Met een koffiekan koffie zetten is net zoals de Al fresco methode heel eenvoudig. In onze regio is het één van de oudste zetmethodes. Waar de koffiekan altijd op de stoof stond. Daar werd de koffie ook warm gehouden. Daarom waren de koffiekannen van aardewerk. Aardewerk kannen zijn het meest duurzaam en verdragen de hitte heel goed. Lees hier hoe je koffie zet met een kan.
Als je koffie zet met een koffiekan heb je 10 eetlepels koffie nodig per 1 liter water. Eén eetlepel is ongeveer 7 gram.
Welke soort koffiemaling gebruiken?
Voor de koffiekan is elke melange of roosting geschikt. Een medium maalgraad is het meest geschikt. Een grovere maling is ook geschikt maar een fijne maling niet, want dan blijft er koffiedik achter in het koffiekopje. Koffiebonen malen met een goede handkoffiemolen is zeker mogelijk.
Koffie zetten in een koffiekan doe je zo
Zorg dat je de koffiekan en zeef bij de hand hebt.
Gebruik de kan als maatbeker. Warm het water op met een waterkoker of een steelpannetje.
Verwarm de koffiekan door hem te vullen met heet water. Giet de kan leeg en zorg dat die goed droog is.
Schep de gemalen koffie in de droge kan.
Giet het water, als het bijna kookt, over de koffie. Als het water al kookte, zet het vuur uit en wacht heel even.
Roer het water en de koffie goed door elkaar met een houten pollepel.
Wacht in totaal zo’n 4 minuten vooraleer je de koffie door de zeef in voorverwarmde kopjes schenkt.
Wil je meer weten over koffie zetten in een koffiekan? Stel hieronder je vraag of klik door op de vele links, want op Friends of Coffee lees en leer je alles over koffie!