Met percolator koffie zetten

Met percolator koffie zetten

Een percolator was jarenlang de moderne manier van koffie zetten. Op een pitje van het fornuis kwam je de echt oude percolators tegen. Tegenwoordig zijn ze elektrisch maar ze werken nog steeds volgens hetzelfde principe. Alles weten over koffie zetten met een percolator? Lees dan snel verder.

Inhoudsopgave

De percolator
De verhouding koffie versus water
Welke soort koffiemaling gebruiken?
Wat heb je nodig?
Koffie zetten met een percolator doe je zo
Nadeel van de percolator
Smaak van percolator koffie

Percolator

[caption id="attachment_200737" align="aligncenter" width="200"]Percolator filterkoffie Percolator filterkoffie[/caption]

Een percolator is een metalen koffiekan met in het midden een holle buis, met daarop een geperforeerd koffiebakje en een geperforeerd dekseltje. Het deksel heeft meestal een glazen knop om de koffie te zien pruttelen. Het verse, koude water onderaan de kan wordt aan de kook gebracht en stroomt door de holle buis naar boven. Vervolgens vloeit het over in het koffiebakje. Het water filtert dan de gemalen koffiebonen in het koffiebakje en druppelt vervolgens terug naar de bodem van de kan als vers gezette koffie. Je kan de werking van de percolator het best vergelijken met die van het espressopotje. Maar tot in tegenstelling wat vaak gedacht wordt, is het niet mogelijk om met een percolator espresso te zetten.

De verhouding koffie versus water

De juiste verhouding is 10 eetlepels of 70 gram gemalen koffie per 1 liter vers water.

Welke soort koffiemaling gebruiken?

De percolator geeft het beste resultaat met een medium maling. Test de grofheid van de maalgraad door de koffie in het geperforeerde bakje te doen. Als de maling door de gaatjes valt, is de maling te fijn. Met een goede handkoffiemolen is het mogelijk om de koffiebonen een medium maling te geven.

Wat heb je nodig?

Om koffie te zetten met een percolator heb je naast de percolator ook een maatbeker, licht gebrande koffiebonen, koffiemolen, vers water en voorverwarmde kopjes nodig.

Koffie zetten met een percolator doe je zo

  • Neem een maatbeker om het water af te meten. Neem een beetje extra water vanwege de absorptie door het koffiemaalsel.
  • Schenk het verse water in de koffiekan van de percolator. Let op dat het water niet te hoog komt. Het mag zeker niet in contact komen met het koffiebakje.
  • Vul het koffiebakje met de medium maling volgens de voorgeschreven hoeveelheid.
  • Schuif het koffiebakje op de centrale buis en dek het af met het geperforeerde deksel.
  • Zet de percolator aan of op een pitje van het fornuis.
  • Als het begint te pruttelen, dan is het water aan het stijgen en wordt de koffie gefilterd. Het is bijna klaar. Zorg ervoor dat de koffievloeistof geen tweede keer opstijgt en voor een tweede keer gefilterd wordt.
  • Schakel de percolator uit. Verwijder het koffiebakje en schenk de koffie onmiddellijk. Het is niet de bedoeling om de koffiekan te gebruiken om de koffie warm te houden. Als je de koffie niet meteen drinkt, bewaar de koffie dan in een thermoskan.



  • [caption id="attachment_200740" align="aligncenter" width="750"]Percolator buiten op haardvuur Percolator buiten op haardvuur[/caption]

    Nadeel van de percolator

    Het grote nadeel van percolators is dat er meestal wel een deel van de vloeibare vloeistof een tweede keer door het koffiedik wordt geleid. Dat is niet goed voor de smaakbeleving. Met dit apparaat kan je echt heerlijke koffie zetten als je ervoor kan zorgen dat de cyclus slechts éénmalig wordt uitgevoerd. Dat wil zeggen dat het water slechts éénmaal gefilterd wordt. Om er zeker van te zijn, koop je hiervoor best een goede elektrische percolator. Deze hebben namelijk een ingebouwd systeem die de cyclus van zes tot zeven minuten eenmalig uitvoert.

    Smaak van percolator koffie

    Door de stoomdruk maakt de percolator een sterke koffie met een zijdezachte diepe smaak.

    Wil je meer weten over koffie zetten met de percolator? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op friends of coffee lees en leer je alles over koffie!
Reactie plaatsen