De’Longhi Magnifica: prima budget espresso-apparaten
12 juli 2019 
9 min. leestijd

De’Longhi Magnifica: prima budget espresso-apparaten

Als je voor enkele honderden euro’s een lekker kopje koffie en af en toe een cappuccino wilt zetten is de Magnifica lijn van De’Longhi wel wat voor jou. De serie bestaat uit diverse espresso-apparaten die allen voorzien zijn van een stoompijpje, waardoor je ook melkspecialiteiten kunt zetten. Wil je weten of de Magnifica lijn iets voor jou is? Lees dan snel deze blog!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken De’Longhi Magnifica koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze De’Longhi koffiemachines

Wij zullen meteen maar eerlijk zijn en toegeven dat dit echt geen topmachine is. Maar wat wij ook begrijpen is dat niet iedereen bijna duizend euro wil uitgeven aan wél een topmachine, maar gewoon een lekker bakje koffie willen met versgemalen bonen voor een paar honderd euro. Dan is de De’Longhi Magnifica lijn een goede aanschaf, want dat is precies wat het zet.

De verschillende apparaten in de lijn zijn: S ECAM 22.320.SB, S ECAM 22.110.B, S ECAM 22.110.SB, S ECAM 21.117.SB en S ECAM 21.117.B. Eigenlijk zijn dit drie verschillende modellen, omdat B en SB respectievelijk voor Black en Silver Black staan. Het grote verschil is dat de Magnifica S ECAM 22.320 de duurste machine is en dan ook iets meer functies heeft. Zo heeft het een speciale knop voor Long coffee, is het cappuccinosysteem iets nieuwer, zit er een klein display op, is het waterreservoir ietsje groter en kun je ervoor zorgen dat de machine automatisch inschakelt. Kleine verschillen dus, je kunt voor jezelf nagaan of dit het extra geld waard is. De 22.110 en 21.117 zijn vrijwel hetzelfde, waar de eerstgenoemde iets nieuwer is.

Design
Op het eerste gezicht zien de koffiemachines in de Magnifica eruit zoals je gewend bent van De’Longhi: strak en stijlvol. Als je echter dichterbij komt kun je meteen zien dat dit wat goedkopere modellen. Dit komt namelijk omdat de volautomaten zijn voorzien van een kunststof behuizing. Op de langere termijn betekent dit dat er sneller beschadigingen kunnen ontstaan en de machine dus ook niet heel lang mee zal gaan. Het is een compacte machine, ideaal dus voor de wat kleinere keukens.

Wat handig is aan de machines is dat het waterreservoir vanaf de voorkant af te nemen is. Vaak zie je dat de tank aan de achterkant zit, wat vervelend is bij lage keukenkastjes. Daar hoef je bij deze lijn dus geen rekening mee te houden. Wel zit het bonenreservoir nog aan de bovenkant, dus daar moet je wel ruimte voor vrij laten.

Op de bovenkant van de machines zit een warmhoudplaat. Hierop kun je kopjes voorverwarmen, zodat de koffie langer warm blijft. Eventueel kun je het ook gebruiken als plaat om de koffie langer op warm te houden, maar wij raden aan om dit niet te lang doen. Koffie verliest namelijk snel zijn aroma, dus gebruik het alleen om even snel kopjes warm te houden als je er meerdere tegelijk zet.

De'Longhi Magnifica koffiemachine

 

Eenvoudige bediening

Met enkele drukken op de knop zet je al heerlijke koffie. Dit geldt wel alleen voor zwarte koffie, voor cappuccino’s en andere melkspecialiteiten zul je wat meer moeite moeten doen, omdat dit met het handmatige stoompijpje gebeurt. De 22.320 heeft een klein schermpje waarop je van alles kunt instellen. Wat bijzonder is aan deze machines is dat je het knopje voor koffie ingedrukt kunt blijven houden tijdens het zetten, zo bepaal je hoeveel koffie er in je kopje komt. Dit kun je ook van tevoren in het menu instellen, evenals de koffiesterkte en watertemperatuur.

Zetgroep en koffiemolen

De kleine zetgroep in de machines is uit te nemen, door deze regelmatig af te spoelen blijft dit lekker lang fris. De metalen maalschijven in de koffiemolen zijn een klein nadeel aan de machine, omdat deze zeer heet kunnen worden als er veel kopjes tegelijkertijd worden gezet. Dit kan de bonen namelijk verbranden en een bittere smaak geven aan de koffie. Dit kun je dus het beste vermijden door na een paar kopjes even een korte pauze te nemen. Wat wel een voordeel is aan metalen maalschijven is dat deze niet kapot te krijgen zijn.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

Een belangrijke functie bij volautomaten is de in hoogte verstelbare koffie-uitloop. Dit is niet alleen handig omdat er minder koffie terug spettert en de machine vies zal maken, maar het zet ook nog eens lekkerdere koffie. De koffieuitloop van deze machine is verstelbaar tussen 8.6 centimeter en 14.2 centimeter. Door de koffieuitloop zo dicht mogelijk bij het kopje te plaatsen zullen er minder luchtbelletjes in de cremalaag komen. Als er teveel lucht in deze laag zit zal deze zwakker en dus minder lekker smaken. Wat wel een nadeel is aan deze lijn, is dat 8,6 centimeter vrij hoog is voor kleine espressokopjes.

Koffie met melk

Deze machine is niet bepaald geschikt voor liefhebbers van koffie met melk, want je moet zelf aan de slag met het stoompijpje. Er zijn veel machines waarbij het opschuimen van melk geheel automatisch gebeurt, dus dat is wel een nadeel. Maar als je geld wilt besparen is dit een goede optie. Het is wel zo dat het stoompijpje de koffie heerlijk romig en lobbig maakt, wat resulteert in een fantastische cappuccino. Uiteraard kun je ook andere melkspecialiteiten zetten. Het stoompijpje is ook geschikt voor heet water en warme melk, bijvoorbeeld voor chocolademelk.

De'Longhi Magnifica koffiemachine

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir op de koffiemachine heeft een inhoud van 250 gram. Dit is niet heel groot, maar zeker ook niet te klein voor thuisgebruik. Bij deze machines wil je namelijk elke dag de bonen verversen, omdat de deksel op het bonenreservoir niet geheel luchtdicht is. En als er te veel lucht of licht bij de bonen komt, worden deze sneller oud en verliezen zij aroma en smaak. Het beste bewaar je de bonen dus in een donkere en luchtdichte zak of bak. Ook raden wij aan om geen supermarktbonen te gebruiken, maar naar je favoriete koffiezaakje te gaan en daar vers gebrande koffiebonen te kopen. Zo weet je zeker dat je de beste bonen voor deze machines gebruikt.

Voor de decafe-liefhebbers zit er in het bonenreservoir nog een klein reservoirtje voor één schepje gemalen koffie. Zo zit je niet te stuiteren in je bed omdat je normale koffie hebt gedronken.

Waterreservoir

Voor water in de machine geldt hetzelfde als voor bonen: oud water verpest de koffie. Met water kun je iets langer doen, omdat het toch nog verhit wordt voor het zetten. Twee dagen is dan wel het maximale, dus leeg en ververs het water in het waterreservoir om de dag. In de twee goedkopere Magnifica machines kan 1,8 liter water, in de duurdere machine 2 liter. Dit is aan de flinke kant voor zo’n kleine machine, dus let hier wel op.

Het is mogelijk om een waterfilter in het waterreservoir te plaatsen. Dit filtert het water van onder andere kalk en eventueel vieze smaakjes. Gelukkig is het Nederlands kraanwater van dusdanig hoge kwaliteit dat dit niet per se nodig is. Het voordeel is wel dat je praktisch nooit hoeft te ontkalken.

Onderhoud en ontkalken

Gelukkig is ontkalken heel eenvoudig. Door de waterhardheid van tevoren in te stellen weet de machine precies wanneer het tijd is voor het ontkalkingsprogramma. Dit programma doorloop je door een ontkalkingstablet in de machine te plaatsen, de rest gaat vanzelf.

De zetgroep van het apparaat kun je uitnemen, doe dit elke week en spoel het dan af onder lauwwarm water. Niet te heet, want dan kan de siliconen smeerlaag wegspoelen. Laat het vervolgens goed drogen, het liefst een hele nacht, en plaats het dan weer terug in de machine.

Het stoompijpje kun je eenvoudig afnemen, deze kun je het beste na elk gebruik even kort doorspoelen onder de kraan, om ervoor te zorgen dat er geen melkresten achterblijven en gaan schimmelen. Daarna kun je er even kort stoom doorheen laten lopen zodat je zeker weet dat er niks aan de binnenkant zit.

Het koffiedikbakje is vol na 14 kopjes. Voor zo’n kleine machine is dit lekker ruim. De uitlekbak is in zijn geheel gemakkelijk uit te nemen en de onderdelen kunnen in de vaatwasmachine. Je kunt de lekbak natuurlijk ook alleen even onder de kraan afspoelen.

Energiezuinige koffiemachine

Met de energiebespaarmodus kun je ervoor zorgen dat de koffiemachine minder elektriciteit verbruikt. Hierbij werkt de machine wel iets langzamer, maar de koffie smaakt gewoon nog hetzelfde.

De'Longhi Magnifica koffiemachine

Koffiedranken

In principe zou je alle koffiedranken kunnen zetten met deze machine, omdat er stoompijpje op zit voor het opschuimen van melk. In de praktijk zijn er echter drie soorten koffie die je vaak zult zetten, en dat zijn espresso, koffie en op de ECAM 22.320 een long koffie. Dit laatste is een koffie die veel lijkt op een normale filterkoffie, iets ‘zwakker’ dus, maar zeker niet minder lekker. Als je cappuccino, latte of flat white wilt zetten gebruik je de stoompijp. Deze is ook geschikt voor warme melk en heet water, bijvoorbeeld voor chocolademelk en thee. Het hete water kun je instellen op verschillende temperatuurstanden.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Fijne prijzen
Plus review koffiemachine Multifunctioneel stoompijpje
Plus review koffiemachine Prima koffie
Plus review koffiemachine Vrij eenvoudig in gebruik voor zwarte koffie
Plus review koffiemachine Lekkere melkschuim

Minus review koffiemachine Maalschijven kunnen snel heet worden
Minus review koffiemachine Melk opschuimen moet handmatig

Prijs

De prijzen van deze machines zijn heel schappelijk, de duurste machine is nog geen 500 euro en de goedkoopste versie is net iets meer dan 300 euro. Hele leuke prijzen voor mensen die niet al te veel willen investeren, maar ook geen Nespresso-apparaat willen. Je wilt natuurlijk wel een beetje lekkere koffie. De’Longhi biedt uitstekende service, dat is ook wel zo fijn natuurlijk.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Ben je op zoek naar een simpel bonenapparaat dat koffie zet die vrij oké is? Dan is dit een prima machine voor een goede prijs. Wil je echter een apparaat met heerlijke koffie, mooie melkschuim en allerlei technologische foefjes, dan zit je met de Magnifica serie niet aan het goede adres. Het is een goedkope machine en dat merk je aan alles, wat natuurlijk helemaal oké is voor veel koffiedrinkers.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 tot 2 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Alleen op de ECAM 22.320
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met metalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 35,1 centimeter
Breedte: 23,8 centimeter
Diepte: 43 centimeter
Gewicht: 9 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met metalen accenten

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over De’Longhi koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .