Philips LatteGo 5000-serie, simpele volautomaten voor mensen soms wat speciaals willen
25 augustus 2019 
10 min. leestijd

Philips LatteGo 5000-serie, simpele volautomaten voor mensen soms wat speciaals willen

Voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige volautomaat die eenvoudig schoon te houden is, is er de Philips LatteGo 5000-serie. Zoals de naam al doet vermoeden is deze machine gespecialiseerd in koffiedranken met melk, maar je kunt er ook gemakkelijk ‘normale’ koffie mee zetten. Door de speciale melkbeker, die je ook in de koelkast kunt zetten, is schoonmaken een eitje. Wil je alles weten over deze serie? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Philips LatteGo 5000-serie koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Prijs
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Philips LatteGo koffiemachine

De LatteGo 5000-serie is een van de nieuwere series in de LatteGo-familie en bestaat eigenlijk uit drie dezelfde apparaten, die allemaal net een ander kleurtje hebben. De automaten zijn te verkrijgen in wit, zwart en RVS. Verder zijn ze geheel hetzelfde, met dezelfde specificaties. De RVS-versie is natuurlijk net iets duurder. Hieronder gaan we uitgebreid op de specificaties in.

Design
Wat meteen opvalt aan de machine is dat deze vrij smal is, namelijk maar 22,5 centimeter. Hierdoor past deze ook uitstekend in een kleinere keuken. Wat wel onhandig is, is dat het waterreservoir aan de bovenkant van de machine zit. Hierdoor kun je het niet zo makkelijk onder een laag keukenkastje plaatsen. Verder is het design lekker strak met mooie chromen accenten. Deze machine zal eigenlijk goed staan in iedere keuken, of het nou een landelijke of heel strakke keuken is.

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

 

 

Eenvoudige bediening

Voor mensen die specifiek op zoek zijn naar een volautomaat met een eenvoudige bediening, zijn de LatteGo machines ideaal. Er zitten namelijk wel vier OneTouch-koffies op, van de zes koffiedranken in totaal. Hiermee kun je espresso, koffie, cappuccino en latte macchiato zetten. Je kunt ook twee kopjes zwarte koffie tegelijkertijd zetten, door twee keer achter elkaar te drukken. Voor de melkdranken doe je een beetje melk in de bijgeleverde melkkan en de melk wordt vanzelf opgeschuimd. Super eenvoudig in gebruik dus!

Wil je een andere temperatuur of sterkte aan je koffie geven? Ook dat is heel eenvoudig. De vijf verschillende sterktes kun je direct aanpassen met het Aroma Strength-knopje, voor de temperatuur moet je even in het menu duiken. Dit pas je dus dan ook meteen voor alle daaropvolgende kopjes.

Zetgroep en koffiemolen

Wat bijzonder is aan de LatteGo koffiemachines, zijn de keramische maalschijven. Keramiek slijt dan wel sneller, maar het zal ook nooit heet worden. Metalen maalschijven, die vaak gebruikt worden omdat ze slijtvast zijn, kunnen bij veel gebruik achter elkaar heet worden. Hierdoor verbranden de koffiebonen en krijgt de koffie een bittere smaak. Met keramiek wordt dat voorkomen. Philips garandeert dat de maalschijven goed blijven tot wel 20.000 kopjes. Als je vijf kopjes per dag drinkt blijven de maalschijven het 10 jaar doen.

De zetgroep is vrij groot en uitneembaar. Hierdoor kun je deze gemakkelijk even afspoelen onder een lauwwarme kraan. Wel goed laten drogen voor je deze weer terugplaatst!

Dit zijn de nieuwste technologieën in de koffiemachine:

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar

De koffie-uitloop van de Latte Go 5000-serie is in hoogte verstelbaar. Dit zorgt er niet alleen voor dat de machine lekker schoon blijft omdat er weinig spetters zijn, maar ook dat de koffie lekkerder is. Er zullen namelijk minder bubbeltjes in de crema-laag ontstaan, waardoor deze een vollere smaak krijgt. Omdat de uitloop niet helemaal naar beneden te zetten is wordt er een verhoging bijgeleverd voor espresso-kopjes.

Koffie met melk

Melkspecialiteiten maken is natuurlijk de belangrijkste functie van de LatteGo-apparaten. Het wordt de gebruiker heel makkelijk gemaakt. De melk-unit is los te koppelen en in de koelkast te zetten, zo hoef je deze niet de hele tijd schoon te maken. En als je de unit wel wilt schoonmaken is dit heel eenvoudig, omdat deze slechts uit twee onderdelen bestaat en geen speciaal rietje heeft die lastig schoon te maken is. Dit rietje wordt namelijk gevormd door de twee onderdelen tesamen. Philips claimt dat je de melkbeker binnen vijftien seconden schoon hebt, lekker snel!

Het LatteGo-systeem zorgt ervoor dat de bubbeltjes in de melkschuim heel klein blijven, hierdoor krijg je een stevig, vol en romig schuim. Een ideale machine om de lepeltjes-test op uit te voeren dus.

Koffiebonenreservoir

De inhoud van het bonenreservoir is 250 gram. Een goede hoeveelheid voor thuisgebruik, niet te groot en niet te klein. Er zit een speciale rubberen rand op de deksel van het reservoir, dit is bedoeld voor aromabehoud. Echter betekent dit niet dat je de bonen wekenlang in de machine kunt laten zitten, hierdoor verliezen ze versheid en dus aroma en smaak. Zonde, dus wij adviseren om de bonen het liefst elke dag te verversen. Als je merkt dat je er langer over doet om het reservoir leeg te maken, kun je er dus gewoon minder in doen.

Ook raden wij aan om geen supermarktbonen te gebruiken. Deze zijn namelijk bij aankoop al ‘oud’. Echt lekkere bonen haal je bij een speciaalzaak. Zij kunnen je ook goed adviseren over welke bonen bij jouw voorkeuren passen en je kunt eventueel proeven. De bonen bewaar je in een luchtdichte en donkere bak.

De maalgraad is in te stellen op verschillend standen, zo kun je zelf uitproberen wat jij het lekkerste vindt. Draai alleen aan het knopje als de machine in gebruik is, anders kan het een en ander vastlopen en dat wil je natuurlijk niet. Drink je ’s avonds liever cafeïnevrije koffie of wil je soms je favoriete merk gemalen koffie gebruiken? Dat kan met het kleine gemalen koffie-reservoir, deze is geschikt voor precies één kop koffie.

Waterreservoir

Een veelgehoorde klacht over deze machine is dat het waterreservoir snel leeg is. Echter vinden wij dit geen probleem, omdat ook voor water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn. Het beste kun je elke dag het water verversen, bijvoorbeeld bij het eerste kopje van de dag. De inhoud van dit waterreservoir is 1,8 liter. Wat vervelend is aan deze apparaten is dat het reservoir aan de bovenkant zit. Hierdoor is het onhandig om deze onder een laag keukenkastje te plaatsen.

Heb je een hekel aan het ontkalken van een koffiemachine? Dan is het AquaClean-filter wat voor jou. Deze plaats je eenvoudig in de watertank, en vervolgens hoef je pas na 5.000 kopjes weer te ontkalken. Let hierbij wel op dat je meerdere filters verbruikt in die tijd, dus dit is wel een extra kostenpost.

Onderhoud en ontkalken

Zoals in de vorige alinea al is gezegd hoef je met het AquaClean-filter pas na 5.000 kopjes te ontkalken. Wil je niet de extra kostenpost van de filters hebben? Dan is het van belang dat je de juiste waterhardheid instelt. Deze kun je aanvragen bij jouw waterschap. Zo weet de automaat precies wanneer het weer tijd is om te ontkalken, en voorkom je dus dat je dit te vaak of juist te weinig doet. Voor het ontkalkingsprogramma hoef je alleen zelf een tablet in de machine te plaatsen, de rest gaat vanzelf.

Wat fijn is aan de machine is dat deze bij elke in- en uitschakeling even kort omspoelt. Zo weet je altijd dat je machine weer schoon en fris is voor gebruik, ideaal als je een tijdje op vakantie gaat. Ook kun je een QuickClean uitvoeren, waardoor de machine wat uitgebreider omspoelt.

Zoals al gezegd is het schoonhouden van het melkreservoir zeer eenvoudig. Deze bestaat namelijk uit slechts twee onderdelen die je gemakkelijk onder de kraan kunt omspoelen, en af en toe met een sopje kunt afwassen. Je kunt de onderdelen ook gewoon in de vaatwasser doen, evenals de lekbak. Geen irritante tuitjes die je met stoom moet reinigen en uiteindelijk toch moet vervangen. Een ideale machine voor mensen die dit nog wel eens vergeten!

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

 

Koffiedranken

Je kunt met één druk een of twee espresso of koffie zetten, en met een druk op de knop ook cappuccino’s en lattes. Als je hiervan twee wilt kan dit niet tegelijkertijd, maar dat is op de meeste machines zo. Daarnaast kun je in het menu ook café au lait (ook wel latte of koffie verkeerd) en americano zetten.

Ben je bang dat je keuken te vol raakt met een grote volautomaat én waterkoker? Dat hoeft niet zo te zijn, want je kunt ook heet water zetten voor thee of cup-a-soup. Die waterkoker kan dus weg, zo blijft je aanrecht vrij van onnodige spullen. Wil je melk opschuimen voor chocolademelk of latte art? Ook dat kan!

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudige bediening
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die niet heet kunnen worden
Plus review koffiemachine Compact formaat
Plus review koffiemachine Gemakkelijk schoon te houden
Plus review koffiemachine Lekker schuim
Plus review koffiemachine Te verkrijgen in drie verschillende kleuren

Minus review koffiemachine Weinig opties
Minus review koffiemachine Niet de lekkerste koffie
Minus review koffiemachine De machine maakt veel herrie
Minus review koffiemachine Je moet iets te regelmatig schoonmaken
Minus review koffiemachine Handvat watertank niet heel stevig
Minus review koffiemachine Hoeveelheid melk en melkschuim niet in te stellen

Prijs

De prijs van de LatteGo 5000-serie ligt zo rond de 550 euro, waarbij de RVS-versie vaak net iets duurder is. Een prima prijs voor een volautomaat die gewoon goede cappuccino’s en latte’s zet. Het is zeker niet de beste volautomaat op de markt, maar als je iets zoekt dat eenvoudig schoon te maken is én in een handomdraai melkspecialiteiten zet, dan is dit zeker een goede optie als je budget rond deze prijs ligt. De koffie die eruit komt is simpelweg niet de beste kwaliteit, maar dat kun je ook niet verwachten van een machine van minder dan 1.000 euro.

Wat is de mening van Mister Barish?

De LatteGo 5000-serie is een goede machine voor mensen die weinig eisen hebben. Het is niet zo dat we staan te springen om deze machine aan te schaffen, maar zien wel in dat het voor de gemiddelde koffieliefhebber een prima machine is. Het is jammer dat de machine niet het beste uit de bonen haalt, maar dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs. Toch is een groot deel op te lossen door lekkere bonen uit te zoeken. Wij vinden wel het LatteGo-systeem heel innovatief, waarbij je geen los tuitje meer hebt dat je moet naspoelen. Hierdoor blijft de machine lekker fris.

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

 

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja, Koffie verkeerd, Cappuccino, Latte Macchiato
Instelbare koffiesterkte: Ja, 5 standen
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Ja, drie standen
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
Inhoud bonenreservoir: 250 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja,
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie (AquaClean filter)
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 34 centimeter
Breedte: 22,5 centimeter
Diepte: 43 centimeter
Gewicht: 7,2 kg
Materiaal behuizing: Chroom en kunststof
Kleur: Zwart, wit of RVS

Energie
Vermogen: 1850 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Philips LatteGo koffiemachines in het assortiment

Philips LatteGo volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens een oplossing!

 

De volledige Philips LatteGo serie in detail: 

 

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

 

Philips LatteGo 2200 

 

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

 

Philips LatteGo 3200

 

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

 

Philips LatteGo 5000

 

Heb je een vraag over Philips LatteGo koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .