Filterkoffie zetten met een koffiezetapparaat?

Filterkoffie zetten met een koffiezetapparaat?

Filterkoffie zetten met een ouderwets koffiezetapparaat, wie doet dat nog? Dan is de Senseo en Nespresso revolutie geukkig aan je voorbijgegaan. In vergelijking met koffie uit een Senseo of Nespresso apparaat drink je veel betere koffie met een ouderwets koffiezetapparaat.

De kennis over het zetten van koffie is de laatste jaren sterk geëvolueerd zodat je zelfs met een ouderwets koffiezetapparaat de beste filterkoffie kan zetten. In dit artikel wordt beschreven hoe je dat kan realiseren door middel van een aantal factoren te beïnvloeden, zoals de koffiebonen, de maalgraad, de juiste extractie, het water en de watertemperatuur. Lees snel verder, haal het beste uit je koffiezetapparaat en drink de lekkerste filterkoffie.

Inhoudsopgave

Normale ouderwetse snelfilter koffie
De verhouding koffie versus water: hoeveel schepjes
Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?
Wat heb je nodig?
Filterkoffie zetten met een koffiezetapparaat voor 2 koppen doe je zo
De smaak van de snelfilter koffie uit een koffiezetapparaat

Normale ouderwetse snelfilter koffie

Hulde aan wie niet is overgestapt op Senseo of Nespresso. Want met een ouderwets koffiezetapparaat en een typische bruine koffiefilter zet je absoluut betere koffie dan Senseo of Nespresso. Zeker als je zelf de koffiebonen maalt. Vroeger hadden we thuis een koffiemolen in huis om heel verse koffie te zetten. Nu worden we overspoeld door voorgemalen koffie. Dat is nadelig voor de kwaliteit, want gemalen koffie verliest binnen 15 minuten de meeste smaken en aroma’s door blootstelling aan licht en lucht.

Koffiebonen kan je best gebruiken tot 3 maanden na de branddatum. Koffie in de supermarkt ligt meestal veel langer in de rekken. Koop daarom koffiebonen in speciaalzaken en nog belangrijker, koop terug een koffiemolen en maal de bonen pas als je koffie zet.

De verhouding koffie versus water: hoeveel schepjes

Het is voor iedereen verschillend maar een goede richtlijn is 12 gram vers gemalen koffie voor 200 ml vers water. In schepjes komt dat overeen met 1 afgestreken schepje per kop koffie. Eén afgestreken eetlepel komt overeen met één schepje. Het beste resultaat krijg je met behup van de nauwkeurigheid van een weegschaal.

Welke soort koffiemaling en branding gebruiken?

Maalgraad filter koffiezetapparaatZorg voor medium grof gemalen koffiebonen. De koffiemaling ziet er fijn uit maar voelt wel een beetje grof aan. Voor deze maling is een handmatige koffiemolen voldoende. Gebruik licht gebrande koffiebonen. Een lichte branding zorgt namelijk voor frisse smaken en de lekkerste filterkoffie.

Wat heb je nodig?

Het koffiezetapparaat met filterhouder, filterpapier, vers water en elektriciteit. Bij voorkeur koffie van licht gebrande koffiebonen, 24 gram voor 2 koppen of 400 ml water. Niet noodzakelijk zijn de weegschaal en de koffiemolen voor de koffiebonen.

Filterkoffie zetten met een koffiezetapparaat voor 2 koppen doe je zo

[caption id="attachment_201089" align="aligncenter" width="750"]Filterkoffie zetten met koffiezetapparaat Filterkoffie zetten met koffiezetapparaat voor 2 koppen[/caption]

Met een koffiezetapparaat heb je minder invloed op de smaak van je koffie. Je kan invloed uitoefenen met de hoeveelheid koffie, de koffiekwaliteit en vers water. Daarbuiten ben je volledig afhankelijk van de kwaliteit van je koffiezetapparaat.

1. Met een koffiezetapparaat wil je zo snel mogelijk filterkoffie zetten. Let er wel op dat smaakresten in je filter en koffiekan kunnen achterbijven. Zorg ervoor dat je de filter en de kan af en toe met heet water spoelt.

2. Plaats het filterpapier in de filterhouder. Let op dat het filterpapier goed zit. Als het niet goed zit, zal het de extractie van de koffie beïnvloeden.

3. Schep 2 afgestreken schepjes van je favoriete gemalen snelfilter koffie in de filter. Eén schepje is zo’n 12 gram.

Tip: Gebruik een weegschaal om de juiste hoeveelheid koffie af te wegen.

4. Giet 400 ml vers water in het waterreservoir van het koffiezetapparaat.

5. Zet het koffiezetapparaat aan.

De smaak van de snelfilter koffie uit een koffiezetapparaat

Snelfilter koffie uit een koffiezetapparaat zal heel verschillend smaken bij verschillende koffiebonen. Je kan het vergelijken met wijn van verschillende druivensoorten. Goede, licht gebrande koffiebonen geven een iets vollere en diepere smaak. Voor de extractie ben je volledig afhankelijk van het koffiezetapparaat. Als deze gelijkmatig is, dan heb je een evenwichtige aciditeit.
Reactie plaatsen