Bosch VeroAroma 300 volautomaat: een verouderde alleskunner voor een leuke prijs
18 oktober 2019 
10 min. leestijd

Bosch VeroAroma 300 volautomaat: een verouderde alleskunner voor een leuke prijs

Hoef je niet per se het nieuwste van het nieuwste, en wil je gewoon een leuke volautomaat die lekkere koffie kan zetten? Dan is de Bosch VeroAroma 300 misschien wat voor jou. Deze espressomachine kan ook cappuccino en latte macchiato zetten en is daardoor lekker veelzijdig. Door de verschillende technologieën in de machine zet het ook nog eens een goed tas koffie. Wil je echt alles te weten komen over dit apparaat? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Bosch VeroAroma koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Bosch VeroAroma koffiemachine

De Bosch VeroAroma 300 is een volautomaat die de bonen voor je maalt en vervolgens een lekker kopje koffie zet. Daarnaast kun je ook melkspecialiteiten zetten met het melksysteem. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het melkrietje in een melkpak te steken. De bediening is lekker eenvoudig, omdat je met een paar drukken op de knop verschillende koffiedranken kunt zetten. Een kind kan de was doen! Wil je meer weten over dit apparaat? Hieronder gaan we uitgebreid in op de kenmerken van het apparaat.

Bosch VeroAroma 300 koffiemachine

Het uiterlijk

Het design van de machine is wat verouderd. Het zal er vast ooit modern uit hebben gezien, maar nu doet het wat ouderwets aan. Het is niet lelijk, het is niet mooi. De machine is grotendeels zilver met zwarte details. Het is gemaakt van kunststof, wat op zich stevig is maar na enkele jaren wel lelijk zal worden. De touchbediening is voorzien van ‘knopjes’ die oplichten als je ze aanraakt. In het midden een display waardoor je precies ziet wat je doet.

Het apparaat is 38,5 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 45,3 centimeter diep. Hierdoor is het geen enorm apparaat dat moeilijk te plaatsen is, maar ook niet per se een compact formaat dat ook voor de kleinere keukens geschikt is. De watertank zit aan de zijkant links, hou hier rekening mee als je bepaalt waar je het apparaat gaat plaatsen. Ook is het slim om het apparaat niet onder te lage keukenkastjes te plaatsen, dan kun je namelijk niet meer bij het bonenreservoir.

De koffie-uitloop is in hoogte verstelbaar. Hierdoor wordt het apparaat minder snel vies omdat er niet steeds druppeltjes op het apparaat spetteren én het zorgt voor lekkerdere koffie. Als er namelijk te veel ruimte is tussen het kopje en de uitloop komen er allemaal belletjes in de cremalaag. Dat wil je niet, want dan smaakt dit laagje zwakker. Door altijd de uitloop op de goede hoogte te zetten krijg je een volle en romige cremalaag. Vooral bij espresso is dit van groot belang!

Bediening

Zoals we al zeiden: een kind kan de was doen. Met een paar drukken op de knop zet je al een lekkere koffie. Boven op het apparaat vind je vijf knoppen: espresso, caffé crema, cappuccino, caffé latte en latte macchiato. Door op deze knop en start te drukken zet je al een kop koffie. Geen zin in de standaardinstellingen? Dan maak je de koffie sterker of zwakker, heter of kouder, of groter of kleiner. Het is heel eenvoudig en zo kun je toch je koffie personaliseren. Wij hadden graag wat meer instellingen gezien, je kunt bijvoorbeeld niet het melkvolume aanpassen.

Voor de melkspecialiteiten hoef je weinig bijzonders te doen, je moet alleen niet vergeten de melkslang in een melkpak of melkbeker te steken. Het beste kun je hiervoor ijskoude melk gebruiken, dus na gebruik zet je het melkpak weer terug in de koelkast.

De binnenkant van de machine

Veel belangrijker dan het uiterlijk en de bediening, is natuurlijk de binnenkant van de machine. Hierin wordt namelijk bepaald of jij een lekker kopje koffie kunt zetten. Er zijn een aantal technologieën die ervoor zorgen dat de Bosch VeroAroma 300 een lekker kopje koffie zullen zetten. Zo is de zetgroep een standaard zetgroep die in veel apparaten gebruikt worden, helemaal prima dus.

De maalschijven van de koffiemolen zijn van keramiek. Dit is goed, want metalen maalschijven kunnen heet worden als er meerdere kopjes koffie worden gezet. Dit zal de bonen verbranden en de koffie en bittere smaak geven. Keramische maalschijven kunnen niet heet worden, dus dat probleem heb je bij deze machine nooit. Dit materiaal slijt wel sneller dan metaal, maar daar gaan alsnog heel wat jaren overheen. En als het eenmaal zo ver is kun je deze ook eenvoudig vervangen.

De combinatie van de Intelligent Heater en het SensoFlow systeem zorgen voor een lekkerder kopje koffie doordat deze het water tijdens het zetten op een constante temperatuur houden. Het water moet namelijk tijdens het koffiezetten exact de juiste temperatuur hebben. Te heet en de koffie wordt bitter, te koud en de koffie wordt zuur. De Intelligent Heater zorgt ervoor dat het water snel op de juiste temperatuur is en de SensoFlow dat deze gedurende het hele zetproces op deze temperatuur blijft.

Als je twee kopjes koffie of espresso wilt, gaat de machine een dubbel maal- en zetproces door. Sommige machines doen dat in één keer, maar dan heb je geen optimale extractie. Zo weet je dus zeker dat twee kopjes koffie net zo lekker zijn als één.

Melkspecialiteiten

Zoals gezegd is het maken van melkspecialiteiten heel eenvoudig. Het is dan ook een ideale machine voor mensen die graag koffiedranken met melk drinken. Met één druk op de knop zet je namelijk cappuccino, caffé latte en latte macchiato. Je hoeft alleen de melkslang in een melkpak te steken en de rest gaat vanzelf. Eventueel kun je ook bij Bosch een aparte melkbeker aanschaffen, deze houdt de melk ook iets langer koud.

Het is van groot belang dat melk dat opgeschuimd gaat worden ijskoud is, haal de melk daarom altijd vers uit de koelkast. Als je eens wat anders dan koemelk wilt gebruiken raden wij havermelk aan. Dit heeft niet een heel sterke smaak en schuimt het beste op. Als je latte art wilt maken kun je ook los melk opschuimen en espresso zetten.

Bosch VeroAroma 300 koffiemachine - melkdranken

Bonenreservoir

Voor thuisgebruik heeft het bonenreservoir een vrij grote inhoud, namelijk 300 gram. Ideaal als je op een kantoor zit, maar voor thuis kan het teveel zijn. Je wilt namelijk niet dat je bonen oud worden, want dan verliezen ze aroma en smaak. Het beste kun je koffiebonen bewaren in een donkere en luchtdichte zak, dus niet in het bonenreservoir. Om de dag nieuwe bonen moeten gebruiken is goed, al is elke dag vervangen nog beter. Kijk dus hoeveel bonen jij verbruikt per dag en vul niet meer bij dan dat.

Wil je weten wat ‘de beste koffiebonen’ zijn? Dan moet je niet in de supermarkt zijn, hoe makkelijk dat ook is. Goede bonen haal je daar namelijk niet, omdat ze bij aankoop eigenlijk al oud zijn. Je wilt dat bonen zo recent mogelijk gebrand zijn, voor de beste smaak. Bij koffiespeciaalzaken en je favoriete koffietentje hebben ze wel versgebrande bonen. Daarnaast kun je je daar goed laten adviseren en eventueel ook even proeven welke boon bij jouw smaak past. Als je geen tijd hebt om maandelijks naar de stad te gaan om je verse boontjes te halen, kun je ook een koffie-abonnement nemen. Dan worden ze gewoon naar je huis gestuurd!

Aan de zijkant van de VeroAroma vind je een klein reservoirtje. Deze is geschikt voor gemalen koffie, dit is handig als je soms cafeïnevrije koffie wilt drinken. Hier past precies genoeg in voor één kop koffie.

Watertank

In vergelijking met het bonenreservoir is het waterreservoir vrij klein, namelijk maar 1,7 liter. Voor sommige machines is dat genoeg, maar de VeroAroma ‘zuipt’ water. Het water wordt namelijk niet alleen gebruikt om koffie mee te zetten, maar ook om de machine schoon te maken. Dit gebeurt regelmatig en gebruikt dan ook veel water. Niet erg als je maar een paar kopjes per dag zet, maar op kantoor moet je de tank toch regelmatig bijvullen.

Wel is het van belang dat je vers water gebruikt. Oud water smaakt al snel oud, en het is zonde als je dit gebruikt om van je mooie bonen koffie te maken. Het beste kun je het reservoir elke dag legen en weer hervullen, bijvoorbeeld in de ochtend voor je eerste kopje koffie. Bouw een routine in, zo weet je zeker dat je nooit oud water gebruikt.

Eventueel kun je een waterfilter van Brita plaatsen. Deze filtert en ontkalkt het water. Dit is echter wel een extra kostenpost, wat wij vrij zinloos vinden omdat het Nederlandse kraanwater van topkwaliteit is. Wel hoef je minder te ontkalken, maar ontkalkingstabletten zijn goedkoper dan waterfilters.

Onderhoud van het apparaat

Als je een schone machine wilt zit je met de Bosch VeroAroma wel goed. Zo spoelt het apparaat zich bij elke in- en uitschakeling even kort door. Hierdoor weet je dat je machine altijd schoon en fris is van binnen. Daarnaast moet je regelmatig een grote schoonmaakbeurt houden, de machine geeft zelf aan wanneer het hier tijd voor is.

Ontkalken is ook heel eenvoudig. De machine geeft aan wanneer het tijd is om te ontkalken, je doet een ontkalkingstablet in het waterreservoir en de rest gaat vanzelf. Wel moet dit iets te vaak gebeuren, wat vervelend kan zijn. Het kan nog zo makkelijk zijn, het duurt wel een tijdje. Als je dus snel een kopje koffie wilt zetten moet je eerst dat programma doorlopen. Je kunt het wel even uitstellen, maar niet heel lang.

De machine gebruikt veel water bij het doorspoelen, hierdoor zit de lekbak snel vol. Best irritant, want dan moet je die steeds legen. Als je even niet oplet kan deze ook overspoelen, maar de vlotter geeft aan wanneer het vol zit. Het legen is gelukkig ook niet veel werk.

Soorten koffiedranken

Je kunt vijf verschillende koffiedranken maken met het apparaat, namelijk espresso, caffé crème oftewel ‘gewone’ koffie, latte macchiato, cappuccino en caffé latte (ook wel koffie verkeerd genoemd). Lekker gevarieerd, waardoor er voor iedereen wel wat bij zit.

Je kunt los melkschuim of warme melk maken, hiermee kun je bijvoorbeeld chocolademelk maken maar ook je eigen koffiecreaties maken. Helaas kun je niet precies de hoeveelheden schuim en melk zelf bepalen. Ook kun je heet water uit de machine halen, voor thee of cup-a-soup.

Bosch VeroAroma 300 koffiemachine

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Best lekkere koffie
Plus review koffiemachine Veel opties
Plus review koffiemachine Melkschuim is makkelijk te maken
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven in de koffiemolen worden niet heet

Minus review koffiemachine Duur
Minus review koffiemachine Niet heel modern
Minus review koffiemachine Te regelmatig ontkalken
Minus review koffiemachine Geen melkbeker om de melk in te bewaren
Minus review koffiemachine Kunststof behuizing
Minus review koffiemachine Klein waterreservoir
Minus review koffiemachine Lekbak raakt snel vol

Wat is de mening van Mister Barish?

Wij vinden dit een prima koffiezetapparaat, maar niet fantastisch. Als je hem nog kunt vinden is het best prijzig voor wat je krijgt, en inmiddels kun je veel betere apparaten vinden voor dezelfde prijs. Als je een goede deal kunt vinden is het echter wel een goede prijs, vooral als het je eerste volautomaat is. Je kunt er van alles mee doen, maar er missen wel een aantal opties die wij graag zouden zien. Zo kun je niet de verhouding tussen melk en melkschuim aanpassen. De machine zet prima koffie en als je daar naar op zoek bent en verder niet veel eisen hebt is de Bosch VeroAroma misschien wel wat voor jou.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Nee
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 19 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met touchbediening
Gebruikersprofielen: Nee
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja, met keramische maalschijven
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 28 centimeter
Diepte: 47,9 centimeter
Gewicht: 9,6 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Intelligent heater
Kleur: Zilver met zwarte details

Energie
Vermogen: 1500 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Bosch volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

Heb je een vraag over Bosch koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Annie
Door

Annie

op 29 Jan 2021

Ik krijg veel water bij de afvalkoffie

Annie cauberghs
Door

Annie cauberghs

op 17 May 2021

Ik heb een bovenstaande koffiemachine type CTES32X Hij lekt water onder de machine en in de opvangbak Hoe kan ik binnenin kijken?

Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .