Bosch VeroBar: Een eenvoudige alleskunner
16 oktober 2019 
10 min. leestijd

Bosch VeroBar: Een eenvoudige alleskunner

Bosch VeroBar TES71221RW is een mooie volautomaat die ook heel eenvoudig melkspecialiteiten kan zetten. Als je dus op zoek bent naar een instapmodel is dit misschien wel wat voor jou. Er zitten weinig opties op, maar niet iedereen heeft dat nodig. Belangrijker is voor sommigen dat de koffie lekker is, en dat is het zeker. Om erachter te komen of de VeroBar wat voor jou is moet je snel verder lezen, want in deze blogpost gaan we uitgebreid in op alle specificaties.

Inhoudsopgave

Belangrijkste kenmerken Bosch VeroBar koffiemachine
Koffiedranken
Plus- en minpunten
Wat is de mening van Mister Barish?
Technische specificaties
Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Belangrijkste kenmerken van deze Bosch VeroBar koffiemachine

In dit onderdeel gaan we uitgebreid in op alle kenmerken van de volautomaat. Daarnaast leggen we precies uit wat deze kenmerken betekenen voor je koffie, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is. In het kort kunnen we zeggen dat het een simpele machine is waar je lekkere koffie mee kunt zetten. Als je dus weinig eisen hebt is dit misschien wel de machine voor jou. Je kunt enkele instellingen aanpassen, zoals de temperatuur en sterkte van de koffie. Wat verder alvast noemenswaardig is zijn de keramische maalschijven en de ‘intelligent heater’. Wat dit precies betekent leggen we verderop in dit artikel uit.

Bosch VeroBar koffiemachine zilverkleur

 

Het uiterlijk

Het eerste wat je ziet is natuurlijk het uiterlijk van de machine. Niet belangrijk voor een lekker kopje koffie, maar het oog wil ook wat. De volautomaat is te verkrijgen in zilver en zwart, persoonlijk vinden wij de zwarte iets strakker, maar over smaak valt uiteraard niet te twisten. De VeroBar machines hebben een vrij simpel uiterlijk. Het display dat op het apparaat zit doet wat ouderwets aan, omdat je tegenwoordig allerlei moderne displays hebt, waaronder touch displays. Wel zie je direct wat voor koffie je kunt zetten, hoe je de instellingen aanpast en hoe je bij de gebruikersprofielen komt.

Wat je niet vaak ziet is de manier waarop je melkschuim en koffie samenkomen. Dit zijn namelijk twee aparte uitlaten, de koffieuitloop zit aan de linkerkant van de machine en de melkuitloop aan de rechterkant. De koffieuitloop klap je daarom dubbel zodat die bij de melkuitloop staat. De functie hiervan ontgaat ons, maar het ziet er wel leuk uit.

De koffieautomaat is 38,5 centimeter hoog, 30 centimeter breed en 45,3 centimeter diep. Het waterreservoir zit aan de linkerkant van de machine, houd hier dus rekening mee bij het bedenken waar je het apparaat wilt plaatsen. Deze maak je los door het lichtelijk omhoog te trekken, dus het is niet heel erg geschikt om onder lage keukenkastjes te zetten.

Doordat de koffieuitloop in hoogte verstelbaar is wordt de automaat minder snel vies. Daarnaast zorgt het voor een lekkerder kopje koffie. Door de juiste afstand tussen kopje en uitloop komen er minder belletjes in de cremalaag. Minder belletjes betekent een romige en vollere cremalaag en is dus lekkerder!

Bediening

Het jammere aan de VeroBar is dat je niet echt een one-touch functie hebt. Je zult altijd via het schermpje naar de diverse koffiedranken moeten gaan. In het display heb je wel veel variatie, dus dat kan een voordeel zijn, maar als je gewoon een simpel bakje koffie wilt kan dat vervelend zijn. Gelukkig is het wel eenvoudig bedienen, omdat je met de knopjes precies kunt aangeven wat je wilt. Zo kun je eenvoudig de sterkte aanpassen en twee kopjes tegelijkertijd zetten.

Het maken van koffiedranken met melk, zoals cappuccino en latte macchiato, is heel eenvoudig. Dit gebeurt eigenlijk automatisch. Het enige dat jij hoeft te doen is de koffieuitloop om te slaan richting de melkuitloop en een melkslang in een pak melk te steken. Je drukt op het knopje en de koffie wordt gezet!

Als iedereen binnen jouw huishouden zijn of haar eigen voorkeur heeft voor koffie, is het wel zo handig als je dit gewoon kunt opslaan. Dat is met de zes beschikbare gebruikersprofielen geen probleem. Je geeft ze ieder een naam en zo zet je met een paar drukken op de knop een gepersonaliseerd kopje koffie.

Bosch VeroBar koffiemachine bedieningspaneel

 

De binnenkant van de machine

Hartstikke leuk, een machine die er mooi uitziet en waarvan de bediening eenvoudig is, maar het is veel belangrijker dat de binnenkant van de machine goed werkt. Dan hebben we het voornamelijk over de zetgroep, koffiemolen en verwarmingselementen. De zetgroep is een standaard zetgroep die bij veel koffiemachines wordt gebruikt. Deze is uit te nemen waardoor je deze eenvoudig schoon kunt maken.

De koffiemolen is wel vrij bijzonder, omdat deze keramische maalschijven heeft. Veel goedkopere volautomaten hebben metalen maalschijven. Deze kunnen zeer heet worden bij veel gebruik, wat resulteert in verbrande bonen. Dit geeft dan weer een bittere smaak aan de koffie, wat natuurlijk zonde is. Dit kan voorkomen worden door de maalschijven een conische vorm te geven, maar dat zie je niet vaak bij goedkopere machines omdat dit weer duurder is. Keramiek is een soort glas dat niet heet wordt, ook niet bij veel gebruik. Een voordeel dus als je vaak meerdere koppen koffie achter elkaar zet. Wel zal dit materiaal sneller slijten, maar daar gaat alsnog jaren overheen en de maalschijven zijn ook eenvoudig te vervangen.

Het verwarmingselement is een intelligent heater. Dit betekent dat je niet lang hoeft te wachten tot het water warm is, maar betekent helaas ook dat soms het eerste kopje koffie niet heet genoeg is. Wel blijft het water tijdens het gehele zetproces op dezelfde temperatuur, wat resulteert in betere koffie.

Sommige machines gebruiken bij het zetten van twee kopjes gewoon in een keer twee keer zoveel koffie en water. De VeroBar gaat twee keer het maal- en brouwproces door. Hierdoor voorkom je dat de smaak van de koffie bitter wordt.

Melkspecialiteiten

Dit is de ideale machine voor liefhebbers van koffie met opgeschuimde melk. In een handomdraai zet je namelijk heerlijke latte macchiato en cappuccino. Je kunt ook zelf melk opschuimen om je eigen latte art te maken. Het rietje van het melksysteem kun je rechtstreeks in een melkpak steken of een thermosbeker. Bij Bosch kun je ook losse melkbekers kopen die op het systeem passen, het is jammer dat deze niet meegeleverd wordt.

Bonenreservoir

Het koffiebonenreservoir in de Bosch VeroBar heeft een inhoud van 300 gram. Lekker groot, dus vooral handig als je op een dag veel kopjes koffie zet. Echter zijn er veel thuisgebruikers die de fout maken het reservoir telkens tot de nok toe te vullen met bonen, zodat ze dit een weekje of meer niet te hoeven doen. Doe dit alsjeblieft niet, want koffiebonen verliezen snel hun aroma als ze niet goed bewaard worden. De bonen blijven langer vers als ze in een luchtdichte en donkere zak komen, de zak waar je ze in koopt is vaak voldoende hiervoor, mits je er een knijper op zet. Oude bonen smaken muffig en verliezen hun aroma.

Het is sowieso een goed idee om je koffiebonen niet bij de supermarkt te halen. Helaas zijn deze bonen eigenlijk nooit vers, tenzij de supermarkt een speciale samenwerking heeft met een koffiebrander. Je kunt beter naar een koffiespeciaalzaak gaan, of misschien je favoriete koffiezaakje als die bonen verkoopt. Zo weet je zeker dat ze vers gebrand zijn en ze dus nog lekker veel aroma hebben. De bonen die je gebruikt maken een groot verschil, een matige machine kan van goede bonen evengoed lekkere koffie maken. Als je geen tijd hebt om steeds naar de winkel te gaan, kun je ook een koffie-abonnement nemen. Hierbij krijg je maandelijks koffie opgestuurd.

Voor als je af en toe cafeïnevrije koffie drinkt of je nog steeds gehecht bent aan Douwe Egberts, kun je in een klein reservoir aan de zijkant gemalen koffie toevoegen. Dit is exact genoeg voor één kop koffie.

Watertank

De inhoud van het waterreservoir is 2,1 liter. Een gemiddeld formaat, maar ook voor water geldt dat dit zo vers mogelijk moet zijn. Als water al een tijdje in het apparaat zit smaakt het oud, zoals een glas water dat al een nacht naast je bed staat. Nadat het warm is geworden proef je dat niet heel erg terug, maar toch wel een beetje en dat is zonde. Het apparaat verbruikt vrij veel water bij gebruik, onder andere omdat het zich omspoelt bij elke in- en uitschakeling. Hierdoor is het reservoir ook sneller leeg. We raden aan om om de dag het water te verversen, zodat je altijd vers water hebt.

Het plaatsen van een waterfilter is optioneel en in onze ogen alleen maar een extra kostenpost, die met het goede Nederlandse kraanwater overbodig is. Je zult misschien iets minder moeten ontkalken, maar dat is het dan ook wel. Niet echt die extra kosten waard, vinden wij.

Onderhoud van het apparaat

De machine zou volgens Bosch ongeveer elke twee maanden ontkalkt moeten worden. Het is verstandig om de juiste waterhardheid in te stellen voor je de volautomaat in gebruik neemt, al is een veelgehoorde klacht helaas dat je de machine vaker dan om de maand moet ontkalken. Vervelend, maar het is niet het eerste espressoapparaat dat ‘te vaak’ om een ontkalkingsbeurt vraagt. Gelukkig is het heel eenvoudig om dit proces te doorlopen, omdat je alleen een ontkalkingstablet in de watertank plaatst en de rest gaat vanzelf. Wel is het vervelend als je om deze reden even moet wachten met het zetten van een kopje koffie.

De lekbak moet regelmatig geleegd worden. Dit komt onder andere omdat de machine zichzelf doorspoelt na elke in- en uitschakeling en ook na elke zetbeurt. Hierbij wordt iets teveel water gebruikt, waardoor je lekbak dus al snel vol zit. Je weet hierdoor echter wel dat je apparaat van binnen lekker schoon is, en het legen van de lekbak is niet heel veel werk.

Soorten koffiedranken

Je zet heel eenvoudig espresso, deze kun je instellen in vijf verschillende hoeveelheden. De grootste hoeveelheid is eigenlijk een ‘normale’ koffie. Daarnaast kun je café crème, cappuccino en latte macchiato zetten. Hierdoor heb je dus een vrij breed aanbod aan verschillende koffiedranken. Wat je ook kunt doen is espresso zetten en los melk opschuimen, waardoor je mooie latte art kunt zetten.

Daarnaast kun je ook heet water zetten met het apparaat, bijvoorbeeld voor thee of bouillon. Ook is het handig om kopjes voor te verwarmen. Warme melk maken kan ook, dit is ideaal voor chocolademelk.

Bosch VeroBar koffiemachine

 

Plus- en minpunten

Plus review koffiemachine Eenvoudig in gebruik
Plus review koffiemachine Zet snel koffie
Plus review koffiemachine Lekkere koffie
Plus review koffiemachine Leuk instapmodel
Plus review koffiemachine Mooi design
Plus review koffiemachine Eenvoudig melkschuim maken met melksysteem
Plus review koffiemachine Keramische maalschijven die niet heet worden

Minus review koffiemachine Kunststof behuizing
Minus review koffiemachine Eerste kopje koffie is helaas niet zo heet
Minus review koffiemachine Lekbak is snel vol
Minus review koffiemachine Regelmatig ontkalken
Minus review koffiemachine Melkbeker wordt niet meegeleverd

Wat is de mening van Mister Barish?

Als je op zoek bent naar een instapmodel volautomaat die eenvoudig melkspecialiteiten kan zetten is dit wellicht de machine voor jou. Maar wij als koffiesnobs vinden het niet een topmachine. Echter is het ook geen topklasse apparaat, zoals bijvoorbeeld Jura-machines, dus dat kun je ook niet verwachten. De VeroBar zet gewoon prima koffie en heeft een paar leuke functies, maar het is gewoonweg geen bijzonder apparaat.

Technische specificaties

Koffie zetten
Koffiespecialiteit: Koffie, Espresso, Koffie met melk
Soort koffie: Koffiebonen en een klein reservoir voor gemalen koffie
Aantal kopjes per zetbeurt: 1 tot 2
Geschikt voor melkspecialiteiten: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja
Instelbare koffievolume: Ja
Instelbare watertemperatuur: Ja
Heetwaterfunctie: Ja
Inhoud waterreservoir: 2,1 liter
Inhoud bonenreservoir: 300 gram
Pompdruk: 15 bar

Gebruikersgemak
Display: Ja, met knopjes
Gebruikersprofielen: Ja, 6 in totaal
Smartphone app: Nee
Geïntegreerde koffiemolen: Ja
Kopjes warmhoudplaat: Nee
Afneembaar waterreservoir: Ja
Standby functie: Ja
Automatisch uitschakelen: Ja

Reiniging
Zetgroep onderhoud: Met behulp van automatisch reinigingsprogramma
Instelbare waterhardheid: Ja
Ingebouwde filter: Optie
Type ontkalkingsprogramma: Via melding, automatisch. Met ontkalkingstabletten.
Uitneembaar lekbakje: Ja
Automatisch reinigingsprogramma: Ja
Schoonmaakindicatie: Ja

Fysieke eigenschappen
Hoogte: 38,5 centimeter
Breedte: 30 centimeter
Diepte: 45,3 centimeter
Gewicht: 10,07 kg
Materiaal behuizing: Kunststof
Verwarmingssysteem: Intelligent heater
Kleur: Zwart of zilver

Energie
Vermogen: 1700 watt
Vermogen in standby: 0 watt

Andere Bosch koffiemachines in het assortiment

Bosch volautomatische koffiemachines zijn er in de verschillende uitvoeringen. Voor elke wens of budget een oplossing!

 

Heb je een vraag over Bosch koffiemachines? Stel je vraag hieronder. Mister Barish is de grootste koffie kennisbank dus klik door op de vele links, want hier lees en leer je alles over koffie!

Over de schrijver
Mijn koffie missie is gestart toen ik werd gegrepen door de smaak en het potentieel. Mijn doel is om het bewustzijn van goede koffie zetten en drinken op het werk en thuis te vergroten. Met een duurzame koffiewereld vooropgesteld.
Reactie plaatsen

DE MISTER BARISH SHOP
IS ALLES VOOR
DE BESTE KOFFIE

THUIS EN OP HET WERK .