Elke Philips LatteGo koffiemachine gereviewd met koopadvies
05 september 2019 
6 min. leestijd

Elke Philips LatteGo koffiemachine gereviewd met koopadvies

Het vernieuwende LatteGo-systeem van Philips is een ingenieuze technologie waardoor je nooit meer het rietje van je melksysteem hoeft schoon te maken, simpelweg omdat die er helemaal niet is. Hoe dit precies werkt leggen we verderop uit. We zullen in dit artikel uiteenzetten wat de redenen zijn om een LatteGo-machine te kopen, wat de drie verschillende series zijn en een conclusie over de LatteGo-serie. Benieuwd geworden naar deze volautomaten? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

6 redenen om een Philips LatteGo volautomaat koffiemachine te kopen
Reviews van Philips LatteGo volautomatische koffiemachines
        Philips LatteGo 2200
        Philips LatteGo 3200
        Philips LatteGo 5000
Conclusie

6 redenen om een Philips LatteGo volautomaat koffiemachine te kopen

1. Heel eenvoudig schoon te maken dankzij het speciale LatteGo systeem

Veel volautomaten hebben een rietje in het melksysteem. Dit rietje moet je goed schoonmaken, bijvoorbeeld door stoom door het rietje te blazen of gebruik te maken van een speciaal reinigingsprogramma. Schoonmaken is dus moeilijk en je weet eigenlijk nooit of het rietje echt goed schoon is. Helaas zal het rietje uiteindelijk tóch vies worden, en dan moet je deze weggooien.

Hier heeft Philips wat op gevonden, namelijk het LatteGo-systeem. Hierbij bestaat de melkbeker uit twee onderdelen, die wanneer ze samengevoegd zijn het rietje vormen. Hierdoor kun je eenvoudig het hele rietje goed schoonmaken, zonder moeilijk te doen met reinigingsprogramma’s en borsteltjes en stoom. Philips claimt dat je het in 15 seconden schoon kunt maken, heerlijk snel dus.

2. Super simpel in gebruik

Als je geen zin hebt in allerlei moeilijke foefjes en instellingen, is de LatteGo écht wat voor jou. Het zetten van een kopje koffie is namelijk heel simpel, omdat je slechts een paar knoppen hebt die duidelijk aangeven wat de functie ervan is. Je drukt op de knop, en de koffie die jij wilt komt uit de machine. Ook zie je direct waar je de sterkte en temperatuur kan aanpassen. Dit staat allemaal op de voorkant van de machine. Het bijvullen van het water en de bonen is ook heel eenvoudig. Ideaal dus als je geen zin hebt in gedoe. Je hoeft eigenlijk niet eens de handleiding te lezen!

3. Nooit verbrande bonen met de keramische koffiemolen

Veel goedkopere koffiemachines hebben metalen maalschijven in de koffiemolen. Tenzij ze een cilindervorm hebben, zullen deze bij veel gebruik heel heet worden. Hete maalschijven kunnen de koffiebonen verbranden, wat weer resulteert in bittere koffie. Zonde, als je mooie bonen hebt gekocht. De keramische maalschijven in de LatteGo-machines zullen nooit heet worden door het materiaal wat wordt gebruikt, dus de koffiebonen zullen niet verbranden. Wat wel een nadeel is, is dat keramiek sneller slijt. Volgens Philips zal dit na ongeveer 20.000 kopjes zijn, dus waarschijnlijk is de hele machine dan inmiddels wel aan vervanging toe. Ook kun je de maalschijven op verschillende standen instellen, zodat je precies de maalgraad krijgt die jij wenst.

4. (Bijna) nooit meer ontkalken dankzij het AquaClean-filter

Voor mensen die nooit willen ontkalken is een LatteGo of andere machine van Philips ideaal. Als je gebruik maakt van het AquaClean-filter hoef je tot 5.000 kopjes niet te ontkalken. Als je vijf kopjes per dag drinkt is dat dus bijna 3 jaar. Hiervoor moet je wel verschillende filters gebruiken, dus dit is een extra kostenpost. Maar hierdoor heb je wel kalkvrij water en smaakt de koffie ook nét iets beter, omdat het water gefilterd is. Ideaal voor luie mensen, vooral in combinatie met de eenvoudig schoon te maken melkbeker.

Philips LatteGo volautomaten

 

5. Eenvoudig te onderhouden met de schoonmaakprogramma’s

Verder is de machine sowieso eenvoudig schoon te maken door de automatische reinigingsprogramma’s. Zo spoelt de automaat door bij elke in- en uitschakeling. Je bent dus verzekerd van een frisse machine bij elk gebruik. Als je geen gebruik wilt maken van het AquaClean-filter is het ontkalkingsprogramma heel eenvoudig in gebruik. Je hoeft alleen een ontkalkingstablet in de watertank te plaatsen en de rest gaat vanzelf. Het duurt wel even, dus neem hier de tijd voor. De machine geeft zelf aan wanneer het tijd is. De lekbakken van de LatteGo-apparaten zijn wel wat aan de kleine kant, waardoor je deze vaak zult moeten legen, vooral met het extra water van het spoelen bij elke in- en uitschakeling.

6. Goedkoper, duurzamer en lekkerder dan Nespresso

Iedereen wil toch genieten van een heerlijk kopje koffie met versgemalen bonen? Veel mensen denken dan dat een Nespresso een goede oplossing op. Niets is minder waar. Ten eerste zijn het geen versgemalen bonen die in het cupje zitten. Het is ook gewoon niet mogelijk om versgemalen bonen zo lang vers te laten, het zal zijn aroma verliezen, ook als het goed verpakt is. Ook is de koffie van Nespresso simpelweg niet lekker. De koffie wordt te lang gebrand, hierdoor krijgt het een bittere smaak. Maar daarnaast is het een veel duurdere optie dan een mooie volautomaat die de bonen vers maalt bij elk kopje.

Dat zit zo: de aanschafprijs van een Nespresso-apparaat is niet heel hoog, maar de cupjes zijn natuurlijk wel best prijzig per stuk. Wij hebben uitgerekend dat een cup ongeveer 44 cent kost, terwijl een kopje koffie van versgemalen bonen slechts 16 cent is. En dan heb je dus écht goede (en prijzige) bonen, je kunt goedkopere supermarktbonen nemen maar dat raden wij af.

Daarnaast is het helemaal niet duurzaam om een Nespresso-apparaat te gebruiken. Je kunt de cupjes wel recyclen, maar recyclen is ook niet altijd ideaal, je kunt beter minderen in afval. Een grote zak bonen levert veel minder verpakkingsmateriaal op en is dus beter voor het milieu.

Reviews van Philips LatteGo volautomaten

Er zijn drie ‘series’ van Philips LatteGo, waarin eigenlijk alleen bij de duurste serie, LatteGo 5000, er apparaten in zitten die onderling van kleur verschillen. De twee goedkopere opties bestaan dus eigenlijk alleen uit één automaat. Hieronder bespreken we de verschillen, en laten we weten welke onze favoriet is.

Philips LatteGo 2200 volautomaat

Philips LatteGo 2200 koffiemachine

 

Voor de mensen met een klein budget is de LatteGo 2200 ideaal, want deze kost ongeveer 380 euro. Klinkt voor sommige mensen prijzig, maar voor een volautomaat met melkbeker is dit niet heel duur. Helaas heeft deze automaat weinig functies, zo heb je maar drie koffiedranken waarvan één met melk en is er weinig te personaliseren aan de koffie. Voor veel mensen is dit echter meer dan voldoende, en ook voor dat soort mensen is dit een topmachine. Dit is de goedkoopste versie, dus als je wat meer geld wilt investeren krijg je ook meer opties.

Volledige review: Philips LatteGo 2200

Philips LatteGo 3200 volautomaat

Philips LatteGo 3200 koffiemachine

 

De middenmoot onder de LatteGo is de LatteGo 3200. Deze heeft iets meer opties dan de LatteGo 2200, zo kun je bijvoorbeeld vijf verschillende koffiedranken zetten, waaronder latte macchiato. De prijs is ongeveer 540 euro, iets duurder dus. Verder is het eigenlijk hetzelfde apparaat als de LatteGo 2200. Wij zien eerlijk gezet het nu van deze lijn niet in, omdat de duurdere versie maar een klein beetje duurder is en veel meer functies heeft.

Volledige review: Philips LatteGo 3200

Philips LatteGo 5000 volautomaat

Philips LatteGo 5000 serie koffiemachine

 

Eerlijk is eerlijk, wij zullen nooit één van de goedkopere automaten aanschaffen. De Philips LatteGo 5000 is simpelweg de beste machine in de serie, omdat deze de meeste functies heeft. Je kunt in totaal zes verschillende melkdranken maken, wat niet eens zoveel is maar wel voldoende. Ook kun je met dit apparaat apart melk opschuimen, wat met de andere machines helaas niet kan. Wil je de temperatuur van het water aanpassen? Ook dat kan alleen met deze machine. Helaas maar in drie standen, maar dat is al meer dan bij de andere apparaten. Je hebt met deze machine gewoon nét even iets meer opties, terwijl je deze machine al voor 550 euro kunt vinden. Slechts tien euro duurder dan de LatteGo 3200 dus.

Daarnaast vinden wij deze machine gewoon veel mooier, met eventueel een chromen voorkant. Eventueel, want je kunt in deze serie uit meerdere opties kiezen. In tegenstelling tot de andere series heeft deze serie een klein schermpje, waardoor je eigenlijk automatisch al meer opties hebt. Voor mensen die 600 euro te besteden hebben en graag ook melkspecialiteiten willen maken, vinden wij dit een aanrader. Niet voor de koffiesnobs, wel voor de gemiddelde koffieliefhebber. Hierop gaan we verder in de volgende alinea.

Volledige review: Philips LatteGo 5000

Conclusie

Wij beseffen dat de machines van LatteGo niet geschikt zijn voor échte koffiesnobs. Het zijn simpele machines die op eenvoudige wijze ook melkspecialiteiten kunnen zetten. De gemiddelde koffieliefhebber zal hier content mee zijn. Als je goede melk en nog belangrijker goede bonen gebruikt, dan kun je hier best een prima bakje mee zetten. Wij zullen echter nooit kiezen voor de twee goedkopere opties, want voor een klein prijsverschil biedt de LatteGo 5000 al veel meer verschillende opties.

De koffie die wordt gezet is matig, maar omdat je met de duurste machine zoveel kunt tweaken kun je het wel zo lekker mogelijk maken. Als je dus niet meer dan 600 euro uit wilt geven aan een volautoamaat die óók melkspecialiteiten kan zetten, raden wij de Philips LatteGo 5000 zeker aan. Heb je minder eisen en een kleiner budget? Dan is ook de LatteGo 2200 een prima keuze. Je zult niet veel beters op de markt vinden voor die prijs, en een bijkomend voordeel is natuurlijk het ingenieuze LatteGo-melksysteem.

Heb je een vraag over Philips LatteGo koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .