De’Longhi Autentica volautomaten: heerlijke koffie voor een goed prijsje
10 juli 2019 
10 min. leestijd

De’Longhi Autentica volautomaten: heerlijke koffie voor een goed prijsje

Op zoek naar een simpele koffiemachine voor thuis die toch veel kan? Dan is een volautomaat uit de Autentica-lijn van De’Longhi misschien wel wat voor jou! Deze machines zetten heerlijke koffie die je ook nog eens vrijwel geheel kunt aanpassen aan jouw smaak. Wij bespreken de drie machines in deze lijn, namelijk de ETAM 29.510.B, ETAM 29.510.SB en ETAM 29.660.SB. Deze lijken veel op elkaar, maar hebben kleine verschillen. Wil je weten of dit koffiezetapparaat bij jou past? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken De’Longhi Autentica koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze De’Longhi koffiemachines

Laten we met de verschillen beginnen. In principe zijn de ETAM 29.510.B en ETAM 29.510.SB hetzelfde. De letters aan het einde staan namelijk voor de kleuren, de B is volledig zwart en SB is zilver met zwarte accenten. De ETAM 29.660.SB is wél anders. Dit komt doordat deze machine uitstekend geschikt is voor het maken van koffiespecialiteiten met melk. Bij de eerder twee genoemde machines kan dit ook, maar dan moet je met het stoompijpje aan de slag en de melk handmatig opschuimen. Bij de ETAM 29.660.SB, die ook wel de Autentica Cappuccino wordt genoemd, gebeurt dit geheel automatisch met behulp van de bijgeleverde melkkan. Als je dus graag cappuccino’s, lattes en flat whites drinkt, is dit een betere machine dan de andere edities.

De reden dat de lijn Autentica heet is omdat deze ook een authentieke ‘drip koffie’ kan zetten. Dit lijkt veel op filterkoffie en is dus zwakker dan espresso. Zwakker betekent in dit geval natuurlijk niet minder lekker. Ideaal dus als je soms ook een bakje ‘gewone’ koffie wilt.

Design
De Autentica-lijn ziet er prachtig uit, zoals je wel gewend bent van De’Longhi. De machines zijn grotendeels gemaakt van kunststof, maar dat ziet er in dit geval niet goedkoop uit. Voor de zilveren edities lijken gemaakt van metaal. Het is een strakke machine die eigenlijk wel mooi staat in iedere keuken.

De apparaten zijn opvallend smal, ze zijn namelijk maar 19,5 centimeter breed. Een ideale machine voor de kleine keuken dus. Al moet je er wel rekening mee houden dat de apparaten vrij diep zijn (48 centimeter) en niet onder een laag keukenkastje kunnen omdat het waterreservoir aan de achterkant zit.

Wat ideaal is aan de koffiemachine is de warmhoudplaat bovenop. Deze kan de kopjes voorverwarmen, maar de koffie na het zetten ook kort warmhouden. Doe dit echter niet te lang, want dan gaan de aroma’s verloren.

De'Longhi Autentica koffiemachine

Eenvoudige bediening

Het bedienen van de machines is rechttoe-rechtaan. Op de Autentica Cappuccino zit een klein schermpje waarin je van alles kunt aanpassen en de melkspecialiteiten kunt selecteren. De andere twee machines hebben alleen soft-touch knopjes waarmee je het apparaat bedient.

Je kunt bij de machines van alles instellen, zoals de hoeveelheid water, de hoeveelheid koffie en de sterkte van de koffie. Bij de Cappuccino-versie kun je ook de hoeveelheid melk instellen.

Zetgroep en koffiemolen

De metalen maalschijven zijn in te stellen op maar liefst dertien verschillende standen. Hierdoor krijg je altijd de maalgraad die bij jouw smaak past. Het water wordt in pulserende beweging door de koffiebonen geperst, waardoor er meer smaak en aroma vrij komt. Dit resulteert in een lekkerder kopje koffie!

Een nadeel is dat de maalschijven van metaal zijn. Bij veel gebruik achter elkaar kunnen deze heet worden en de bonen verbranden. Zorg er daarom voor dat je na elke paar kopjes even een korte pauze neemt zodat de maalschijven af kunnen koelen. Niet geschikt voor een feestje dus!

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

De koffieuitloop van de Autentica machines is in hoogte verstelbaar tussen 8,5 en 14 centimeter. Hierdoor kun je ook hele grote koppen en glazen gebruiken, bijvoorbeeld voor een latte macchiato. Het nadeel is dat de uitloop niet heel laag kan, als je kleine espressokopjes gebruikt kan het nog wel eens terugspetteren. Het is verstandig om altijd de uitloop te verstellen als je koffie zet. Als er namelijk te veel afstand tussen het kopje en de uitloop zit ontstaan er meer luchtbelletjes in de cremalaag, waardoor deze zwakker wordt.

Koffie met melk

Liefhebbers van koffie met melk kunnen het best de Autentica Cappuccino nemen. Deze wordt geleverd met melkkan die automatisch melk opschuimt, waardoor je eigenlijk maar één knop hoeft in te drukken voor heerlijke cappuccino, latte, flat white, latte macchiato, etc. Met het gepatenteerde Latte Crema-systeem heb je keer op keer heerlijk dikke en romige melkschuim. Daarnaast krijg je met dit systeem prachtige laagjes espresso, warme melk en melkschuim. Je moet hiervoor wel aan het knopje draaien, zodat je de juiste hoeveelheden melk en schuim krijgt.

Het mooie van de aparte melkunit is, is dat je deze heel eenvoudig af kunt nemen en in de koelkast kunt plaatsen. Zo blijft de melk lekker koel. Als je warme melk probeert op te schuimen zal dit namelijk moeizamer gaan. Ook is het schoonhouden van het melktuitje heel eenvoudig, dit doe je door het automatisch door te spoelen met heet water.

Bij de twee andere apparaten uit de serie moet je iets meer moeite doen voor een melkspecialiteit. Je moet namelijk zelf de melk opschuimen met het stoompijpje. Het stoompijpje zit op een vervelende plek aan het apparaat vast, waardoor je hier weinig ruimte voor hebt. Als je dus vaak cappuccino’s drinkt, kun je beter de machine met melkkan nemen.

De'Longhi Autentica koffiemachine

Koffiebonenreservoir

Omdat de machine aan de kleine kant is, is ook het bonenreservoir aan de kant. Er past ‘slechts’ 150 gram in. Echter is dit geen probleem als je enkele kopjes thuis drinkt. Sterker nog: dan wil je helemaal geen grote bonenbak. Als bonen niet in een luchtdichte en donkere ruimte zitten zullen ze namelijk snel oud worden, hierbij neemt het aroma en de smaak af. Als je dus steeds bonen overhoudt proef je dit terug in de kwaliteit van de koffie, en dat is zonde.

Wij zien helaas dat veel mensen simpele supermarktbonen gebruiken. Dit is jammer, want dan zal de koffie altijd matig zijn. Koffiebonen zijn vaak al oud als ze gekocht worden. Je kunt beter naar een koffiespeciaalzaak gaan, daar kunnen ze je adviseren en écht heerlijke bonen meegeven. Zo weet je zeker dat je het beste uit je machine haalt.

Als je ’s avonds liever geen normale koffie meer drinkt omdat je dan niet kunt slapen, kunnen in het kleine gemalen koffie-reservoir een schepje decafé doen. Dit is precies genoeg voor één kop.

Waterreservoir

Ook het waterreservoir is aan de kleine kant, maar nogmaals: dat is geen probleem. Er kan 1,4 liter water in. Ook oud water proef je terug in de koffie, dus beter ververs je het water iedere dag. De tank zit aan de achterkant van de machine, wat soms lastig kan zijn als je weinig ruimte hebt boven de machine. Denk daar dus goed bij na voordat je deze machine aanschaft, want hij moet natuurlijk wel in je keuken passen. Het is mogelijk om een waterfilter te plaatsen in het waterreservoir, hierdoor wordt het water ontkalkt en eventueel andere vervelende smaakjes tegengegaan. Echter is het Nederlands water van dusdanige kwaliteit dat dit niet per se nodig is.

Onderhoud en ontkalken

Het fijne van deze machine is dat hij zichzelf altijd even doorspoelt voordat je hem kan gebruiken. Zo weet je zeker dat er niet ergens oude water- of koffieresten zijn achtergebleven. Ja, je moet wel even wachten, maar het is wel zo fris om met een schone lei te beginnen.

De zetgroep van de machines kun je uitnemen, deze spoel je het beste wekelijks even om onder lauwwarm water. Niet te heet, want dan kan de siliconen smeerlaag smelten en wegspoelen. Laat het daarna goed drogen en plaats het terug in de machine.

De schoonmaakprogramma’s verlopen grotendeels automatisch. Als je de juiste waterhardheid hebt ingesteld weet de machine precies wanneer het tijd is om te ontkalken. Om de hardheid te bepalen krijg je bij levering een staafje waarmee je dit kunt meten. Bij het ontkalkingsprogramma hoef je alleen een tablet in de machine te plaatsen, de rest gaat vanzelf.

Om ervoor te zorgen dat er geen oude melkresten achterblijven in de uitloop, spoel je deze het best na elk gebruik kort even door. Dit gaat bij de Autentica Cappuccino geheel automatisch met een draai aan de knop op de melkunit. Om het stoompijpje bij de andere machines schoon te maken neem je deze af en spoel je het af onder heet water.

Het koffiedikbakje is vol na 12 kopjes. Dit is vrij snel, dus je moet het wel regelmatig legen. Dit kan voor sommige mensen aan nadeel zijn. Gelukkig is de lekbak eenvoudig uit te nemen en kun je het koffiedikbakje afzonderlijk eruit halen. Met een vlotter geeft de waterlekbak aan wanneer deze vol is. De lekbak schoonmaken is eenvoudig, de onderdelen kunnen in de vaatwasser.

Energiezuinige koffiemachine

Met de energiebespaarstand zorg je ervoor dat er minder elektriciteit wordt verbruikt. Ideaal als je wilt besparen op de energierekening. Hierbij werkt de machine wel iets langzamer, maar de koffie die eruit komt is gelukkig nog net zo lekker.

De'Longhi Autentica koffiemachine

Koffiedranken

Praktisch gezien kun je álle koffiedranken zetten die je maar wilt. Omdat je keuze hebt uit espresso, doppio en long coffee én je zelf melk op kunt schuimen, kun je echt van alles maken. Het fijne van de Cappuccino-versie is dat je allerlei dranken met één druk op de knop kunt zetten. Denk hierbij aan espresso macchiato, latte, cappuccino en latte macchiato. Hier kun je natuurlijk zelf nog allerlei lekkere smaakjes aan toevoegen.

Met de ‘long coffee’ kun je een soort koffie zetten die smaakt zoals een filterkoffie. Heerlijk als je eens een ‘gewoon’ tas koffie wilt. Met het reservoir voor gemalen koffie kun je ook decaf zetten.

Ideaal aan de machines is het stoompijpje. Deze fungeert niet alleen als melkopschuimer maar ook als heetwateruitloop. Zo zet je in een handomdraai thee. Het water kun je instellen op verschillende temperaturen.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Heel schappelijke prijs
Plus review koffiemachine Met de Cappuccino-versie zet je allerlei heerlijke melkspecialiteiten in een handomdraai
Plus review koffiemachine Melkunit eenvoudig af te nemen en in de koelkast te plaatsen
Plus review koffiemachine Prima koffie
Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Heerlijke melkschuim

Minus review koffiemachine Lekbakje zit al vol na 14 kopjes
Minus review koffiemachine Niet geschikt voor grootgebruikers
Minus review koffiemachine Alleen met de Cappuccino-versie zijn melkspecialiteiten eenvoudig te zetten

Prijs

Afhankelijk van welke machine je wilt liggen de prijzen tussen de 400 en 600 euro. 600 euro is voor de Cappuccino-versie. Dit zijn heel redelijke prijzen voor wat je krijgt. Je kunt namelijk écht alles met dit apparaat, en je bent uiteindelijk veel goedkoper uit dan wanneer je een Nespresso-apparaat zou nemen. Je kunt ook precies de bonen nemen die jij wilt. En met de uitstekende service van Nespresso gaat de machine ook nog eens jaren mee.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Dit is een hele mooie lijn voor mensen die wel een lekkere tas koffie lusten, maar geen duizenden euro’s willen besteden aan een professionele machine. Je merkt dat het goedkoper is, maar niet iedereen wil de hoofdprijs betalen. Uiteindelijk zet het prima koffie zonder te veel moeilijke foefjes, maar gewoon lekkere espresso en cappuccino’s. Een goede machine voor een goede prijs!

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,4 liter
Inhoud bonenreservoir: 150 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Alleen op de Cappuccino-versie, met knopjes
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34 centimeter
Breedte: 19,5 centimeter
Diepte: 48 centimeter
Gewicht: 9,1 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met metalen accenten

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over De’Longhi koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .