De’Longhi Eletta volautomaten: uitstekende koffieapparaten voor een leuke prijs
08 juli 2019 
9 min. leestijd

De’Longhi Eletta volautomaten: uitstekende koffieapparaten voor een leuke prijs

De koffiemachines uit de Eletta-lijn van De’Longhi zijn alleskunners: of je nou een melkspecialiteit wilt of gewoon een bakje koffie, je zet het in een handomdraai. Of nog beter, met één druk op de knop. De lijn bestaat uit twee apparaten die we in dit artikel bespreken, namelijk de Eletta Cappuccino en de Eletta Cappuccino TOP. Lees snel verder om erachter te komen wat deze apparaten precies kunnen.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken De’Longhi Eletta koffiemachines
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Friends of coffee?
Technische specificaties
Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze De’Longhi koffiemachines

Een van de kenmerken die deze serie anders maakt dan andere apparaten van De’Longhi is de ‘long coffee’-functie. Hiermee zet je een koffie die lijkt op een ‘drip’ koffie, oftewel filterkoffie. Zo is deze volautomaat multi-inzetbaar. Daarnaast kun je heel eenvoudig allerlei soorten koffie zetten. Wat kenmerkend is aan apparaten van De’Longhi is de melkkan, deze is eenvoudig van de machine te halen en in de koelkast te zetten. En omdat het waterreservoir van voren uit te nemen is, kun je de machine ook eenvoudig onder keukenkastjes plaatsen. Het verschil tussen de Eletta Cappuccino en Eletta Cappuccino TOP is de eenvoud waarmee je verschillende melkdranken kunt zetten.

Design
Beide apparaten zien er strak en stijlvol uit. De Eletta Cappuccino is zwart, de Eletta Cappuccino Top wordt in wit geleverd. De TOP is voorzien van metalen details, waardoor deze er iets luxer uitziet. De rest van de machines zijn gemaakt van kunststof, maar zien er toch zeer stevig en professioneel uit. De koffiemachines zijn niet al te groot waardoor ze met gemak in iedere keuken passen.

Bovenop de machine zit een warmhoudplaat die kopjes kan voorverwarmen, of eventjes warm kan houden. Doe dit niet te lang, want de aroma’s van koffie gaan snel verloren als je het lang laat staan.

De machines zijn niet enorm groot, waardoor ze in de meeste keukens prima passen. De hoogte van de machines is 36 centimeter, de breedte is 26 centimeter en de diepte 46 centimeter. De machines wegen ieder 11 kilo.

De'Longhi Eletta koffiemachine

Eenvoudige bediening

Op de Cappuccino TOP zitten allerlei knoppen voor verschillende soorten koffie, zoals een long coffee, cappuccino, latte, latte macchiato en gewone koffie (één of twee koppen). Op de Eletta Cappuccino zitten iets minder knoppen, namelijk niet voor latte en latte macchiato. Dit maakt de bediening van de machine heel eenvoudig, want met één druk op de knop kun je al een kopje koffie zetten.

Als je een andere soort koffie wilt zetten kun je eenvoudig in het menu kijken. Er zit een klein display op de machine die je met knoppen bedient. Daarnaast kun je in dit menu eenvoudig je voorkeuren aanpassen, zoals de hoeveelheid melk en de sterkte van de koffie. Je kunt MyCoffee instellen, waarbij deze voorkeuren automatisch onthouden worden.

Zetgroep en koffiemolen

De koffiemolen met metalen conische maalschijven is een topper. Vaak wordt afgeraden om metaal te gebruiken bij maalschijven, omdat deze warm kunnen worden en zo de bonen kunnen verbranden. Echter is dit bij conische maalschijven geen enkel probleem, omdat de warmte goed wordt afgevoerd. In professionele machines wordt vaak gebruik gemaakt van metalen conische maalschijven. De maalgraad is in te stellen op maar liefst 13 verschillende maalstanden. Daarnaast is de zetgroep bij De’Longhi apparaten uitstekend, zo ook bij de machines uit de Eletta-lijn.

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie uitloop is in hoogte verstelbaar

De koffieuitloop van de Eletta volautomaten is tot maar liefst 14 centimeter hoogte in te stellen. Ideaal voor de grote glazen voor latte macchiato’s. Je kunt hem ook eenvoudig lager zetten natuurlijk. Zo heb je ook geen last van spetterende koffie als de uitloop te hoog staat. Maar een in hoogte verstelbare koffieuitloop is niet alleen schoner, het maakt ook nog eens lekkerdere koffie. Als de uitloop te hoog staat is er te veel ruimte tussen het kopje en de koffie, waardoor er meer lucht in de cremalaag komt. Hierdoor smaakt deze laag zwakker dan wanneer de afstand wel juist is.

Koffie met melk

De Eletta-lijn is gespecialiseerd in koffiedranken met melk, daarom vinden wij deze machine niet geschikt voor liefhebbers van zwarte koffie. Maar als jij graag heerlijke cappuccino’s, lattes en flat whites drinkt is dit een uitstekende machine. De’Longhi heeft het gepatenteerde Latte Crema-systeem ontwikkelt, waardoor jouw koffieschuim elke keer perfect is. Het wordt heerlijk dik, lobbig en romig. Daarnaast creëert het perfecte laagjes warme melk, melkschuim en espresso. Zo smaakt de koffie niet alleen heerlijk, het ziet er ook nog eens prachtig uit.

De melkunit aan de voorkant is eenvoudig van het apparaat te halen. Zo kun je de melk direct weer in de koelkast zetten. Warme melk zal namelijk moeilijker opschuimen, en er kunnen natuurlijk bacteriën in komen. De bovenkant van de melkunit, waarmee de melk wordt opgeschuimd, kun je eenvoudig schoonmaken met een druk op de knop. Het beste kun je dit na elke zetbeurt doen.

Wat vervelend is aan het melksysteem is dat je telkens aan het knopje moet draaien om de juiste soort schuim voor jouw koffie te krijgen. Als je dit dus vergeet krijg je bijvoorbeeld veel schuim en weinig melk, terwijl je het misschien wel andersom wilt zoals bij een flat white. Het is een kleine moeite, maar er zijn ook machines die dit geheel automatisch doen.

De'Longhi Eletta koffiemachine

Koffiebonenreservoir

Het koffiebonenreservoir heeft een inhoud van 400 gram. Lekker aan de grote kant dus, ideaal als het apparaat veel wordt gebruikt. Als je echter een klein gezin hebt waar maar twee mensen een paar kopjes koffie per dag drinken, raden wij aan om het reservoir niet elke keer vol te stoppen met bonen. Bonen die in een machine zitten zullen namelijk snel oud worden. Het beste bewaar je ze in een luchtdichte en donkere zak en vul je het reservoir regelmatig bij. Het liefst heb je elke dag nieuwe bonen nodig, maar om de dag kan ook. Het reservoir is voorzien van een rubberen rand waardoor de bonen langer vers blijven, en er minder lawaai afkomt van de metalen maalschijven.

Om in zo’n mooie machine als een De’Longhi Eletta supermarktbonen te gooien, is zonde. Deze bonen zijn vaak bij aanschaf al oud en hebben weinig aroma’s. Je kunt bij koffiespeciaalzaken heerlijke koffiebonen halen en je wordt ook nog eens goed geadviseerd. Het kost een paar euro extra, maar dan heb je ook wel echt heerlijke koffie.

Voor liefhebbers van decaf in de avond zit er een speciaal klein reservoir voor filterkoffie op. Hier kun je precies één schepje filterkoffie in doen, bijvoorbeeld voor een kopje decaf of Douwe Egberts voor de liefhebber.

Waterreservoir

Het waterreservoir heeft een inhoud van 2 liter, een flinke tank dus. Ook bij water is het belangrijk dat je geen oud water gebruikt bij het zetten van koffie, dit proef je namelijk terug. Ververs daarom elke dag het water. Dit is zeer eenvoudig, want de tank kun je uit de voorkant van de machine halen. Hierdoor kan de koffiemachine ook met gemak onder een keukenkastje staan. Eventueel kun je ook een waterfilter in het reservoir plaatsen om kalk en vervelende smaakjes tegen te gaan, al is dat met de topkwaliteit van Nederlands water niet echt nodig.

Onderhoud en ontkalken

Omdat de zetgroep van de De’Longhi Eletta machines uit te nemen is, kun je deze gemakkelijk even uitnemen en afspoelen. Wij raden aan om dit een keer per week te doen onder lauwwarm water. Als je heet water gebruikt kunnen de siliconen vetten die de zetgroep soepel houdt losweken. Laat het nadien goed drogen, het liefst een nachtje.

De schoonmaakprogramma’s van de machines zijn volledig automatisch. Als je de waterhardheid van tevoren instelt weet de machine precies wanneer een ontkalkingsprogramma doorlopen moet worden. Hiervoor hoef je alleen een ontkalkingstablet in het apparaat te plaatsen en de rest gaat vanzelf. Het algehele schoonmaakprogramma verloopt hetzelfde. Doordat de machine bij elke in- en uitschakeling zichzelf even snel doorspoelt blijft de machine langer fris.

Het is belangrijk dat de melkuitvoer goed schoon blijft, want melk zal snel gaan schimmelen, vooral bij hogere temperaturen. Daarom kun je na elke zetbeurt het pijpje even schoonspuiten. Hiervoor hoef je de melkunit niet van de machine te halen, want het water loopt alleen door het pijpje.

Het lekbakje voor koffiedik is na 14 kopjes vol. Vooral als je veel koffie zet is dit vrij snel en kan dit een nadeel zijn. De vlotter in de waterlekbak geeft aan wanneer deze geleegd moet worden. De gehele lekbak is uit te nemen en sommige onderdelen zijn ook waterbestendig.

Energiezuinige koffiemachine

Met de energiespaarstand zorg je ervoor dat er minder energie wordt gebruikt bij het zetten van een kopje koffie. Hierdoor werkt het koffiezetapparaat iets langzamer, maar je bespaart in deze modus wel elektriciteit.

De'Longhi Eletta koffiemachine

Koffiedranken

De machines bieden een uitgebreid menu aan koffiedranken. Een lekkere bak zwarte koffie, of een hippe flat white, de machine maakt het in een handomdraai. Zelfs decaf koffie kun je eenvoudig zetten met het extra reservoir.
De Cappuccino TOP heeft iets meer dranken die je met één druk op de knop kunt zetten, maar uiteindelijk hebben beide apparaten dezelfde dranken in het menu zitten. Denk aan espresso, latte, espresso macchiato, cappuccino en latte macchiato. Het bijzondere aan de Eletta-serie is dat je ook een ‘long’ kunt zetten, dit lijkt op gewone filterkoffie. Dus ook een ‘normale’ bak koffie is geen probleem.

Met het stoompijpje kun je ook heet water zetten, voor bijvoorbeeld thee of soep. Zo wordt een waterkoker overbodig.

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Fijne machine voor thuisgebruik
Plus review koffiemachine Zet goede koffie
Plus review koffiemachine Professionele maalschijven
Plus review koffiemachine Melkunit eenvoudig af te nemen en in de koelkast te zetten
Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Heerlijke melkschuim

Minus review koffiemachine Lekbakje zit snel vol, al na 14 kopjes
Minus review koffiemachine Melksysteem werkt onhandig

Prijs

De prijs van de Eletta machines ligt zo ongeveer tussen de 600 voor de De’Longhi Eletta Cappuccino en 800 voor de De’Longhi Eletta Cappuccino TOP. Heel redelijke prijzen voor zo’n mooi koffieapparaat dat in principe alles kan. Daarnaast is de service van De’Longhi uitstekend.

Wat is de mening van Friends of coffee?

Wij raden deze machine aan aan mensen die geen duizenden euro’s willen besteden aan een koffieapparaat, maar wel gewoon goede en lekkere koffie willen. Als je echt alleen zwarte koffie drinkt kun je betere espressomachines krijgen voor dezelfde prijs, maar voor heerlijke cappuccino’s en latte’s is dit een uitstekende machine voor een uitstekende prijs.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2 liter
Inhoud bonenreservoir: 400 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes
Gebruikersprofielen: Ja
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met conische metalen maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Ja
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 36 centimeter
Breedte: 26 centimeter
Diepte: 46 centimeter
Gewicht: 11 kg
Materiaal behuizing: Kunststof met chroom accenten

Energie
Vermogen: 1450 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere De’Longhi koffiemachines in het assortiment

Heb je een vraag over Siemens koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Friends of coffee is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .