Token koffie als eerste met blockchain: review
23 augustus 2018 
in Koffie
6 min. leestijd

Token koffie als eerste met blockchain: review

Token is het eerste koffiemerk dat met volledige transparantie koffie verkoopt door middel van de blockchain technologie. Blockchain is bekend geworden door bitcoin. Deze technologie wordt voor Token koffiebonen gebruikt om de hele keten van koffieboer tot met de consument volledig inzichtelijk te krijgen. Bij friends of coffee omarmen we deze initiatieven en hebben we natuurlijk Token koffiebonen gekocht en espresso gezet. Alle details lees je hier.

Inhoudsopgave

  1. Waarom Token koffie?
  2. Hoe werkt Token koffie?
  3. Review Token koffie
  4. Conclusie

Waarom Token koffie?

Token koffie is een samenwerking van Bext360, Moyee Coffee en Stichting Fairchain. Met de missie om de wereldwijde koffieketen te ontwrichten. Er wordt in elk geval een start gemaakt met het ontwrichten want de eerste Token koffieproductie omvat 60.000 kilo. De impact op de wereldhandel zal wel heel beperkt zijn. Ontwrichten is ook het doel van Fairtrade koffie waar de impact na vele jaren nog steeds heel beperkt is. Fairtrade werkt over het algemeen alleen bij een lage koffieprijs op de wereldmarkt.

Waarom zou de Token koffie met behulp van de blockchain technologie wel succesvol kunnen zijn om de koffiemarkt te ontwrichten? Het level van transparantie dat met blockchain koffie mogelijk is, is met fairtrade onmogelijk te benaderen. Met blockchain wordt de keten niet alleen transparant en traceerbaar. Ook de koffieboer komt volledig in beeld door het feit dat met blockchain het eigenaarschap wordt bijgehouden.

De koffiewereld is een wereld van een aantal hele grote bedrijven die voornamelijk investeren in marketing. Koffieboeren ontvangen te weinig geld voor hun koffiebonen en kunnen als gevolg niet investeren in een betere leefwereld en productietechnieken. Als de 25 miljoen koffieboeren maar net alle kosten kunnen betalen dan is de koffiewereld geen duurzame wereld.

Met Token koffie bepaalt de consument zelf wat met het marketing geld gebeurd.

Blockchain koffie zorgt niet alleen voor de traceerbaarheid en transparantie, het gaat ook over het eigenaarschap. Wie heeft de koffie geproduceerd? Wie is nu de eigenaar? Wie verdient het meeste aan de koffiebonen? Door de Token koffie community krijgt de consument antwoorden op deze vragen om vervolgens zelf keuzes te maken.

Hoe werkt Token koffie?

Elke zak Token koffie van € 5.50 die je koopt wordt voorzien van een digitale token. De waarde van deze token is 50 cent. Je betaalt dus € 6 voor een zak van 250 gram. Als consument heb je de keuze om deze waarde als korting op je koffie te gebruiken, het terug te geven aan het koffiemerk of juist te geven aan de boeren die de Token koffie geproduceerd hebben.

Token werkt voor de blockchain technologie samen met bext360. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de technoligie werkt.

Door blockchain wordt wat er met deze digitale tokens gebeurd volledig inzichtelijk. Het is 200% duidelijk waar alle tokens heen gaan zodat er niets aan de strijkstok kan blijven hangen. De grote maar van dit hele verhaal is of de consumenten wel de tijd gaan nemen om deze tokens te benutten. Want als consument moet je de token wel omruilen naar de KrypC technologie. KrypC technologie? Klinkt als heel complex en gedoe. Even onduidelijk is of die tokens daarna ook verhandeld kunnen worden.

Fairchain Token koffie

Token koffie is in samenwerking met Fairchain

Via fairchain.org zou je kunnen zien waar de Token koffie vandaan komt en welke kosten er zijn gemaakt in elke stap van het productieproces. Op dit moment is er nog niet veel te zien maar we houden het bij friends of coffee voor je in de gaten. Daarom hebben we zelf Token koffie gekocht.

Review Token koffie

Bij de lancering van Token koffie hebben we onmiddellijk een bestelling geplaatst via tkn.coffee. Deze review beschrijft het het hele proces van de aankoop, hoe de blockchain technologie werkt en natuurlijk hebben we koffie gezet met de Token koffiebonen.

Gekocht en geleverd

Status:
21 juni 2018: Token koffie is besteld. Kosten € 6,00 (inclusief verzending)
05 juli 2018: Token koffie is afgeleverd.

De levering heeft wel een beetje op zich laten wachten. Maar friends of coffee is één van de eerste 100 koffie blockchain adaptors. Dus dat was het wachten waard.

Token koffie afgeleverd

Token Ethiopische koffiebonen afgeleverd met een brief en een plastic muntje

Token koffiebonen 
– De koffiebonen zijn 100% Arabica.
– Ze hebben de leuke Moyee coffee kleurige verpakking gekregen.
– Vreemd dat het woord Token niet op de verpakking voorkomt.
– Een plastic verpakking en een duurzaam product gaan niet samen.
– Er staat niet op de verpakking wanneer de koffie is gebrand.

Plastic muntje
Op het plastic muntje is een QR-code gekleefd. Met QR-code kan je in de blockchain keten instappen.

Brief
In de brief wordt beschreven hoe je zelf controle kan nemen met je token en de blockchain technologie. Met als doel een levensvatbaar inkomen voor de Ethiopische koffieboer. Dat gaan we nu doen.

Blockchain Token geïnvesteerd

Het plastic Token muntje heeft een waarde van € 0,5 en een QR-code. Door de QR-code te scannen met je smartphone neem je deel aan de het koffie blockchain project door middel van de volgende stappen.

1. QR-code scannen
Open de camera app van je smartphone. De telefoon leest automatisch de QR-code en toont de link achter de QR-code.

Token QR code scannen

2. Klik op de link en het volgende scherm wordt geopend. Dit is een unieke link die gekoppeld is aan de token. Je kan nu kiezen om je token te delen of te behouden.

Keuze Token delen of houden

3. Friends of coffee kiest natuurlijk om de token te delen. Nu is het de bedoeling om de token te investeren in een project. Je hebt de keuze uit 3 projecten.

Token delen project kiezen

3.a. Project 1: Economic impact
Dit project is het investeren in gedeelde stations voor de washing van de koffiebonen.

Token project 1

3.b. Project 2: Social impact
Investering in digitale betaaltechnologie door de koffieboeren een smartphone te geven.

Token project 2

3.c. Ecological impact
De token wordt geïnvesteerd in de familie die de koffie produceert. De familie krijgt onder andere opleidingen.

Token project 3

4. Bevestiging van steun aan project 1
Met friends of coffee hebben we gekozen om onze token in project 1 te investeren.

Bevestiging gesteund token project

Token koffie gezet

Met een halfautomaat espressomachine wordt de eerste blockchain espresso gezet.

Token blockchain koffie zetten

De eerste Token blockchain koffie zetten

Token blockchain espresso

De eerste Token blockchain espresso is klaar

De cremalaag van de eerste Token espresso is compact en heeft de mooie kleur van een hazelnoot. De espresso smaakt pittig en heeft een stevige afdronk.

Beoordeling: 8/10

Conclusie

Het is een fantastisch initiatief. Het blijkt niet complex te zijn. Maar is dit wel blockchain? Als het blockchain is dan wordt het potentieel van de technologie (nog) niet ten volle benut. Wie is de koffieboer die de koffiebonen heeft geproduceerd? Hoe ziet de hele keten eruit? Zelf met deze logische vragen zijn we enthousiast. Het is een eerste stap naar een veel duurzamere koffie wereld. Koop token koffie!

Wil je meer weten over Token koffie? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op friends of coffee lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .