Alle Nespresso smaken in een handig overzicht
23 september 2019 
in Koffie
15 min. leestijd

Alle Nespresso smaken in een handig overzicht

Het Nespresso smaken assortiment is indrukwekkend en veelzijdig. Het meest volledige handige overzicht hebben we hier voor je samengesteld.

Inhoudsopgave

Nespresso smaken
Overzicht: Nespresso maalgraad, koffiebonen en kopgroottes
Nespresso lungo cups smaken
Nespresso espresso cups smaken
Nespresso Intenso cups smaken
Nespresso Variations cups smaken
Nespresso Decaffeinato cups smaken
Limited editions en Master Origing serie

Nespresso smaken

Het aantal cups met verschillende Nespresso smaken en dus ook verschillende kleuren is sinds de uitvinding fors gegroeid. Er zijn er nu 28 waarmee er veel lekkers uit de wereld van koffie te ontdekken valt. De espresso zoals we die kennen uit Italië werd daarmee door Nespresso naar de huiskamer van koffieliefhebbers over de hele wereld gebracht. De verscheidenheid aan smaken is voor vele koffieliefhebbers de reden om voor Nespresso te kiezen.

Met een volautomatische koffiemachine heb je ook ontzettend veel keuze aan smaken maar het gemak van wisselen is met een Nespresso machine zo eenvoudig. De combinatie van gemak en verscheidenheid aan smaken is voor vele koffieliefhebbers de reden om voor Nespresso te kiezen. Terwijl je bij Nespresso ongeveer € 70 voor een kilo koffie betaald. Bij een volautomaat is dat slechts € 25.

Nespresso smaken proeven

De smaak van Nespresso is afhankelijk van de capsule, de machine en de waterkwaliteit. Dat proef je!

Naast het type koffieboon wordt de smaak onder andere beïnvloed door de waterkwaliteit, de hoeveelheid water en de maalgraad van de koffie. Nespresso capsules bevatten gemalen koffie. Espresso koffiebonen hebben over het algemeen een fijnere maalgraad nodig dan bijvoorbeeld een lungo. De kopgrootte, de hoeveelheid koffie is dus van belang bij de keuze van de juiste capsules.

Overzicht: Nespresso maalgraad, koffiebonen en kopgroottes

Ristretto: 25 ml
Een ristretto is een heel intensieve espresso. 15 ml minder koffie in je koffie door de kleinere extractietijd.

Espresso: 40 ml
Espresso bonen zijn iets donkerder gebrand en hebben een fijne maalgraad. Nespresso koffie is meestal een samenstelling van verschillende bonen. Een blend genaamd.

Lungo: 110 ml
Lungo’s capsules hebben koffie met een grovere maling. Ze zijn geschikt voor een grote kop van 110ml.

Nespresso Lungo cups smaken

De wat meer casual liefhebber van een goede koffie geeft doorgaans de voorkeur aan een vol kopje. Daarvoor heeft Nespresso de categorie Lungo: smaakvolle koffie die je niet na een paar slokjes al op is. Omdat ook de Lungo-liefhebber meer van intens dan mild en andersom kan houden, heeft Nespresso in haar standaard assortiment capsules voor in de Nespresso machine vier Lungo’s om uit te kiezen.

1. Nespresso Linizio Lungo (intensiteit: 4)

smaak Linizio Lungo nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 110ml
Smaakprofiel: Accenten van suikerriet met een vleugje graan.
Aromatisch profiel: Het aroma doet je denken aan suikerriet.

Voor een heerlijke kop koffie die zacht van smaak is, zit je goed met de Linizio Lungo. Ondanks zijn milde karakter laat hij niks te wensen over qua smaakervaring. Voor deze cups heeft Nespresso rode en gele Bourbonbonen uit Zuid-Brazilië gebruikt. Deze zorgen voor een smaak die aan gemoute granen doet denken. Dit is één van de zoetere Nespresso smaken, en is misschien wel de fijnste voor een rustige start van de dag, of tijdens het bijkletsen met een vriend of vriendin. De Lizinio Lungo cups zijn oranje.

2. Nespresso Vivalto Lungo (intensiteit: 4)

smaak Vivalto Lungo nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 110ml
Smaakprofiel: Complex en rijk tegelijkertijd met heerlijke nootaccenten.
Aromatisch profiel: Complex karakter van een heerlijke branding, een milde noot van granen, een zachte houttoets en een subtiel bloemen accent.

De Vivalto Lungo is een tikkeltje bitterder en meer gebrand dan de Linizio Lungo, en geeft een wat complexere smaakervaring. Naast Zuid-Amerikaanse Arabica’s bevat de Vivalto ook een Oost-Afrikaanse Arabica, die tot een goed evenwicht gecombineerd zijn. De mix zorgt voor een bloemachtig karakter in de smaak. De Vivalto Lungo is onder de Nespresso smaken een zeer geschikte voor mensen die wel een milde koffie willen, maar er ook wat in te ontdekken willen hebben. Je herkent de Vivalta Lungo aan de lichtblauwe cups.

3. Nespresso Fortissio Lungo (intensiteit: 8)

smaak Fortissio Lungo nespresso capsules

Sterkte: 8
Grootte van het kopje: 110ml
Smaakprofiel: Rijk van smaak, voorzien van een verfijnde bitterheid met zoete graantonen.
Aromatisch profiel: Een rijke koffie, met een beleving van zoete en gemoute graantonen. De ronde en zachte textuur geeft een verfijnde bitterheid met een uitgesproken volle smaak.

Wil je wel een pittigere volle kop koffie, doe dan eens een blauwgrijze capsule in Nespresso machine. De Fortissio Lungo zorgt voor een stevige bak koffie, die nog steeds zacht van textuur is. De uit India afkomstige Malabar Arabica koffiebonen zijn voor de Fortissio gecombineerd met Arabica-bonen uit Latijns-Amerika. De sterk gebrande bonen zorgen samen voor een stevige body en een intense smaak. Als het goed is, ontdek je bittere tonen van geroosterd graan in de Fortissio Lungo.

4. Nespresso Envivo Lungo (intensiteit: 9)

Smaak Envivo Lungo Nespresso capsules

Sterkte: 9
Grootte van het kopje: 110ml
Smaakprofiel: Zeer stevige koffie met een bijzonder volle body.
Aromatisch profiel: Door de langere branding heeft de koffie een intens bitter aroma.

Ga je er liever met gestrekt been in, dan zijn het de oranjebruine cups van Nespresso’s Envivo Lungo die je in de Nespresso machine moet stoppen. De melange van Indiase Arabica en een Mexicaanse Robusta zorgt voor een verdomd stevige kop koffie met een bijzonder volle body. De bonen zijn maximaal gebrand en zorgen voor een aroma dat doet denken een hout, en zelfs een beetje peperkoek. De Envivo Lungo is onder de Nespresso smaken een van de bitterste, volste en meest gebrande. Uitermate geschikt voor stoere mensen die van een ferme smaakervaring houden.

Nespresso Espresso cups smaken

Voor de liefhebbers die met koffie niet de dorst lessen of het gebruiken om de werkdag door te komen, is er de traditionele Italiaanse espresso: een kleine hoeveelheid smaakvolle koffie waar je nippend van geniet. Speciaal voor deze mensen zijn er vier Nespresso smaken met cups voor de Nespresso machine.

1. Nespresso Cosi (intenstiteit: 4)

smaak cosi espresso nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Geroosterde graantonen met subtiele fruitsmaak.
Aromatisch profiel: Lichte geroosterde graantonen, aangevuld met een fruitachtig aroma.

Cosi is de espresso voor mensen die houden van een zuurtje. Deze koffie in Nespresso’s metallic-bruine capsules is mild op de gebieden van gebrandheid en bitterheid, en heeft wat minder body. Het fruitige citrus-karakter zorgt voor een wat zuurdere smaak, maar ook de smaak van granen is te ontdekken in deze espresso. De melange is samengesteld uit Arabica’s uit Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Afrika.

2. Nespresso Volluto (intensiteit: 4)

smaak Volluto espresso nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Fruitige tonen met smaak accenten van koek.
Aromatisch profiel: De diversiteit en duidelijk waarneembare fruitachtige tonen zijn volkomen in evenwicht met de zachte, koekjesachtige aroma’s.

De Volluto espresso van Nespresso in de goudgele cups is een echter verwenkoffie. Tonen van fruit gecombineerd met een smaak die doet denken aan koekjes maakt van deze espresso een echt genietmomentje. De Braziliaanse en Colombiaanse Arabica’s zijn licht gebrand, wat leidt tot een subtiel smaakprofiel. De Volluto is iets voller van body dan de Cosi en wat minder zurig.

3. Nespresso Capriccio (intensiteit: 5)

smaak Capriccio espresso nespresso capsules

Sterkte: 5
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Graanachtige tonen met een milde zuurheid.
Aromatisch profiel: De subtiele zuurheid brengt evenwicht in de goed waarneembare graanachtige aroma’s.

Wil je liever een iets intensere espresso, probeer dan de Capriccio. Nespresso heeft met de Capriccio een mooi evenwicht gevonden tussen Zuid-Amerikaanse Arabica’s en Robusta. Tonen van granen komen naar voren in de smaak, die weer net iets bitterder is dan de Nespresso smaken Volluto en de Cosi. Je herkent de Capriccio aan zijn donkergroene cups.

4. Nespresso Livanto (intensiteit: 6)

smaak Livanto espresso nespresso capsules

Sterkte: 6
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Fruitige smaak door graan en moutachtige noten. Het is een ronde evenwichtige smaak.
Aromatisch profiel: Een combinatie van subtiele fruitige accenten en gekarameliseerde, graan- en moutachtige noten.

Het kopstuk onder de espresso capsules is de toch nog mild en subtiele Livanto. Het is een koffie die perfecte balans vindt tussen bitter, zuur en gebrand met een gemiddelde volheid. Ondanks dat de Midden- en Zuid-Amerikaanse Arabica’s matig gebrand zijn, komt het geroosterde karakter wel goed naar voren in deze Nespresso smaak. Met de neus ontdek je er nog een vleugje karamel in. De Livanto komt in goudbruine cups.

Nespresso Intenso cups smaken

De echte koffiejunk drinkt het zwarte goud graag zo sterk mogelijk, zoals men dat in Italië ook doet. Daar kennen ze immers ook het concept ‘ristretto’, een zeer kleine maar nóg meer geconcentreerde kop koffie. Niet alle Nespresso machines hebben een ristretto-functie (25 ml) helaas. De meeste cups uit de categorie Intenso, Nespresso’s meest robuuste espresso’s, zijn echter ook geschikt voor de espresso-stand, waarmee je nog steeds een intense smaakervaring kunt verwachten.

1. Nespresso Roma (intensiteit: 8)

smaak Roma Intenso nespresso capsules

Sterkte: 8
Grootte van het kopje: 25ml / 40ml
Smaakprofiel: Krachtig, houtachtige accenten van geroosterde bonen.
Aromatisch profiel: De verschillende lichtgebrande koffiesoorten geven houtachtige en geroosterde accenten aan het aroma.

Met de Roma is Nespresso er in geslaagd om een intense espresso te maken die tegelijkertijd toch nog mild aanvoelt. Ondanks dat de Roma bovengemiddeld bitter en zuur is, is het smaakprofiel subtiel. Tonen van hout duiken op in deze Nespresso smaak. Net als de Capriccio is de Roma een melange van Arabica’s uit Midden- en Zuid-Amerika en Robusta-bonen. Zoek voor de Roma naar de zwartgrijze cups.

2. Nespresso Arpeggio (intensiteit: 9)

smaak Arpeggio Intenso nespresso capsules

Sterkte: 9
Grootte van het kopje: 25ml / 40ml
Smaakprofiel: Intense smaak met cacaoaccent en een houtachtige noot.
Aromatisch profiel: De geur van geroosterde, intense nuances in combinatie met een houtachtige noot en een subtiel cacaoaccent.

De Arpeggio is weer een tikje pittiger dan de Roma, ondanks het ontbreken van de Robusta-bonen. De Arabica’s uit Midden- en Zuid-Amerika zijn langer gebrand, waardoor de suggestie van cocao naar voren komt in het aroma en de intense smaak van deze Nespresso smaak. De Arpeggio is behoorlijk bitter, maar juist weer wat minder zurig en heeft een volle body. Qua mondgevoel is hij romig. De capsules van de Arpeggio zijn paars.

3. Nespresso Ristretto (intensiteit: 10)

smaak Ristretto Intenso nespresso capsules

Sterkte: 10
Grootte van het kopje: 25ml / 40ml
Smaakprofiel: Intens geroosterd, donkere aroma’s.
Aromatisch profiel: De sterke roosting van noten wordt verzacht door tonen van chocolade. Een subtiele contrast tussen kracht en zure, bitterheid en fruitige noten.

Zelfs de koffie die Nespresso Ristretto genoemd heeft is bruikbaar in de Nespresso machine voor een espresso van 40 milliliter. De Ristretto is één van de Nespresso smaken met de breedste malange. Hij is namelijk samengesteld uit Zuid-Amerikaanse en Oost-Afrikaanse Arabica’s, waar hij zijn matige zurigheid aan te danken heeft, met een vleugje Robusta zorgt voor een pittige, intense smaakervaring. De Ristretto met haar zwarte cups voor in de Nespresso machine is behoorlijk bitter en gebrand met een stevige body.

4. Dharkan (intensiteit: 11)

smaak Dharkan Intenso nespresso capsules

Sterkte: 11
Grootte van het kopje: 25ml / 40ml
Smaakprofiel: Intens gebrande tonen, met zijdezacht textuur.
Aromatisch profiel: Het betoverende aroma heeft een karakter van intens gebrande tonen, een vleugje bittere cacaopoeder en geroosterde granen. Deze ervaar je in een zijdezachte textuur.

Hou je écht van bitter, dan is de Dharkan één van de Nespresso smaken die echt bij jou past. Zwaar gebrand en stevig van body, maar toch zacht van textuur. Zijn bijzondere karakter heeft de Dharkan van de melange van Latijns-Amerikaanse en Aziatische Arabica’s en branding op lage temperatuur. Dat proef je in de geroosterde smaaktonen en de vleug cacao die je denkt te herkennen. Deze intense krachtpatser zit verstopt in de blauwgrijze cups voor de Nespresso machine.

5. Kazaar (intensiteit: 12)

smaak Kazaar Intenso nespresso capsules

Sterkte: 12
Grootte van het kopje: 25ml / 40ml
Smaakprofiel: De volle romige textuur heeft een intens krachtige bitterheid.
Aromatisch profiel: Kazaar koffie heeft een uitzonderlijke intensiteit. Een krachtige bitterheid en pittige tonen die in evenwicht worden gebracht door een volle en romige textuur.

Heb je wél een Nespresso machine met een ristretto-functie, de mogelijkheid om een espresso van 25 milliliter te zetten dus, dan ben je met de Kazaar capsules in voor een intense ervaring. In dat kleine beetje koffie zit een wereld van bitterheid en body die nauwelijks een gelijke kent. Door zijn sterke karakter en lage inhoudsmaat is de Kazaar, samengesteld van Latijns-Amerikaanse Robusta-bonen, bijna stroperig van textuur. De gebrande accenten zijn niet van de lucht, maar een bloemachtig karakter met een vleugje peper is ook nog te ontdekken in de Kazaar. Zoek naar de diep donkerblauwe Nespresso capsules, want deze wil je niet missen.

Nespresso Variations cups smaken

Met de kwaliteitskoffie van Nespresso blijft er weinig te wensen aan luxe over. Toch biedt Nespresso je nóg meer opties, namelijk heerlijk toegankelijke espresso’s met een smaakje. Het zijn er drie: vanille, karamel en chocolade. Voor alle drie is al basis de Levanto espresso gebruikt. Luxe koffie duss voor als je jezelf of je bezoek net dat beetje extra wilt verwennen.

1. Vanilio (intensiteit: 6)

smaak Vanilio Variations nespresso capsules

Sterkte: 6
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Een volle, ronde en evenwichtige vanille smaak. Combinatie van subtiele fruit accenten, graan- en moutachtige noten.
Aromatisch profiel: Een evenwichtig aroma van graan- en moutachtige noten en subtiele fruitige accenten met een vleugje vanille.

De Vanilio is een van de Nespresso smaken voor de echte levensgenieter. Hij is mild en subtiel, met een uitstekende balans tussen bitter, zuur en gebrand. Het vanillearoma is subtiel toegevoegd aan de Livanto espresso, wat deze aangenaam volle koffie nog net dat beetje extra complexiteit geeft. Je herkent de Vanilio aan de lichtgele cups met de donkergele boogjes erop.

2. Caramelito (intensiteit: 6)

smaak Caramelito Variations nespresso capsules

Sterkte: 6
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Koffie met een ronde en evenwichtige karamel smaak. Combinatie van graan- en moutachtige noten en subtiele fruit accenten. De zoet karamel smaak maakt de moutachtige noten zacht.
Aromatisch profiel: Een evenwichtig aroma van gekarameliseerde, graan- en moutachtige noten en subtiele fruitige accenten met een vleugje vanille.

Ook de Caramelito is een variatie op Nespresso’s Livanto espresso. De zachte smaak van karamel maakt de Livanto een stukje subtieler, door de gebrande tonen te verzachten. Als je de Caramelito met aandacht drinkt, herken je wellicht tonen van toffee in de smaak. Een heerlijke espresso om stiekem van te genieten. De bijbehorende cups zijn lichtbruin met donkerbruine boogjes erop.

3. Ciocattino

smaak Ciocattino Variations nespresso capsules

Sterkte: 6
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Koffie met een ronde en evenwichtige chocolade smaak. Combinatie van graan- en moutachtige noten en subtiele fruit accenten. De pure en bittere chocoladenoten geven een verfijnde harmonie.
Aromatisch profiel: Een evenwichtig aroma van graan- en moutachtige noten en subtiele fruitige accenten met een vleugje chocolade.

In tegenstelling tot de Caramelito, bedekt de Ciocattino de gebrande tonen van de Livanto espresso niet. In plaats daarvan complementeert hij dit karakter, door er bittere chocolade tonen aan toe te voegen. Het is een combinatie die simpelweg klopt. Mag je van jezelf geen stukje pure chocolade, dan is de Ciocattino een perfecte vervanger. De Nespresso capsules van de Ciocattino zijn donkerbruin met grijsbruine boogjes erop.

Nespresso Decaffeinato cups smaken

Houd je heel erg van goede koffie, maar kun je slecht tegen cafeïne? Dat wil niet zeggen dat je niet van Nespresso kunt genieten. Speciaal hiervoor heeft Nespresso vier smaken ontwikkeld zonder cafeïne: drie espresso’s en één lungo.

1. Vivalto Lungo Decaffeinato (intensiteit: 4)

smaak Vivalto Lungo Decaffeinato nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 110ml (Lungo)
Smaakprofiel: Een rijke smaak van bloemachtige tonen.
Aromatisch profiel: Deze kofffie heeft hetzelfde rijke en complexe karakter als de orginele Vivalto Lungo Grand Cru. Waar gebrande tonen combineert worden met subtiele bloemachtige tonen.

De Vivalto Lungo Decaffeinato heeft net als zijn bijna-naamgenoot mét cafeïne een bitter en gebrand karakter, wat hem een complexe, licht houtige smaak geeft. De mix van Arabica’s geeft deze lungo ook een bloemachtige smaak. Het is een milde lungo, waar ondanks het decafeïneren een hoop in te ontdekken valt. Deze Nespresso smaak herken je aan de lichtblauwe cups met het rode randje, dat aanduidt dat er geen cafeïne in zit.

2. Volluto Decaffeinato (intensiteit: 4)

smaak Volluto Decaffeinato nespresso capsules

Sterkte: 4
Grootte van het kopje: 40ml
Smaakprofiel: Subtiele fruit accenten in een biscuitachtige smaak.
Aromatisch profiel: Met eenzelfde verfijnd aroma en ronde body als de orginele Volluto Grand Cru. Gekenmerkt door subtiele fruitachtige tonen en de zachte biscuitachtige accenten.

Ook de cafeïne vermijdende koffieliefhebber moet kunnen genieten van de Volluto espresso van Nespresso. Het is immers de ultieme espresso voor heerlijk genietmomentje, met zijn smaaktonen van fruit en koekjes. Het goede nieuws is dat je, omdat er geen cafeïne in zit, er net zo veel van achter elkaar kunt drinken als je wilt. Doe daarvoor de goudgele cups met het rode randje in je Nespresso machine.

3. Arpeggio Decaffeinato (intensiteit: 9)

smaak Arpeggio Decaffeinato nespresso capsules

Sterkte: 9
Grootte van het kopje: 25/40ml
Smaakprofiel: Sterk karakter met intense cacaotonen
Aromatisch profiel: Zoals de originele Grand Cru, hebben deze cups hetzelfde sterke karakter met intense cacaotonen en gebrande houtachtige tonen

Houd je van een goede, sterke kop koffie, maar niet van wat de cafeïne met je doet, dan heeft Nespresso de Arpeggio Decaffeinato voor je. Het is een krachtige, intense espresso die ook als ristretto te drinken is. De Arpeggio Decaffeinato heeft een nadrukkelijk gebrand karakter en een vol aroma dat ook na het decafeïneren intens is. Je zult duidelijk cacao herkennen in de smaak van deze espresso. Je herkent Arpeggio Decaffeinato aan de paarse Nespresso capsules met de rode rand.

4. Ristretto Decaffeinato (intensiteit: 10)

smaak Ristretto Decaffeinato nespresso capsules

Sterkte: 10
Grootte van het kopje: 25/40ml
Smaakprofiel: Een intense ristretto, iets zachter als espresso met een contrastrijk karkater.

Is robuust wat je zoekt in een kop koffie, maar zonder de ‘coffee high’, dan is deze ristretto met een vleugje Robusta-bonen misschien wel de Nespresso smaak voor jou. Het is van alle Nespresso smaken namelijk één van de meest intense, onder andere door het langdurig branden van de Arabica’s en de Robusta-bonen. Toch is er ook nog ruimte wat fruit in de smaakbeleving van deze Ristretto Decaffeinaton, die overigens als espresso (40 milliliter) te gebruiken is. Ervaar het door de zwarte cups met de rode rand in je Nespresso machine te doen.

Limited editions en Master Origin serie

Het basisaanbod aan Nespresso smaken is met het bovenstaande overzicht volledig gedekt. Nespresso maakt ook nog de wisselende Limited Editions, die zeker de moeite waard zijn als je iets nieuws wilt proberen. Daarnaast is er de Master Origin-serie. Dat zijn espresso’s, elk met koffie uit een bepaald land, te weten: India (intensiteit: 11, smaak: kruidig), Indonesië (intensiteit: 8, smaak: houtachtig), Colombia (intensiteit: 6, smaak: fruit en wijntonen), Nicaragua (intensiteit: 5, smaak: graanachtig) en Ethiopië (intensiteit: 4, smaak: bloemachtig). Alle deze Nespresso smaken zijn geschikt om als espresso en als lungo in de Nespresso machine te gaan. Je herkent de cups van deze serie aan de sierlijke letters waarin de naam van het land waaruit de koffie komt over de zijkant van de Nespresso capsules geplaatst zijn.

Heb je nog een vraag over Nespresso smaken? Stel ze hieronder of klik door op de vele links, want met Mister Barish lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Lydie
Door

Lydie

op 27 Apr 2021

Tot mijn grote verwondering zijn er geen capsules lungo te verkrijgen decaffeine die zijn afgeschaft! Wel een sterke soort, begrijpe wie kan😓

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .