De PicoBaristo-lijn van Saeco: alsof je een barista in huis haalt
12 augustus 2019 
11 min. leestijd

De PicoBaristo-lijn van Saeco: alsof je een barista in huis haalt

Drink je graag heerlijke koffie maar wil je niet maandelijks honderden euro’s kwijt zijn bij een koffiezaak? Haal dan een barista in huis! Natuurlijk niet een echte barista, maar de PicoBaristo van Saeco. Deze lijn volautomaten kan daadwerkelijk alle soorten koffie zetten. Wil je weten of er in de lijn iets voor jou bij zit? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Saeco PicoBaristo koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Saeco koffiemachine

De PicoBaristo lijn bestaat eigenlijk uit twee verschillende machines, namelijk de normale PicoBaristo en de PicoBaristo deluxe. Deze zijn allebei in verschillende kleuren te verkrijgen, daarom noemen we vanaf nu deze twee machines de ‘normale machine’ en de ‘deluxe machine’. De deluxe machine is uiteraard wat duurder. Het grootste verschil tussen deze twee versies is de verschillende soorten koffie die de automaten kunnen zetten. Dit zijn er voor beide vrij veel, maar de deluxe versie kan ook caffè crema, espresso lungo en melange zetten. Daarnaast heeft de machine een LCD-display, waar de goedkopere machine een klein display heeft.

Het fijne aan de PicoBaristo lijn is de melkkan. Deze zet je aan de voorkant van de machine vast en kun je ook eenvoudig weer los maken. Zo kun je de melk koel houden in de koelkast. Dit is belangrijk want melk moet zo koel mogelijk zijn als je het mooi wilt opschuimen.

Design
De Saeco-machines staan erom bekend een strakke uitstraling te hebben. Het merk komt dan ook uit Italië, waar je een typisch soort espressomachine hebt. De PicoBaristo is te verkrijgen in verschillende kleuren. Zwart, wit en zilver, dus er zit altijd wel wat voor je bij. De voorkant van de machines zijn van RVS, dit is lekker stevig en wordt minder snel vies dan kunststof. De zijkanten zijn wel van kunststof gemaakt, maar dit is niet storend en ziet er juist wel strak uit.

Een minpuntje aan het design is het waterreservoir dat bovenop de machine zit. Het is makkelijker als dit aan de zijkant of voorkant zit, want nu is het lastig om de machine onder een keukenkastje te plaatsen. Eventueel kun je het reservoir bijvullen met een gietertje, maar dan weet je niet goed wat je aan het doen bent. Het design van de machine is wel lekker compact, waardoor het ook geschikt is voor kleinere keukens.

Saeco PicoBaristo koffiemachine

Eenvoudige bediening

De koffiezetapparaten zijn heel eenvoudig te bedienen. Er zitten een aantal One Touch-knoppen op, dit verschilt per versie. De deluxe versie is hierin het meest uitgebreid, met maar liefst 6 opties. Daarnaast kun je verder in het menu nog zoeken naar andere drankjes. Op de normale versie kun je 1 gebruikersprofiel instellen die compleet naar jouw smaak is, op de deluxe versie wel 4. Ideaal dus als het hele gezin nét iets andere koffie wil. Hierin kun je namelijk de temperatuur, sterkte en hoeveelheid koffie en melk instellen. Je kunt met de machines ook twee kopjes zwarte koffie tegelijkertijd zetten.

Koffiemolen en zetgroep

Een goede kop koffie met een vers en sterk aroma, dat creëer je alleen met versgemalen bonen. PicoBaristo maalt de bonen voor jou in 10 verschillende maalgraden, precies hoe jij het het liefst wilt. De bonen worden gemalen met behulp van keramische maalschijven. Deze gaan jarenlang mee, tot wel 20.000 kopjes. Daarnaast worden ze niet heet, wat misschien niet heel belangrijk klinkt maar toch van groot belang is. Metalen maalschijven kunnen namelijk warm worden en de bonen verbranden, maar bij keramische maalschijven zal dit niet gebeuren.

Omdat je de zetgroep uit kunt nemen, kun je deze ook eenvoudig schoonmaken. De hoogwaardige Thermoblock zorgt ervoor dat de machine in enkele seconden is opgewarmd en gebruikt kan worden. Zo hoef je ‘s ochtends niet lang te wachten voor je kopje koffie.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Het is eenvoudig om de koffieuitloop te verstellen voor ieder kopje koffie. Voor echt grote glazen zoals voor latte macchiato kun je de uitloop zelfs los halen. Dit is niet alleen handig om spetters te voorkomen, maar zorgt ook voor lekkerdere koffie. Als je de uitloop verstelt voor ieder kopje koffie, voorkom je dat er te veel luchtbelletjes in de cremalaag komen. Hierdoor zal de cremalaag een mooie, volle en romige smaak behouden.

Koffie met melk

Door het geïntegreerde melkreservoir is het zetten van melkspecialiteiten zeer eenvoudig. Je selecteert welke drank je wilt op de machine, schuift de melkuitloop uit en de rest gaat vanzelf. Je kunt café au lait (latte), cappuccino en latte macchiato maken. Met de deluxe versie kun je ook caffè crema zetten. Eventueel kun je ook apart melkschuim maken om je eigen creaties te maken. De capaciteit van de melkbeker is 0,5 liter.

Je wilt natuurlijk dat de melkschuim zo lekker mogelijk is, en met behulp van de Latte Perfetto-technologie komt dat helemaal goed. De melk wordt lekker vol en romig en maakt je cappuccino en latte nóg lekkerder. Je kunt koemelk gebruiken, maar ook bijvoorbeeld havermelk. Dit is de beste plantaardige melk om op te schuimen.

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 250 gram. Dit is ruim voldoende voor thuisgebruik. Wij raden zelfs aan om bonen niet te lang in de machine te laten zitten. Koffiebonen blijven namelijk het langste vers in een donkere en luchtdichte zak. Als ze ergens anders in zitten verliezen ze hun aroma, en dat is zonde. Het beste kun je de bonen elke dag verversen. Als je dus merkt dat je vaak langer doet met de bonen, zorg er dan voor dat je minder bonen in de machine doet.

In zo’n mooie machine als de PicoBaristo is het zonde om supermarktbonen te gebruiken. Deze zijn bij aankoop vaak al oud, omdat ze al een tijdje in de schappen kunnen staan. Het beste kun je naar een speciaalzaak gaan, en als je een koffiebranderij weet is dat nog beter! Deze kunnen je ook goed adviseren om uit te zoeken wat bij jouw smaak past.

Als je ’s avonds liever cafeïnevrije koffie drinkt is dit geen probleem. Er zit namelijk een klein reservoir in de machine waar je voorgemalen koffie in kunt doen. Dit is geschikt voor één kopje. Ook handig als die koppige tante alleen maar Douwe Egberts wil drinken.

Waterreservoir

Ook voor water geldt dat het zo vers mogelijk moet zijn. De inhoud van de watertank is 1,8 liter, ook dit is ruim voldoende voor thuisgebruik. Oud water proef je terug in de koffie, dus het beste kun je het water om de dag verversen. Als je snel vergeet wanneer je het gedaan hebt, doe het dan bij elk eerste kopje koffie van de dag. Dat is vaker dan nodig, maar zo weet je zeker dat je vers water gebruikt.

Als je geen zin hebt om te ontkalken kun je een AquaClean waterfilter plaatsen. Deze filtert en ontkalkt het water, waardoor de smaak van het water ook verandert. Het is niet per se nodig, omdat Nederlands water van topkwaliteit is, maar het zorgt er wel voor dat je pas na 5.000 kopjes hoeft te ontkalken. Omdat je het filter regelmatig moet vervangen is dit wel een extra kostenpost, hou hier dus rekening mee.

Onderhoud, schoonmaken en ontkalken

Voor mensen die een superschone koffiemachine zoeken, is een Saeco-machine de beste keuze. Elke keer dat de machine in- en uitgeschakeld wordt zal deze zichzelf even kort doorspoelen. Hierdoor weet je zeker dat je bij een nieuwe zetbeurt geen oud water gebruikt en de espressomachine altijd schoon en fris is.

Het ontkalkingsproces is eenvoudig, helemaal als je het AquaClean waterfilter gebruikt, want dan hoef je dat nagenoeg niet te doen. Als je geen filter gebruikt, raden wij aan de waterhardheid in te stellen. De hardheid kun je opvragen bij het waterschap. Dan weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Dit proces is eenvoudig, je hoeft alleen wat ontkalkingsmiddel in het waterreservoir te doen en de rest gaat vanzelf.

Na het zetten van een kop koffie met melk raden wij aan om de melkuitloop even door te spoelen. Dit kan met de automatische melkschoonmaak, dus je hoeft niet aan de slag onder de kraan. Zo voorkom je dat er oude melk ophoopt in de uitloop.

Na 15 kopjes koffie is het tijd om de koffiedikbak te legen, dit gaat eenvoudig door de lekbak los te trekken. Zo kun je ook het water in de lekbak legen. De vlotter geeft aan wanneer het tijd is om deze te legen.

Door de zetgroep uit te nemen kun je deze eenvoudig onder de kraan afspoelen. Doe dit met lauwwarm water, niet met heet water want dan kun je de siliconen laag wegspoelen. Voordat je de groep terugplaatst laat je deze goed drogen in de gootsteen, bijvoorbeeld een nachtje.

Saeco PicoBaristo koffiemachine

Koffiedranken

De zwarte koffiedranken die je kunt zetten zijn americano, espresso, dubbele espresso, ristretto en normale koffie. Bij de deluxe versie komt daar nog espresso lungo bij. De melkspecialiteiten zijn café au lait, cappuccino, espresso macchiato en latte macchiato. De deluxe versie zet daarnaast nog caffè crema en melange. Ook kun je apart melkschuim maken en zit er een heetwateruitloop op. Hiermee kun je thee of cup-a-soup zetten.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Melkkan af te halen en in de koelkast te zetten
Plus review koffiemachine Geschikt voor een waterfilter
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Veel verschillende dranken
Plus review koffiemachine Gebruiksvriendelijk
Plus review koffiemachine One Touch bediening
Plus review koffiemachine Spoelt na elke in- en uitschakeling
Plus review koffiemachine Mooi apparaat
Plus review koffiemachine Lekkere koffie

Minus review koffiemachine Waterreservoir zit bovenop de machine, waardoor je deze niet makkelijk onder een keukenkastje kunt plaatsen
Minus review koffiemachine Weinig gebruikersprofielen op de normale versie
Minus review koffiemachine Vrij klein apparaat waardoor de melkschuimer soms in de weg staat
Minus review koffiemachine Luidruchtige machine

Prijs

De prijs voor de Saeco Picobaristo ligt tussen de 500 euro voor de normale versie en 700 euro voor de deluxe versie. Een heel prima prijs voor zo’n mooie machine. Je moet weten dat je voor dit geld geen topapparaat zult krijgen, maar voor deze prijs vind je niet veel betere dingen. De PicoBaristo is goedkoop genoeg voor de ‘beginner’, oftewel mensen die net komen kijken bij volautomaten.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij zijn fan van de deluxe versie! Een goede machine voor een mooie prijs met heel veel opties. Je zult voor deze prijs weinig betere apparaten vinden. Het zet misschien niet de allerlekkerste koffie die je ooit geproefd hebt, maar met lekkere bonen kom je al een heel eind. Je kunt ook veel aanpassen, zodat je precies de koffie maakt die jij wilt.

Voor mensen die geen behoefte hebben aan allerlei aanpassingen en wat minder willen betalen zijn de normale versies ook uitstekend. Er zitten iets minder opties op, maar voor espresso, koffie en cappuccino helemaal prima.

Saeco PicoBaristo koffiemachine

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso Macchiato (Deluxe) en Latte
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes (Deluxe: LCD-schermpje)
Gebruikersprofielen: Ja, 1 (Deluxe: 4)
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34 centimeter
Breedte: 22,1 centimeter
Diepte: 43 centimeter
Gewicht: 7,2 tot 9,1 kg (Deluxe)
Materiaal behuizing: RVS, chroom en kunststof
Verwarmingssysteem: Thermoblock (1 stuks)
Kleur: Diverse

Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Saeco volautomatische koffiemachines zijn er in verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

De volledige SAECO serie in detail: 

Saeco Incanto koffiemachine

Saeco Incanto 

Saeco PicoBaristo koffiemachine

Saeco PicoBaristo

Saeco Xelsis koffiemachine

Saeco Xelsis

Heb je een vraag over Saeco koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .