Koffieprijs

Koffieprijs

De prijs van koffiebonen is onderhevig aan verschillende factoren. Het is een grondstof die ook op de beurs wordt verhandeld. In de haven van Antwerpen is er meer dan 250.000 ton koffie opgeslagen. Een groot deel van de opgeslagen koffie wordt verhandeld als belegging. Door de toenemende vraag kan beleggen in koffiebonen heel interessant zijn. Maar let op, want de prijs is onderhevig aan de grillen van de natuur.

De prijs van de koffiebonen is afhankelijk van vraag en aanbod. De vraag naar speciality coffee stijgt enorm. Hoe ontwikkelt de prijs?

Inhoudsopgave

De vraag en aanbod op de koffiemarkt
Prijsbepaling
Beleggen in koffie
4 redenen waarom beleggen in koffie een goed idee is

Vraag en aanbod op de koffiemarkt


We zijn in de derde fase van de koffierevolutie, de fase waar de vraag naar speciality coffee ontzettend is toegenomen. De beste koffie drink je in een koffiebar, de vraag naar deze sublieme koffies zal blijven stijgen nu de trend van kwaliteitskoffie drinken zich ook thuis begint door te zetten. Dat wil zeggen dat de vraag naar de Arabica koffiebonen spectaculair gegroeid is.

Koffie wordt over de hele wereld geproduceerd in de koffiegordel. Gebieden die regelmatig het slachtoffer zijn van aardbevingen, droogtes, orkanen en andere nadelige gevolgen van klimaatverandering. Maar ook vorst heeft invloed, want vele koffieplantages bevinden zich op grote hoogte. Het klimaat heeft een grote invloed op het aanbod en dus op de prijs van koffie.

Prijsbepaling


Koffiebonen worden als grondstof verhandeld op 2 beurzen. Arabica wordt uitsluitend verhandeld in New York op de Intercontinental Commodity Exchange (ICE). De Robusta koffiebonen worden in Londen verhandeld op de LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange). Natuurlijk kan je rechtstreeks bij de boer of coöperatie koffie aankopen, maar de basisprijs wordt wel bepaald op deze 2 beurzen. Doordat de vraag naar koffie blijft stijgen, blijft ook zijn prijs stijgen. Op de beurs wordt flink gespeculeerd, zo ook met koffie. De handelaren schroeven de prijs flink op.

De prijs van koffie is ook onderhevig aan de wisselkoers. Koffie wordt verhandeld in dollars of ponden. Hoe sterker de euro, hoe gunstiger in Nederland en België koffie wordt ingekocht.

Bovenop de basisprijs wordt ook nog een premie betaald. In de koffiewereld wordt het ook de differentiaal genoemd. De hoogte van deze differentiaal is niet vast maar afhankelijk van een aantal factoren.

1. Vraag en aanbod naar koffie uit een bepaalde regio en het aanbod: Koffie uit de ene regio is populairder dan uit een andere regio. Als er bijvoorbeeld in Ethiopië droogte is waardoor het aanbod minder is, dan zal de differentiaal stijgen als de vraag voor koffie uit Ethiopië groot is. Deze differentiaal is dan alleen stijgend voor dit land.

2. Voor welke kwaliteit wordt er gekozen: Naast de regio heeft ook de kwaliteit een grote invloed op de differentiaal. Natuurelementen die de koffiekwaliteit kunnen beïnvloeden, zijn zon, bodem en hoogte. Koffies met neutrale smaken groeien op lager gelegen koffieplantages. Grote hoogte zorgt voor een trager rijpingsproces en geeft een betere kwaliteit. De manier van oogsten en de washing heeft ook invloed op de kwaliteit. Bij machinale pluk worden er ook niet rijpe koffiebessen geplukt, welke een negatieve invloed hebben op de kwaliteit. Elk exporterend koffieproducerend land heeft meestal zijn eigen classificatiesysteem. Op basis van het classificatiesysteem wordt de differentiaal beïnvloed.

3. Keurmerken: Voor fairtrade koffie wordt er een fairtrade premie betaald aan de coöperaties. Daarvoor moet de boer wel voldoen aan de eisen die zijn gesteld aan het koffie certificaat. Een heel hoge koffieprijs kan de waarde van het keurmerk ook negatief beïnvloeden omdat dan vaak de fairtrade regels niet meer worden nageleefd.

Beleggen in koffie


Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld. Handelen in koffie kan je doen via de 2 koffie beurzen ICE en LIFFE. Maar ook door rechtstreeks koffie aan te kopen bij de koffieboer of coöperatie. Koffie kan een zeer interessante belegging zijn omdat de vraag naar koffie blijft stijgen. De hele wereld drinkt koffie en de vraag naar de duurdere kwaliteitskoffies neemt serieus toe. Op de beurs heb je 2 mogelijkheden: je koopt en verhandelt aandelen van hele grote bedrijven zoals Douwe Egberts, Starbucks, Nestlé, enzovoort. Of je gaat beleggen in de grondstof koffie. Als je koffie aankoopt en verhandelt via de beurs, dan zal je de koffie nooit fysiek in je bezit hebben.


4 redenen waarom beleggen in koffie een goed idee is:


1. Het is de op 1 na meest verhandelde grondstof.
2. Het is zowel op korte als op lange termijn interessant.
3. Beleggen kan al vanaf een klein bedrag, wat het interessant maakt voor de kleine belegger.
4. De vraag naar koffie stijgt gemiddeld met 2% per jaar.
Reactie plaatsen