop over naar de baristaMode, waar ook de maalgraad en de extractietijd en -temperatuur tot de instellingsmogelijkheden behoren.

Tevreden van het resultaat? Sla je gepersonaliseerde koffiedrank dan op als favoriet! Ga via het stericoon naar de gebruikersprofielen, maak een nieuw profiel aan en voeg met de + knop een aangepast recept toe. Zo zet je keer op keer het perfecte kopje koffie, dat helemaal aangepast is aan jouw smaak en voorkeuren. Ter info: de zwarte EQ.900 biedt ruimte voor 3 gebruikersprofielen met elk 3 favorieten, terwijl de RVS- en Dark Inox-versies tot wel 10 profielen met telkens 10 dranken toelaten.

En alsof dat nog niet genoeg is, kan je de EQ.900-apparaten ook nog eens bedienen via de Home Connect app. Zo krijg je met je al je smart devices (zelfs met Amazon Alexa via stembediening!) toegang tot de basisfunctionaliteiten, personalisatiemenus en gebruikersprofielen. In de app krijg je ook een bredere waaier aan originele recepten te zien. Je ontdekt er maar liefst 29 koffiespecialiteiten van over de hele wereld - denk bijvoorbeeld aan een Amerikaanse red eye of een Portugese garoto. Impressionant!

Features

Zetgroep en koffiemolen
Siemens gaat er prat op met de EQ.900 de stilste volautomaten op de markt te hebben gebracht. En het klopt nog ook: dankzij de geluidsisolerende behuizing, in combinatie met een hypergeavanceerde koffiemolen, is de EQ.900 werkelijk fluisterstil!

Het unieke aan de ingebouwde eGrinder is dat de maalgraad voor elk koffierecept afzonderlijk wordt bepaald. Dat zorgt voor een brede variëteit aan smaken, waarbij elke drank een uniek karakter krijgt. Het keramische maalwerk van de eGrinder is ook een stuk slijtvaster dan bij de meeste koffiemolens. Maalelementen van keramiek verhitten minder snel en malen daarom standvastiger en gelijkmatiger. En dat proef je ongetwijfeld in je kopje!

Het bonenreservoir heeft een inhoud van 375 gram. In theorie is dat meer dan genoeg om zelfs met een groot gezin de hele dag door van heerlijke koffie te genieten. Toch raden we altijd aan om de bonen liever iets vaker aan te vullen dan ze ongebruikt in het bonenreservoir te laten. Om de kracht van een bean-to-cup machine optimaal te benutten, wil je namelijk de bonen zo vers mogelijk malen. Daarom bewaar je ze beter in een goed afgesloten koffiezak met luchtventiel, waar alle smaakstoffen en karakteristieke aromas optimaal bewaard blijven.

Wil je meer weten over de features van deze schitterende volautomaten? Hieronder overlopen we ze allemaal in detail!


iAroma systeem
Beginnen doen we bij het begin: Siemens’ recept voor koffie van baristakwaliteit met het gemak van een volautomatisch zetproces: het iAroma-systeem!

Alles begint bij het maalproces, waarbij de verse bonen met een slijtvast keramisch maalwerk fijngemalen worden. Vervolgens zorgt het geavanceerde pompdruksysteem voor de extractie van alle smaakstoffen en aromas. Intussen houdt het sensoFlow-verwarmingselement constant een optimale watertemperatuur aan. Zo komen zelfs de subtielste karakteristieken van de koffiebonen volledig tot uiting. Tot slot is de hele zetgroep uitneembaar voor een vlotte en gemakkelijke reiniging.

Geïntegreerd melksysteem met container
Elke EQ.900-koffiemachine is voorzien van een geïntegreerd melksysteem met een container van 0,7 liter. Die is naadloos ingewerkt in de linkerflank van het apparaat en is makkelijk in en uit te klikken, zodat je hem na elk gebruik eenvoudig terug in de koelkast zet. Van het zijdezachte microschuim op je cappuccino tot de perfecte melktexturering in je flat white: alles gebeurt automatisch aan de hand van jouw instellingen. En wat nog meer is: de Siemens EQ.900 zet zonder moeite twee melkdranken tegelijk. Zo geniet je samen van het beste wat dit bean-to-cup apparaat te bieden heeft!

Wie ervaring heeft met volautomatische koffiemachines, weet dat een ingebouwd melkcircuit nogal wat onderhoud vergt. Maar ook daar heeft Siemens iets op gevonden: het autoMilk Clean-systeem. De slang en de interne leidingen worden na elk gebruik door middel van stoom vrijgemaakt van eventuele melkresten. Daarmee is het melksysteem van de EQ.900-koffiemachines zowat het makkelijkste dat je ooit zal gebruiken.

BeanIdent-systeem (enkel bij de RVS- en Dark Inox-varianten)
Kan jij het ook niet laten om van elke roaster een zakje koffiebonen mee te brengen? Dan kruipt er ongetwijfeld veel tijd in het juist instellen van je machine. Maar niet met de Siemens EQ.900, want dankzij het beanIdent-systeem herkent je toestel automatisch het type bonen en stelt het vanzelf de juiste maalgraad in. Let wel: beanIdent is enkel toegankelijk via de baristaMode.

Twee bonencontainers met dualBean (enkel bij de Dark Inox-variant)
Voor wie graag eens afwisselt tussen verschillende soorten koffiebonen of nu en dan een zachte deca koffie prefereert, heeft de Dark Inox twee bonencontainers (van elk 250 gram) met afzonderlijke molens. Dankzij deze feature krijg je op het iSelect Display telkens de keuze tussen twee koffiesoorten. Handig om te weten: het systeem onthoudt automatisch welke bonen je de vorige keer gebruikte voor welke drank. Zo heb je je koffie automatisch hoe jij hem graag drinkt.

Bean-to-cup machine
De Siemens EQ.900 is een volwaardige bean-to-cup koffiemachine. Je beleeft dus het volledige proces van bonen malen tot koffiezetten in één handig en multifunctioneel apparaat. Dat bespaart niet alleen tijd, het zorgt ook iedere keer opnieuw voor de intense beleving van echt verse koffie.Mister Barish Youtube video review Siemens EQ.900
Ontdek koffiespecialiteiten van over de hele wereld

Nog een sterkte van het EQ.900-gamma is het uitgebreide koffiemenu. Naast klassieke espresso en caffè lungo behoren onder andere ook latte macchiato en flat white tot de keuze. Verbind je echter je koffietoestel met de Home Connect app, dan beschik je over maar liefst 29 unieke koffierecepten. Van een romige cortado tot een lichtzoete Indische kaapi: via het coffeeWorld-menu leer je nieuwe smaken kennen en ontdek je zonder twijfel een nieuwe favoriet!

Heb je volk over de vloer? Met de koffiekanfunctie voorzie je zonder probleem de hele koffietafel van overheerlijke verse koffie. Ook voor theeliefhebbers is de EQ.900 een droom. De warmwateruitgave is op 6 verschillende temperatuurstanden in te stellen, zodat je elke theesoort volgens de regels van de kunst bereidt.

Reiniging en onderhoud voor een optimale werking

Wil jij jarenlang van je topmachine kunnen genieten? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je de espressomachine goed onderhoud. Zo ga je te werk:

  • Ongeacht de versie voert je EQ.900 bij het in- en uitschakelen een automatisch spoelprogramma uit. Zo kan er zich in de leidingen geen koffieresidu ophopen. Ook bij het bereiden van melkspecialiteiten is een goed onderhoud cruciaal. Gelukkig wordt het melksysteem na elk gebruik automatisch gereinigd met krachtige stoom.
  • De toestellen uit de EQ.900-serie hebben een uitneembare zetgroep. We raden aan om die, naast het automatische reinigingsprogramma, ook nog eens dagelijks met warm water af te spoelen. Druk daarvoor op het druppelicoontje en kies in het onderhoudsmenu voor ‘zetgroep reinigen’. De machine geeft je stap voor stap alle nodige instructies mee. De klus is zo geklaard en zorgt ervoor dat je koffietoestel door de jaren heen altijd in topconditie blijft.
  • Toebehoren zoals de druppelschaal, het koffiedikreservoir en de onderdelen van het melksysteem zijn vaatwasserbestendig. Alweer een hele hoop werk uitgespaard!
  • Calc’n Clean is het automatische onderhoudsprogramma van Siemens. Het combineert een diepe reiniging met een ontkalking. Deze cyclus duurt 10 minuten en is, net als de afzonderlijke programma’s, terug te vinden in het onderhoudsmenu. We raden aan om altijd de officiële reinigings- en ontkalkingstabletten van Siemens te gebruiken.
  • Wanneer je je EQ.900 voor de eerste keer aanzet, word je eenmalig gevraagd om de waterhardheid op te meten. Dat doe je met behulp van de bijgeleverde strip. Voer deze stap zo nauwkeurig mogelijk uit, want dankzij die data kan het toestel voortaan precies aangeven wanneer er nog eens een ontkalkingsbeurt aan de orde is. Dat is cruciaal voor de levensduur van je koffiemachine.
  • Wil je blijvend kunnen genieten van consistent nauwkeurige koffieresultaten? Dan is het essentieel om altijd de beste waterkwaliteit na te streven. Slecht water zorgt namelijk niet alleen voor kalkaanslag, het beïnvloedt ook rechtstreeks de smaak van je koffie. Daarom raden we aan om de bijgeleverde BRITA-waterfilter correct te installeren en telkens tijdig te vervangen. Ververs ook dagelijks het waterreservoir en laat niet onnodig water in de tank staan (bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat). Doe je dat consequent, dan hoef je je apparaat maar 4 keer per jaar te ontkalken.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachineFluisterstille koffiemolen(s)
Plus review koffiemachine Gebruiksvriendelijke interface met mogelijkheid tot bediening via de app
Plus review koffiemachine Eenvoudig schakelen tussen comfortMode en uitgebreidere baristaMode
Plus review koffiemachine Makkelijk in onderhoud dankzij de uitneembare zetgroep

Minus review koffiemachine Geen extra luik voor voorgemalen koffie

Prijs: de EQ.900 is een slimme investering

Een EQ.900-koffiemachine heb je al vanaf 2.249 euro. Toegegeven: dat is een smak geld. Maar als lekkere koffie voor jou onmisbaar is en je van veel variatie houdt, dan is de EQ.900 zijn prijskaartje meer dan waard. Je betaalt tenslotte voor het ultieme gemak: eindeloze mogelijkheden met één druk op de knop, zonder langdurige of moeilijke onderhoudsprocedures.

Wil je heerlijke koffie op kantoor of deel je dagelijks gezellige koffiemomenten met je gezin, familie of vrienden? Dan heb je een EQ.900-volautomaat met zijn doubleCup-functionaliteit, ingebouwd melksysteem en handige gebruikersprofielen zo terugverdiend. Want deze machine is werkelijk alles-in-een! In dit geval kunnen we trouwens ook de duurdere Dark Inox-variant warm aanbevelen. Die is dankzij het dubbele bonenreservoir namelijk nog geschikter voor verschillende gebruikers.

Siemens koffiemachine koffiecadeau

Wat is de mening van Mister Barish?

De volautomatische koffiemachines uit het EQ.900-gamma zijn echt de max! Wie op zoek is naar een alleskunner en bovenal flexibiliteit verlangt, zonder ingewikkelde instellingen, zal hierin zeker zijn gading vinden. De koffietoestellen hebben een prachtig design en zijn zowel voor de ervaren koffiekenner als de beginnende liefhebber erg toegankelijk.

Natuurlijk beseffen we dat een koffiemachine van meer dan 2.000 euro voor veel thuisgebruikers een brug te ver is. Maar voor wie net dat ietsje meer wil, zien we de EQ.900 als een slimme investering. Een machine die vele jaren meegaat en je zelfs na lange tijd nog weet te verrassen met unieke smaaksensaties: voor een echte koffiefanaat is dat goud waard!

Verschillen met andere Siemens-modellen

EQ.900 Dark Inox versus EQ.9 plus Home Connect s700

Laat ons even de twee meest geavanceerde Siemens-volautomaten uit de EQ.900- en de EQ.9 Plus-reeksen vergelijken. Want ondanks het gelijkaardige uiterlijk en de overeenkomstige functies verschillen deze toestellen toch zon 200 euro in prijs. Hoe dat komt?

Wel, het voornaamste verschil zit hem in de navigatie: waar je de EQ.900- toestellen bedient via het full touch TFT-display, doe je dat bij de EQ.9 Plus met behulp van drukknoppen en een centrale draaiknop. Daarnaast beschik je met de EQ.900 over het nieuwste technologische snufje van Siemens: het beanIdent- systeem, dat de maalgraad automatisch instelt volgens het type bonen in het reservoir.

Om kort de gaan: de EQ.900 Dark Inox is net ietsje gebruiksvriendelijker in de bediening en maakt het afwisselen tussen verschillende soorten koffiebonen een koud kunstje met de beanIdent-functie. Het is in zekere zin nog maar eens een upgrade van een apparaat dat al op elk vlak hoog scoorde. Sterk van Siemens, als je het ons vraagt!


EQ.900 versus EQ.6 plus

De volautomaten uit deze twee reeksen verschillen vooral op het vlak van melkbereidingen. De EQ.900-reeks heeft een volledig geïntegreerd melksysteem, terwijl de EQ.6 Plus-toestellen gebruikmaken van een melkslang die je zelf in het melkkarton aanbrengt.

Daarnaast heeft een EQ.6 Plus-apparaat heel wat minder technologie aan boord. Zo hebben de koffiemachines uit de EQ.900-productlijn standaard een fluisterstille eGrinder, een koffiekanfunctie, de baristaMode en een actieve kopverwarmer. Je krijgt ook toegang tot het Home Connect-netwerk, wat bij de EQ.6 Plus-apparaten niet mogelijk is. Mee daardoor is bij die laatste het keuzeaanbod aan koffiedranken beperkter.

Verder zijn de EQ.900-volautomaten gewoon beter uitgerust voor een groot verbruik. Het waterreservoir heeft een inhoud van 2,3 liter (EQ.6 Plus: 1,7 liter) en het bonenreservoir een capaciteit van minstens 375 gram (EQ.6 Plus: 300 gram).

Siemens EQ6 plus S400 koffiemachine

Technische specificaties van de EQ.6 plus serie

Koffie zetten
Soorten koffie: koffiebonen, gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 of 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare maalgraad: Ja, elektronisch, afhankelijk van de koffiedrank
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbaar koffievolume: Ja, in ml
Instelbare watertemperatuur: Ja, in BaristaMode
Heetwaterfunctie: Ja, in te stellen op 6 standen
Inhoud waterreservoir: 2,3 liter
Inhoud bonenreservoir: 375 gram (270 gram en 250 gram bij de Dark Inox-versie)
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, full touch kleurendisplay
Gebruikersprofielen: Ja, aantal afhankelijk van model
Smartphone app: Ja, Home Connect app
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, ceramDrive (2 bij de Dark Inox-versie)
Kopjes warmhoudplaat: Ja, actief
Afneembaar waterreservoir: Ja
Stand-byfunctie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Manueel
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Ja, BRITA Intenza-waterfilter
Type ontkalkingsprogramma: Ontkalkingsprogramma of Calc’n Clean
Uitneembaar lekbakje: Ja
Reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Grootte (h x b x d): 39,2 x 31,5 x 47
Gewicht (incl. verpakking): 12,9 kg
Materiaal behuizing: kunststof / roestvrij staal
Kleur: Zwart, Dark Inox, RVS

Energie
Vermogen: 1500 watt
Vermogen in stand-by: 1,5 watt

Andere Siemens koffiemachines in het assortiment

Siemens EQ300 serie

De Siemens EQ.300 serie biedt zes verschillende koffiemachine instapmodellen aan met een zeer toegankelijk prijskaartje en van topkwaliteit. Zo zet je met deze toestellen met één druk op de knop je favoriete zwarte koffie. Drink je graag koffie met melk? Dan kan je met behulp van het unieke melkschuimsysteem heel gemakkelijk een cappuccino of latte macchiato bereiden.

Siemens EQ300 serie koffiemachine Dark Inox

Siemens EQ500 serie

De Siemens EQ.500 serie biedt 2 productlijnen, de Classic en Integral, met in elke lijn verschillende kleuren. Beide lijnen hebben het kenmerkende coffeeSelect Display waardoor de machines zeer eenvoudig te bedienen zijn. Het grote verschil tussen de Classic en Integral lijn is dat bij de Classic lijn je iets minder keuze hebt aan koffiedranken en je geen 2 kopjes tegelijk kan zetten.

Siemens EQ500 serie koffiemachine Classic Piano Black

Siemens EQ6 plus serie

De Siemens EQ6 plus serie biedt 8  verschillende koffiemachines aan die allemaal net iets andere functies hebben, maar met één druk op de knop zet je bij elke machine heel erg gemakkelijk je favoriete koffiedrank. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden bij de EQ6 plus serie, en dit volledig gepersonaliseerd.

Siemens EQ6 plus S400 koffiemachine

Siemens EQ.700 serie

De Siemens EQ.700 serie biedt 5 verschillende koffiemachines aan. 2 classic modellen, deze werken met een melkslang en 3 integral modellen die werken met een ingebouwd melkreservoir. Ja kan met dit toestel tot wel 30 favorieten opslaan en maar liefst 29 verschillende koffiespecialiteiten bereiden met één druk op de knop. Je kan zelfs twee koffies met melk tegelijk bereiden en dit volledig gepersonaliseerd. Via je smartphone of het kleurentouchscreen op de machine zelf.

Siemens koffiemachine TQ705R03

Siemens EQ9 serie

De Siemens EQ.9 serie biedt dan weer 9 verschillende koffiemachines aan, waarbij elk model meer functies heeft dan zijn voorganger. Deze toestellen zitten echt vol verrassingen en zijn de volautomatische koffiemachines bij uitstek van Siemens. Je hebt bij elk toestel een ruime keuze aan koffierecepten, een hoog instelbereik en een volledig geïntegreerd melksysteem en het zijn ook nog eens de stilste volautomaten op de markt. Dat is geen verkoopspraatje, maar een bewezen feit. Kom hier te weten welke snufjes deze machines nog allemaal aanbieden.

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Barry
Door

Barry

op 09 May 2023

Wij hebben sinds 2 maanden de eq9 dark inox, maar wij vinden hem enorm tegenvallen.. Voor de 2500 betaalde euro's hebben wij lauwe cappuccino vergeleken met een delonghi Nespresso Machine van 300 euro wat veel warmer is..

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .