Incanto volautomaten van Saeco: simpele volautomaten voor thuisgebruik
05 augustus 2019 
10 min. leestijd

Incanto volautomaten van Saeco: simpele volautomaten voor thuisgebruik

Als je op zoek bent naar een stevige volautomaat die lekkere koffie zet, zijn de apparaten uit de Incanto-serie van Saeco wellicht wat voor jou. Deze Italiaanse machines van Hollandse bodem zijn goed geschikt voor liefhebbers van zwarte koffie én liefhebbers van melkspecialiteiten. Als je precies wilt weten wat de machines allemaal kunnen, lees je snel dit artikel, want wij leggen precies uit wat de Incanto-lijn allemaal kan.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Saeco Incanto koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Saeco koffiemachine

De Incanto-machines zijn simpel en hebben weinig fratsen. Ideaal als je ‘gewoon’ een lekker kopje koffie wilt en niet allerlei functies wilt waar je toch niets van snapt. De lijn bestaat in principe uit twee machines die in verschillende kleuren te verkrijgen zijn. De gewone Incanto-machine is een simpel espresso-apparaat, waarmee je wel melkspecialiteiten kunt zetten, maar je moet er wat extra moeite voor doen. Als je veel en graag melkspecialiteiten drinkt is de Incanto Deluxe wat voor jou, deze heeft een geïntegreerde melkkan waarmee je heel eenvoudig cappuccino en latte macchiato zet.

Design
Het design van de Incanto-machines is een lekker strakke, Italiaanse stijl. De voorkant is RVS met chromen details, de zijkanten van matzwart kunststof. Hierdoor ziet het eruit als een écht dure machine, terwijl dat eigenlijk wel meevalt. De espressomachines zullen mooi staan in iedere keuken. Let er echter wel op dat er genoeg ruimte boven de machine is, omdat het waterreservoir via de bovenkant uit het apparaat wordt gehaald.

Het is een lekker compacte machine die toch alle functies van een groot koffiezetapparaat heeft. Hierdoor past de Incanto ook prima in de wat kleinere keuken.

Saeco Incanto koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Het apparaat is eenvoudig te bedienen door de knoppen die er op zitten. Op de normale versie zet je met één druk op de knop espresso en gewone koffie. Door apart melk op te schuimen kun je ook cappuccino zetten. Op de Deluxe versie zet je met één druk op de knop ook cappuccino en latte macchiato. Je kunt ook eenvoudig de sterkte, de temperatuur van het water en de hoeveelheid koffie en melk instellen. Je kunt eventueel twee kopjes zwarte koffie per keer zetten.

Koffiemolen en zetgroep

Voor de lekkerste koffie worden bonen vers gemalen, en met deze koffiemachine komt dat helemaal goed. In sommige goedkopere koffiemachines zitten metalen maalschijven. Als je dan veel kopjes achter elkaar zet worden deze schijven heet en zullen ze de bonen verbranden. Echter is daar bij deze machine geen sprake, omdat er gebruik wordt gemaakt van keramische maalschijven. Deze worden niet warm én gaan jarenlang mee, tot wel 20.000 kopjes. Daarvoor moet je flink doordrinken.

De zetgroep is uitneembaar, hierdoor kun je deze gemakkelijk schoonmaken. En doordat de hoogwaardige Thermoblock in enkele seconden de machine opwarmt, zet de machine supersnel koffie. Ideaal als je geen zin hebt om te wachten!

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffieuitloop is in hoogte verstelbaar

Het handige aan deze machines is dat je de uitloop in hoogte kunt verstellen. Dit klinkt misschien heel logisch, maar als dit niet mogelijk is wordt de machine viezer en je kopje koffie minder lekker. Als er te veel ruimte tussen de uitloop en het kopje zit, komt er meer lucht in de cremalaag in de vorm van belletjes. Hierdoor is de cremalaag zwakker. Pas dus altijd de uitloop aan aan het kopje dat je gebruikt.

Koffie met melk

Allebei de machines kunnen melkspecialiteiten zetten. Bij de gewone versie gaat dit via een slangetje dat je in een beker melk of melkpak steekt. Niet ideaal als je vaak melkspecialiteiten drinkt, want je moet de espresso en melk apart klaarmaken. Prima voor mensen die dit slechts af en toe drinken, maar voor mensen die elke dag een cappuccino of latte willen is de Incanto Deluxe een betere versie. Deze heeft een geïntegreerde melkkan die je eenvoudig kunt afnemen en dus ook weer terug in de koelkast kunt zetten. Hiermee zet je met één druk op de knop cappuccino en latte macchiato. Als je alleen hete melk wilt kan dat ook, bijvoorbeeld voor chocolademelk of anijsmelk.

De Deluxe versie maakt de melkschuim wel beter, doordat het gebruik maakt van de Latte Perfetto-technologie. De melk zal zijdezacht worden en een echte toevoeging zijn aan iedere espresso. De normale versie doet zijn best, maar is toch wat minder lekker.

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het bonenreservoir is 250 gram. Klein, maar precies de juiste grootte voor thuisgebruik. Je wilt namelijk niet met oude bonen werken, want dit proef je terug in de koffie. Het beste kun je elke dag verse bonen gebruiken, maar om de dag is ook niet erg. Als je merkt dat je pas na drie, vier of meer dagen moet bijvullen, zorg er dan voor dat je het reservoir niet helemaal vult.

Wij raden ook aan om niet naar de supermarkt te gaan voor koffiebonen. Als je niet beter gewend bent zul je misschien denken dat dit lekker is, maar de smaak is een wereld van verschil met écht lekkere bonen van de speciaalzaak. De supermarktbonen zijn vaak al niet meer vers, waardoor de aroma verloren is gegaan. Bij pas gebrande koffiebonen komt er bij het zetten veel meer aroma vrij en dat verschil proef en ruik je direct. Zelfs de goedkoopste bonenmachines verdienen lekkere koffiebonen!

Wil je soms voorgemalen filterkoffie drinken? Dat is met deze machine geen probleem. Er zit een klein reservoir voor gemalen koffie in namelijk. Ideaal als je ‘s avonds liever koffie zonder cafeïne drinkt.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is 1,8 liter. Een goede hoeveelheid voor thuisgebruik. Oud water geeft de koffie een gek smaakje, dus zorg ervoor dat ook het waterreservoir regelmatig geleegd en ververst wordt. Het is niet per se nodig, maar maak er een gewoonte van dit bij het eerste kopje van de dag te doen. Zo hoef je niet te gaan raden wanneer je dit voor het laatst heb gedaan.

Het is mogelijk om een waterfilter in de machines te plaatsen, dit is het AquaClean waterfilter. Hiermee zet je wel 5.000 kopjes zonder dat je het apparaat hoeft te ontkalken. Je moet wel regelmatig het filter vervangen, dus dit is wel een extra kostenpost.

Onderhoud, schoonmaak en ontkalken

Het onderhouden van deze machine is zeer eenvoudig. Wanneer de machine in- of uitgeschakeld wordt zal deze een korte spoelbeurt doorgaan. Hierdoor is de machine altijd schoon en fris. Door de waterhardheid in te stellen als je geen waterfilter gebruikt weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Het ontkalkingsproces is eenvoudig, je moet alleen ontkalkingsmiddel in het waterreservoir plaatsen en de rest gaat vanzelf.

Het is verstandig om na elk gebruik de melkslang (bij de gewone versie) en de melkuitloop (bij de Deluxe versie) schoon te maken. Als je dit niet doet kan er oude melk ophopen en dat is iets dat je écht niet wilt. Met de ingebouwde schoonmaakfunctie voor het melksysteem doe je dit met één druk op de knop.

De lekbak met bak voor het koffieresidu is eenvoudig uit te nemen en te legen. Je kunt het dan ook gemakkelijk omspoelen of in de vaatwasser doen. De lekbak heeft een vlotter, zodat je weet wanneer deze geleegd moet worden. Na 15 bakjes koffie moet het koffiedikbakje geleegd worden.

Om de zetgroep schoon te maken kun je deze uitnemen. Het beste kun je deze wekelijks of om de week even onder lauwwarm water houden en zo schoonpoelen. Niet te heet, want dan smelt het siliconen smeerlaagje weg. Laat de zetgroep goed opdrogen voordat je deze weer terug plaatst.

Saeco Incanto koffiemachine

 

Koffiedranken

In principe kun je alle dranken die je wilt zetten met de machines, door apart espresso te zetten en melk op te schuimen. Maar waar de machines specifiek voor gemaakt zijn, zijn onder andere espresso en espresso lungo. Door een klein beetje heet water toe te voegen krijg je een americano, wat gelijk is aan een normale filterkoffie qua sterkte en hoeveelheid. De Deluxe versie kan ook nog met één druk op de knop cappuccino en latte macchiato zetten.

Je kunt dus ook nog apart melkschuim of hete melk maken, en als je heet water wilt is dit ook geen probleem. Zo kun je gemakkelijk chocolademelk of thee zetten, en maak je een aparte waterkoker overbodig.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Melkkan af te halen en in de koelkast te zetten
Plus review koffiemachine Geschikt voor een waterfilter
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven
Plus review koffiemachine Gebruiksvriendelijk
Plus review koffiemachine One Touch bediening
Plus review koffiemachine Spoelt na elke in- en uitschakeling
Plus review koffiemachine Mooi apparaat
Plus review koffiemachine Ideaal voor mensen met weinig eisen

Minus review koffiemachine Koffiereservoir zit bovenop de machine, waardoor je deze niet onder een keukenkastje kunt plaatsen
Minus review koffiemachine Zet niet de allerbeste koffie
Minus review koffiemachine Weinig opties voor verschillende dranken
Minus review koffiemachine Niet veel naar eigen smaak aan te passen
Minus review koffiemachine Vrij klein apparaat waardoor de melkschuimer soms in de weg staat

Prijs

De prijs van de Incanto machines ligt zo rond de 300 euro, waarbij de normale versie vaak wat goedkoper is. Dit is een prima prijs voor een ‘beginner’, oftewel iemand die net om de hoek komt kijken bij versgemalen koffie. Voor die prijs krijg je dan ook een mooie machine, alhoewel het misschien een wat oud model is met weinig functies. Voor iemand die gewoon prima koffie wil is dit dus een leuke machine.

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij moeten eerlijk toegeven dat we echte koffiesnobs zijn en toch liever zoveel mogelijk technische snufjes aan onze koffiemachines hebben. Dat missen we toch echt wel bij deze machines van Saeco, en dat is voor ons heel jammer. Maar we begrijpen ook dat je niet voor een duppie op de eerste rang kunt zitten, en dat we voor écht goede koffie wat meer zullen moeten betalen.

Daarnaast snappen wij ook dat niet iedereen op zoek is naar het beste van het beste, en sommige mensen gewoon prima koffie willen. Dat levert de Saeco Incanto serie in ieder geval wél. Voor de prijs zijn het goede apparaten die heel wat jaartjes mee kunnen.

Saeco Incanto Deluxe koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja (Deluxe), Cappuccino, Latte Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Nee

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean-filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34 centimeter
Breedte: 22,1 centimeter
Diepte: 43 centimeter
Gewicht: 7,2 kg
Materiaal behuizing: RVS, chroom en plastic
Verwarmingssysteem: Thermoblock (1 stuks)
Kleur: Diverse

Andere Saeco koffiemachines in het assortiment

Saeco volautomatische koffiemachines zijn er in verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

 

De volledige SAECO serie in detail: 

 

Saeco Incanto koffiemachine

 

Saeco Incanto 

 

 

Saeco PicoBaristo koffiemachine

 

Saeco PicoBaristo

 

 

Saeco Xelsis koffiemachine

 

Saeco Xelsis

 

Heb je een vraag over Saeco koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .