Als je op zoek bent naar een volautomaat voor thuisgebruik, maar niet te veel wilt investeren kun je een kijkje nemen bij de koffiemachines uit de Dinamica lijn van De’Longhi. Deze lijn bestaat uit verschillende machines met allerlei verschillende opties. Zo zit er voor iedere koffieliefhebber wel wat bij, of je nu van zwarte koffie houdt of melkspecialiteiten.
Inhoudsopgave
Belangrijkste kenmerken De’Longhi Dinamica koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment
Belangrijkste kenmerken van deze De’Longhi koffiemachines
De Dinamica lijn bestaat uit een aantal verschillende volautomaten, namelijk de ECAM 350.15, ECAM 350.35, ECAM 350.55 en ECAM 350.75. Zoals je ziet gaan de laatste twee cijfer steeds omhoog, dit betekent ook dat ze duurder zijn en net iets meer functies. Daarnaast is er de Dinamica Plus ECAM 370.95, dit is de duurste uit de lijn.
Zoals te verwachten lijken de eerstgenoemden veel op elkaar. De 350.15 is het meest simpel. Bij de 350.35 kun je eigen koffievoorkeuren instellen in het menu en zit er een klein display op. De 350.55 is een stuk uitgebreider, hier zit namelijk een melkkan op die automatisch melk opklopt en deze heeft dan ook twee verwarmingselementen én een warmhoudplaat bovenop. De 350.75 is een nieuwere versie van de 350.55.
De Plus ECAM 370.95 is nog veel uitgebreider, zo kun je het koffieapparaat met een app bedienen, kun je alle drankjes eenvoudig personaliseren en zit er een mooi kleurendisplay op. Dit zijn de grootste verschillen tussen de machines, hier gaan we verderop in het artikel nog dieper op in.
Design
Zoals je van De’Longhi gewend bent zien deze koffiemachines er prachtig uit. Van een afstandje lijken ze dan ook flink prijzig, maar als je dichterbij komt zie je dat ze, de Plus uitgezonderd, gewoon van kunststof gemaakt zijn. Dit kan nadelig zijn, bijvoorbeeld omdat het sneller lelijk wordt. De Plus-versie heeft wel een RVS behuizing.
Wat heel handig is aan de meeste De’Longhi machines is dat het waterreservoir er aan de voorkant uitgehaald wordt. Dit zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de keukenkastjes boven het apparaat. Je moet natuurlijk wel wat ruimte vrij houden om het bonenreservoir bij te vullen.
De actieve warmhoudplaat bovenop de 350.55, 350.75 en Plus zorgen ervoor dat je je kopjes kunt voorverwarmen. Zo koelt je koffie minder snel af. Het is niet echt de bedoeling dat je je koffie na het zetten hierop warm houdt, maar voor een minuutje terwijl je meer kopjes zet is geen probleem. Koffie verliest namelijk snel het aroma en wil je eigenlijk zo vers mogelijk drinken.
Eenvoudige bediening
De bediening op de apparaten scheelt per versie. Zo heeft de 350.15 geen schermpje, dit is geen probleem omdat je toch maar een aantal soorten koffie kunt zetten en de stoompijp handmatig moet bedienen. De 350.35, 350.55 en 350.75 hebben een klein LCD-schermpje, op deze machines kun je ook eenvoudig je eigen voorkeuren instellen en deze zullen dan ook bewaard worden. De machines hebben allen knoppen voor een aantal standaard koffies, de twee duurdere ook voor cappuccino en latte macchiato.
De machine die het makkelijkst te bedienen is, is de Plus-versie. Deze kun je bedienen met het TFT-kleurendisplay, waarop je precies ziet welke koffie je zet, maar ook gewoon vanaf de bank dankzij de app. Deze werkt via Bluetooth, en hierin kun je ook allerlei instellingen aanpassen. Je moet alleen niet vergeten een kopje onder het apparaat te zetten.
Het ideale van de Dinamica-lijn is dat je allerlei instellingen kunt aanpassen. Zo kun je watertemperatuur, koffiesterkte en hoeveelheid melk aanpassen. Ook kun je ervoor zorgen dat de machine na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt, zodat je niet onnodig energie verbruikt.
De koffiemolen in de Dinamica machines is van hoge kwaliteit, deze heeft namelijk conische metalen maalschijven. Veel mensen zijn huiverig voor gebruik van metaal in maalschijven, omdat dit flink kan opwarmen en zo de bonen kan verbranden en voor een bittere smaak zorgen. Door de conische vorm is dit echter geen probleem omdat de warmte goed wordt afgevoerd. Daarnaast zal metaal lekker lang mee gaan. De maalgraad is in te stellen op verschillende standen. De zetgroep is ook van hoge kwaliteit en eenvoudig uit te nemen, zodat je het gemakkelijk kunt schoonmaken.
De machines met het Latte Crema systeem zijn voorzien van twee verwarmingselementen, namelijk eentje voor de koffie en eentje voor de melk. Deze wil je namelijk niet op dezelfde temperatuur bereiden en zo weet je zeker dat jouw koffie de juiste temperatuur heeft voor de optimale smaakbeleving.
Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:
In hoogte verstelbare koffieuitloop
De uitloop van de koffie is in hoogte verstelbaar, dit zorgt voor minder spetters op de machine én lekkerdere koffie. Als je altijd de juiste hoogte gebruikt voor jouw kopje, zul je minder luchtbelletjes in de cremalaag krijgen. Hierdoor blijft de smaak goed. De uitloop is tussen de 8,4 en 13,5 centimeter hoog. De melkuitloop op de versies met melkkannen zijn ook verstelbaar.
Koffie met melk
Het proces van het zetten van melkspecialiteit gaat op twee heel verschillende manieren. De twee goedkopere machines, 350.15 en 350.35 hebben geen speciale melkkan. Hierbij maak je de melk met een stoompijpje. Omdat je hier zelf weinig controle over hebt kun je eigenlijk alleen cappuccino mee zetten.
Een heel ander verhaal zijn de versies met melkkan. Deze melkkan klik je op het apparaat en haal je er ook eenvoudig weer af. Zo kun je hem in de koelkast zetten en is de melk altijd koel genoeg om op te schuimen. Melk moet zo koud mogelijk zijn als je het wilt opschuimen, dus dat is al ideaal.
Daarnaast is deze kan voorzien van het Latte Crema-systeem. Dit zorgt ervoor dat de melk heerlijk vol, romig en lobbig wordt. Daarnaast krijg je hiermee prachtige laagjes warme melk, melkschuim en espresso. Net alsof je de koffie door een echte barista hebt laten maken, het enige dat mist is de latte art.
Het enige dat een beetje extra moeite kost is dat je bij elke nieuwe koffiesoort aan de knop moet draaien om de juiste hoeveelheden schuim en melk te krijgen. Het is een kleine moeite, maar als je dit vergeet zet je soms zomaar een latte in plaats van een cappuccino.
Dit melksysteem is ook zeer eenvoudig schoon te maken. Dit is iets dat je regelmatig wilt doen, want melk kan snel gaan schimmelen op zo’n warme machine. Het liefst na elke zetbeurt. Dit doe je door simpelweg de knop naar ‘Clean’ te draaien. Er zal stoom uit het tuitje komen en zo is de melkschuimer van binnen gereinigd.
Koffiebonenreservoir
De koffiebonenreservoir heeft in elke machine een inhoud van 300 gram. Prima voor thuisgebruik, voor sommige mensen zelfs wat aan de grote kant. Je wilt namelijk niet dat je bonen dagenlang in het reservoir zitten. Hierdoor worden ze namelijk oud, wat betekent dat het aroma en de smaak wegvagen. Je houdt bonen het liefst in een luchtdichte en donkere zak, bijvoorbeeld de zak waar je het in gekocht hebt met een goede afsluiting. Het beste kun je om de dag de bonen verversen.
Wat zonde is met zo’n machine, is het gebruik van supermarktbonen. Deze bonen zijn bij aanschaf vaak al oud en dus minder lekker. Om de kunsten van de machine optimaal te benutten kun je het beste bij een koffiespeciaalzaak of je favoriete koffietentje een zak bonen halen. Hier kun je je ook nog eens laten adviseren en verschillende bonen uitproberen.
Niet iedereen wil de hele dag door koffie drinken, sommige mensen liggen dan ’s nachts te stuiteren in hun bed. Maar als je wel de smaak van koffie wilt, maar niet het effect, kun je kiezen voor decafé. Bij deze machine is dat geen probleem, en daar hoef je niet eens speciale decaf bonen voor aan te schaffen. Er zit namelijk een speciaal klein reservoir op voor gemalen koffie. Hier kun je één schepje koffie in doen en dan krijg je dus één kopje koffie. Of dit nu decafé is of Douwe Egberts.
Waterreservoir
Het waterreservoir in de machines heeft een inhoud van 1,8 liter. Niet te groot en niet te klein. Ook voor water geldt dat je het beste geen ‘oud’ water kunt gebruiken. Idealiter ververs je dit elke dag. Gelukkig is dit zeer eenvoudig, want de tank haal je vanaf de voorkant uit de machine. Geen ongemakkelijk gehannes aan de achterkant van de machine dus. Doe dit uit gewoonte bij het eerste kopje van de dag, zo weet je zeker of je het gedaan hebt.
Voor liefhebbers van gefilterd water is dit een uitstekende machine, want je kunt een waterfilter in de tank plaatsen. Zo wordt het water gefilterd en ontkalkt en hoef je dus ook minder vaak te ontkalken. In veel gebieden in Nederland is dit niet echt een probleem, omdat het water vrij zacht is.
Onderhoud en ontkalken
Het schoonmaken van de machine is in alle aspecten zeer gemakkelijk. Hetgeen je het meest zult doen is het schoonmaken van het stoompijpje, indien je graag koffie met melk drinkt. Dit om te voorkomen dat er schimmelvorming ontstaat. Bij het stoompijpje doe je dit door er kort stoom door te laten spuiten en de buitenkant af te nemen. Bij het Latte Crema-systeem is dit nog eenvoudiger en hoef je de knop alleen naar Clean te draaien.
Daarnaast moet de lekbak regelmatig geleegd worden. Deze is vol na 14 kopjes koffie. Een flotter in de waterbak geeft aan wanneer deze vol is. De lekbak is eenvoudig uit te nemen en om te spoelen. Alle onderdelen kun je los van elkaar nemen en in de vaatwasser doen.
Wij raden aan om wekelijks de zetgroep om te spoelen. Dit doe je met lauwwarm water, heet water kan de siliconen smeerlaag laten smelten en wegspoelen. Na het spoelen laat je de zetgroep een nachtje drogen. Hierdoor weet je zeker dat deze altijd lekker fris blijft.
Als je de waterhardheid van tevoren instelt weet de machine precies wanneer het weer tijd is voor een ontkalkingsprogramma. Dit zal hij dan ook aangeven. Je hoeft vervolgens alleen een ontkalkingstablet in de machine te plaatsen en de rest gaat vanzelf.
Energiezuinige koffiemachine
Het vermogen van de apparaten uit de Dinamica lijn is 1450 watt, dit is vrij gemiddeld voor een volautomaat. Wil je energie besparen, dan kun je de energiespaarstand aanzetten. Hierbij is de machine iets langzamer in gebruik, maar zo kun je wel besparen op de energierekening. Zo smaakt je koffie misschien nog wel nét iets lekkerder.
Koffiedranken
De 350.55, 350.75 en Plus zetten in een handomdraai maar liefst 13 verschillende koffiedranken. Denk hierbij aan espresso, koffie, doppio, latte macchiato, cappuccino, flat white, espresso macchiato en noem het maar op. Zin in een ouderwetse filterkoffie? De Long komt hierbij het dichtste in de buurt. Je kunt zelfs een decaf of ander soort echte voorgemalen filterkoffie zetten met dit apparaat. En is er veel visite? Dan zet je met de Plus zelfs een volle koffiepot in één keer. Met de 350.15 en 350.35 kun je ook cappuccino zetten, maar dit is niet zo eenvoudig als bij de duurdere versies.
Wil je eens wat anders dan koffie? Ook dat is geen probleem. Door warme melk te maken kun je bijvoorbeeld chocolademelk maken. En het stoompijpje kan ook fungeren als heetwateruitloop voor thee.
Plus- en minpunten
Fijne machines die eenvoudig in gebruik zijn
Met de machines voorzien van het Latte Crema-systeem zet je heerlijke melkspecialiteiten
Conische metalen maalschijven die lang mee zullen gaan
Zet goede en consistente koffie
Stil apparaat
Eenvoudig schoon te maken
Melksysteem op de goedkopere apparaten werkt omslachtig
Door de melkkan heb je weinig plek voor je kopje
Lekbak vrij snel vol, na 14 kopjes koffie
Prijs
De prijs van de machines ligt zo tussen de 450 voor de ECAM 350.15 en 850 euro voor de Plus ECAM 370.95. Wij vinden dit uitstekende prijzen, al zullen wij niet voor de goedkopere versie kiezen als we graag een machine met melkopschuimer willen. Dan kun je beter een mooi espressoapparaat en losse melkschuimer kopen. Maar voor de rest zijn het prima machines voor deze prijs.
Wat is de mening van Friends of coffee?
We zullen maar met de deur in huis vallen en zeggen dat we niet echt fan zijn van de 350.15 en de 350.35. Wij vinden het melksysteem wat omslachtig en voor dezelfde prijs kun je ook een uitstekend espresso-apparaat kopen. Als je slechts af en toe een cappuccino wilt is dit wel een ideaal apparaat. De 350.55 en 350.75 zijn wel echt topapparaten voor melkspecialiteiten. Het is zeer eenvoudig in gebruik en de melkkan kun je gewoon in de koelkast plaatsen. Wie voor hoogwaardige kwaliteit wil gaan met allerlei snufjes kan het beste de Plus versie nemen. Wij vinden het superhandig dat je het apparaat met de app kunt bedienen, dit is veel eenvoudiger dan gebruik maken van het scherm. Daarnaast is deze gemaakt van betere materialen en het scheelt niet eens zoveel in prijs!
Technische specificaties
Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 300
Pompdruk: 15 bar
Gebruikersgemak
Display: Ja, vanaf .55 met draaiknop en knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Alleen Dinamica Plus
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met conische metalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Ja, vanaf .55
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja
Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja
Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34,8 centimeter
Breedte: 23,6 centimeter
Diepte: 42,9 centimeter
Gewicht: 9,5 kg
Materiaal behuizing: Kunststof, Plus is RVS
Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment
Heb je een vraag over De’Longhi koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!